Šta je novo?

Web camera video stream

• Začetnik teme Začetnik teme Gedora
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gedora

Slavan
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poena
265
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X w/Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
Gigabyte Aorus Pro B550
RAM
Kingston Fury Renegade 64Gb@3600mhz
GPU
Palit GameRock RTX 4080 OC
Storage
Kingston KC3000 2Tb, A-DATA XPG S11 Pro 1Tb, Samsung 870Pro 2Tb, Samsung 860Pro 1Tb,
Zvuk
7.1
PSU
Corsair RM1000x
Kućište
Raidmax Engima
Monitor
Acer Predator X34
Miš & tastatura
Razer DeathAdder v3 Pro + Aula F99 PRO
Ostale periferije
WH-1000XM4, Arctic 9
Laptop
HP Omen 16, Dell Latitude 5440
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra
Pametni uređaji
Samsung S95B 65"
Sony KDXD7005 55"
Steam
gedora13
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
  3. Mobilni internet
Nisam siguran je li ovo pravi podforum za temu, ako nije, molim modove da prebace istu, tnx.

Uglavnom, zanima me kako najlakse i najjeftinije da izvedem video stream iz svoje garaze, kako bi mogao da pristupim bilo gde istom. Imam racunar u garazi, pa sam kontao da li to moze da se izvede pomocu web kamere? ...malo sam guglao, ali nisam zadovoljan nadjenim.
Imam i dve ip kamere, ali obe su pravile problem pri prepoznavanju ranije i nisam ih opet probao.
Net je cable, podeljen preko rutera. Sve ideje dobrodosle.

Svi softwear-i za video nadzor imaju u sebi web server, kojem možeš da pristupiš sa neta i upravljaš kamerama. Osposobi ip kamere sigurno su bolje od web kamere. Šta je bio problem sa IP kamerama, čime si bio nezadovoljan vezano za web kamere?

IP kamere su pravile problem sa software-om, jedna je proradila (losiji model, neki 'One nesto') i bukvalno je svako malo bila neprepoznata i trazila restart na kameri samoj. Drugi model, Axis, nije bio prepoznat uopste ni sa jednom varijantom drajvera. Doduse, sada se setih da sam ih vezivao preko Gigabyte switch-a, posle sam ruter nabavio a nikada preko njega nisam probao da ih opet vezem...
Za web kamere na netu uglavnom objasnjenja vode ka nekim metodama koje traze jos jedan racunar za server i slicno.

Ma jok, jedan komp i web kamere koliko imaš usb-ova. Ili komp, ruter, IP kamere (koliko ima mesta na ruteru).

U slucaju da prikacim IP kameru direktno na ruter, je l' bi joj onda mogao pristupiti bez ikakvog software-a kroz browser kucajuci njen IP u address bar ili nije toliko jednostavno? A sto se web kamere tice, njoj bih pristupio preko adrese njenog web servera, takodje kroz browser?
Hvala btw!

Ne ne, u oba slucaja moras da imas software za video nadzor instaliran na racunaru u garazi (server). Na taj server se prijavljuju kamere, server streamuje podatke, i ti bilo gde gledas kamere u garazi. Predpostavljam da ti te IP kamere nemaju ugradjen web server u sebi, zato mora ovako. Ako imaju onda ti kompjuter (server) u garazi uopste ne treba.

Poslednja izmena:
Probao sam IP kamere da osposobim, Axis ne prepoznaje ni posle reseta kamere i svih mogucih varijanti kacenja, kontam da je neispravna. Onu drugu ne razmatram ozbiljno zbog ocajne slike i cestog pucanja u stream-u. Tako da... primam sugestije za neku web kameru (zbog cene ponajvise) koja bi mi zavrsila posao sa pristojnim kvalitetom slike. Videh raznih ima, Logitech mi je uvek favorit u takvom drustvu, samo ne znam koji model odgovara zahtevima.

Axis je vrlo dobra marka, napiši koji je model.
Podrazumevano je IP adresa: 192.36.253.80, user: root, password: pass

Axis 207, stariji model, nije wireless... IP utillity ga ne vidi nikako... kao ni onaj cam manager, svi sa Axisovog sajta skinuti naravno.

Ma to sa web kamerama je losije resenje jer mora kompjuter stalno da je uljucen sa softwearom. Sa Axisom 100% imas problem sa adresama, zato i ne mozes da pristupis a kamera je odlicna. Probaj ovako:
1. prikljuci kameru lan kablom na ruter i proveri da li je ukljucen dhcp na ruteru
2. restart kamere dok je prikljucena na ruter - iskljuci struju, pritisni i drzi Control dugme i ukljuci struju, drzi dugme dok lampica ne promeni boju u zutu (valjda je zuta, 15 sec.)
3. sada je kamera dobila adresu od rutera i vise nije 192.168.0.90 (default adresa po uputstvu za kameru)
4. ulogujes se na ruter i u device listi videces koja je nova adresa kamere

Dalje znas i sam. Ako ovako ne radi, probaj direktno na komp da povezes kameru, na racunaru stavi fiksnu IP adresu 192.168.0.91 subnet: 255.255.255.0 gateway: 192.168.0.1 npr i probaj da se nakacis na adresu kamere 192.168.0.90

Sto se tice web kamere, bilo koja ce raditi sa vecinom softweara, tu nemam predlog 🙁.

Mozes da strimujes na ustream.tv sa web camerom.

Zahvaljujem na odgovorima, probacu opet sa Axisom, drugar se ponudio za pomoc takodje... neka varijanta ce proraditi vec. 😉

Nazad
Vrh Dno