Šta je novo?

WD6400AAKS

@all

Momci da li ce mi neko (ako zna) odgovoriti na post br 201 ili da otvorim novu temu? Pogresio sam izgleda sto je nisam odmah otvorio, mislio sam da ce mi neko odogovoriti odmah u ovoj jer vidim da ljudi stalno u njoj postuju.
Dakle da li se i drugima cuje ovo pomeranje glave (pretpostavljam da je to) ali u ovako kratkim periodima? Please answer... Thanx.

Ja mislim da je to normalno, mada ne mogu da pretpostavim kako se to cuje kod tebe. Mislim da je normalno da disk sa vremena na vreme nesto radi i tad lampica zasvetli.

Evo moja dva benchmarka, prvi je quick, drugi je long. Fragmentacija diska je poveca i u BIOS-u SATA config je postavljen na "IDE" mod + "Compatible" (mada nisam siguran koliko ovo sve utice na performanse).

Prilozi

• quick.gif
    quick.gif
    26.2 KB · Pregleda: 84
  • long.gif
    long.gif
    26.9 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
E onda ne znam, sigurno je tweakovao burst nekako :d
Ma 'bes burst, to nikad i ne gledam... tvikovao sam ja average, to je ono bitno :d:d
A kako Slija to pomno prati :p

BTW, sad ako ne budem vala probao i taj famozni AHCI, i na Raptor-u, i na ovoj 640-tki, kad budem dizao cist Win - nikad necu!
Pa da vidimo ima li tu nekakve razlike...

@Pike
Hvala druze na odgovoru. Znam da mora hdd da radi nesto povremeno (da pomera te glave) ali nisam siguran koliko je to cesto, tj da li je normalno u ovako kratkim intervalima, cak i kada se nista ne radi na kompu. U svakom slucaju hvala na pomoci.

Ne opterecuj se time, koristi ga normalno, naj verovatnije je sve u redu.

Uzeo danas 2 komada za raid, nisam istestirao pojedinacno, ali evo rezultata za raid.

Prilozi

• 180.jpg
    180.jpg
    101.3 KB · Pregleda: 165
Fali mi jos jedan samsung 640gb da napravim i tu raid, da se uporedi, s obzirom da su hardovi tu negde po ceni

Inače, meni po Total Commanderu, sa harda na hard kopiranje ide ~107MB/s... :) Naravno, bez RAID-a...

Ma često menjam hardver pa mi je komplikovano i rizično, a svašta bitno držim na hardovima :)

RAID nije zgodan za entuzijaste zbog česte promene diskova i kontrolera. Eventualno STRIPING za sistemske diskove (2 x VelociRaptor 150GB :-devil-:), a JBOD (n x WD6400AAKS :shock:) za storage. Ako to nerealizujem uskoro doći ću u situaciju da ću morati SSD da razmatram kao sistemski disk(ove).

Čekaj, jel se meni čini ili to kod tebe razum preovladao? :d

el tutnuo neko ovo cudo u neki eksterni rack i kako radi tamo ?

Tutnuo ja u neki digitusov , bez venta ... RAdi super, ne cuje se bukvalno, busniji su ovi u mashini mnogo a ni oni se ne cuju :)

Jedino shto se greje ko lud u rack-u, pustio sam film sa njega, umesto da lepo iskopiram i posle 3,5 h (the lord of the rings) je bio pa ne mogu da kazem bash vreo, ali poprilicno vruc tako da mu je to neki mali minus (ionako externi ne mora non stop da mi bude ukljucen.. )

:wave:

To je onda problem do racka, a ne harda. :)

Poslednja izmena:
Pa dobro, pre njega je stajala 250-ica i bila je daleko 'ladnija pa sam zbog toga to rekao ;)

Koliki je realan dobitak od pravljenja RAID 0 sa 2 ovakva diska, da li je vredno rizika gubljenja podataka u slucaju da se nesto sj..be?
Ne radim nista preterano zahtevno na racunaru, odigram po neku igru, download serija, filmova (Divx, HD i BluRay), muzika, mogao bih da nabavim skoro sve sto izgubim, ali veliko je to cimanje.

Pa od 160-180mb ti je average read dok je u single varijanti oko 90 ;)

Te stoga sam proceni koliko se isplati ;)

Za prosecnu upotrebu kompjutera (surf, muzika, download...) neces videti neku bitnu razliku u odnosu na jedan 640gb disk... Ali ne vidim ni da je neki veliki rizik gubitka podataka

Osim ako odlučiš da (npr.) promeniš ploču, a imaš samo ta dva (napunjena) harda.

Ako koristis Intel bazirane ploce nema da brigas :)
Ja selim svoji RAID sa ICH na ICH vec nekoliko generacija i sljaka kao leptir :)

Kad pravim RAID, da li mora nov windows da se instalira ili ce da radi ovaj i da li ce se nesto desiti sa podatcima na diskovima?

@BigJoe koristim nV nF550, kakav je taj chipset za RAID?

Vrh Dno