Šta je novo?

WD6400AAKS

WinAAM meni promeni iz Windowsa (Server 2008) iako su mi svi hardovi u AHCI modu, cak sam restartovao windows da vidim da li ce da se vrati vrednost ali je ostalo kako sam namestio.

koristim xp pro 32 bit, tako da, nemam AHCI ukljucen.

@Lukija:

bravo majstore, ti si prvi koji je rekao tj potvrdio ono sto sam pisao. Meni je dozivljaj malo ekstremniji jer sam osetljiviji na buku, tj. zujanja, duvanja, pistanja itd. 640 aas je odlican kad cuti, tu nemam zamerke, ali posto ja stalno nesto vucem sa neta ili nesto drugo radim, seek je prilicno izrazen :)

Probavam WinAAM kad dodjem kuci. recite mi samo, ja sam IDE (jmicron) kontroler iskljucio skroz, koristim samo sata. Jel to neki problem ? (za WinAAM)

Probavam WinAAM kad dodjem kuci. recite mi samo, ja sam IDE (jmicron) kontroler iskljucio skroz, koristim samo sata. Jel to neki problem ? (za WinAAM)

Ne bi trebalo da bude problema. BTW, probaj HDTune Pro, trial verzija radi podesavanje AAM. WinAAM je malo konfuzan.

on ima 3 ploce od 250GB i neverujem da je tih ;) Nije ni nesto brz. Verovatno cu uspeti ovaj da utisam sa onim alatom, videcu kad dodjem kuci sa posla.

Pa ja mislim da nema... vidi link koji je postovao lukija. Pogledaj mu averange read.

U Chieftec kućištu hard disk ne može biti tih, sve i da je ugašen. Govorim iz iskustva, imao sam LCX i u njemu WD5000AAKS, čak sam i AAM uključio, nije vredelo, ubijao je kako je drljao, onda sam ga stavljao na neke lastiše pa se malo manje čuo, a kad sam ga prebacio u P182, nema ga više, mrtav skroz, 99% poboljšanja u odnosu na Chief.

Mislim da na buku hard diska jednako utiču sam disk, i mesto na koje je postavljen. Dakle, džaba vam tih disk ako će buđavo kućište da prenosi vibracije, pa i da ih pojačava svojom zvonjavom.

Ovo možda deluje kao preterivanje, ali zaista nije, meni apsolutno nije jasno ni dan danas kako je moguće da se hardovi tako čuju u Chieftecima, šta su oni tu napravili da toliko rezonuje i tako da drlja, ne razumem... Uzmite hard u ruku, ne čuje se kad radi, stavite ga na sto, ne čuje se, lezite na njega, ne čuje se, stavite uvo, ne čuje se, ubacite ga u kineza najgoreg za 15€, jedva se čuje, a onda ga ubacite u Chieftec i počne da odvaljuje...

P.S. "Nešto ti nije valjalo ili nije dobro namešteno" ne pije vodu, probao sam na xx kućišta, sa xx diskova, uvek ista priča. Chief je shit što se toga tiče i kraj priče.

opet neko bzvz generalizovanje. Moj Chief nema takvih problema! (DX 01 BDU)

@Vule:

ovaj 250GB seagate se ne cuje uopste, samo malo vibrira. Chief LBX. Tako da...pogresne si diskove kupovao :)

U Chieftec kućištu hard disk ne može biti tih, sve i da je ugašen. Govorim iz iskustva, imao sam LCX i u njemu WD5000AAKS, čak sam i AAM uključio, nije vredelo, ubijao je kako je drljao, onda sam ga stavljao na neke lastiše pa se malo manje čuo, a kad sam ga prebacio u P182, nema ga više, mrtav skroz, 99% poboljšanja u odnosu na Chief.

Mislim da na buku hard diska jednako utiču sam disk, i mesto na koje je postavljen. Dakle, džaba vam tih disk ako će buđavo kućište da prenosi vibracije, pa i da ih pojačava svojom zvonjavom.

Ovo možda deluje kao preterivanje, ali zaista nije, meni apsolutno nije jasno ni dan danas kako je moguće da se hardovi tako čuju u Chieftecima, šta su oni tu napravili da toliko rezonuje i tako da drlja, ne razumem... Uzmite hard u ruku, ne čuje se kad radi, stavite ga na sto, ne čuje se, lezite na njega, ne čuje se, stavite uvo, ne čuje se, ubacite ga u kineza najgoreg za 15€, jedva se čuje, a onda ga ubacite u Chieftec i počne da odvaljuje...

P.S. "Nešto ti nije valjalo ili nije dobro namešteno" ne pije vodu, probao sam na xx kućišta, sa xx diskova, uvek ista priča. Chief je shit što se toga tiče i kraj priče.

Slazem se da kuciste ucite na buku. Ja sam imao BX i imao sam utisak da pojacava buku . Kada sam presao na CM690 , buka je manja jer ima one plasticne nosace. Svojevremeno, dok sam imao Leadman kuciste i Quantum AS od 20GB (e to su bila vremena), stavljao sam gumene podloske izmedju HDD-a kako bih smanjio buku. Cak su pre postojali Seagate HDD-ovi koji su bili oblozeni gumom.

Istina je da chief pojačava vibracije od motora hard diska i prenosi huk na celo kućište, pogotovu ako ima više diskova.

Sad to može i ne mora toliko da smeta, sve zavisi koliko su glasne ostale komponente.

Uostalom, za 1000din može da se ubaci onaj CM kavez za diskove sa ventilatorm i silikonskim nosačima kao u Cosmos S kućištu i problem rešen.

Poslednja izmena:
Ma definitivno, chieftec poprilicno prima vibracije od hardova. Pogotovo ovaj nenormalni raptor, kuciste prenosilo vibracije skroz na sto ispod kucista.

...i onda bio zemljotres 7 stepeni Rihterove :d

Ma definitivno, chieftec poprilicno prima vibracije od hardova. Pogotovo ovaj nenormalni raptor, kuciste prenosilo vibracije skroz na sto ispod kucista.

Ovo važi i za BH seriju, nisam to primetio dok je u kućištu bio samo Samsung T166 (320GB), ali kako sam stavio WDC6400AAKS sve je počelo da bruji i rezonuje.

@Bolt
Kakav je to CM kavez i gde se može naći?

Istina je da chief pojačava vibracije od motora hard diska i prenosi huk na celo kućište, pogotovu ako ima više diskova.

Sad to može i ne mora toliko da smeta, sve zavisi koliko su glasne ostale komponente.

Uostalom, za 1000din može da se ubaci onaj CM kavez za diskove sa ventilatorm i silikonskim nosačima kao u Cosmos S kućištu i problem rešen.

Ja sam bas zbog te nesnosne buke HD vibracija koja je iznimno prisutna kod Chief kucista presao na CM Centurion model kod koga je to sasvim lepo odradjeno.

elem, probao sam onaj app i mogu da stavim ili max ili min, dakle ili onih full 254 ili min 124 (ili kolko vec). Na full je seek time ~12ms, na min (quiet mode) ~20ms tako da nisam nista dirao, ostavio sam ga da "drlja" uzimao sam ovaj disk bas zato sto je brz (jedan od najbrzih, ako ne i najbrzi trenutno) i bilo bi izuzetno glupo da ga stavim na 20ms seek time.

Od sada se ja drzim svog potpisa iz moja masina, necu da se halavim za par MB/s :D

Ljudi,u zadnjih par dana sam primetio da WD640AAKS ispusta neke cudne zvuke prilikom rezanja DVD-a,a podaci idu sa tog harda...Ispusta zvuke tipa kliktanja,ne previshe napadnog,ali se osetno cuje... Rezanje protekne bez problema,i ovako kad koristim normalno HDD(read-write) ne ispusta nikakve zvuke...HDD je star 4 meseca...I zbog tog kliktanja sam se iscimao... Jer to normalno kod ovog modela ?...pri tom da dodam da mi ovaj HDD u kucistu stoji vertikalno (u donjem kavezu P182),ali to nebi trebalo da ima uticaja,zar ne?

tipujem na loshe/nedovoljno snazno napajanje...

Corsair HX620 nedovoljno snažan za rezanje DVD-a? :zgran:

nisam mu gledao my comp :d Loshi kontakti onda?

geez... Recimo moj maxtor (PATA) kad je poceo da klikce, vecina na forumu je preporucila backup i kantu za smece, samo 1 user je predlozio ciscenje molex konektora (prashina, oksidiranje), i gle cuda, moj maxtor koji je po svima bio na samrti radi i dan danas, cirka 2 god posle toga. Evo ti onda drugi savjet:
da, imas sjajno napajanje, znaci sve je OK, HDD ne valja, baci ga ili reklamiraj, tvoj izbor :p

dobar je kavez, moze se naci u pinu. Ide i 120mm uz njega.

Ne znam da li spada ovde, ali da li neko sa raidom ima problema sa firefoxom? Naime puca mi kad ga zatvaram, reinstall nije resio problem, a jedino sto pada na pamet je raid, posto mi je sa jednim diskom radio ok

Mala je verovatnoća da ti RAID izaziva problem sa konkretnom aplikacijom. Dakle ako nemaš problema sa drugim aplikacijama onda možeš slobodno da tražiš problem na drugom mestu.

Nemam, ali probano vise instalacija, isti windows vista radi na single samsung 640gb bez problema. Nije mi jasno uopste, probao sam svasta

Evo i ja da se oglasim, juche sam pazario dotichni i naizgled sve je bilo ok. Krenuo sam da stavim novi sitem (server 2004 ee) koji koristim vec godinu i jache, i sve prodje ok, format, kopiranje fajlova ali kad uradi restart i krene da instalira prijavljuje mmi greshku koju sam prvi put u zivotu video DISK READ ERROR OCCURED ?!?! :zgran:
Znachi ovo u zivotu nisam video, odmah raspalim sa HB-a HDD Regenerator i naravno sve je OK. Krenem o5, stavim full format al' o5 nishta. Tu se vec zabrinem, al' dobro, reko' aj da probam sa Vistom (bila mi pri ruci :D), i gle chuda sve shljaka najnormalnije, proshla instalacija, sve po propisu. Sve radi, shljaka, znaci regularno. Probam jos jednom 2003, nece, o5 Vista, radi :)
Da ga ****m, ovake gremline nisam imao josh :D
Neka ideja???

Poslednja izmena:
Ukljucen AHCI mode?

U vdish ta ti je dobra mada nishta menjao nisam, dodushe pao je bio clear cmos i vracanje na "default", sad cu vidim :)

Nazad
Vrh Dno