Šta je novo?

web>m - buducnost multimedije na Internetu

Ovde se zapravo radi o teoriji velikih brojeva, secate se da recimo proizvodjaci maticnih ploca stede prilikom izrade na tome sto ne ubace u paket neku mrezicu za kabl, stitnik za konektor ili nedo Bog USB back-plate. Takodje, razlika od par centi na ulazu (chipset sa nekom opcijom vise) cesto rezultuje razilkom od par desetina $ na izlazu.

Stvar je jako jednostavna, kada se makar i mali iznos mnozi sa milionima ili milijardama konacna cifra je velika.

Tako je i ovde to u pitanju, sve i da Google treba da plati 0.001$ po pogledanom klipu oni znaju da to na milijarde serviranih klipova godisnje znaci mnogo para... mnogo vise nego su spremni da izdvoje.

2. kvalitet tube klipova je bio i ostao zalostan izuzev par nekih zasebnih kanala koji izgleda dobijaju malo bolji tretman, ali i dalje nije to ono sto treba da bude, posebno uzev u obzir potroseni bitrate... mogu da se stide divxa od pre 10 godina recimo.

Tako da njih zabole za kvalitet...

pa ako nece da plate ne moraju... ima jos besplatnih codeca koji su losiji od h264.
ko hoce da ima premium codec neka plati i kraj price.

na kapiram kako je ovo sad odjednom postao problem a praksa je vec 10 godina... ?!??

meni i dalje nije najjasnije sta je problem sa Mozillom... sta treba, i da li uopste treba da plate za h264 playback u FFu?

Kako mislis praksa je vec 10 god? Koliko znam browseri do sad nisu imali potrebu za integrisanim codecom.

mislim na nacin licenciranja MPEG, Sorensa i ostalih premium codeca... u sustini i vise od 10 godina...

dakle sada je frka da li ce neko (Mozilla) platiti 5 miliona $ (ako uopste i treba da plati)?

Ko sto rekoh
Bez pogovora treba da plati svako (osim oni u Evropi i patent free zemljama ) ( naravno ako oce H264 decoder , niko nije prisiljen da ga ugradi)
0.10 dolara po downlodu
Limit Cap za 2010 godinu je 5 miliona dolara

Ako meni ne verujes ;)

Dark Shakiri :
Kod:
Also, Mozilla can surely afford the H.264 fees; it's only 10 cents per unit, and caps at around $4 million yearly. 
They get $50 million every year from Google.  There are obviously ideological reasons to oppose such a thing, 
but "they can't afford it" is certainly not a reasonable claim.

Aj ako i on i ja gresimo

Mozilla's vice president of engineering, Mike Shaver
Kod:
"For Mozilla, H.264 is not currently a suitable technology choice. In many countries, it is a patented technology,
 meaning that it is illegal to use without paying license fees to the MPEG-LA. Without such a license,
 it is not legal to use or distribute software that produces or consumes H.264-encoded content

Poslednja izmena:
A da zaboravih na sliku

4AFTe.png

:d

dakle sada je frka da li ce neko (Mozilla) platiti 5 miliona $ (ako uopste i treba da plati)?
Mozilla, Safari, Chrome i IE mislim da bi se snasli, ali Opera bi sigurno imala problema (a i gomila drugih browsera).

tja...

znaci najbolje bi bilo da se u slucaju webbrowsera video playback ne naplacuje za h264.

ili to, ili ovo sto google pokusava... extra ****** (mislim na situaciju).

Vrh Dno