Šta je novo?

Wi-fi i mrezna problematika

neo geo

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2005
Poena
395
Posle duzeg vremena, trebao sam da skinem neki torrent, na PC-u je win10 i TP link wifi kartica WN-821N. Ranije dok sam imao isti HW i win7, nisam imao problema sa torrentima cini mi se, a sada kada napuca neku brzinu, dodje do prekida wi-fi signala, pa izgubi mrezu, pa se rekonektuje nakon nekog vremena i tako u krug. Wi-fi ruter je SBB-ov Cisco EPC3928S, sa default postavkama bio bez ikakvih izmena.

Googlanjem sam nasao da je uzrok ovoga verovatno taj sto wi-fi dongle ne dobija dovoljno struje sa usb-a, pa kada se napravi dosta protoka/konekcija, pocne ovako da zabada. (sad prvo pitanje, da li bi mogao da stavim 2 u 1 usb racvu, pa da sa ploce dobija malo vise struje nego samo sa jednog porta?) nakacio sam dongle pozadi na ploci, iskljucio nepotrebne kablove i sada je situacija malo bolja (naravno, dok sam cackao po BitTorrent programu, nekako sam uspeo da najvise moze da vuce do oko 400KB/s, iako je pre toga vukao po 2-3 MB/s (mozda zato sada i jeste situacija bolja sto se tice zapucavanja konekcije)

Dok nisam ovo otkrio, na SBB ruteru sam promenio kanal na neki malo manje opterecenom podrucju, kao i SSiD (reda radi). Nisam nista vise dirao. Problemi sa torentima nisu nestali, ali je mob tel Lumia 920, koji je godinama lepo radio sa ovim ruterom i default mrezom, poceo da dobija drop wi-fi protoka nakon nekog vremena neaktivnosti (pa se mora rucno raditi rekonekcija na wifi). Onda sam uradio nakon neuspesnih pokusaja koji su mi pali na pamet (prvenstveno podesavanja na ruteru u smislu b/g/n u b/g, izmena drugih stavki koje su ponudjene za ruter), uradio reset rutera, vratila se default mreza kao i kada je prvi put ukljucen, ali telefon i dalje dropuje. Onda sam uradio i reset Lumie, e onda se samo nakaci ali nista nikako nece da povuce sa mreze. Naravno isto je i kada probam da je nakacim na Unify. Lumia normalno radi sa bilo kojom drugom mrezom (probao sa android AP, a probacu sutra sa jos nekima). I naravno, svi drugi telefoni i tablet (androidi sve) normalno se kace na SBB wi-fi kao i do sada, i naravno Lumia je zenina, ako je neko sumnjao do sada ;)

Nazad na mreze, pokusao sam da D-Link wifi ruter (koji sam koristio dok od sbb-a umesto modema nije stigao ruter) spojim na SBB ruter, da mu ovaj da DHCP adresu, a da D-Link bude wi-fi mreza dalje, nadajuci se da ce i Lumia da radi opet. Ovo mi je ranije radilo, ali sam vremenom iskljucio D-Link i ostavio samo SBB; sada nece, ne moze da dobije adresu od rutera, Dlink uplink LAN port sam prevezivao na razne portove SBB rutera ali dzabe. Ranije je ovo iz cuga prolazilo. Nisam bas teski pocetnik i stosta sam ispokusavao, googlao, ali bez uspeha.

Ako neko ima neku ideju, bio bih zahvalan a ja bi iako se nisam iznervirao (ali se jesam cimao), najradije sve cekicem, na gomilu :crash:

Poslao si mi PM, pa ću pokušati da ti ispričam sličan slučaj... Samo ovde nema W10 na kompu.
Hajde da idemo nekim redom...

1. Cisco je odlična firma, samo to ne znači da je model od SBB-a vrhunski, po meni je dno dna. Sa njim sam imao itekako problema, a samim tim i SBB samnom. Najzad smo našli rešenje, cisco wifi isključen, veza sa računarom ide preko lan kabla. Povezao sam stari router na cisco (sa kablom, naravno) i to je "donekle bilo rešenje".

2. Igrom slučaja, posedovao sam mnoge modele WP telefona, a između ostalog, na toj adresi su bili konektovani L920, L925 i Samsung Ativ S (sve WP telefoni).
Povremeni gubitak mreže je bio vezan za cisco, a ne L920, L925 ili Ativ S. Malo je verovatno da sva tri modela imaju sličan problem, koji se počeo manifestovati, menjanjem ugovora sa SBB-om (čitaj routera cisco), koji je trebao doneti povećanje brzine, a ne gubitak wifi signala, koji se gubi na gipasnim pregradnim zidovima, nema betonskih zidova, visoko potkrovlje je u pitanju. kako sam nakačio drugi router i isključio wifi od cisco-ka, krenuo sam na uništavanje rupa wifi mreže... Digao sam router na gredu, oko 2,5 m od zemlje i postavio na sredinu kuće, pošto je raspored prostorija takav kakav je. Tako sam rešio problem gubljenja signala na telefonima.

3. Sve postavke, osim šifrovanja password-a su stavljene na default vrednosti, a gledao sam da uređaj ima zadnji firmware.

Ovaj router sam dobio na poklon od burazera... On je nakačen na SBB-ov.

655518-Cisco-Linksys-X3000-Advanced-Wireless-N-ADSL2-Modem-Router-l.jpg

Telefone ne diraj, nije do njih...

Hvala, jeste bilo do rutera .. juce sam zvao SBB korisn podrsku ne znajuci vise sta da radim .. mada sam pre toga i sam pokusavao da palim gasim wifi na ruteru preko dugmeta spreda, dok sam bio na vezi sa call centrom, covek je zamolio da opet ugasim/upalim, pa da se opet nakacim sa Lumiom na net ... volsebno je proradilo, ja ne znam da li je i on nesto pipnuo sa svoje strane, mada ga def nije resetovao, posto nije bilo prekida. Rekao mi je i da taj modem/ruter ne moze i da daje wifi i da prosledjuje na neki drugi ruter kablom (sto sam i iskusio).

Na kraju sam se igrao sa srecom, promenio ime mreze i sifru, i Lumia je nastavila da radi, a ja ne diram nista do daljnjeg (tuzno je da taj cisco ima bolji domet od DLINK rutera koji stoji pored njega sa dve antene) - sto mu je to mu je ;)

Zeni net za mir u kuci!

Nazad
Vrh Dno