Šta je novo?

Web Virtuelizacija

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dilema je sledeca - sta koristiti za virtuelizaciju na serverima?

Imam (za sada) jedan dedicated server sa 8 GB memorije i 4core procesorom. Zelim da napravim VPS-ove na toj masini. Sistem koji se koristi je Centos 5.4 X64.

Pitanje glasi - sta je najbolje za virtuelizaciju? Postoji "milion" mogucnosti - XEN, VMware ESXi, Virtuozzo, OpenVZ (ova dva poslednja su, kako sam shvatio, isti djavo)....

Nemam preterano mnogo iskustva sa virtuelizacijom u enterprise svetu pa nisam siguran sta je najbolje izabrati. Jedan od mojih zahteva je da postoji mogucnost upravljanja (citaj: kompleta menadzment VPS-ova, od dodavanja, gasenja, dodeljivanja resursa itd.) putem Web interfejsa.

Proxmox 1.5 VE (OpenVZ ) ?? To mi prvo pada na pamet s obzirom na zahtjeve koje si naveo.
Ako se ostaje na CentOSu, onda ... Xen??

Poslednja izmena:
Moje iskustvo - u "produkciji" koristim "obicni" Vmware Server 2.0 i Centos64, na dedicated quad core Opteron 4GB rama (serverloft.com). Znam da nije bas "profi", da nije bare metal virtualizacija, da je esxi bolji, itd, itd....., ali meni i ovo vec skoro godinu dana sljaka ko ludo, zadovoljava potrebe, a lako se podesi.

Poslednja izmena:
Od onog sto sam ja probao pefromanse najpribliznije golom hardveru daje openvz (nisam radio sa KMS do sada), ali to iskljucivo ukoliko ces da koristis linux, openvz moze da radi virtuelizaciju samo linux hostova. Ko sto rece ace rimmer downloadujes proxmox openvz i to je to.

Ako ces da koristis xen mislim da opusteno mozes da prodjes sa citrix xenserverom - ovo je utegnuti xen koji stvarno dobro radi, ima lep gui gde mozes da uradis 95% svega sto ti padne na pamet, daje par procenata bolje performanse od wmware-ovih resenja a u besplatnoj varijanti ima i mnogo vise features-a (koji ti moze biti nisu ni potrebni) i instalira se i radi na svemu na cemu radi i standardni linux kernel.

@farmaceut

Ma ako ti radi udri, mada puna paravirtuelizacija zaista donosi znacajna ubrzanja (pre svega rad sa diskom).

Poslednja izmena:
Posto imas 5.4 verziju imas i KVM kao mogucnost koji je par procenata brzi od xen-a.

Ali mislim da ce ce ti xen oraditi sve sto ti treba.

ako nemas mogucnost da instaliras drugi sistem, a obavezan je webinterface za management, onda vmware server 2.0.

ako mozes da bootujes bilo koji iso za instalaciju sistema, idi na citrix xenserver (doduse nema webmanagement vec XenCenter management aplikaciju, koja radi samo na windows-u).
ili proxmox, imas webmanagement, openvz/kvm
ili ESXi, nemas webmanagement.

Poslednja izmena:
Mogu da instaliram st ahocu u principu. Nemam pojma sto sam rekao da je sistem Centos.
Bitan mi je Web menadzment zbog korisnika. Meni kao adminu, sa druge strane, je bitno da mogu da imam dobar resource mgmt, tipa da mogu za svaku masinu da odredim koliko % CPU-a i RAM-a moze da koristi (zagarantovano) a koliko u burst-u (tipa ako masina nije u jakom loadu da u slucaju potrebe, VPS moze da iskoci iz svojih definisanih limita do neke granice); i naravno da imam dobar alat koji ce moci da mi kaze sta se desava na mojoj masini, koliko koji VPS trosi...

Poslednja izmena:
Tesko ces naci sve ovo sto si zamislio u total-free resenju. Daj boze da gresim :)

Nisam rekao da mora da bude free. Samo trazim najbolje/najpribliznije Free i $$ resenje pa cu dalje sam da testiram i da vidim sta mi je isplativije.

Mogu da instaliram st ahocu u principu. Nemam pojma sto sam rekao da je sistem Centos.
Bitan mi je Web menadzment zbog korisnika. Meni kao adminu, sa druge strane, je bitno da mogu da imam dobar resource mgmt, tipa da mogu za svaku masinu da odredim koliko % CPU-a i RAM-a moze da koristi (zagarantovano) a koliko u burst-u (tipa ako masina nije u jakom loadu da u slucaju potrebe, VPS moze da iskoci iz svojih definisanih limita do neke granice); i naravno da imam dobar alat koji ce moci da mi kaze sta se desava na mojoj masini, koliko koji VPS trosi...
ako sam dobro razumeo web management pristup odredjenim vps treba da imaju i drugi korisnici osim admina/tebe.

to iz gore ponudjene liste platformi, moze samo Virtuozzo, naravno kod njih nema nista free, kolko se secam cena licence se kalkulise na osnovu broja vps-a, imas na njihovom sajtu detaljnije.

Poslednja izmena:
Koja je realna razlika izmedju managed i unmanaged vps servera? Ja uzeo ovaj drugi (ima openVz), i skinem ga i instaliram, medjutim otvorim /boot/grub/menu.lst i izmenim, i nije hteo da ga sacuva.. onda sam shvatio da nesto ne stima, rebootam masinu, ne radi.. kaze mi admin da je vec instalirano kao kontejner, samo nemam pristup njemu. onda sam opet reinstalirao os.

drugo sto me zanima, jel treba da instaliram servis za aspx stranice i koji? posto jedan sajt koji treba da se hostuje kod mene je ceo izradjen u aspx (asp.net).

Koja je realna razlika izmedju managed i unmanaged vps servera?
nivo ili tip podrske/administracije koji dobijas od provajdera za odredjeni servis.

unmanaged = sam radis administraciju servera.
managed = imas pomoc ili podrsku od provajdera u administraciji.

Ja uzeo ovaj drugi (ima openVz), i skinem ga i instaliram, medjutim otvorim /boot/grub/menu.lst i izmenim, i nije hteo da ga sacuva.. onda sam shvatio da nesto ne stima, rebootam masinu, ne radi.. kaze mi admin da je vec instalirano kao kontejner, samo nemam pristup njemu. onda sam opet reinstalirao os.

ne kapiram sta si tacno skinuo i instalirao, ali ako pokusavas da instaliras openvz kernel na VPS-u koje je vec openvz container, onda to nema nikakvog smisla i to tako ne moze da funkcionise. Da bi instalirao openvz kernel, treba ti dedicated masina, ili VPS sa full virtualizacijom kao sto je vmware, xenserver i tome slicno.

drugo sto me zanima, jel treba da instaliram servis za aspx stranice i koji? posto jedan sajt koji treba da se hostuje kod mene je ceo izradjen u aspx (asp.net).

za asp.net koristi windows server os, medjutim windows nije podrzan na openvz.

Poslednja izmena:
Onda je bolje unmanaged, a i jeftinije je 30% od managed.

Ma radi se o tome sto sam ja mislio da sam dobio full virtualized masinu, a ustvari imao sam samo full root access.. mislio sam da nema uopste openvz-a, a on je vec bio instaliran kao kontejner.

Sad treba da instaliram cpanel. Imam 45 dana free trial.

Nazad
Vrh Dno