Šta je novo?

Wichester vs Clawhammer

StormScion

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2005
Poena
380
Kolika je ustvari razlika izmedju ovih athlona ...sem toga sto je ovaj radjen u 90 nm a ovaj u 13 nm pa je bolji za over clock ? Cena performanse ... opcije ...

ako moze neko da mi objasni na primerima od 3500 + posto me oni interesuju :)

thx

Poslednja izmena:
evo sada gledam i to su izgleda jedine razlike , sto se tiche performansi potpuno su isti ... stim sto je winchester bolji za overclock ... ima li neshta sto sam propustio ?

pa gledao sam tamo i lepo nema claw hammer ... zato lepo pitam ovde

ajde pls :)

StormScion je napisao(la):
Kolika je ustvari razlika izmedju ovih athlona ...sem toga sto je ovaj radjen u 90 nm a ovaj u 13 nm pa je bolji za over clock ? Cena performanse ... opcije ...

ako moze neko da mi objasni na primerima od 3500 + posto me oni interesuju :)

thx

Postoje tri znacajne razlike:
1) Claw je socket 754 a Winie je socket 939
2) Winchester radi na manjem naponu i samim tim se znacajno manje greje.
3) Winchester ima DualChannel memory controller ali manji kes, pa zahteva dve memorijska modula kako bi postigao svoju nominalnu brzinu.

Claw ne postoji 3500+ vec samo 3400+ (2.2GHz, 1MB cache) i prilicno se tesko nalazi. Winchester 3500+ takodje radi na 2.2GHz i ima 512KB cache ali dualchannel memory controller, pa AMD kaze da je brzi (ja licno sumnjam u tu procenu).

Claw 3500 je FX kvalitet jezgra, ali sa pola manje L2 cachea! U principu su se pokazali odlicnima i mnogo boljim za O/C u odnosu na 3500 Winchestere iz 2005, koji su generalno losi oceri ne vezano za oznaku!
U svakom slucaju Clow je, ako mu se OPN ne zavrsava sa AX (to je oznaka za NewCastle) i u svakom slucaju je bolji od Wincha za overklokovanje.

Claw vs Win

Nedjo je napisao(la):
Claw 3500 je FX kvalitet jezgra, ali sa pola manje L2 cachea! U principu su se pokazali odlicnima i mnogo boljim za O/C u odnosu na 3500 Winchestere iz 2005, koji su generalno losi oceri ne vezano za oznaku!
U svakom slucaju Clow je, ako mu se OPN ne zavrsava sa AX (to je oznaka za NewCastle) i u svakom slucaju je bolji od Wincha za overklokovanje.

Zanimljivo, znaci postoje S939 Clawhammer-i 3500+ koji su ustvari otpaci od FX serije sa pola kesa neispravnog. Nisam to jos video, ali verujem ti. Jedino sto se verovatno podosta greju (znacajno vise od Winnie-ja).

Ali u poslednje vreme postoje i Venice jezgra, koja koliko vidim vrlo lako idu preko 2.5GHz, cesto i preko 2.7GHz, a sigurno se znacano manje greju i verovatno su tolerantnija na raznorazne memorije zbog poboljsanog mem. kontrolera na Venice-u. Takodje podrzavaju i SSE3 instrukcije - trenutno neje od velike koristi, ali kasnije ko zna, buduci da ih sada i Intel i AMD podrzavaju.

Hm.... Ako nameravas da uzmes neki od ta dva, lepo uzmi Venice...

ne raspitujem se samo :) ja imma winchestera uzeo sam ga pre 1 mesec ...

Nedjo sta je to opn ?

Jel te oznake imaju i drugi procesori tipa winchester i mogu li se softwerski proveravati ( imam everest )

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
Claw ne postoji 3500+ vec samo 3400+ (2.2GHz, 1MB cache) i prilicno se tesko nalazi. Winchester 3500+ takodje radi na 2.2GHz i ima 512KB cache ali dualchannel memory controller, pa AMD kaze da je brzi (ja licno sumnjam u tu procenu).
Postoji 3400+ sa 1MB kesa Claw, ali za Socket 754, kao i 4000+ za S939 (FX53) i FX51 takodje za s939 i Sledgehammer za S940.
M_M je napisao(la):
Postoje tri znacajne razlike:
1) Claw je socket 754 a Winie je socket 939
2) Winchester radi na manjem naponu i samim tim se znacajno manje greje.
3) Winchester ima DualChannel memory controller ali manji kes, pa zahteva dve memorijska modula kako bi postigao svoju nominalnu brzinu.
Ne pricaj gluposti molim te, sta je bio Athlon 64 FX55 pre nego sto se pojavio San Diego 90nm?
Clawhammer je jezgro sa 1MB kesa bez obzira da li je za Socket 939 ili 754. Sledgehammer je Socket 940 i podrzava samo buffered ECC memoriju - Opteron. Newcastle je jezgro sa 512KB L2 kesa za s939 i 754, a Winchester je samo die shrink Newcasle jezgra, prakticno ne donosi nista novo i samo je za S939, a Palermo BA je Sempron baziran na Winchester jezgru sa osakacenim kesom, dok je Palermo B0 Venice bazirani Sempron sa osakacenim kesom i sa SSE3 instrukcijama i oni su za S754 90nm procesori.
Clawhammeri i Newcastle-i su 130nm pa rade na vecem naponu, a Winchesteri i Venice-i (njihovi derivati Palermo BA i B0) su 90nm pa rade na manjem naponu i manje se greju.
130nm procesori Clawhammeri su radjeni u CG i C0 revizijama, dok su Newcastle-i iskljucivo CG revizije i oni se razlikuju po memorijskom kontroleru koji moze da radi i na 2T komandnoj latenciji kao i poboljsanom procesu. Tako recimo CG Clawhammeri su dogurali do FX55 koji radi na 2.6 Ghz, pa onaj ko ima derivat tog procesora vrlo verovatno je da ce moci da potera recimo 2800+ na 2.6 Ghz bez podizanja napona. Iako se greju vise od Winchestera bolje se overklokuju.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Newcastle-i iskljucivo CG revizije i oni se razlikuju po memorijskom kontroleru koji moze da radi i na 2T komandnoj latenciji
mislis na 1T!

Clawhammer vs Winchester

drfedja je napisao(la):
Postoji 3400+ sa 1MB kesa Claw, ali za Socket 754, kao i 4000+ za S939 (FX53) i FX51 takodje za s939 i Sledgehammer za S940.

Ne pricaj gluposti molim te, sta je bio Athlon 64 FX55 pre nego sto se pojavio San Diego 90nm?
Clawhammer je jezgro sa 1MB kesa bez obzira da li je za Socket 939 ili 754. Sledgehammer je Socket 940 i podrzava samo buffered ECC memoriju - Opteron. Newcastle je jezgro sa 512KB L2 kesa za s939 i 754, a Winchester je samo die shrink Newcasle jezgra, prakticno ne donosi nista novo i samo je za S939, a Palermo BA je Sempron baziran na Winchester jezgru sa osakacenim kesom, dok je Palermo B0 Venice bazirani Sempron sa osakacenim kesom i sa SSE3 instrukcijama i oni su za S754 90nm procesori.
Clawhammeri i Newcastle-i su 130nm pa rade na vecem naponu, a Winchesteri i Venice-i (njihovi derivati Palermo BA i B0) su 90nm pa rade na manjem naponu i manje se greju.
130nm procesori Clawhammeri su radjeni u CG i C0 revizijama, dok su Newcastle-i iskljucivo CG revizije i oni se razlikuju po memorijskom kontroleru koji moze da radi i na 2T komandnoj latenciji kao i poboljsanom procesu. Tako recimo CG Clawhammeri su dogurali do FX55 koji radi na 2.6 Ghz, pa onaj ko ima derivat tog procesora vrlo verovatno je da ce moci da potera recimo 2800+ na 2.6 Ghz bez podizanja napona. Iako se greju vise od Winchestera bolje se overklokuju.

Hteo sam malo da uprostim stvari, znam ja da stariji FX55 (ukljucujuci i sve FX53 i FX51) Clawhammer, ali je veoma veoma redak na ovim prostorima pa ga nema mnogo smisla ni pominjati, zar ne?

I dalje stojim pri tome da su tri glavne razlike (sada uz vise detalja):

1) Claw je socket 754 (ne racunajuci FX-5? koji je S939) a Winchester je iskljucivo socket 939
2) Winchester radi na manjem naponu jer je pravljen u .09um procesu a Claw u .13um. Samim tim se Winchester manje greje na istom taktu.
3) Winchester ima DualChannel memory controller ali duplo manji kes (samo 512kb), pa zahteva dva memorijska modula kako bi postigao svoju nominalnu brzinu.

Postoje jos i Newcastle (S754), Venice (S939) i San Diego (S939) jezgra, ali oni nisu predmet ovog threada.

Cela prica se vrti oko toga da postoje 130nm i 90nm AMD K8 procesori. 130nm postoje u dve verzije C0 i CG, a 90nm E0 i E3, pa oni iz AMD-a mogu da ih zovu kako 'oce ( Winchester, Palermo, Clawhammer, Newcastle itd...)

Imam nešto A64/939 sa oznakama ADA3500DEP4AS, CAA2C 0504 ... To je valjda Clawhammer sa 512kB cache ? Jedino da se otvori pa da se vidi je li jezgro veće ili manje ;)

pa koja je verzija bolja tj koje su razlike izmedju clawhammera co i cg koji k ? I hocete da kazete da je claw hammer bolja investicija nego winchester ?

StormScion je napisao(la):
pa koja je verzija bolja tj koje su razlike izmedju clawhammera co i cg koji k ? I hocete da kazete da je claw hammer bolja investicija nego winchester ?
Po ovome sto sam do sad procitao da samo sto nema dual chanel ne racunajuci FX...i za njega ti treba mnogo bolje hladjenje nego za Wichestera,posto se na istom kloku vise grije ;)

ZorMi je napisao(la):
Imam nešto A64/939 sa oznakama ADA3500DEP4AS, CAA2C 0504 ... To je valjda Clawhammer sa 512kB cache ? Jedino da se otvori pa da se vidi je li jezgro veće ili manje ;)

Jeste, to je Clawhammer jezgro, "otpadak" od FX-a (CAA2C je FX stepping). Greje se malo vise nego Winchester ili Venice, ali bi trebalo da je "kvalitetnije" u smislu da je proizvodni proces stimovan za FX procesore, pa je velika sansa da se dobro OC-uje. Takodje posto je samo jezgro nesto vece (193mm2 vs 144mm2), dobar kuler (kao npr Hyper6) ce ga verovatno efektivnije hladiti (i pored vece ukupne disipacije, disipacija po mm2 jezgra bi trebalo da je nesto manja).

Ali sve ovo je samo teoretisanje, mora da se proba, jer kao sto svi znamo, OC mnogo zavisi od konkretnog primerka procesora i tacka.

ZorMi je napisao(la):
A da ga otvorimo, pa da mu otkljucamo to pola kesa sto mu fali i da dobijemo FX ? :d
Lemilicom ,)
Nego i ja sam se zacudio, kakav je to clawhammer 3500+, znam da su standardno Winni i Newcastle, a sad i Venice. Koliko vidim, na fab51.com ima cak i 3000+ S939 Clawhammer, a ima i 3500+ San Diego sa pola mega kesa.
Inace, primerak koji imas na lageru je Clawhammer CG revizija, daklem, moze da se verovatno kloka do 2.6 Ghz na default naponu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno