Šta je novo?

WD2500JB - sutnut dok je radio !!!

znas kako majstore neka od ovih iskustavam sam stekao u www.cssi.co.za koja je jedina ovlascena od strane Wd-a u Africi ( mozes da vidis na sajtu Wd-a) i u http://services.seagate.com koji ne moram da pisem je ovlascen od koga.

To sto nisi stopirao disk je strasna greska, ali cak ni ne znas cemu taj postupak sluzi. Da znas kako cita hard disk shvatio bi da si brows-ovao fajlove iz winhexa sa starog diska,
jel ih je on procitao pre nego sto si ti uradio HOT SWAP. I jos treba da znas da se bez rekalibracije ne moze iscitati translator koji se ne nalazi u fleshu, pa chak i da uspes imaces lose podatke necitljive i korumpirane. Ja sam ove godine uradio preko 600 diskova ne samo mojih nego i tudjih, i najgori su problemi kada ljudi slusaju strucnjake koji pokusavaju sami da urade nesto sto ne znaju ili ne razumeju.
Pitam te koji ti je nik na PC3k forumu, i ovde nisi nesto bio cesto a ne tamo.
U svom prvom postu si pokusao da reklamiras svoje znanje iako nema veze sa onim sto pricas.
Problem sa zamenom glava na wd-u je trenutno najveci u nasem poslu ( ne mom i tvom negom mom). I postoje resenja koja se ne mogu naci na netu nego idu od usta do usta kolega. Dobar doprinos tome je dala i moja malenkost, a sto se tice samo konstrukcije diska o tome sam pisao ovde i jos na mnogo mesta.
Jos jedna od stvari koja nije tacna je ta da se disk otvori iz win hexa, kakve to veze ima kad se glave vracaju u pocetni polozaj ( ne pocetni nego u odgovarajuci) vec posle par trenutaka kad iscitaju disk.
Nije to lose vidim da se interesujes ali moras jos da citas i da radis, da uspes u tome pa tek onda da pises. Evo ti mali veliki tip. Kako mislis da fabrika stavlja glave da li imaju neki alat slucajno?I ako sve zavisi od poklopca da li ti mozes da uradis nesto povodom toga da ga vratis na mesto na kome je bio BAS tako ?
A voleo bih da te citiram
Opet ovi nasi nadri majstori ili kako vole sebe da zovu specijalisti, strucnjaci,experti,itd.
Kupe neki uredjaj kao na primer famozni PC3000 zza 300-500 dolara od kineza i onda misle da su svu pamet popili na svetu.
pozdrav

Poslednja izmena:
Može li meni netko objasniti sljedeću stvar:
Netko je napisao da je dovoljan mali pomak osovine nosača glave da disk više ne radi. Meni je stari WD iz 2000. od 20 GB dok je ugašen ako se okreće oko osi koja prolazi kroz konektor i osovinu od ploča (kao gore-dolje) proizvodio čudan zvuk. Kada mi je u ladici pao sa stola, otvorio sam ga iz znatiželje da vidim što se događa. Ležaj je na osovinici imao toliko lufta da to nije bilo za vjerovati, a naginjanjem diska se pomicao i proizvodio identičan zvuk, kao kad je disk bio zatvoren i ispravan. Osovina je imala grešku u lijevanju (doslovice pola osovine je bilo upola tanje), a donji dio je bio vidljivo pohaban.
Mene zanima kako je moguče da je taj disk radio ako mu se rukavac s glavama pomicao, a u disku je moralo biti fine aluminijske strugotine jer su se vidili tragovi strujanja na osovini?

to je ok, drugi deo "lezaja" je na gornjoj ploci diska, bez brige...

Ma ljudi sto toliko dramite - covek je svesto hteo da otvorimo diskove - bar smo nesto naucili - SVI, zar ne?

pa ne bas svi, ali vas dvojica definitivno jeste.:-devil-::d
zato bolje prvo pitas sta da radis, a ne pitas da li je trebalo da uradis nesto sto si uradio..

Pa hvala za to sto si me nazvao majstorom. To oznacava nekog ko je do savrsenstva doveo
svoje umece u odredjenom poslu kojim se bavi.
Ali kao sto sam rekao, sto se tice hardova, niti se bavim time, niti sam majstor,expert,itd,
vec sam samo izneo moje iskustvo vezano za moj hard koji je otkazao i koji sam uspesno resio.

A sto se tice tebe, kada se bas hvalis, okaci ovde na forum, skeniran sertifikat Western Digital-a koji si dobio od njih. Bas sam znatizeljan.

Metoda koriscenja WinHexa za pozicioniranje je bitan da bi se glave pozicionirale na sredinu
ploca gde je polozaj glava najbizi tangenti cilindra, gde pomeraj u odnosu na
osu malo utice na azimut izmedju glava i cilindara, te postoji velika sansa da i ako su glave pomerene, ipak hard procita sinhro delove sa tih cilindara i da bez odlaska u nulti polozaj
nastavi sa radom.
Posle hot swapa, pomeranjem sektora u WinHex-u, program iscitava podatke sa novog harda
jer nema sanse da kesira ceo hard od 250Gb.
Svrha ove metode je bila, ako si procitao raniji post,da se utvrdi ispravnost glava i chip-a
koji sluzi za rad glava, koji se nalazi na nosacu istih.

Ako si bas i zapeo, mogu se naci free programi koji salju ATA komandu za gasenje/paljenje
motora ali posto nisam naisao na SW koji radi sa SATA potrebno je naci adapter
PATA2SATA, mala kartica u koju se ubode napajanje, PATA kabl iz racunara i SATA kabl iz
harda.

Sto se tice TLB-a, cak ako se i ne poklapaju parametri sa dva potpuno ista diska sto je
se uvek i desava jer prakticno nema dva ista diska sa istim TLB-om, opet je moguce
iscupati podatke koji su nekome bitni.

Sto se tice centriranja glava, nema sanse da WD koristi bilo koji sistem za centriranje,
jer ako pogledas poklopac, ulubljenje kroz koje prolazi sraf za stezanje nosaca glava, sa donje strane nije obradjeno nego je napravljeno prilikom presovanja celog poklopca, te ima blagi radius. Kada se postavi poklopac, taj radijus ipak malo utice na finalni polozaj prilikom stezanja srafa, tj polozaj koji glave
zauzmu su random jer svaki poklopac koji je napravljen presovanjm bez dodatne masinske obrade se razlikuje!
Ali ako ti kazes da postoji metod, onda bi bilo lepo kao sto sam i ranije rekao da detaljno
objasnis kako bi svi ovde nesto novo naucili.

A za ostale, koje ovo interesuje evo jednog od mnogih linkova:
http://www.orbitfiles.com/download/id1495627793
Mozete da skinete fajl "wd201_2006.rar" u kome se nalazi pdf vezan za WD
ili http://euroscan.orbitfiles.com/ za neke ostale.

Pozdrav,
Dejan

@MrBlc

Ako sam te dobro razumeo ti pominjes osovinicu na koju se montira nosac glava preko
cilindricnog ili duplog lezaja ciji je jedan kraj pohaban?
Ako je tako, "pohabanost" potice od hemijskog dejstva koje nastaje izmedju lezaja koji je celican i osovinice za koji ti tvrdis da je od alumunijuma, tako da ne mora da znaci da je
doslo do pravog habanja gde dolazi do otpadanja delova aluminijuma. Ako je to i tako, da je
doslo do mehanickog a ne hemijskog habanja, zbog male razlike u brzini kretanja izmedju centra lezaja i osovine,vise dolazi do "nagnecenja" aluminijuma nego do otpadanja delova
istog.
Cilindricni risovi na povrsinama diska poticu uglavnom zbog otpadanja mikronskih delova magnetnog nanosa sa ploca koje se okrecu velikom brzinom sa glavama koje lebde iznad
njih. To se u normalnom rezimu rada desava kada se startuje ili zaustavlja motor kada brzina
nije dovoljna da bi se stvorio dovoljan pritisak za lebdenje glava, te one pocnu da klize po
povrsini ploca i tada se desava da manje ili vise dolazi do odpadanja mikronski sitnih cestica magnetnog sloja. Te cestice bivaju uglavnom uhvacene u mali filter koji svaki hard ima.
Cestice koje ne budu uhvacene, kruze po hardu(dok radi) u pravcu rotiranja ploca i kad tad udare u neku od glava pri cemu se zalepe ili mikronski ostete idealno glatku povsinu diska i/ili glava (ili se zalepe za ploce kada disk stane)i posle dosta duzeg perioda dolazi do trajnih ostecenja diskova.
U extremnim slucajevima kada dodje do pojave prasine ili cestica metala, ceo proces se veoma brzo desava.
Sto se tice toga da i pored oscilovanja nosaca glava, hard i dalje radi, jedan od mogucih odgovora je da je tvoj hard sa malom gustinom zapisa gde azimut glava i nije toliko kritican.

Pozdrav,
Dejan

Pa hvala za to sto si me nazvao majstorom. To oznacava nekog ko je do savrsenstva doveo
svoje umece u odredjenom poslu kojim se bavi.
Ali kao sto sam rekao, sto se tice hardova, niti se bavim time, niti sam majstor,expert,itd,
vec sam samo izneo moje iskustvo vezano za moj hard koji je otkazao i koji sam uspesno resio.

A sto se tice tebe, kada se bas hvalis, okaci ovde na forum, skeniran sertifikat Western Digital-a koji si dobio od njih. Bas sam znatizeljan.

Metoda koriscenja WinHexa za pozicioniranje je bitan da bi se glave pozicionirale na sredinu
ploca gde je polozaj glava najbizi tangenti cilindra, gde pomeraj u odnosu na
osu malo utice na azimut izmedju glava i cilindara, te postoji velika sansa da i ako su glave pomerene, ipak hard procita sinhro delove sa tih cilindara i da bez odlaska u nulti polozaj
nastavi sa radom.
Posle hot swapa, pomeranjem sektora u WinHex-u, program iscitava podatke sa novog harda
jer nema sanse da kesira ceo hard od 250Gb.
Svrha ove metode je bila, ako si procitao raniji post,da se utvrdi ispravnost glava i chip-a
koji sluzi za rad glava, koji se nalazi na nosacu istih.

Ako si bas i zapeo, mogu se naci free programi koji salju ATA komandu za gasenje/paljenje
motora ali posto nisam naisao na SW koji radi sa SATA potrebno je naci adapter
PATA2SATA, mala kartica u koju se ubode napajanje, PATA kabl iz racunara i SATA kabl iz
harda.

Sto se tice TLB-a, cak ako se i ne poklapaju parametri sa dva potpuno ista diska sto je
se uvek i desava jer prakticno nema dva ista diska sa istim TLB-om, opet je moguce
iscupati podatke koji su nekome bitni.

Sto se tice centriranja glava, nema sanse da WD koristi bilo koji sistem za centriranje,
jer ako pogledas poklopac, ulubljenje kroz koje prolazi sraf za stezanje nosaca glava, sa donje strane nije obradjeno nego je napravljeno prilikom presovanja celog poklopca, te ima blagi radius. Kada se postavi poklopac, taj radijus ipak malo utice na finalni polozaj prilikom stezanja srafa, tj polozaj koji glave
zauzmu su random jer svaki poklopac koji je napravljen presovanjm bez dodatne masinske obrade se razlikuje!
Ali ako ti kazes da postoji metod, onda bi bilo lepo kao sto sam i ranije rekao da detaljno
objasnis kako bi svi ovde nesto novo naucili.

A za ostale, koje ovo interesuje evo jednog od mnogih linkova:
http://www.orbitfiles.com/download/id1495627793
Mozete da skinete fajl "wd201_2006.rar" u kome se nalazi pdf vezan za WD
ili http://euroscan.orbitfiles.com/ za neke ostale.

Pozdrav,
Dejan

imas toliko nepoznavanje konstrukcije i rada hard diska da je dalja polemika izlisna.
Ako bi krenuo da ti objasnjavam sta radi win hex a sta rade glave sta je firmware i kako rade, pa do toga da ti objasnim sta je azimut i da ga u hardiskovima nema jer to nije video rekorder ili mozda satelit, pa do toga da se taj metalni nosac za glave ne trosi jer se nista oko njega ne pomera ne bi zavrsili do sutra....
A sto se tice ovog foruma za njegovu namenu pitaj onog sto uzima 400e za baner iznad mesecno tako da me tih prica prodji pogotovu ne posle 2 posta u kojima nisi izneo nista novo i slabo sta tacno....
Pozdrav

a sto se tice sertifikata kacio sam ali su brisali nema smisla ponovo...

@Dex
Pa zapravo sami kvar diska nema veze s tim. Na ploči je imao par udubljenja vidljivih prostim okom oko sredine ploče što je moralo nastati u radu, a meni je disk pao ugašen. Ta sitnija udubljenja su znači bila od prije i iako su bila vidljiva prostim okom, disk nije pokazivao bad sectore (to je još veća misterija u vezi tog diska). Jedno veliko na nultom položaju glave je bilo uzrok kvara - vjerojatno BS u nultom sektoru ili tom sinkro sectoru. baš ću pogledati imam li još tu ploču jer sam par dana prije otvarao drugi crknuti disk (Maxtor), pa ne znam koju sam ploču sačuvao. Inače, još je zanimljivo i da su čak tri WD-a iz te serije kupljena kroz godinu dana, crknula kroz mjesec dana (bili su stari 6 godina +/- 2-3 mjeseca kad su crkli)!

Uf, uf,uf... al' je neko sujetan....

Ali ajde da ti objasnim...

WinHex izmedju ostalog sluzi da pristupis odredjenim sektorima, iscitavas, editujes, itd
Posto vidim da da imas nekih problema, evo korak po korak objasnjenje.

1. Instaliras WinHex.
2. Startujes isti (valjda znas kako se to radi?)
3. Kliknes na "File" i selektujes zeljeni hard disk.
WinHex ce pristupiti tom hardu.
4. Pritiskom na Ctrl+G otvorice se prozor sa upitom za unos ili logickog ili fizickog sektora.
5. Uneses odgovarajucu vrednost koja predstavlja neki od sektora koji se nalaze
na sredini ploca, i WinHex ce pristupiti tom sektoru i isti iscitati.
6. Posto je zeljeni hard montiran kao sekundarni itd, windows nema potrebe da istom pristupi
tako da ce glave ostati da lebde na mestu gde je prethodno bio iscitan zeljeni sektor.

U slucaju hard diska azimut je ugao koji je javlja izmedju procepa na odredjenoj glavi
i tangente odgovarajuceg sektora u tacki dodira (lebdenja) te glave i tog sektora.
Posto se glave ne pomeraju translatorno nego radiusno u odnosu na rotaciju diska,
azimut tj ugao zapisa nije isti na centru i na periferiji. Ako se to predstavi trigonometriski,
polozaj glava na sredini ploca predstavlja vrh sinusoide a krajnji polozaji glava odredjuju
krajnje tacke dela te sinusoide i direkno je u funkciji ugla pomeraja nosaca glave.
Iz funkcije sinusoide lako se vidi da na vrhu iste dolazi manje do promene vrednosti nego
na krajevima za istu promenu ugla tj za istu promenu polozaja nosaca glava manja ce
biti promena azimuta na sredini ploca nego na krajevima istih. A sto je azimut priblizniji
onom prilikom fizickog formatiranja diska to ce jacina indukovane struje u glavama biti
veca a samim tim i uspesnija demodulacija signala

Kod satelita azimut sluzi za odredjivanje polozaja istog u odnosu na referentnu tacku.
(severni pol?) na horizontu a valjda elevacija definise visinu u odnosu na horizont?
http://www.satsig.net/azelhelp.htm

Kod video rekordera se koriste dve glave na rotirajucoj glavi postavljene na 180 stepeni
jedna od druge i sa azimutom +45 stepeni i -45 stepeni kako bi se dobila razlika od
90 stepeni izmedju video zapisa i maksimalno smanjilo "preslusavanje" i povecala gustina
zapisa na video traci.

U vezi magnetnih glava:
http://www.duxcw.com/digest/guides/hd/hd5.htm

U vezi Firmware-a:
http://en.wikipedia.org/wiki/Firmware

Pa normalno je da ako je sama konstrukcija kako treba, da se osovina na kojoj se nalazi
nosac glava ne trosi jer bi on trebao da bude blago konusan kako bi lezajevi bili cvrsto fixirani za isti i ako nesto treba da se trosi onda su to minijaturni kuglicni lezajevi a ne NOSAC kao sto se desilo MrBlc-u. U njegovom slucaju ako lezajevi nisu bili fiksirani onda je habanje nastalo izmedju lezaja i nosaca a posto je koeficient trenja manji u lezaju nego izmedju lezaja i osovine, samo habanje je minimalno, tako da vise dolazi do "nagnjecenja" nego do otpadanja sitnih cestica metala jer je u pitanju aluminijum kako MrBlc sam kaze.
Takodje moze da bude da je samo na izgled delovalo kao habanje materijala jer na kontaktu
celika i aluminijuma posle duzeg vremena dolazi do hemijske promene.

I opet ti kazem. Ako tvrdis da nesto sto sam izneo nije tacno, ond to i potvrdi sa konkretnim argumentima.

@MrBlc

Proizvodjaci ne bacaju nista sto ne mogu da "udome", tako da u hardovima 'ladno ugradjuju
defektne ploce. Na primer: Umesto da disk ima jednu plocu i recimo dve glave oni ugrade
u disk dve ploce sa po jednom defektnom stranom na svakoj i montiraju glave na onim stranama koje su ispravne, ili se montiraju sve cetri a selektuju odgovarajuce dve.

Najbolji primer je WD2500YS koji je serverski hard navodno najboljeg kvaliteta i koji je
zamena za WD2500YD o kome sam govorio. Taj hard(wd2500ys) ima 3 100mb ploce i
5 radnih glava kako tvrde iz WD, sto znaci da jedna od strana je verovatno defektna ili
je jedna od sest glava falicna.

Kod WD selekcija radnih glava se nalazi u serijskom FLASH-u.

E sad, da toliko ostecene ploce kao sto ti kazes da su kod tebe, ubacuju u hardove, cisto
sumnjam, ali sve je moguce.

Verovatno je doslo do sledeceg:
Udarac je verovatno bio takav da je sila delovala na pomeranje nosaca glava
i na odredjenu glavu, rezultujuci jakim pritiskom glave na povrsinu ploce gde se zaustavio nosac. Ukoliko je sila dovoljno jaka, glava ce udarcem odvojiti mikronski delic(e) magnetnog sloja koji se nalazi na plocama. Ako su isti ostali ispod glave, prilikom paljenja harda, motor pocinje da
ubrzava, glave klize po povrsini a cestica(e) ispod glave posto je glava pritiska, pravi
tanke koncentricne riseve sve do onog trenutka kada se zbog brzine okretanja ploca,
ne stvori dovoljan vazdusni pritisak i glave se ne odvoje od ploca. U tom trenutku sila centrifuge odvaja cestice ispod glave i iste pocnu da kruze po obodu ploca dok ih vazdusni filter ne pokupi.

A to da ti i pored tih riseva hard radi, pa ako je ris dovoljno plitak i tanak i nalazi se u
zoni izmedju dva cilindra onda je moguce.
Takodje moguce je da se bas u tom delu nalaze sektori koji su na low level-u obelezeni
kao bad sektori(cilindri) (to nema veze sa bad sektorima koje sistem prijavljuje)

Pozdrav,
Dejan

Poslednja izmena:
windows cita svaki novi disk bio on master ili slave, ali nema veze sam disk kad procita podatak koji mu je potreban vraca se nazad na obod diska gde je ugaona brzina najveca.
Win Hex nije nikakav ultra program tako da to sto vidis hexa se ne razlikuje od obicnog editora...... I sta mislis da ti kad stavis na lba XXX da je to na sredini????
BAs onako po sred diska. Otkud znas kako je translator odredio LBA?

Cela prica oko tangente je najblaze receno glupa, zato sto je taj tvoj nazovi azimut uvek nula, jer ista glava koja je i upisivala i cita trazeni dipol. tako da ne postoji razlika jer se uvek cita isto.Zato sto se disk uvek isto okrece a glava ima uvek isti oslonac.
Da si jednom otvorio wd-200 o kome se prica znao bi da je nosac glave na svakom isti i da nema potrebe da se ubedjujemo da li se pojeo ili nije. Mrzi me da slikam ali znam o cemu pricam .Takav je odlivak SVAKI, znaci sve je u redu.
Ova cela prica se temelji na logicnom razmisljanju.
Logika (osim matematicke) je najprostija stvar da sami sebi objasnimo stvari koje ne razumemo, samim tim kada dodjemo do zakljucka SAMi sebi smo stvorili objasnjenje koje je logicno, pa samim tim i ispravno.A ako shvatimo da smo MI koji ne znamo SAMI sebi objasnili zar nije LOGICNO da se zapitamo da li je to bas tako.
Ovan prica ne pije vodu.

Nazad
Vrh Dno