Šta je novo?

Wi Max internet,sta je to?

sasabraj

Slavan
Učlanjen(a)
02.01.2006
Poena
319
Sta je Wi Max internet i koje su njegove prednsti u odnosu na ADSL?

Vise bih voleo da imam ultrabrz zicani internet! Ko zna (oni koji mozda znaju moraju da kriju istinu) kakvi mogu biti efekti dugotrajnog, 24/7 izlaganja svim ovakvim vrstama (nepotrebnih) zracenja... Kad pocnemo jednog dana da oboljevamo bice kasno. Covek tek kad mu zdravlje bude zaista ugrozeno shvati kako je bio glup sto se bespotrebno izlagao riziku...

Poslednja izmena:
Brate svaki dan te zraci TV, mobilni i fiksin DECT telefoni, bazne stanice, bluetooth i slicne stvari. Takodje racunaj na zracenje od transformatora, dalekovoda, tramvaja, trolebusa i na to dodaj sav osiromaseni uranijum iz rata i kosmicko zracenje.
Mislim da ti je pored svega ovoga Wi-Fi i WiMAX gotovo neprimetno zracenje.
I na kraju da te obavestim da fen za kosu zraci nekoliko desetina puta vise nego prosecan mobilni telefon, pa sledeci put se zamisli kada budes susio kosu :D

Vise bih voleo da imam ultrabrz zicani internet! Ko zna (oni koji mozda znaju moraju da kriju istinu) kakvi mogu biti efekti dugotrajnog, 24/7 izlaganja svim ovakvim vrstama (nepotrebnih) zracenja... Kad pocnemo jednog dana da oboljevamo bice kasno. Covek tek kad mu zdravlje bude zaista ugrozeno shvati kako je bio glup sto se bespotrebno izlagao riziku...

Od EM zračenja ne možeš da pobegneš.... (jedino da se odseliš u neku nedođiju)
Da znaš šta se sve emituje iz kućišta računara, pa tu su onda mobilni telefoni, bežični, bazne stanice, tv i radio odašiljači...
ovaj wimax ti je ništa u odnosu na to :S:

Od EM zračenja ne možeš da pobegneš.... (jedino da se odseliš u neku nedođiju)
Da znaš šta se sve emituje iz kućišta računara, pa tu su onda mobilni telefoni, bežični, bazne stanice, tv i radio odašiljači...
ovaj wimax ti je ništa u odnosu na to :S:

Sve mi je to jasno. Ali ako vec mogu da izbegnem makar jedan (nepotreban) deo, zasto da ne? Ne vidim razlog da na metar-dva od sebe satima svakog dana imam antenu koja zraci oko 2W.

A racunar i svi ostali uredjaju emituju smetnje i EM zracenje, ali ni priblizno te snage (jer im to nije primarna "delatnost") na tom rastojanju! Mobilni koristim samo kada moram, uglavnom par puta dnevno na po minut-dva najvise. TV, radio i ostali predajnici (policija, vojska, bazne stanice mobilnih operatera repetitori i sl.) JESU razlog za brigu jer zrace velikim snagama maltene 24/7. U poslednjih par godina na zapadu pokazalo se da se u pojedinim delovima gradova, sasvim "slucajno" u neposrednoj okolini (narocito policijskih, jer obicno izgleda rade bas velikom snagom, bole ih uvo za zakone, vazno da imaju super pokrivenost) repetitora, statisticki jako povecala smrtnost od tumora... slucajnost ili ne, stvari se do maksimuma zataskavaju i kriju, pa cemo nazalost tuznu istinu saznati tek kada je osetimo na sebi ili ljudima sa kojima smo u kontaktu. Ne bih da vas dalje plasim, da ne pravim paniku, ali realno, ako se ne mora, zasto bez razloga rizikovati?

P.S. Sto se fena za kosu tice, jeste, emituje jake smetnje, ali to je opet 5-10min dva puta nedeljno, a WiMax antena bi me recmo zracila 8 sati dnevno na metar-dva od mene!!! Pa nije bas da ne mogu da zivim bez nje... Ma samo neka proradi konacno ADSL2 i/ili brzi kablovski net, zabole me za bezicni. Zgodno ga je mozda samo imati samo za bekap, ako ovi zicani otkazu, ali za svaki dan, hvala ne.

Poslednja izmena:
Fen za kosu zraci?!? :shock:
:lupko:
uf, zaboravio sam da sam celav...
ne koristim fen...
:banana:

Na metar-dva od antene zracenje je 2.500x manje od dozvoljene granice...

http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?nav_id=255474

Hvala, lepo je to znati. Mada i dalje nisam ubedjen, niti je dokazano, da su te dozvoljene granice zaista bezbedne po ljudsko zdravlje. Naravno, nije verovatno dokazano ni suprotno, ali nije na odmet cuvati se od bespotrebnog zracenja, cisto opreza radi, kako ne bi jednog dana, kada bude prekasno, saznali da su nas ustvari lagali... koga onda da krivimo?

Imas strah od neceg sto ne razumes sta je i kakav efekat ima na ljudsko telo. Verovatno smatras da su i klima uredaji stetni po zdravlje.

Pa klima uredji i mogu da budu stetni za zdravlje zavisi kako se koriste ;)

M_M to je zanemarujuce malo zracenje]
Mozes ti da izbegnes mnoge delove .Covek moze bez mobilnogm,tv,radia ali to je preterivanje

Poslednja izmena:
Imas strah od neceg sto ne razumes sta je i kakav efekat ima na ljudsko telo. Verovatno smatras da su i klima uredaji stetni po zdravlje.

Kao prvo nemam strah nego s trudim da se ne izlazem nepotrebnim rizicima ako vec imam bezbedniju alternativu. Zasto bi imao WiMAX iz zracio se (makar pricali da je to beznacajno, korisno sigurno nije), kada mogu da koristim ADSL ili kablovski net??? Inace klima uredjaj imam u stanu, jer je ipak sigurno zdravije nego kuvati se na 40C. Ali ne radi mi 365 dana u godini nego samo kada je zaista potrenom. Takodje, imam i mobilni jer na zalost bez njega se vise prakticno ne moze, ali WiFi i sl. mi ne pada na pamet da stavljam, a imam i PC i laptop. Kada mi na laptopu zatreba net, samo se prikacim preko ethernet-a na ruter.

Reci mi posteno, da minut sa fiksnog i mobilnog bukvalno isto kostaju, da li bi uvek zvao sa mobilnog non-stop od kuce, ili cak otkazao fiksni telefon (jer sta ce ti, za internet ces verovatno imati WiMAX po ceni ADSL-a). Cisto sumnjam, sto znaci da i ti (kao i vecina razumnih ljudi) isto stvar posmatras kao i ja samo javno ne priznajes? Stvar jednostavno nije dovoljno istrazena da bi se tacno utvrdilo kakve posledice dugotrajnog izlaganja na ljudski organizam moze imati? Slicno vazi i za aditive hrani, E101, E320, E303, E340, i sl... bog sveti zna sta ce se jednog dana otkriti cime smo se trovali da bi hrana u supermarketima duze ostajala sveza?

Da li si recimo svestan da se svo voce i povrce koje kupujes u supermarketima pa cak i na zelenoj pijaci prska specijalnim hemikalijama da bi sto duze ostalo svezeg izgleda i donelo proizvodjacu veci profit, a na ustrb zdravlja! Naravno, nije dokazano da je stetno (cak i da jeste, zar mislis da bi lako priznali), ali sigurno ne moze biti ni korisno po zdravlje. Eeee, gde drustvo ide, da smo svi mi zivi i zdravi...

Poslednja izmena:
Ne skreci temu na voce i povrce. Sunce vise zraci od svega navedenog pa ti nista ne fali. Ja jos nisam cuo za slucaj da je neko preplanuo ispred CRT monitora. Sa druge strane budi na suncu nezasticen 20-30 min i dobices opekotine.
Da ti odgovorim na postavljena pitanja... Koristio bih mobilni je fixni nemogu da ponesem sa sobom.

Sto se Interneta tice, zica je uvek bolje resenje, medjutim nemogu svi da imaju zicu. WiMax je osmisljen da zameni last-mile, tj da omoguci korisnicima koji nemaju telefonsku liniju da dobiju pristup internetu. Za razliku od WLAN-a koji ima domet nekoliko stotina metara, WiMax je dizajniran da radi na udaljenostima od nekoliko kilometara.

Pokusacu da ti na laksi nacin objasnim da paranoises.. Mikrotalasna rerna trosi 900-1000W da bi zagrejala neku hranu koja se nalazi na ~10cm od "predajnika". WLAN u tvom laptopu ima izlaznu snagu 100mW da bi komunicirao sa access pointom. Antena laptopa je udaljena bar 50cm od korisnika. Dakle.. efekat zracenja WLAN karice je 10000x manji od mikrotalasne ako bi bili na istoj udaljenosti. Medjutim.. sto si dalje od predajnika/antene polje slabi tako da je efekat jos manji.

Jos da dodam.. dzabe ti sva predostroznost ako imas CRT monitor ili neki CRT televizor, kad te oni ozrace vise od svega ostalog (ne racunam sunce... ono przi sve)

Poslednja izmena:
o zračenju je bilo reči odavno, i više puta sigurno...paranoicima ne treba objašnjavati...neka se kriju iza drvenih kućišta, i još zlu ne trebalo olovnih pride, čisto da se ne desi nešto loše :d

elem, mnogo je bitna frekvencija zračenja, i naravno sam intenzitet, a WiMax je nešto što nema ni jednu ni drugu kritičnu vrednost

dokazano je da kada bi stavili glavu u mikrotalasnu došlo bi do malignih oboljenja, kao i što postoje statistički podaci koje stavljaju u korelaciju zračenje bliskog polja dalekovoda sa pomenutim oboljenjima, ali za dokazivanje štetnosti zračenja mobilnih mreža su se potrošile milijarde dolara, i niko ništa nije uspeo da dokaže

a radio prenos je izmislio tesla, znači početak ovog veka, i on se kupao u poljima koja su ko zna koliko jača od ovih naših, pa mu ništa nije bilo...do sada bi već neko pandrknuo od posledica zračenja neke male radiostanice, nije to nova stvar.

inače efekti em zračenja se mogu podvesti i pod pozitivne i pod negativne, zavisno od situacije, ali jedini efekat za koji se ne može reći da je pozitivan je zagrevanje tkiva.

cela stvar je naučno već ispitana, postoje i institucije koje se time bave, norme,...

ljudi bi se tek uspaničili kada bi saznali gde sve postoje antene za npr mobilnu telefoniju, negde čak i možete da ih rukom dohvatite :)

Ne skreci temu na voce i povrce. Sunce vise zraci od svega navedenog pa ti nista ne fali. Ja jos nisam cuo za slucaj da je neko preplanuo ispred CRT monitora. Sa druge strane budi na suncu nezasticen 20-30 min i dobices opekotine.
Da ti odgovorim na postavljena pitanja... Koristio bih mobilni je fixni nemogu da ponesem sa sobom.
Izvinjavam se za voce i povrce. Nisam mislio na zracenje u smislu opekotina i zagrevanja tkiva, vec da dugotrajnu izlozenost ljudskog tela EM zracenju od mobilnih, wifi-ja, wimax-a, i ostalih kucnih i licnih mobilnih uredjaja koji po svojoj nameni imaju antenu za radio komunikaciju. Koliko "zaista" mozemo biti sigurni da je to potpuno bezbedno? Zar bi u slucaju iste cene mobilnog i fiksnog koristio mobilni i kad si kuci, pa makar pricao sat-dva dnevno u proseku? Zar se ne bi bar malo zabrinuo za zdravlje i ipak koristio fiksni ako mozes? Ako bi, znaci da ni ti nisi bas toliko uveren da je mobilni potpuno bezopasan! Zar se ne bi bar malo zabrinuo za zdravlje svog deteta ako ga vidis da iz dana u dan satima dnevno prica preko mobilnog telefona?

Sto se Interneta tice, zica je uvek bolje resenje, medjutim nemogu svi da imaju zicu. WiMax je osmisljen da zameni last-mile, tj da omoguci korisnicima koji nemaju telefonsku liniju da dobiju pristup internetu. Za razliku od WLAN-a koji ima domet nekoliko stotina metara, WiMax je dizajniran da radi na udaljenostima od nekoliko kilometara.
Zbog tog znatno veceg dometa se pomalo i plasim da bi EM zracenje WiMax-a bilo jace i potencijalno stetnije od recimo WiFi-ja, jer mora biti cim je domet veci da je i zracenje vece (koliko je meni poznato snaga signala opada sa kvadratom rastojanja).

WLAN u tvom laptopu ima izlaznu snagu 100mW da bi komunicirao sa access pointom. Antena laptopa je udaljena bar 50cm od korisnika. Dakle.. efekat zracenja WLAN karice je 10000x manji od mikrotalasne ako bi bili na istoj udaljenosti. Medjutim.. sto si dalje od predajnika/antene polje slabi tako da je efekat jos manji.
Video sam zacetak WiMax-a kod Navini-ja (www.navini.com). Imao sam priliku da ga vidim u radu. Mogu samo reci da se uredjaj kaci u struju i sa donje strane uredjaja pise da mu za stabilno napajanje treba 6Vdc 3A, dakle potencijano vuce i do 18W. Koliki deo ide u etar, nemam pojma, ali sasvim sigurno znatno vise od 100mW. Da ga drzim na metar-dva od sebe satima dnevno, hvala ne, ako bas ne moram (a vecina nas ne mora jer ima alternativu u ADSL-u ili kablovskom net-u). Neki ce reci da sam paranoican, a neki da samo razonujem zdravorazumski prema prema necemu ciji potencijalni negativni uticaj na zdravlje jos nije u potpunosti poznat...

P.S. jedna digresija; sve do negde sredine/kraja 80-tih sirom sveta duvanska industrija je tvrdila da nije dokazano da je duvanski dim stetan po zdravlje, a danas je to opstepriznato, ali to nece pomoci pusacima koji su oboleli i umrli od raka grla ili pluca pre tog priznanja ili nakon njega. Hocu samo da kazem da je lako moguce da ce se za 10-20 godina pokazati i dokazati stetnost izlozenosti tolikim EM zracenjima kojima se sada izlazemo, i ako je moguce, covek bi trebalo da se malo obuzda, barem tamo gde koliko toliko moze (primer WiMAX vs ADSL ili kablovska, koriscenje fiksnog umesto mobilnog kad god je fiksni pri ruci itd.), u koriscenju bezzicnih tehnologija.

Poslednja izmena:
Uff.. odustajem... Vec zivis na planeti koja je najveci izvor radio emisija u galaksiji. Apsolutno nema veze da li ti je WiMax link pored glave ili kod komsije... osetices njegov uticaj i to sigurno ali ne kao peckanje po kozi.

Zracenje ?
Pa sta/ko danas nije ozracen ?
Zraci sve sto proizvodi magnetni flux (fizika) :)
Sta tu ima, zraci i monitor koji sad svi vi koji citate gledate, iako mozda neko ima kvalitetan/neko manje kvalitetan - sve jedno :)
Zraci i TV koji imaju svi (bar po 2 komada).
Zraci i bojler!
Ma bre - nije to samo u Srbiji - zraci Amerika jos jace - pa opet su ok ...

Zracenje ?
Pa sta/ko danas nije ozracen ?
Zraci sve sto proizvodi magnetni flux (fizika) :)
Sta tu ima, zraci i monitor koji sad svi vi koji citate gledate, iako mozda neko ima kvalitetan/neko manje kvalitetan - sve jedno :)
Zraci i TV koji imaju svi (bar po 2 komada).
Zraci i bojler!
Ma bre - nije to samo u Srbiji - zraci Amerika jos jace - pa opet su ok ...

Ma jasno je to. Ali prvo svi ti kucni uredjaji zrace sporedno, tj. relativno malom snagom, jer im to nije primarna funkcija. Za razliku od njih, uredjaji sa primopredajnim antenama, kao sto su mobilni, wifi, wimax, itd. imaju svoju primarnu f-ju da zrace i tako komuniciraju, i to rade sa znatno vecim snagama nego bojleri, frizideri, televizori itd.

Da li bi imao ista protiv da policija stavi svoj repetitor na krov tvoje kuce, posto vec ionako imas i tv i frizider i bojler itd??? Mnoga se zracenja ne mogu izbeci ako covek zivi gde zivi, jer u takvom drustvu i na takvom nivou tehnickog razvoja zivimo (sem ukoliko se covek ne preseli na pusto ostrvo ali sada salu na stranu). Ali negde ipak mozemo sebe makar malo da postedimo nepotrebnog i potencijalno stetnog izlaganja EM zracenja, kao npr u slucaju da imamo fiksni telefon kuci, da njega koristimo kad smo tamo a ne mobilni, da ako imamo mogucnost za ADSL ili kablovski net, da ni ne razmisljamo o WiMax-u itd...

Poslednja izmena:
Ma jasno je to. Ali prvo svi ti kucni uredjaji zrace sporedno, tj. relativno malom snagom, jer im to nije primarna funkcija. Za razliku od njih, uredjaji sa primopredajnim antenama, kao sto su mobilni, wifi, wimax, itd. imaju svoju primarnu f-ju da zrace i tako komuniciraju, i to rade sa znatno vecim snagama nego bojleri, frizideri, televizori itd.

Da li bi imao ista protiv da policija stavi svoj repetitor na krov tvoje kuce, posto vec ionako imas i tv i frizider i bojler itd??? Mnoga se zracenja ne mogu izbeci ako covek zivi gde zivi, jer u takvom drustvu i na takvom nivou tehnickog razvoja zivimo (sem ukoliko se covek ne preseli na pusto ostrvo ali sada salu na stranu). Ali negde ipak mozemo sebe makar malo da postedimo nepotrebnog i potencijalno stetnog izlaganja EM zracenja, kao npr u slucaju da imamo fiksni telefon kuci, da njega koristimo kad smo tamo a ne mobilni, da ako imamo mogucnost za ADSL ili kablovski net, da ni ne razmisljamo o WiMax-u itd...
Ti dosta dogovoriš o stvarima u koje se očigledno ne razumeš. Prvo nauči kako se stvara em polje (to zračenje) pa onda nešto o intenzitetima, snagama, frekvencijama i slično.

Inače, ja već spomenuh da se antene u gradu nalaze na mestima gde možeš skoro pa i rukom da ih dohvatiš...tipa u prodavnici gde ima puno ljudi stalno, nalazi se na plafonu. A na kućama i krovovima ih ima koliko ti duša želi.

Ti dosta dogovoriš o stvarima u koje se očigledno ne razumeš. Prvo nauči kako se stvara em polje (to zračenje) pa onda nešto o intenzitetima, snagama, frekvencijama i slično.

Inače, ja već spomenuh da se antene u gradu nalaze na mestima gde možeš skoro pa i rukom da ih dohvatiš...tipa u prodavnici gde ima puno ljudi stalno, nalazi se na plafonu. A na kućama i krovovima ih ima koliko ti duša želi.

Blago svima nama, ako se nedaj boze jednog dana utvrdi opasnost dugotrajnom izlaganju bliskih i relativno jakih izvora EM zracenja. :(

Znam odlicno kako se EM polje stvara, zavrsio sam ETF pre 7-8 godina i od tada radim za veliku (ako ne i najvecu) svetsku firmu iz oblasti telekomunikacija, pa mi predavanja o EM talasima sigurno nisu potrebna. Veruj mi da skoro svaki dan radim sa spektrum analajzerima i meracima polja pa znam o cemu govorim!

Inace te male mobilne celije, cesto nazivane i mikro i piko celije, i nisu ni priblizno iste snage kao one na krovovima. Npr. na krovovima su tipicno snage 20W po celiji (mada mogu biti 10-40W), a ove male, unutrasnje, su tipicno 1-2W.

Moja poenta je bila samo da ako je moguce, covek treba da se trudi da, ukoliko moze, izbegne nove i nepotrebne izvore EM zracenja (dakle uredjaja koji po svojoj nameni zrace kako bi komunicirali, tj. imaju primopredajne antene) u svojoj neposrednoj okolini, tj. kuci ili stanu. Ne vidim zaista ni jedan razlog zasto bi iko razuman imao ista protiv ove moje konstatacije...

OVO JE UJEDNO I MOJA POSLEDNJA PORUKA U OVOM THREADU. OCIGLEDNO JE DA VECINA LJUDI OVDE VOLE DA IMAJU ANTENE U SVOJOJ KUCI I NE ZELE DA SE ODREKNU NI ONIH KOJE BI MOZDA I MOGLI. ZAO MI JE STO JE TAKO. HVALA SVIMA, ZA MENE JE OVA DISKUSIJA ZAVRSENA.

Poslednja izmena:
tema je "Wi Max internet,sta je to?"
a ovde se vrsi detaljna analiza zracenja :)

E ovo ne sme da izađe iz usta jednog inženjera elektrotehnike.

Dakle, ako ti veruješ da bojleri, frižideri i ostali KW-atni uređaji, koji vuku ampere iz mreže na 50Hz manje zrače od antena koji izbacuju maximum par W na nekoliko GHz, onda nema šta dalje da se razgovara.

Samo par rečenica onima koji nisu stručni po tom pitanju. Svaki provodnik kroz koji teče struja predstavlja izvor EM polja, tj preciznije magnetnog, ali u vakumu (i vazduhu koji je veoma sličnih karakteristika) magnetno i električno polje su vezani jedno za drugo, pa se stvara EM polje. Intenzitet el. struje je direktno povezan sa intenzitetom polja. A blisko polje, gde je ono i najače, i gde se ne mogu računati slabljenja, je vezano za određeni broj talasnih dužina (lambda=c/f), što znači da je na GHz blisko polje mnoooogoooo manje nego na 50Hz. Izvan njega, svi izvori koji su ~W postaju zanemarivi.

Dosadašnja istraživanja u smislu štetnosti zračenja su posmatrala slučaj, kada vi telefon držite pored glave, i gde se očigledno vaš mozak nalazi u bliskoj zoni. Tu niko ništa nije uspeo da dokaže, tako da dalja priča o štetnosti em zračenja kod mobilnih tehnologija pada u vodu.

@matrix77

to je pristup internetu preko WiMax-a :d

Dakle, da se privede tema kraju i razjasni ukratko uz pomoc wikipedije, za one koje mrzi da traze ...

[-------------------------------------------------------------------------------------]
IEEE 802.16 је радна група 16 унутар IEEE 802, специјализована за "тачка на више тачака" широкопојасни бежични приступ. Такође познатија као WiMAX, са значењем Worldwide Interoperability for Microwave Access (у преводу: светска интероперабилност за микроталасни приступ).
[-------------------------------------------------------------------------------------]
Тренутни 802.16 стандард је IEEE Std 802.16-2004, који је одобрен у јуну 2004. године.
То је надоградња претходне (и прве) верзије стандарда 802.16-2001, са надоградњама 802.16a и 802.16c. IEEE Std 802.16-2004 адресира само фиксне системе.
Надоградња 802.16e у стандарду додаје компоненте мобилности система.
Стандард 802.16e је усвојен децембра 2005. као IEEE 802.16-2005.
За WiMAX се каже да је „WiFi на стероидима“. Има потенцијал да омогући милионима корисника да приступе Интернету бежично, јефтино и лако. Подржаваоци система кажу да ће се бежична покривеност код WiMAX-а мерити квадратним километрима/миљама, док се код WiFi-а мери квадратним метрима/јардима. Према WiMAX промотерима, WiMAX базна станица ће обезбеђивати брзу Интернет везу за кућне и пословне кориснике у пречнику до 50 km (31 miles); ове базне станице ће на крају покрити целу метрополитен област (градска језгра), правећи од њих WMAN и омогућавајући праву wireless покретљивост унутар области, сто је супротно од хot-spot могућности које WiFi омогућава. Промотери се надају да ће ова тахнологија бити кориштена за лап топ рачунаре и ПДА уређаје. True roaming cell-like wireless broadband, however, is IEEE standard 802.20, which is compatible with WiMAX.

WiMAX стандард се углавном ослања на спектар фреквенција од 2 до 11 GHz домета. WiMAX спецификација употпуњује недостатке и ограничености WiFi стандарда уз увећање брзине преношења података и боље енкрипције. Ова технологија циља да омогући конектовање на мрежу без директне оптичке видљивости у неким околностима. Детаљи перформансе WiMAX-а испод ових околности нису дефинисани јер су и даље нетестирани.

Vrh Dno