Šta je novo?

Web design,sta sve treba?

Serbianboss

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
660
Pozdrav svima,

moze li neko detaljno da odgovori(da objasni) sta je sve potrebno da se zna za web design.

Tacnije:

1. Sta se sve podrazumeva pod web dizajnom.Pored smisla za design, koje sve programi treba da se poznaju: Dreamweaver,photoshop...

2.Da li web dizajner treba da zna o programiranju, PHP,ASP,C....

3.Kako kod nas stoje stvari sa web dizajnom, da li postoje neki timovi, da li je isplativo baviti se kod nas time.

4. Da li treba da se web dizajner bave i grafickim dizajnom(pravljenje logo i slicno)

5. Da li treba znati flash.

I sve ostalo sto mislite da treba da se kaze,kazite. Neka se jave i ljudi koji se time bave da kazu sta je sve potrebno poznavati, da li je isplativo uopste se baviti web dizajnom kako kod nas tako i napolju.

Znaci jednostavno kazite sta se podrazumeva pod web dizajnerom.

pozdrav

Poslednja izmena:
1. Sta se sve podrazumeva pod web dizajnom.Pored smisla za design, koje sve programi treba da se poznaju: Dreamweaver,photoshop...
Dreamwaver & Photoshop obavezno + jos stosta - ne koriste svi isto, ali ta dva definitivno da.

To je posao programera, znaci - odgovor je ne.

3.Kako kod nas stoje stvari sa web dizajnom, da li postoje neki timovi, da li je isplativo baviti se kod nas time.
Timovi ?
Ja to recimo radim sam.
Isplativo ?
Zavisi za koga i sta radis, moze da bude isplativo ako radis neki zahtevan dizajn u flashu.

4. Da li treba da se web dizajner bave i grafickim dizajnom(pravljenje logo i slicno)
Naravno - to je laksi deo posla.

Vrlo je pozeljno ako zeli da zaradi lepe pare.
Mada, u principu, mozes da radis samo html + dodas malo skriptica i bez flash-a.

I sve ostalo sto mislite da treba da se kaze,kazite. Neka se jave i ljudi koji se time bave da kazu sta je sve potrebno poznavati, da li je isplativo uopste se baviti web dizajnom kako kod nas tako i napolju.

Da, isplati se definitivno - pogotovo "napolju".
Kod nas ljudi jednostavno nece da plate, pa im onda sajtovi ne lice ni na sta.
Ono sto treba da pocnu da shvataju je da se znanje placa i da nista nije free.
Lepo je sto postoji internet, pa ko zna engleski, na primer, moze da navata nekog sa strane.
Ja upecam po nekog, a dok nisam imao paypal, ljudi su mi placali u razmeni za sajtove, domene, ulaznice za neke premijum sajtove i slicno.

Jos nesto ? 🙂

Hvala za odgovore.

Recite mi koliko je graficki dizajn bitan. Mislim da li i to spada u opisu web dizajnera?

Ne znam sta jos da pitam, kazite sta mislite sta jos treba da se poznaju u ovom poslu.

pozdrav

Naravno da je bitan.
Za kvalitetan dizajn je potrebno malo vise vremena i truda, a to kosta.
Svaki dobar sajt ima kvalitetan dizajn.
Cinjenica je da ima mnogo plagijatora koji kopiraju templejtove i samo ih malo prerade.
Sta reci osim:
-Ako zelis dobar dizajn, plati i imaces ga.
-Sve zavisi koliko je dizajner raspolozen i upoznat sa izradom dizajna za sajt, ali ono sto je najbitnije je napomenuti mu svaki detalj kako bi sajt trebao da izgleda.
-Bitno je bar osnovno poznavanje html koda.
I - da razjasnimo odmah - html nije programiranje 🙂 kako mnogo neupucenih tvrdi.

Sve u svemu - sto vise novca - bolji sajt.
Sto je vise zahteva - to je vise vremena potrebno za izradu.

Neznam sta jos da dodam, to je to.

Pozdrav!

Pozdrav svima,

moze li neko detaljno da odgovori(da objasni) sta je sve potrebno da se zna za web design.

Tacnije:

Znaci jednostavno kazite sta se podrazumeva pod web dizajnerom.

pozdrav

1. Dreamweaver obavezno i u njemu moraš odlično da razumeš rad sa tabelama koje su ti osnov web stranica. Photoshop ti je potreban da bi napravio grafičko zaglavlje sajta koje posle isečeš i slažeš u tabele. Umesto Photoshop-a može i Fireworks koji je totalno orijentisan radu sa web grafikom, ali se ne razvije više nakon što je Adobe kupio Macromedia-u.

2. Ne mora, to je posao za web divelopera. Ali u principu što više znaš, to bolje po tebe.

3. Znam da postoje firme koje se bave prvenstveno web dizajnom, ali ja sam se uvek ovim bavio solo, tako da ne znam kakve su u njima plate. Ja sam znao da lepu paru uzmem od web dizajna, ali je uvek pitanje kada će ti iskrsnuti neko kome treba sajt.

4. Moraš imati smisla za grafiku. Moraš i da imaš malo ukusa, da znaš da slažeš boje, itd. Moji prvi sajtovi su bili preterano šareni, mora čovek malo da se uhoda.

5. Poželjno je, mada nije neophodno. Ljudi često vole da im nešto svetluca, skakuće ili menja oblik na stranici. 🙂 Ja nemam pojma o javascriptu, umesto njega koristim za ove stvari Flash.

Ako udariš search mojih starih postova videćeš da sam i ja pre jedno četiri godine ovde postavljao pitanja tipa čime da napravim sajt, kako da ga okačim, itd. Polako, niko se nije naučen rodio. Kreni prvo malo da vežbaš, pa odradi neki sajt čisto za sebe i tako malo po malo.
Poslednji sajt koji sam odradio je http://www.dstamenkovic.com Kao što vidiš, nije remek-delo web dizajna, ali čovek mi je odmah u startu rekao koliko želi da potroši na njega. Koliko para, toliko i muzike.

hah,vala bash...necu sad tu neshto da *****m jer ni ja ne znam neshto extra sajtove da odradim ali ovaj je stvarno mogao malo bolje...

btw kad se spominju cene za sajtove...jel mi mozete od prilike reci koliko bi ovaj sajt (shto sam odradio za caletovu firmu) mogao da koshta www.angro-impex.co.yu (nije reklama,bla bla...)?? poshto sam stvarno neupucen u cene i nem predstavu koliko bi mogao uopshte da trazim za tako neki sajt , a treba sad da odradim dva komada za neke druge ljude (bice slichni ovom, znachi standardni html kod, samo text i slike)

Ne ulazim u to "koliko para, tol'ko muzike" itd, ali ako "firme" misle da će nekim šljampavim web sajtovima privući ljude - onda se varaju. Ne tvrdim ni da sajt mora biti nešto specijalno, ni da mora biti remek-delo web dizajna, ali mora da ima neki "corporate look" ako hoće da privuče klijente. Ja kad vidim firmu koja uopšte nema web sajt, ili ima neki krš, jasno mi je da je reč o luzerskoj firmi koja ili nema para da plati pristojan sajt, ili neće da plati pristojan sajt.

Ljudi, u ovoj zemlji je moguće dobiti pristojan mali sajt za 100-200 evra. Kakva je to firma koja nema 100-200 evra?

@morbius

Ja radim pomalo na onoj mojoj staroj ideji koja treba jednom delu vas web dizajnera da uzme lebac... :d Gle čuda, evo mi na kompu hrpe sasvim pristojnih templejta (mojih templejta, kodiranih od prve do poslednje linije u NoteTabu, da ne budem shvaćen pogrešno u svetlu onih što "kradu templejte") u kojima ne postoji ni jedno jedino <table>. 'Si čuo ti nekad za CSS? I da se razumemo, ja uopšte nisam protivnik tabela u dizajnu, ali tvoja tvrdnja da su "tabele osnov web stranica" u najmanju ruku je preterana.

BTW, ja ne koristim ni Dreamweaver ni bilo šta slično. Ko vlada kodiranjem njemu je i Notepad dovoljan.

Poslednja izmena:
Btw, ovaj http://www.dstamenkovic.com sto si uradio, stvarno si mogao bar malo bolje coveku da odradis - nisi ni na jednoj strani stavio link za povratak na home (index.html).
Al, dobro - ti najbolje znas sta je covek trazio 🙂

Pazi, tu index stranu sam tako bezveze uradio da namerno nisam stavio link nazad do nje. Na njoj je i onako samo pozdravna poruka i nema nikakvih korisnih informacija zbog kojih bi posetilac želeo da se vrati na nju. Najbolje bi bilo da sam je skroz izbacio, ali ajde, ostavio sam je da stoji.
Inače, lik za kog sam je radio je solidan smarač i grebator, tako da nisam bio nešto preterano motivisan da se potrudim oko sajta. Da vidiš tek koliki mu je žena davež. Pet puta sam na početku menjao boju pozadine dok se konačno nismo složili oko svetlo roze.

@wiz011
Da, znam za cascading style sheets i da oni polako istiskuju tabele, ali da budem iskren, još uvek nisam uzeo da učim CSS. Ovih dana bi konačno trebalo da imam malo više slobodnog vremena koje sam upravo planirao za to. Ako imaš neki dobar tutorial, valjao bi mi.
Ja znam HTML jezik taman koliko mi je potrebno da znam kako šta radi i ponešto ručno izmenim u code view DreamWeaver-a. Uz alat kao što je DreamWeaver mi nije ni potrebno da se previše upuštam u celu stvar i vodim računa o smornim sitnicama tipa da li sam ovde zaboravio da zatvorim tag ili sam onde izostavio slovo u sintaksi. Web dizajn mi je ipak sporedna delatnost, a ne hlebac nasušni.

Da, znam za cascading style sheets i da oni polako istiskuju tabele, ali da budem iskren, još uvek nisam uzeo da učim CSS. Ovih dana bi konačno trebalo da imam malo više slobodnog vremena koje sam upravo planirao za to. Ako imaš neki dobar tutorial, valjao bi mi.
U stvari i nemam, radio sam kao i obično, skupljao infoe s neta i analizirao neke dobre primere (kad to kažem, mislim na to da pokupiš neki ogroman eksterni CSS sa nekog velikog sajta, recimo nekih velikih novina, pa onda analiziraš kako je šta urađeno, takve sajtove rade ljudi koji za svoj rad primaju dolarske iznose sa po 4-5 nula i malo gde se više može naučiti).

Samo, ja se ne slažem s onim što se uvek navodi u prilog CSS, kao tabele svi browseri prikazuju različito, a CSS je standardan. To može da napiše samo neki teoretičar. Ja sam pre neki dan hteo da pošaljem primer, ali me je mrzelo da radim capture. Standardan CSS 2.0 kod, Opera prikazuje jedno, FF drugo, a IE treće. I to nisu razlike pixel gore - pixel dole, to je totalno različito. Čupao sam kosu i na kraju uradio istu stvar zaobilazno.

Imam fenomenalan CSS kod za toolbarove, samo što ne znam šta ću s njim, jer ga samo IE interpretira kako treba, Opera i FF jednostavno preskaču jednu instrukciju.

Tabele ako nisu baš urađene kao neka perverzija se, u stvari, prikazuju standardnije nego CSS. Žalosno, ali je tako.

Ja znam HTML jezik taman koliko mi je potrebno da znam kako šta radi i ponešto ručno izmenim u code view DreamWeaver-a. Uz alat kao što je DreamWeaver mi nije ni potrebno da se previše upuštam u celu stvar i vodim računa o smornim sitnicama tipa da li sam ovde zaboravio da zatvorim tag ili sam onde izostavio slovo u sintaksi. Web dizajn mi je ipak sporedna delatnost, a ne hlebac nasušni.
Vidi, ja nisam rekao da kucam kod slovo po slovo, ono za Notepad je bilo efekta radi, a rekoh gore da koristim NoteTab. Tako ne samo da ne moram da mislim je li tag zatvoren, niti da li mi fali slovo, nego za komplikovanije stvari mogu da pišem svoje biblioteke klipova i da kad jednom rešim neki problem dalje ga koristim kao standardan alat, jednim klikom na dugme (mada je NoteTab script jezik sačuvaj bože komplikovan, ponekad se stvar pretvori u baš hard programiranje, ti klipovi nisu ništa nalik macro recorederu u Wordu). Osim toga, na kraju kod uvek propustim kroz Tidy (integriše se u NoteTab).

Ne znam, ja nekako nisam za WYSIWYG, ako radim pozicioniranje pa nešto hoću da mrdnem 2px gore-dole, meni je lakše da prepravim 38px u 36px u kodu, nego da bodem nešto po ekranu mišem. I sve vreme tačno znam šta sam uradio.

Poslednja izmena:
@morbius
koliko god da je malo platio lik... trebalo je bar 'web sajt' da dobije... stvarno...

@mares
jednostavno... ok je...ali upotrebi CSS obavezno... danas...

@sasamil
ovaj drugi sajt si uzeo neki template... i izmenjao teks i boje u css-u.. zar ne 🙂
ovaj prvi.. ne kapiram cemu onoliki CSS.. i on je ocigledno.. uzet.. da se ne izrazim drugacije.. ili gresim... sto se tice dizajna.. ako je kao sto sam pretpostavio uzet.. onda nije tvoj 🙂... ali je sve ok.. gledano u prema onom sajtu rasadnika 🙂

Prvi sajt je moj od nule.
Za ostale sam se posluzio gotovim resenjima, mada je trebalo puno truda da se to slozi i uredi.
Sajt rasadnika je prilicno los, da je bilo malo volje to je moglo i moralo mnogo bolje da izgleda mada opravdanje je jedino ako je za tako nesto cena bila 1000-2000din po meni to nevredi vise.
Sajt www.feniks-elektronik.co.yu/status je pogodjen za cenu od 100E na rec i obzirom na raspoloziv materijal koji sam imao nije moglo bolje, naravno kao i sve gazde to je sve propalo nikad nisam isplacen, ali nema veze nesekiram se puno to je bilo vise kao provera mojih sposobnosti dali mogu nesto ozbiljnije da uradim (koliko toliko) pogledajte kako coveku trenutno izgleda zvanican sajt http://www.status-svrljig.co.yu/ jad i beda a platio je vise nego sto sam ja trazio.
Sajt www.feniks-elektronik.co.yu/poljo je placen 17000 din
Zanima me samo koje su cene realne?

Sta kazete za sajtove koje sam ja odradio:
www.mame.co.sr (od prvog do zadnjeg piksela moj dizajn)
www.feniks-elektronik.co.yu
www.feniks-elektronik.co.yu/poljo
www.feniks-elektronik.co.yu/status
Ovo naravno nije nikakva reklama samo me interesuje koliko bi ovo moglo odprilike da vredi, napominjem sajtovi su prlicno nedovrseni.
Ovi sajtovi u Operi 9 izgledaju skrooooz poremećeno. Izgleda da ima puno istine u tome što wiz001 priča da se CSS ne prikazuje standardno u svim browser-ima. Možda bi se u tom slučaju trebalo držati starih oprobanih tabela, mada mi se jako sviđaju neki od elemenata koje CSS nudi.
Moguće je doduše i da mi je AdMuncher nešto pokarabasio prikaz stranice.

Ja bih za ovakve sajtove tražio po 100 evreja. Pristao bih verovatno i na 70-80 ili i manje ako sam baš besposlen, ali uvek prvo traži više.

I ovaj mame sajt je bezvz. Zar ni jedan rom za besplatno preuzimanje u vreme kada se oni mogu naći kao od šale za dž?

@novakno1: zadovoljan on, zadovoljan ja. Toliko o tome.

Edit: samo da se malo ispravim. 100 evreja bih tražio za prva dva sajta, druga dva vrede bar 200. Jako su lepo odrađeni, zaista. Jedino što ih Opera ne prikazuje kako treba.

Poslednja izmena:
ima puno istine u tome što wiz001 priča da se CSS ne prikazuje standardno u svim browser-ima. Možda bi se u tom slučaju trebalo držati starih oprobanih tabela, mada mi se jako sviđaju neki od elemenata koje CSS nudi.
Na profi sajtovima postoje CSS kodovi koji čak služe tome da se ispravlja loše interpretiranje nekih CSS elemenata u nekoj od podverzija nekog browsera. Ko je od nas u stanju da tako detaljno testira kod da ga isprobava u svim mogućim buildovima i podverzijama i da traži rešenje? Taj luksuz sebi mogu (verovatno i moraju) da dozvole firme koje dobijaju desetine hiljada dolara za sajtove koje prave i koji bi trebalo da se vide jednako dobro u svim browserima.

Ono što je ipak neminovno, to je da se CSS makar testira u svim aktuelnim verzijama glavnih browsera. Mada...

Ajde, neću reći ko je, jedan naš veoma poznati web dizajner i veliki poklonik CSS-a... Na kompanijskom sajtu koji je radio u FF (bar u verziji koju sam ja koristio) je sve bilo pretumbano kad se otvori. A ne može se reći da je on neznalica, a teško i da nije isprobao kod u FF, ali... Eto.

Hmmm, ja bih morao da naucim flesh totalno.Ali gde bih mogao nauciti CSS, ima li neki dobar tutorijal?

pa sigurno da ima negde na netu 🙂 ... potrazi malo...
ali dobro ti je ucenje i iz vec postojecih sajtvoa.. skines i gledas... menjas.. brises.. dodajes... kombinujes.. i za neko vreme vec si naucio osnove.. onda skines dokumentaciju css-a ... i kada ti nesto zatreba a ne znas kako pogledas tu

morbius je napisao(la):
I ovaj mame sajt je bezvz. Zar ni jedan rom za besplatno preuzimanje u vreme kada se oni mogu naći kao od šale za dž?

Sajt je dosta nedoradjen i naravno sve ce biti besplatno jednog dana. Prodaja vise neide nikako a i nemoze da ide kada se uopste netrudim oko reklame a i nemam vremena, to mi je ipak hobi a posao treba da izdrzava hobi a ne suprotno. Elem jesi li pogledao http://sasmal.mybesthost.com/nes.htm to je nedovrsen opis Nes-a.... ili modovanje 6800LE kartice, ima tu jos par tekstova oko kojih sam se bas trudio.

ja predpostavljam da je dreamweaver solidno resenje ako vreme izrade od presudnog znacaja i nije ti bitno (ni musteriji) nista sem kako ce to sve na kraju da izgleda. ako ti je pored vizuelnog rezultata bitno i kako ce to da radi i ponasa se, ako ne volis "repove" u kodu bolje je da se koncentrises na sam html/css/java script, a onda nije puno bitno u cemu radis, samo da olaksava neke zamorne stvari, tipa ubacivanje tabele itd.

i jedan tip: najbolje je da nadjes neke helpove koji imaju sve html/css/java script komande objasnjene i ucis/koristis po potrebi, ne da bubas unapred. kad se ustosis s takvim metodom mozes da pravis bilo sta, mnogo komplikovanije i efektnije stvari nego da "ucis" neki odredjeni program.

http://www.csszengarden.com/
Zanimljiv i vrhunski dizajniran sajt koji demonstrira kako se koristi CSS. Isti HTML dokument je moguće prikazati pomoću različitih stilova. Ima i linkova za tutorijale i drugi koristan materijal.

Hvala banzaiii, ovo će biti korisno.
Nego, može li neko da mi kaže kako su na ovom sajtu napravili one crvene balončiće uz levu ivicu ekrana? Gledam dva sata u source i ne mogu da provalim. Inače, u pitanju je odličan web strip, čitam ga svakodnavno.

Pa u CSS fajlu http://www.evil-comic.com/evilinc.css :

body {
background-color: #000000;
background-image: url(images/evil_backdots.gif);
background-repeat: repeat-y;

margin-top: 0px;
margin-left: 0px;
margin-right: 0px;
margin-bottom: 0px;
font-size: 12px;
font-family: Verdana, Tahoma, Arial;
text-align: justify;
}

Poslednja izmena:
Zato i ne mogu da ga vidim u html-u. Moram da se bacim na taj css.

Hvala banzaiii, ovo će biti korisno.
Nema na čemu 🙂. Na sajt sam slučajno naišao, i dopao mi se toliko (i tehnički i vizuelno) da sam morao da ga podelim sa drugima 🙂.

Zato i ne mogu da ga vidim u html-u. Moram da se bacim na taj css.

Ako ne možeš da ih pobediš pridruži im se 😀.

Kao dobar primer upotrebe CSS-a može da posluži i sam sajt W3C-a, a za proveru ispravnosti je tu W3C CSS Validation Service (uz W3C Markup Validation Service).

Da, sajt je odlican (http://www.csszengarden.com/), cini mi se da je bio pomenut u nekim kompjuterskim novinama (mozda BUG-u) prije godinu-dvije. Stvarno je mocno, sta sve urade od sajta mijenjanjem CSS fajla.

Ko sudija kad dvaput svira nepostojeci penal, nemoj tako uozbilji se!
Niste, bre, uopšte ukapirali gde je kvalitet... :d Čovek je uspeo da dobije pare za tu index stranu (pored ostalog). Elem, zna da trguje, bolje sajtove i ne mora da pravi kad i ovakve ume da proda. :smoke:

Niste, bre, uopšte ukapirali gde je kvalitet... :d Čovek je uspeo da dobije pare za tu index stranu (pored ostalog). Elem, zna da trguje, bolje sajtove i ne mora da pravi kad i ovakve ume da proda. :smoke:

Bingo! 😀 Pogodio si pravo u centar!

Dobro, ljudi, dosta prozivke. Pa i sam sam rekao da sam napravio loš sajt, što svako sad mora da se javi i potvrdi da je loš? Već smo konstatovali da je loš, get over it.

A moram vam reći i da sam ga sasvim solidno naplatio. 😀 Inače nikakav posao ne volim da obavljam traljavo, ali sam u ovom slučaju napravio izuzetak iz razloga koje sam ranije naveo. Ranije sam bio pošten IZ PRINCIPA, dok sam danas pošten U PRINCIPU. Sitna razlika, ne vredi razbijati glavu oko toga. :d:d Tip je zaslužio. Mislim, kako da mu oprostim što je uzeo pa mi nije vratio sabrana dela Džene Džejmison? Za to nema oproštaja!!!

Enivej, danas sam najzad počeo da učim CSS, našao sam tutorijal koji mi se jako dopada:
http://www.westciv.com/style_master/academy/css_tutorial/
Tek sam počeo, videću kako će ići. Za sada mnogo toga razumem, ali tek sam zagrebao površinu, slutim da ću se namučiti sa ovim samo tako. Taman sam lepo savladao dizajn u klasičnom HTML-u, a svi masovno pređoše na CSS. Koje sam sreće, dok naučim CSS, svi će preći na nešto treće. 🙁

pa ti preskochi css i predji odma na to neshto trece,lol....

Nazad
Vrh Dno