Vise bih voleo da imam ultrabrz zicani internet! Ko zna (oni koji mozda znaju moraju da kriju istinu) kakvi mogu biti efekti dugotrajnog, 24/7 izlaganja svim ovakvim vrstama (nepotrebnih) zracenja... Kad pocnemo jednog dana da oboljevamo bice kasno. Covek tek kad mu zdravlje bude zaista ugrozeno shvati kako je bio glup sto se bespotrebno izlagao riziku...
Od EM zračenja ne možeš da pobegneš.... (jedino da se odseliš u neku nedođiju)
Da znaš šta se sve emituje iz kućišta računara, pa tu su onda mobilni telefoni, bežični, bazne stanice, tv i radio odašiljači...
ovaj wimax ti je ništa u odnosu na to :S:
Na metar-dva od antene zracenje je 2.500x manje od dozvoljene granice...
http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?nav_id=255474
Imas strah od neceg sto ne razumes sta je i kakav efekat ima na ljudsko telo. Verovatno smatras da su i klima uredaji stetni po zdravlje.
Izvinjavam se za voce i povrce. Nisam mislio na zracenje u smislu opekotina i zagrevanja tkiva, vec da dugotrajnu izlozenost ljudskog tela EM zracenju od mobilnih, wifi-ja, wimax-a, i ostalih kucnih i licnih mobilnih uredjaja koji po svojoj nameni imaju antenu za radio komunikaciju. Koliko "zaista" mozemo biti sigurni da je to potpuno bezbedno? Zar bi u slucaju iste cene mobilnog i fiksnog koristio mobilni i kad si kuci, pa makar pricao sat-dva dnevno u proseku? Zar se ne bi bar malo zabrinuo za zdravlje i ipak koristio fiksni ako mozes? Ako bi, znaci da ni ti nisi bas toliko uveren da je mobilni potpuno bezopasan! Zar se ne bi bar malo zabrinuo za zdravlje svog deteta ako ga vidis da iz dana u dan satima dnevno prica preko mobilnog telefona?Ne skreci temu na voce i povrce. Sunce vise zraci od svega navedenog pa ti nista ne fali. Ja jos nisam cuo za slucaj da je neko preplanuo ispred CRT monitora. Sa druge strane budi na suncu nezasticen 20-30 min i dobices opekotine.
Da ti odgovorim na postavljena pitanja... Koristio bih mobilni je fixni nemogu da ponesem sa sobom.
Zbog tog znatno veceg dometa se pomalo i plasim da bi EM zracenje WiMax-a bilo jace i potencijalno stetnije od recimo WiFi-ja, jer mora biti cim je domet veci da je i zracenje vece (koliko je meni poznato snaga signala opada sa kvadratom rastojanja).Sto se Interneta tice, zica je uvek bolje resenje, medjutim nemogu svi da imaju zicu. WiMax je osmisljen da zameni last-mile, tj da omoguci korisnicima koji nemaju telefonsku liniju da dobiju pristup internetu. Za razliku od WLAN-a koji ima domet nekoliko stotina metara, WiMax je dizajniran da radi na udaljenostima od nekoliko kilometara.
Video sam zacetak WiMax-a kod Navini-ja (www.navini.com). Imao sam priliku da ga vidim u radu. Mogu samo reci da se uredjaj kaci u struju i sa donje strane uredjaja pise da mu za stabilno napajanje treba 6Vdc 3A, dakle potencijano vuce i do 18W. Koliki deo ide u etar, nemam pojma, ali sasvim sigurno znatno vise od 100mW. Da ga drzim na metar-dva od sebe satima dnevno, hvala ne, ako bas ne moram (a vecina nas ne mora jer ima alternativu u ADSL-u ili kablovskom net-u). Neki ce reci da sam paranoican, a neki da samo razonujem zdravorazumski prema prema necemu ciji potencijalni negativni uticaj na zdravlje jos nije u potpunosti poznat...WLAN u tvom laptopu ima izlaznu snagu 100mW da bi komunicirao sa access pointom. Antena laptopa je udaljena bar 50cm od korisnika. Dakle.. efekat zracenja WLAN karice je 10000x manji od mikrotalasne ako bi bili na istoj udaljenosti. Medjutim.. sto si dalje od predajnika/antene polje slabi tako da je efekat jos manji.
Zracenje ?
Pa sta/ko danas nije ozracen ?
Zraci sve sto proizvodi magnetni flux (fizika)
Sta tu ima, zraci i monitor koji sad svi vi koji citate gledate, iako mozda neko ima kvalitetan/neko manje kvalitetan - sve jedno
Zraci i TV koji imaju svi (bar po 2 komada).
Zraci i bojler!
Ma bre - nije to samo u Srbiji - zraci Amerika jos jace - pa opet su ok ...
Ti dosta dogovoriš o stvarima u koje se očigledno ne razumeš. Prvo nauči kako se stvara em polje (to zračenje) pa onda nešto o intenzitetima, snagama, frekvencijama i slično.Ma jasno je to. Ali prvo svi ti kucni uredjaji zrace sporedno, tj. relativno malom snagom, jer im to nije primarna funkcija. Za razliku od njih, uredjaji sa primopredajnim antenama, kao sto su mobilni, wifi, wimax, itd. imaju svoju primarnu f-ju da zrace i tako komuniciraju, i to rade sa znatno vecim snagama nego bojleri, frizideri, televizori itd.
Da li bi imao ista protiv da policija stavi svoj repetitor na krov tvoje kuce, posto vec ionako imas i tv i frizider i bojler itd??? Mnoga se zracenja ne mogu izbeci ako covek zivi gde zivi, jer u takvom drustvu i na takvom nivou tehnickog razvoja zivimo (sem ukoliko se covek ne preseli na pusto ostrvo ali sada salu na stranu). Ali negde ipak mozemo sebe makar malo da postedimo nepotrebnog i potencijalno stetnog izlaganja EM zracenja, kao npr u slucaju da imamo fiksni telefon kuci, da njega koristimo kad smo tamo a ne mobilni, da ako imamo mogucnost za ADSL ili kablovski net, da ni ne razmisljamo o WiMax-u itd...
Ti dosta dogovoriš o stvarima u koje se očigledno ne razumeš. Prvo nauči kako se stvara em polje (to zračenje) pa onda nešto o intenzitetima, snagama, frekvencijama i slično.
Inače, ja već spomenuh da se antene u gradu nalaze na mestima gde možeš skoro pa i rukom da ih dohvatiš...tipa u prodavnici gde ima puno ljudi stalno, nalazi se na plafonu. A na kućama i krovovima ih ima koliko ti duša želi.
Ma jasno je to. Ali prvo svi ti kucni uredjaji zrace sporedno, tj. relativno malom snagom, jer im to nije primarna funkcija. Za razliku od njih, uredjaji sa primopredajnim antenama, kao sto su mobilni, wifi, wimax, itd. imaju svoju primarnu f-ju da zrace i tako komuniciraju, i to rade sa znatno vecim snagama nego bojleri, frizideri, televizori itd.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari