Šta je novo?

Web server u skoli!

Bl4cK_DoOm

Slavan
Učlanjen(a)
22.02.2008
Poena
301
E Ovako, u skoli imamo projekat, pravimo web server na kojem ce biti web sajt skole i forum sklepao sam neku staru masinu Celeron 800MHz, 256Rama, 40gm HDD i instalirao windows xp pro, wamp server i sad skola ima ADSL 1024/128 i nema staticku adresu
ja sam u http.conf

Listen 80 promenio u Listen 127.0.0.1:80
ostala podesavanja vhost.conf

VirtualHost 127.0.0.1:80>
DocumentRoot C:\wamp\www
ServerName localhost
</VirtualHost>
<VirtualHost 127.0.0.1:80>
ServerAdmin [email protected]
DocumentRoot C:\wamp\www\
ServerName mydomain.com
ServerName www.mydomain.com
ErrorLog logs\mydomain.com-error_log
CustomLog logs\mydomain.com-access_log common
</VirtualHost>

i u C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
dodao

127.0.0.1 localhost
127.0.0.1 mydomain.com
127.0.0.1 www.mydomain.com

i sad nece da nadje server na internetu u cemu je problem firewall sam iskljucio?

Ah server na Win XP bez staticke adrese eto šale :)
Kao prvo instaliraj na taj komp nesto normalno tipa win 2000 ako već ne znas ništa o Linux-u.
Onda moraš da FW port sa aDSL routera na komp port 80 je u pitanju ovaj put. Onda registruj se na dyndns i sredi da ti automacki fw novi domen kada god ti se promeni ip.

I zaboga miloga uključi taj FW, samo ga setuj da propušta port 80.

Poslednja izmena:
Ili stavi uBuntu Server sa LAMP servisima, chroot-uj sve (ha ha) i podesi skolski ruter da prima konekcije spolja na portu 80 i da ih prosledjuje na masinu koja glumi Web server.

Au bash shale. XP pro... he he.

Ako je piraterija u pitanju stavi 2003 mada mislim da skole imaju one ugovore o free softweru u edu svrhe. U svakom slucaju pre bih istao na 2003 nego na 2000 iako je komp relativno slab. Sve ostalo se slazem sa Statorom. Registruj se na dyndns.org zbog dynamicke adrese, cak vecina adsl rutera ima u sebi deo vezan za dyndns tako da te to oslovadja instaliranja dodatnog parceta softvera. Port forward je obavezan. Namesti neki lep remote managemant, moze VPN a moze i obican RDP, da ne morash da trcish u skolu za svaku ispravku koju morash da uradish.

I da ne zaboravim
Stator
I zaboga miloga uključi taj FW, samo ga setuj da propušta port 80.

prodajte tu mashinu i lepo platite hosting za godinu dana... chemu sajt na 128k linku ?

Ili stavi uBuntu Server sa LAMP servisima, chroot-uj sve (ha ha) i podesi skolski ruter da prima konekcije spolja na portu 80 i da ih prosledjuje na masinu koja glumi Web server.

Ja sam baš pre neki dan u firmi instalirao novi Ubuntu server 8.04 i Apache šljaka super. Samba nikako da proradi i ubi me u pojam više, :mad: ali Apache radi lepo. Ubuntu server će ti pri instalaciji ponuditi da instalira stvari kao što su mail server, MySQL, itd., ti od toga odaberi LAMP server i Apache2. Nakon završene instalacije možeš instalirati gnome da se ne patiš sa komandnom linijom. Alternativno, možeš i na desktop ubuntu instalirati Apache i pretvoriti ga u server.

Da bi rešio problem dinamičke IP adrese moraš koristiti servis kao što je DynDNS, moj kućni ruter ga recimo podržava, ali se nisam zezao sa tim stvarima, tako da ne znam da ti kažem više.

Svi ovde su ti dali zaista dobre predloge, ali iskreno mislim da je ovaj najbolji.

prodajte tu mashinu i lepo platite hosting za godinu dana... chemu sajt na 128k linku ?

I to pod uslovom da se taj ADSL prikljucak koristi samo za potrebe tog servera... A vama verovatno treba vrlo mali paket koji se dobija za 2 evra mesecno kod odredjenih provajdera.

Svi ovde su ti dali zaista dobre predloge, ali iskreno mislim da je ovaj najbolji.

I to pod uslovom da se taj ADSL prikljucak koristi samo za potrebe tog servera... A vama verovatno treba vrlo mali paket koji se dobija za 2 evra mesecno kod odredjenih provajdera.
to onda i nije ne znam kakav "projekat" mozda je cela zamisao u edukativne svrhe, ocigledno nedostaje neko znanje, a kako su poceli to je ujedno i nacin da nesto nauce iz svega toga :)

Poslednja izmena:
Pa ako je u pitanju neka srednja tehnicka skola, onda samo napred. Moja skola (www.etstesla.ni.ac.yu) isto hostuje sama sebe (ja sam jedan od koautora sajta, da se pohvalim :d ), s' tim sto imamo kudikamo bolji link i mnooogo bolji server od vaseg (Xeon na 2.4) koji se vrti na Windows 2003 server, tako da to moze da se koristi i za ucenje, a i za stabilan rad sajta.

Dobra ti je zamisao kada je u pitanju ucenje, ali nisam siguran kako ce funkcionisati sam sajt :) . Btw. ako ce vec da ucite ucenike tome, onda batali XP, zaista i uzmite neku linux distribuciju, moze Ubuntu, sto da ne ili Windows server sa Apache Triad ili cime vec.

ne znam koji je link, ali vama ovaj sajt lepo radi :)

i ajde da decku preporucim distro, moj izbor je uvek bio debian :)

Poslednja izmena:
U vezi ET Tesla. Kako mozes ti da zadrzis prava od sajta, koga si radio za skolu, za sebe?

Da, samo da napomenem, ja nisam ovaj Danijel Mitrovic (fale jos 2 imena, bice i to, I guess) :) . To je drug sto je bas radio kodiranje, ja sam bio zaduzen za fotografiju, grafiku i prikupljanje tekstova i podataka. Sajt je jos u izradi. Predpostavljam da ce se to izmeniti, ili kako vec.

Molio bih vas da se vratite na temu i konkretno pitanje koje je postavljeno. Za pocetak neka 'projekat' zazivi kako je poceo, a ne da covek potrosi jos vremena na ucenje linuxa.

@Black_Doom: Prvo proveri da li se masina javlja na localhost poziv u browseru. Probaj da li Listen *:80 menja stvar...

Hvala svima na pomoci, ali u medju vremenu sam nasao bolju masinu i instalirao FreeBSD i fala bogu sad sve extra radi, profesor pokusavao ovo sa windows-om ali to nije islo, koristim samo shell na freebsd-u, i vise nije samo web server nego i mail!

Nazad
Vrh Dno