Šta je novo?

WD6400AAKS

Juce sam ga uzeo, prekopirao podatke sa 3200AAKS i instalirao Vistu.

WTF is this (picture 1)?

Iskljucio sam comp, prikljucio 3200AAKS i evo novog SS njega i 6400AAKS. Ok (meni ne deluje)?

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    99.5 KB · Pregleda: 114
  • 3200aaks.png
    3200aaks.png
    104.6 KB · Pregleda: 102
  • 6400aaks.png
    6400aaks.png
    96.1 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
uzeh ovaj HDD, nisam bas pazio, pa da pitam: jel moze on kako da se podesi u SATA1 mod? :-/ (jer imam ovaj problem :( )

Poslednja izmena:
Naravno da moze. Kod mene stoji na sata 1, stara ploca. Nabavi jumper i stavi ga ovako
28i1b9i.jpg

Evo i citavog upustva za wd diskove:

sata.gif

provalio sam to u medjuvremenu (iako je WDov sajt prilicno konfuzan, IMO), ali izgleda da nije bio to problem, nego jedno od podesavanja BIOSa:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1591149&postcount=10
sad testiram bez jumpera, mozda cak i ovaj sa seagatea skinem, jer je npr average read na njemu ~57MB, a sa WDom imam ~84MB :S:

Sto jest, jest, konfuzan je. Na mojoj ploci radi samo kad je na sata1.. ovako ga (ih) bios uopste ne vidi. Tako da ostaju na sata1 sve dok ne kupim novu plocu...

Kad pravim RAID, da li mora nov windows da se instalira ili ce da radi ovaj i da li ce se nesto desiti sa podatcima na diskovima?

@BigJoe koristim nV nF550, kakav je taj chipset za RAID?

Gubis sve podatke kada diskove stavljas u RAID. Kakav je nF ne znam :wave:

Sto jest, jest, konfuzan je. Na mojoj ploci radi samo kad je na sata1.. ovako ga (ih) bios uopste ne vidi. Tako da ostaju na sata1 sve dok ne kupim novu plocu...

racunao sam da cu jumper settings naci negdje ovdje:
http://www.wdc.com/en/products/resources/DriveCompatibilityguide.asp
medjutim, nista od toga. Samo sam negdje uspio da iskopam podesavanje za neki power management, pa sam mislio da ostali jumperi i nemaju neku funkciju :trust:

proradilo bez jumpera, iskopirao sam 20-25GB rar fajlova sa diska na disk i ni 1 nije bio corrupted, mada nikad se ne zna, komp mi omatorio pa postaje mushichav i po drugim stvarima (memorija, pata hdd-ovi, rezac...). Vrijeme je da uhvatim korak sa savremenim tehnologijama i pazarim nov PC :)

Ako se stave 2 x WD6400AAKS u Raid.. ali na ploci koja podrzava samo SATA150.. hoce li bii kakvo ubrzanja ?

Predpostavljam da slabo, jer ih usporava ploca koja je samo do sata 150.

Ako koristis Intel bazirane ploce nema da brigas :)
Ja selim svoji RAID sa ICH na ICH vec nekoliko generacija i sljaka kao leptir :)

Hmm... Hoćeš da kažeš da kada bih ja prešao sa ICH8R na ICH10R reciomo....ili neki novi za Nehalema... Ne bih morao da brišem sve particije, već bi novi jug uspešno prepoznao stari RAID?
Kakva je procedura, pravim novi RAID pa onda prepoznaje stari ili sve automatski? :wave:

Hmm... Hoćeš da kažeš da kada bih ja prešao sa ICH8R na ICH10R reciomo....ili neki novi za Nehalema... Ne bih morao da brišem sve particije, već bi novi jug uspešno prepoznao stari RAID?
Kakva je procedura, pravim novi RAID pa onda prepoznaje stari ili sve automatski? :wave:

X58 ploce za nehalem ce takodje koristiti ICH10R :)
Inace to hocu da kazem, otkacis SATA kablove, zakacis na novu plocu i sve radi kao da je tek kreiran RAID :) Nema nikakvog novog setovanja, nema gubljenja podataka, zato je ICH zanimljiv juznjak.

nisam citao ostatak teme, samo sam hteo da kazem da je disk tih dok ne radi nista i da je JAKO glasan dok cita podatke. Ja ne znam kako je vama ovo prihvatljivo. Pre par sati sam stavio disk i seagate 250GB koji je u kucistu bio nesto preko pola godine se uopste nije cuo ni dok radi (cita) ni na idle, a ovaj je necujan samo na idle, a krcka ko lud kad ucitava/snima. Smesno. Meni barem, mozda je vama necujan, ali meni se iz kucista samo on cuje, dok se seagate cuo dok radi samo kad prislonis uvce uz njega. :(

edit: svuda sam citao kako je disk tih, necujan bla bla, ciste dezinformacije. Vi ste ljudi GLUVI ! :D Posle ovoga imam da kazem samo jedno: kad vam kazem da je nesto necujno ili jako tiho, to znaci da ga necete cuti 100% !
:wave:

Poslednja izmena:
Bogami kod mene dva komada u komp i ja ih uopste ne cujem, sigurno sam ogluvio :D

Pretera ga gx-x, nisu uopste tako bucni, mozda malo bucniji od samsunga 640gb ali beznacajno

meni to nije preterivanje. Ne znam kako drugacije da napisem sem da sa seagate 250GB ili 500GB kad pokrenes recimo crysis, ne cujes disk, tj. cuje se isto kao i kad ne radi nista - ne cuje se. Ovo se cuje. Ne samo sto se cuje nego se lepo cuje. Mozda je bilo davno pa cu preterati ali cuje se kao matori maxtori od 120GB kad drljaju. + jos se i motor malo cuje, lepo se cuje kad palis komp, cujes zaukavanje diska. Kod seagate to nema.
Necu da ovo ispadne kako hvalim seagate, ocu da ispadne kako sam nezadovoljan ovim WD-om koga nahvaliste. Brzina je super, to svaka cast, al za tih 5MB/s average vise, ako i tolko, na ustrb "drljanja" - meni se ne isplati.

Ko ima dva ova u kompu i ne cuje motore od diskova (nije gluv ;) salio sam se) ima preglasne "ventilatore koji se ne cuju uopste".

Mozda sam ja samo prezahtevan a vi navikli na kliktanje diska, od koga sam se ja odavno odvikao. :S:

edit: ne znam kakav je samsung, tj. znam, zato ga ni nemam. Cuo sam "necujni" F1 u jednom kompu i zgrozio se kolko je necujan. A "dobra" iskustva sa "tihim i brzim" samsunzima imam i od ranije, te diskove u moj komp nikada ne bih stavio.

edit1: pretpostavljam Mladene i da je tas ASUS 4850 prilicno tih ? :D Nije ni cudo sto ne cujes HDD...NHF ali stok 4850 sam cuo i isto se zgrozio.

Poslednja izmena:
definitivno do tvog primjerka! ja moj imam u externom kucistu ("fijoka"), bas juce sam osluskivao, nema drljanja, i to pri kopiranju preko 150GB podataka

ok, do mog primerka je onda. :S: ... Mislim, preko dana dok ima saobracaja na ulici se ni moj nece cuti makar uvo drzao na njemu...Nema veze, dok ne probate seagate ili najnoviji maxtor necete znati o cemu pricam. Ili je stvarno do mog primerka. To bar nije problem, uzecu drugi ali sumnjam da ce biti razlike.

edit: da se sad ne bi zezali sa "primerak ili ne", jel ima neki util poput onog za maxtore i ibm da moze da se utisa ovaj hdd na ustrb brzine ? Vama je on tih, meni je glasan, sta sad da se radi, odradio sam ghost i sve, mrzi me sad opet sve to da radim ako ima neki util da ga utisa makar avg read pao na 80MB/s sa sjajnih 97.

Poslednja izmena:
Ima sjajan utility, zove se ciscenje ushiju jednom mesechno. :D

seagate 500GB imam trenutno u drugom externom kucistu, koje je na ~2CM od WDa, a imam i jedan 320Gb u kucistu, pa mogu lagano da uporedim, i WD manje drlja ;) Makar ovaj moj primjerak :) A i da ne bude da pricam napamet:
Despite spinning at a full 7,200RPM, the 640GB Caviar SE16 matches the Caviar GP for the lowest seek noise levels we've seen from a 3.5" hard drive. Idle noise levels still favor the GreenPower drive, but only by a fraction of a decibel.
http://techreport.com/articles.x/14380/14

edit:
fino kaze Gedza:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1538512&postcount=160

Poslednja izmena:
Možeš da uključiš AAM sa Hitachi-evim Ftool-om Link

-skini ISO i nareži na cd
-uključi IDE mod u biosu
-AAM možeš namestiti na vrednost za quiet (128) ili normal (254)
-posle nameštanja AAM, možeš uključiti po potrebi ahci, itd.

Na quiet se bukvalno ne čuje i kad je mrtva tišina, a to naravno ima cenu u povećanom seek time-u (sa 12ms na otpr. 17ms). Ostale vrednosti ostaju manje više iste.

Inače i moj primerak se čuje kako "drlja", a ista priča je bila i sa WD320AAKS koji po default-u nema uključen AAM.

Prilozi

• aam.JPG
    aam.JPG
    182.3 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Možeš da uključiš AAM sa Hitachi-evim Ftool-om Link

-skini ISO i nareži na cd
-uključi IDE mod u biosu
-AAM možeš namestiti na vrednost za quiet (128) ili normal (254)
-posle nameštanja AAM, možeš uključiti po potrebi ahci, itd.
Nekako mi jednostavnije da samo skine WinAAM i promeni iz windowsa...

E hvala vam puno.
"drljanje" je verovatno cross-platter noise, naravno toga na 250GB nema posto je single plate tako da se ne cuje nikakvo kliktanje :p Takodje, doticne zvuke nisam primetio na 500GB seagate (ni maxtor, posto je 500GB model isti), ali moguce je da postoji.

^^
Kupi seagate od 640 GB on ima malo veci seek time od WD-a shto znachi da bi trebalo da je tishi.

:wave:

on ima 3 ploce od 250GB i neverujem da je tih ;) Nije ni nesto brz. Verovatno cu uspeti ovaj da utisam sa onim alatom, videcu kad dodjem kuci sa posla.

Nekako mi jednostavnije da samo skine WinAAM i promeni iz windowsa...

Može i preko HD tune pro, ali ako npr. imaš AHCI drajver, moraš ponovo da menjaš u biosu na IDE mod, pa kad uđeš u win da ti instalira IDE drajvere...

Ovako sve rešiš bez ulaska u win.

Zar moras menjati u IDE mode?

Mora ni jedan od tih programa ne radi u RAID i AHCI modu :(

Da rascistimo neke stvari:

programi za acoustic management "vide" diskove samo ako je kontroler u standardnom modu (ne AHCI i ne RAID). Ako hocete da podesavate AAM iz Win i nemate diskove u RAID-u, nije strasno, samo u BIOSu switchujete na no-AHCI i podesite AAM iz WinAAM ili HDTune PRO. Ako imate diskove u RAID-u, cim iskljucite RAID kontroler, necete moci da podignete Windows, zato je pozeljno da radite iz neke DOS aplikacije, recimo perko Feature Tool-a. Naravno, kada podesite AAM, ukljucite RAID kontroler.

Sto se tice buke, to je subjektivna stvar, meni recimo ne smeta seek koliko piskutav ton koji prave motori HDD-ova. Seagate je po tom pitanju OK (imam modele od 250, 320 i 640GB). Na zalost, verzija od 640GB jeset tiha ali je average access losiji od konkurencije:

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1594302&postcount=287

Imam takodje 2xWD6400AAKS u Radi0 i Raid1 (Matrix). Iskljucen AAM, i seek je relativno bucan i naginje ka visim frekvencijama dok recimo Seagate naginje ka nizim ali je podnosljivo.

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1594288&postcount=286

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno