Šta je novo?

Why Apple builds its products in China?

Evo kako ja na ovo gledam, obican kineski radnik zaradi oko 400 dolara mesecno (radeci 6 dana u nedelji), ima smestaj i hranu free.

Đavola free, sve se odbija od plate, na kraju meseca im ostane vrlo malo. Čisto robovlasništvo.

A kako bi nazvao recimo odnos prema radniku u Tempu, koji prima platu od 15.000 dinara?

Niko nije rekao da je njima lako. Kažem da su ipak Kinezi podigli izrabljivanje na jedan viši nivo, nadmašivši i zloglasne sweat shop-ove latinske Amerike i jugoistočne Azije.

kina na istoku

trenutno jedina prakticna razlika izmedju kineskog i sistema srpskog, ruskog ili ostalih gde je plata oko 200 evra, je sto je radnik iz kraja pa se po zavrsetku smene vrati kuci, a u kini su poslovi na po godinu dana (planetarna planska privreda, ili ti rani feudalizam - otac se zrtvuje zarad porodice).....i jednom u godini kuci. toliko moze da se priusti. e sada da li tako mora i da li radnici zavredjuju bolji standard zivota....pitajte marxa :D:D:D
a bolest zvana previse ljudi po km2 ljudi je nemilosrdna, i to je gorivo feudalnog ophodjenja prema radnickoj klasi. slazem se da je to pozni robovlasnicki sistem. rani robovlasnicki sistem nije! jer su u njemu rob i robovlasnik radili zajedno isti posao i uglavno ziveli zajedno, sa porodicama pa je zapravo rob bio i partner svog robovlasnika, a tek daljim razvojem je robovlasnik ladio _ajca po palati (danasnjim havajima :d ) i cim je izgubio kontak sa svojim robovima (sadasnjom radnickom klasom) pocelo je izivljavanje nad robovima, zarad njegovog prihoda...tj. dobara. ne zaboravimo da je amerika nastala kao revolt protiv poznog feudalizma u evropi (nazavanog rani ili ti industrijski kapitalizam) gde se radilo po 14h sati dnevno do 1930ih+ godina i zivotni vek prosecnog radnika je bio oko 40 godina. a to je bilo samo pre dve generacije... kina je zapravo sve to samo na kineski nacin :D:d. + u real time zbog tehnologije prenosa vesti i misljenja iz daaalekih zemalja.

zivela radnicka klasa i proleteri svih zemalja ujedinite se ... :):D

Jel si ti bio u nekoj fabrici HW u Kini? Ja jesam a ti pricas na osnovu onoga sto si procitao po net-u. Dakle...

Ne, nisam bio u Foxconn fabrici, i evo javno ti se izvinjavam ako si ti bio u ovoj fabrici u Shenzhen, o kojoj je NY Times i napisao artikal(gde sam i dobio prvobitne informacije), zajedno sa nekoliko video snimaka koje sam pogledao, koje je napravio Fox News.

Ja nisam generalizovao, vec sam bio vrlo, vrlo precizan i kritikovao iskljucivo uslove u kojima se radi u Foxconn fabrici u Kini. Nisam se ni dotakao uslova u drugim Foxconn fabrikama, niti bilo kojim drugim fabrikama. Dakle... nemoj vaditi iz konteksta. Providno je.

Kina je komunistička zemlja sa kapitalističkim ustrojstvom.

Pre bih rekao da je u pitanju feudalni sistem... al' dobro.

The most interesting tale might have been the last minute decision to make the iPhone’s display glass:

In 2007, a little over a month before the iPhone was scheduled to appear in stores, Mr. Jobs beckoned a handful of lieutenants into an office. For weeks, he had been carrying a prototype of the device in his pocket.

Mr. Jobs angrily held up his iPhone, angling it so everyone could see the dozens of tiny scratches marring its plastic screen, according to someone who attended the meeting. He then pulled his keys from his jeans.

People will carry this phone in their pocket, he said. People also carry their keys in their pocket. “I won’t sell a product that gets scratched,” he said tensely. The only solution was using unscratchable glass instead. “I want a glass screen, and I want it perfect in six weeks.”

After one executive left that meeting, he booked a flight to Shenzhen, China. If Mr. Jobs wanted perfect, there was nowhere else to go.

New screens began arriving at the plant near midnight.

A foreman immediately roused 8,000 workers inside the company’s dormitories, according to the executive. Each employee was given a biscuit and a cup of tea, guided to a workstation and within half an hour started a 12-hour shift fitting glass screens into beveled frames. Within 96 hours, the plant was producing over 10,000 iPhones a day.

Meni je ovo poenta cijele priče i, iskreno, strašno... "vizionar" nosi telefon i ključeve u istom džepu, i onda se u vrtoglavom roku i u nehumanim uslovima u potpunosti "prešalta" kompletna proizvodna linija kompleksnog proizvoda? Thank God for China.

Meni je ovo poenta cijele priče i, iskreno, strašno... "vizionar" nosi telefon i ključeve u istom džepu, i onda se u vrtoglavom roku i u nehumanim uslovima u potpunosti "prešalta" kompletna proizvodna linija kompleksnog proizvoda?

35jqxf.jpg

zivela radnicka klasa i proleteri svih zemalja ujedinite se ... :):D

To je taj fazon, sve ono cime su ih plasili i potpaljivali da poubijaju neistomisljenike i uvedu komunizam im se sada desava. Znaci u kini je sada divan spoj svega loseg iz komunizma i najgoreg iz kapitalizma.

Ne, nisam bio u Foxconn fabrici, i evo javno ti se izvinjavam ako si ti bio u ovoj fabrici u Shenzhen, o kojoj je NY Times i napisao artikal(gde sam i dobio prvobitne informacije), zajedno sa nekoliko video snimaka koje sam pogledao, koje je napravio Fox News.

Ja nisam generalizovao, vec sam bio vrlo, vrlo precizan i kritikovao iskljucivo uslove u kojima se radi u Foxconn fabrici u Kini. Nisam se ni dotakao uslova u drugim Foxconn fabrikama, niti bilo kojim drugim fabrikama. Dakle... nemoj vaditi iz konteksta. Providno je.

NY Times, Fox news... americka propaganda. Pitam se ko je ovde providan stvarno...

To to i ja mislim da bi fabrike pustile unutra novinare i ekipu za snimanje da snime film o tome koliko su LOSI uslovi tamo :D. Vazi...
Tako da ni meni to nesto ne pije vodu ali dobro.

NY Times, Fox news... americka propaganda. Pitam se ko je ovde providan stvarno...

I dalje si ti... izvlacenje iz konteksta koje radis na amaterski nacin. Napisao sam da sam prvobitne informacije dobio citanjem NY Times clanka i video klipovima od Fox News televizije. Nisam nigde napisao da mi je to bio jedini izvor informacija, niti da sam zakljucak doneo samo putem ta dva izvora informacija. A cela ta prica o americkoj propagadni vise ne pije vodu, jer je sada daleko lakse da se ospore navodi, zahvaljujuci youtube-u i internetu generalno.

Ne odgovori ti meni... jesi li bio u toj Foxconn fabrici, pa znas zasigurno ili...?

To to i ja mislim da bi fabrike pustile unutra novinare i ekipu za snimanje da snime film o tome koliko su LOSI uslovi tamo :D. Vazi...
Tako da ni meni to nesto ne pije vodu ali dobro.

Ok... mozda su Ameri korumpirani u ovom slucaju, ali ova tajvanska organizacija sigurno nije:
http://sacom.hk/archives/837

[YOUTUBE]V3YFGixp9Jw[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Prva dva komentara na klip su pogodila srž problema

untitled-1.jpg

Pa ovo je "svedski standard" za Srbiju.

Topla hala sa svetlom, prevoz i obrok i plata na kraju meseca!?

Publicitet dobijaju samo iz razloga jer proizvode popularan gadget.

Nadnicarenje po Srbiji je lako?

Ovo sa samoubistvima je sprdanje sa ljudskom tragedijom a nikakva neobicnost.

Kina je u daleko boljoj poziciji jer ima proizvodnju i ekonomija belezi ogroman rast pa i nije bas za poredjenje, realno. Srbija je totalni raspad u svakom pogledu.

Glavni problem je u prenaseljenosti. Ne samo u Kini, sirom sveta. Previse je ljudi, a premalo poslova. Nisku cenu rada diktira 1000 gladnih iza tebe koji cekaju u redu i radili bi bilo sta samo da prezive. Poslodavci takvu situaciju maksimalno koriste, zasto i ne bi. Ti gladni ce da proizvedu gedzete za srednju klasu u zapadnom svetu, koji opet kreditima koje podizu odrzavaju banke u zivotu i raznorazne investitore na vrhu piramide (doduse, kao sto smo videli sa hipotekarnom krizom i sada sa obveznicama, takav sistem ume da se otrgne kontroli). Ali sustina problema je u nekontrolisanoj reprodukciji u siromasnim zemljama. Usled automatizacije proizvodnih i poslovnih procesa, jednostavno nema dovoljno poslova. Ne smem ni da zamislim sta ce biti za nekoliko desetina godina kada se konacno oslobodimo "robovlasnickog kapitalizma" i kada jeftinu radnu snagu zamene masine, koje mogu da rade brze, bolje, ne umaraju se, ne skacu sa zgrada i ne treba im sindikat.

Poslednja izmena:
Hmm.. da nije neka anti-Apple kampanja u toku?

Hmm.. da nije neka anti-Apple kampanja u toku?
verovatno ne, nego jedan objavi - drugi slede. klasican primer kako novine rade `oni imaju, a mi ne?!`. kao sto danima slusam kako je pao sneg po planinama, gle cuda! pa se zale straosedeoci kako ne mogu u prodavu nesmetano na nekoj planini!!!

verovatno ne, nego jedan objavi - drugi slede. klasican primer kako novine rade `oni imaju, a mi ne?!`. kao sto danima slusam kako je pao sneg po planinama, gle cuda! pa se zale straosedeoci kako ne mogu u prodavu nesmetano na nekoj planini!!!

prvo smo dobili copy&paste programiranje a sada i copy&paste novinarstvo :( (tj. ne sada, vec pre par godina...)

Citam ovu temu pre par min i sad gledam naslov u jednim nasim zutim novinama. "Robovski rad podrzava Epl". Lolnuo sam.

phone_story_title.jpg

1.png

Phone Story is an educational game about the dark side of your favorite smart phone. Follow your phone's journey around the world and fight the market forces in a spiral of planned obsolescence.

Phone Story is a game for smartphone devices that attempts to provoke a critical reflection on its own technological platform. Under the shiny surface of our electronic gadgets, behind its polished interface, hides the product of a troubling supply chain that stretches across the globe. Phone Story represents this process with four educational games that make the player symbolically complicit in coltan extraction in Congo, outsourced labor in China, e-waste in Pakistan and gadget consumerism in the West.

Vi ovde prichate kako je Kinezima teshko. Ajde sada da pogledamo kako je drugima (ukljuchujuci i nas):

Kada nemam puno posla radim 9-10 sati dnevno, medjutim proshle godine sam, ako se uzme srednja cifra, radio po 12 sati dnevno (bilo je ostajanja na poslu po 36 sati i to bar jedno 15-ak puta). Pri tom nisam radio neshto shto ne zahteva da budem koncentrisan i shto moze mehanichki da se odradi (kako je to obichno sluchaj sa sklapanjem hi-tech gedzeta). Radio sam 4 meseca bukvalno bez slobodnih dana. Da, placen sam neuporedivo vishe, ali su mi i troshkovi gde zivim neuporedivo vishi.

Ajmo sada da se vratimo na Srbiju - da imash posao koji se radi 12 sati dnevno, pri tom imash hranu i mesto gde cesh da zivish ti i tvoja porodica, zar ne bi uzeo da radish takav posao? Ili bi sedeo nezaposlen i razmishljao chime cesh da hranish decu sutra? Znam gomilu ljudi u Beogradu koji nemaju posao. To je Beograd! Zamislite kako je u ostalim, manjim gradovima...

U Kini ima mnogo ljudi, i da bi se oni svi zaposlili i mogli da se smeste negde i imaju shta da jedu, mora se ici na kompromis - da ljudi imaju izbora, kao u Americi, ne bi oni radili ovo...

Osnovni problem u Americi je to shto su oni nekada svi bili zaposleni i sa dobrim platama, a otkad je krenula globalizacija i kompanije su krenule da kapiraju da ce vishe zaraditi ako budu proizvodile sve u Kini i ostalim zemljama gde je jeftinija radna snaga, svi su tamo ostali bez posla. Amerikanac ne zeli da radi za male pare. Mozda je on bolji radnik od Kineza, ali za njegovu platu mozesh da uzmesh 100 Kineza i pricha se tu zavrshava.

Kriza je danas zbog toga shto Amerikanci najvishe troshe - njihov "consumerism" vishe ne pije vodu jer oni ne mogu da zarade to shto potroshe. Oni veoma brzo idu ka dnu poshto kupuju od Kineza i duzni su Kinezima, a vec nemaju chime da plate osim svojim dolarom koji stalno gubi na vrednosti.

Vrh Dno