Šta je novo?

Webmin

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre neki dan slucajno sam naleteo na http://www.webmin.com/ , probao ga na mojim serverima i mogu vam reci da je ovo odlicna alatka za administriranje. Nisam bas preterano upucen u administriranje Linux-a i cesto zaboravim kako sam podesio neke stvari.

Webmin mi se cini kao vrlo korisan alat. Sta o njemu misle vestiji Linux korisnici?

Pa ako nisi vican konzoli i ako volis administraciju preko Web interfejsa, Webmin je super resenje. Samo ga propisno zastiti i bice sve ok :)

Ne mrzi me da kuckam po konzoli i sam sam sve podesavao. Problem je sto nemogu svega da se setim kako se radi. Editovanje silnih cfg fajlova ume da bude zammorno... Pojedine servise (mysql, apache, svn, samba,...) samo morao da preselim sa default foldera na raid. Sad nema sansi da se setim kako se to radi.. Srecom google je cudo :)
Webmin mi se cini kao pristojna zamena za administraciju u konzoli.

@kutija:
Sta si mislio pod "propisno zastiti"? Trenutno webminu mogu da pristupim samo iz lokala.. nisam ga jos "pustio" da se vidi od spolja.

Poslednja izmena:
Pa koristi HTTPS, promeni mu port na neki nestandardni... mogao bi da stavis i .htaccess auth za svaki slucaj :) Tako ces imati dupli login.
Ako zelis dodatnu sigurnost, toplo ti preporucujem da bindujes IP adrese sa kojih je moguce logovati se u Webmin jer sigurno ne zelis nekog sa strane da ti prcka po konfiguraciji servera. Naravno, pod uslovom da uvek pristupas sa istih statickih adresa.
Bindovanje radis iz Preferences panela Webmina, lako ces naci. Takodje ti savetujem da setujes maksimalni broj pogresnih login pokusaja na 3 ili 5 nakon cega ce Webmin da te blokira (IP) a moze da blokira i nalog.

Inace, Webmin je super :) ima dosta pluginova za njega i olaksava svakodnevni posao administriranja servera.

Poslednja izmena:
Webmin je pristojan free alat, ali su neke prosle verzije imale prilican broj bagova preko pa su se neke user permisije mogle zaobici itd.

Kao sto ti kaze kUdtiHaEX zastiti ga malo, dovoljno je u osnovi (ako ces ga samo ti koristiti) prebaciti ga na https, staviti nestandardan port te osnovne stvari. Dok sam ga prije koristio imao sam obicaj i recimo da ga ugasim ako mi ne treba i da ga palim po potrebi.

Vrh Dno