Šta je novo?

Western Digital WD400 40gb

Analkinus

Čuven
Učlanjen(a)
12.04.2002
Poena
604
da li moze ovaj disk da se stavi u masinu celeron 466 Mhz na nekoj Chaintech ploci ( ne znam tip) ili na celeron 300Mhz (300A) na Gigabyte ploci? obe sa 96Mb SD rama sa Win Xp i RivaTNT2 32mb.

i jos nesto nevezano za ovaj disk, zasto mi kada je prikljucen bilo koji uredjaj( hdd ili dvd) na ide granu sa njim ( bez obzira da li je master ili slave ) rezac (sony 52/32/52) nece da reze diskove. Cita sve redovno ali kada rezem u neru posle 10 ak sekundi prijavi scsi error i stane sa rezanjem. Ploca je epox 8rda+ , athlonxp 2400+ ,saphire 9600 xt ...
hvala unapred :wave:

Poslednja izmena:
da pojednostavim:

CDRW sony (52/32/52) prijavljuje prilikom rezanja cd-a u neru scsi error kada je na njegovoj IDE grani prikljucen jos neki uredjaj tj. hoce da reze samo kada je sam na grani. citanje je normalno. Zasto?

onda koji disk da trazim a da ce da radi na gorepomenutim plocama? pozeljno sto veceg kapaciteta

Poslednja izmena:
1. Pogledaj na netu koju veličinu diska dotična ploča podržava. Ako ne znaš tačan model ploče, pogledaj podatke za čipset. Ako veličina od 40GB nije podržana verovatno ćeš ipak moći da priključiš disk, ali ćeš morati da ga formatiraš na onu veličinu koju ploča maksimalno podržava.
2. Rezač se po pravilu povezuje kao secondary master i to po mogućstvu sam na sec. grani. Zašto ti prijavljuje grešku - ne znam.

nemam pojma ni koji je model ni koji je cipset. :S:
verovatno su neke sasvim prosecne ploce sa nekim tada bestbuy cipsetom pa ako neko zna do koje velicine prepoznavale diskove ploce u to vreme bilo bi korisno. Ne verujem da ove dve iskacu iz tadasnjih standarda.

Kako da formatiram disk na manje od njegove stvarne velicine?

1. neces moci da ga particionises i formatiras kako treba (tada max bese 32 GB) ali bi u windowsu trebao da radi kako treba (formatiraj ga na novijoj ploci)
2. a) deinstaliraj nForce IDE drajver ako je istaliran
b) deinstaliraj emulatore CD-a (alcohol, daemon, virtual drive...) ako ih ima
c) nisi ga valjda zakacio na RAID kontroler?
d) reinstaliraj ASPI, Nero druge programe za rezanje... (ili ceo windows)
e) probaj jos nesto...

Mozda bi pomogao dodatni kontroler u obliku PCI kartice?

a c a je napisao(la):
Maxtor 40 GB na 5400 (ne onaj noviji na 7200 o/min) je mogao na BX chipset na P2, pa bi po nekoj analogiji mogao i taj, valjda....

Khm, 30GB Maxtora sam stavljao na "masine" od 486/100 pa na vise :)
Za Maxtora znam 100% da moze na koju hoces plocu, sa WD nisam probao ali verovatno da moze i on.

Vrh Dno