Šta je novo?

WD2500JB - sutnut dok je radio !!!

aant

Slavan
Učlanjen(a)
21.05.2004
Poena
304
Jedan moj poznanik je imao Western Digital 250GB ATA HDD u externom reku i dok je HDD radio (inace taj HDD mu je ujedno i BACKUP svega sto je radio zadnjih meseci - oko 100GB veooma bitnih podataka) on je prosao pored njega, nije ga video, i slucajno ga je sutnuo. Od tog trenutka HDD se vise ne vidi ni u Biosu ni u Windowsu (WinXP i probano je i u reku i kad se direktno veze na IDE kabli - i kao master i kao slave i kao sam na kablu) i kad god se ukljuci komp on samo "skljocka".

Covek sav ocajan dolazi kod mene i moli me da uradim sta bilo samo da pocupa podatke... Nakon svih mogucih pokusaja kacenja HDD-a, nakon brda software-a koje sam poterao u nadi da ce da procitaju HDD (Hirens Boot i ostalo..) nisam nista uspeo. Disk se u BIOS-u ne vidi, can ne pise nista, stoji prazno mesto tamo gde bi trebalo da pise NONE ili naziv HDD-a.
Kupili smo novi HDD WD250GB i skinuli elektroniku sa njega i prebacili na njegov HDD ali se situacija nije popravila - disk i dalje skljocka i ne vidi se u BIOS-u.

Na kraju svega on se slozio da otvorimo HDD pa da vidimo da li nesto mozemo da uradimo. Odsrafio sam srafove sa gornje strane, skinuo poklopac doska i ugledali smo glavu sa disk plocama. Povezali smo tako otvoren HDD na racunar i ukljucili ga. Imali smo sta i da vidimo - po startovanju racunara glave dodju iz krajnjeg desnog polozaja (polozaj uz samu osovinu diska) otprilike na polovinu HDD-a i tu stanu, nakon 1-2 sekunde one se opet vrate u kranju desni polozaj, pri cemu se cuje skljockanje, pa oet dodju do polovine i tako nekoliko puta a onda se i diskovi zaustave i u BIOS-u se dobije prazno mesto umesto da vidimo naziv diska. Kada zadam komandu da BIOS pronadje HDD, diskovi se opet zavrte i glava pocne da skljocka - od krajnjeg desnog polozaja do sredine i nazad. Pretpostavljam da bi glava trebala da ode u skroz levi polozaj, da procita H\sadrzaj diska i da ga indentifikue, ali nece.
Da ne duzim vise - resili smo da otvorimo novi HDD koji je indentican i da sa njega prebacimo glave sa elektronikom na ovaj "sutnuti" HDD. Sve smo to uradili prilicno bezbolno ali nakon toga sto smo prebacili glave sa elektronikom i "donju" elektroniku sa NOVOG HDD-a na "sutnuti" nista se novo nije desilo. Glave i danje skljockaju i HDD se ne vidi u BIOS-u.

Kada smo sve to vratili na nov HDD, zatvorili ga i prikljucili na racunar ni on se nije video u biosu u glave su mu skljockale.

Dakle, da li neko ima jos neku genijalnu ideju o tome sta bi smo mogli da uradimo da pocupamo podatke sa HDD-a ili bar da ozivimo onaj novi HDD.

uh...

Inapred hvala.

Otvorili ste vakumirani hard u predpostavljam nehigijenskim uslovima.

Chovek moze da se pozdravi sa hardom i podatcima.

OMG.Pa HDD se otvara u laboratorijama da bi se promenila glava ili tako nesto...O boze pa sto niste pitali ovde nekog pre nego sto ste ga otvorili(misleci na novi disk starom i onako nije bilo spasa).Pre svega ako nesto skljoca u disku velika je verovatnoca da je upravo nesto sa glavom neispravno(MEHANIKA) i to je NEMOGUCE popraviti u kucnim uslovima!Radi se u nekim laboratorijama u Zagrebu, mozda u Beogradu ima isto ali za to ne znam!Da je elektronika bila u pitanju verovatno bi proradilo posle zamene iste...I to samo ako ste skinuli elektroniku sa potpuno istog diska ne misleci pri tome WD 250Gb nego potpuno ista serija!Sto se HDD-a tice i novog i starog pozdravi se sa njima!Ako su podaci mnoooooogo bitni spremi velike pare da se nosi u neku od malo pre pomenutih ustanova da probaju da spasu sta se spasti moze!Inace svabe su vracale amerikancima podatke sa HDD-ova koji su bili u srusenim kulama u NY-u!Samo je pitanje kolko si spreman da platis...

Poslednja izmena:
To se bre zove sam svoj majstor! :D

Poslednja izmena:
aant je napisao(la):
Covek sav ocajan dolazi kod mene i moli me da uradim sta bilo samo da pocupa podatke...

Pretpostavpljam da je chovek totalni laik kad te molio ovo.... A shto se tiche tebe ako se i macliche razumesh u HDD znao bi da ga nesmesh otvarati.... Kao shto neko reche to se radi u laboratorijama koje imaju uradjene filtere i nijedna chestica prashine ( ili bilo kakve druge prljavshtine ) nesme da udje u labaratoriju ( sad sam zaboravio koliko velike chestice chisti taj filter ali je sigurno nekoliko mikrona ) i chistije je u toj labaratoriji nego u operacionoj sali u bolnici.... lol
Trebao si da pitash pre nego shto si uradio takvu glupost..... :S:
Dva puta meri jednom seci..... :mad:

Poslednja izmena:
Postoji kod nas bar jedna firma sa laboratorijom koja se bavi spašavanjem podataka sa pokvarenih diskova. Mom kolegi su spasli sve ali ta usluga je daleko od džabe...

Ma sve ja to znam i sve sam ja to reko drugu ali on je bio uporan da otvorimo prvo jedan a onda i drugi HDD.
Znaci nema radosti...

Ma sve ja to znam i sve sam ja to reko drugu ali on je bio uporan da otvorimo prvo jedan a onda i drugi HDD.
Znaci nema radosti...
Svako placa svoje greske :S:
A njega ce njegove skupo da kostaju :trust:
Nadam se da je bar izvukao pouku da to vise nikad ne radi :eyebrows:

Citam i ne mogu da verujem :zgran:

:lupko: - slažem se sa konstatacijom. Nije konstruktivno, al' zar bez ikakvih priprema, raspitivanja, bilo čega?
***a, da ste stali kod elektronike bilo bi mnogo bezbolnije.
¡
¡
¡
¡

Poslednja izmena:
Pa da smo stali kod elektronike opet ne bismo nista uradili, zar ne?
Covek je dao oko 5000 din. za nov HDD i to je sav extra trosak - iako sam mu ja vise puta rekao da je verovatnoca da cemo nesto da postignemo time sto cemo da otvorimo oba HDD-a 1:10000 - on je ipak bio za to. Prema tome - dabome...
Meni je ostalo nejasno zasto je novi HDD koji smo otvorili i nakon experimenta ponovo sve vratili nazad i zatvorili - zasto sad i on skljocka i ne vidi ga bios?

I bre ljudi :wall:...Kontaktiraj clana foruma, Gsimon-a, pa ce ti on sve lepo objasniti.Ja sam jednom bio kod coveka zbog HDD-a mog drugara i iskoristio priliku da pitam sve sto me je interesovalo u vezi rada i rukovanja sa HDD-om.Cak i kad se hard disk otvori u laboratorisjkim uslovima niko ne garantuje da ce svi podaci biti uspesno vraceni.Kad se jednom hard disk otvori prebacivanje podataka mora da se odradi veoma brzo.

Au "aant", pa ja sam prosto ostao bez reci...... :zgran:
Pa mislim stvarno.... raditi tako nesto bez prethodnih konsultacija ili informisanja...pa mislim stvarnoooooo......
Jaoj, mene ovo jako boli, dodje mi da placem, a samo sam citao, mogu tek misliti kako je vama... :bottle:
Mislim sta reci...... :wall:
Barem se nadam da ce neke druge neupucenije osobe iz ovoga izvuci neku pouku i nauciti nesto (da bude i "kao" nekog "brigth side"-a ove price)....

AHAHAHAHA!!
Na kraju svega on se slozio da otvorimo HDD pa da vidimo da li nesto mozemo da uradimo. Odsrafio sam srafove sa gornje strane, skinuo poklopac doska i ugledali smo glavu sa disk plocama.

SPARTAAAAAAAA!!

imao sam davnih dana neki seagate od 20gb, stalno je nesto *****avao pa smo ga ortak i ja rastavili i ukljucili ga tako i gledali kako se vrti ploca :> al bar smo znali da se to ne sme.. bili smo punkeri, ja sam i dalje.. a drug se ubio :S

svejedno respect!

Ma ljudi sto toliko dramite - covek je svesto hteo da otvorimo diskove - bar smo nesto naucili - SVI, zar ne?

Videli smo u cemu je problem i to je to. Hvala na svim "kritikama", savetima i saucescima, ali stvarno.

au stari dobri bench... svaka budala mora dati komentar.
Slucajno dodjoh na temu jer imam slican problem.
Kladim se da 90% ljudi nije znalo da ne sme da se otvara hdd, a sto rece aant bar sad veci broj zna da to ne sme da se radi.
Uostalom sjebao 1 hdd u najboljoj nameri da pomogne coveku, pa sta, nije sebi testis odsekao...
Get a life

Zao mi je sto je tema tako brzo zakljucena, inace mnogo lepih komentara bi mogli da procitamo :D

Poslednja izmena:
au stari dobri bench... svaka budala mora dati komentar.
Slucajno dodjoh na temu jer imam slican problem.
Kladim se da 90% ljudi nije znalo da ne sme da se otvara hdd, a sto rece aant bar sad veci broj zna da to ne sme da se radi.
Uostalom sjebao 1 hdd u najboljoj nameri da pomogne coveku, pa sta, nije sebi testis odsekao...
Get a life

Zao mi je sto je tema tako brzo zakljucena, inace mnogo lepih komentara bi mogli da procitamo :D

Mislim da debelo gresis, pa bar 90% ljudi sa bencha ne bih palo na pamet da otvori jedan a kamoli dva Hdd-a i jos da pokusa da prebaci glave s elektronikom s jednog diska na drugi . Pa stvarno mislim :smash::smash: :zgran: :zgran:

Slikaj Pa OkaĆi

Na tvoju žalost ti si taj koji si nam platio školu ali ajd to upotpuni jednim slikanjem pa i nama pokaži šta ima unutra odnosno da i mi vidimo kako izgleda hard iznutra.

P.S. Budi maher do kraja.:crash:

Jedno pitanje, sta znaci kad mhdd prijavljuje za sve sektore ABRT. Ostecen firmware ili deo elektronike na glavama? Maxtor dm9 je u pitanju.

Nije x vec znak uzvika a i ide velikom brzinom, ocigledno ne radi nista. Elektronika je ispravna, radi na drugom disku.

Hvala a ako te ne mrzi reci mi ovde ili na pp koliko ce to da kosta i koja je procedura posto nisam iz BG.

Evo mog iskustva sa WD2500YD.

Poznajem par ljudi koji se bave prodajom PC komponenti i oni svi tvrde kako su WD
hardovi dobri i da imaju mali broj reklamacija u odnosu na druge marke.

Ok, mozda su oni dobri, tihi,brzi, ali kada pukne sam od sebe onda je to najgora stvar.

Kupio sam NOV wd2500yd. Kao navodno to je serverski hard, trpi veca opterecenja itd
(moze se proveriti na njihovom sajtu)
Ali... Posle mesec-dva prilikom paljenja racunara pojavi se famozni zvuk "click of death"
To je ono kada se cuje ubrzavavanje motora i kada motor postigne radnu brzinu, glave
udaraju u krajnji polozaj nekoliko puta, zatim se motor gasi i sve to moze da se ponovi
nekoliko puta.

Posto, hard nije udaren, logicno bi bilo da je elektronika crkla. To je uvek moguce jer
elektronske komponente imaju cak i kada su potpuno nove otkaz od 0,001% - 0,01%

Posto nisam nasao isti takav hard, uzeo sam wd2500ks.
(NAPOMENA: Ne kupujte hardove koji se posle tesko nalaze!)
Elektronika je bila veoma slicna.
Posto kod novih WD hardova, u serijskom FLASHU se pored firmwera nalazi podatak o
glavama itd prebacio sam FLASH sa ispravnog harda na elektroniku neispravnog i tu
plocu sam montirao na ISPRAVAN hard.
Ispravan hard je proradio, sto je znacilo da je elektronika (osim FLASHa) sa
neispravnog harda 100% ispravna!!!

Ostalo je da se proveri da li je i FLASH isravan. Vratio sam FLASH sa neispravnog harda na
plocu gde je i bio ranije i takvu plocu sam opet montirao na ispravan hard.

Naravno posto su drugi parametri u FLASH-u, ispravan hard je poceo da skljoca!(click of death) ali drugacije u odnosu na neispravan.
To je pokazalo da je i FLASH sa neispravnog harda ISPRAVAN jer ako se promeni nesto u FLASHU zbog neispravnog cheksuma ne bi se ni motor pokrenuo!!!

E sad malo objasnjenje zasto nastaje "click of death".

Kada se hard upali, motor pocinje da postize svoju radnu brzinu. U koliko elektronika
ne dobije sinhro impulse iz glava, koji sluze za preciznu sinhronizaciju glava sa motorom,
motor se gasi. Ako elekronika pocne da dobija sinhro impulse, motor se sinhronizuje i
pocinje citanje sinhro sektora(ovi sektori nemaju NIKAKVE veze sa klasicnim sektorima)
Pozicija i ostali parametri vezani za te sektore nalaze se u FLASHU!!!
To su najbitniji sektori na svakom hardu jer se tu cak nalazi i DRUGI deo FIRMWERA!!!
Ako hard ne nadje te sektore, vraca glave u nulti polozaj definisan magnetnim granicnikom
(odatle potice taj zvuk) i pokusava ponovo na osnovu podataka iz FLASHa da procita te
sektore.
Znaci "click of death" moze da potice od neispravne elektronike, FLASH-a, ili nemogucnosti
da se procitaju specijalni sektori.

U praksi, kada je "click of death" u pitanju samo u par posto slucajeva je u pitanju elektronika
(stampana ploca)!

E,sad... Posto je u mom slucaju elektronika bila 100% ispravna a hard prakticno NOV, neudaran, ostala je mogucnost da je crko chip vezan za glave. Medjutim taj cip se na WD
ne moze promeniti!!!.

Nabavkom PC3000 kako bi navodno mogao da ugasim jednu po jednu glavu na hardu i
tako ustanovim sta je unutar harda neispravno, cekalo me je neprijatno iznenadjenje da
PC3000 jos uvek ne podrzava MARVELL 88ixxxx chip set !!!

Znaci preostalo mi je jedino resenje, da NABAVIM isti takav hard i da probam "hot swap"
Posle nekoliko meseci preko e-bay-a najzad sam dosao do ispravnog WD2500YD ali........
Hard nije bio bas isti. Kuciste se razlikovalo sto se videlo i po tome da su proizvedeni na razlicitim mestima, cak ni elektronika (FLASH)nije bio isti!

Ali nije bilo druge, nego da probam" hot swap".

To se radi tako sto se ispravan hard prikljuci na racunar kao drugi hard. Digne se sistem,
Startuje se neki program koji direktno moze sa pristupi sektorima harda(WinHex) i selektuje
sektor negde na sredini harda. Okrene se hard naopacke. Prstima jedne ruke vrsi se pritisak
na elektroniku blizu mesta gde su srafovi. Za to vreme drugom rukom se odsrafljuju ti
srafovi i na kraju se brzim potezom odvaja ploca sa ispravnog harda sa sve kablovima i pod
naponom!!! Brzo se prebacuje na NEISPRAVAN hard(kome je ranije skinuta elektronika)
rukom se ravnomerno vrsi pritisak sto blize mestima gde su srafovi bili. U tom trenutku
Motor postize radnu brzinu a glave bi trebalo da se poziciraju!!!
AKO se to ne desi i glave pocnu da kuckaju "click of death" treba ponoviti postupak, pozeljno je da promenite sektor(WinHex). Ako je sve ok, pazljivo se zasrafe srafovi.
NAPOMENA moze se desiti da prilikom"HOT SWAPA" spalite elektroniku!!!
(Uglavnom crkne L6283 v1.3 drajver za motor koji moze da se skine sa drugih ploca.)

Kako funkcionise "hot swap".

Stvar je u tome da mora da se koristi isti TIP harda!!!
Kada se upali ispravan hard, elektronika PROCITA parametre i SW sa sinho sektora i smesta
ih U RAM!!! Tako da prilikom "hot swapa" elektronika koja je prebacena vec ima sve bitne parametre vezane za hard i moze da krene sa pristupanjem klasicnih sektora na neispravnom
hardu.

Sledece kada se uradi "hot swap" je da se proba citanje sektora(WinHex). Ako postoji
kontinuitet u citanju sektora (probati obavezno sektore na sredini harda) onda se
lako moze utvrditi da li su glave ispravne.
Napomena: Vezano WD ako su iscitani sektori popunjeni nulama ili 0FFh onda postoji
mogucnost da sektori nisu procitani kako treba!!!

U mom slucaju sektori na sredini harda su bili citljivi i u kontinuitetu, sto je govorilo da je
i chip za glave i svih 6 glava UREDU!!!

Znaci problem je mogao da bude samo u sledecem. Ili ostecenje diskova ili azimut glava
nije bio u redu.
Posto hard nije udaran a sektori na pocetku i na kraju harda nisu mogli biti iscitani, jer
ako je neki ris od metala pao na diskove, neki sektori bi mogli biti iscitani!!!
znacilo je da se azimut pomerio, sto je prosto NEVEROVATNO!!!

Znaci nema druge nego da se OTVORI disk.
Kada se otvori neki od WD diskova odmah se vidi zasto taj disk ne treba kupovati!
Nosac glava zajedno sa chipom za glave(koji ne moze da se manja) rotira se oko ose
preko preciznog cilindricnog lezaja koji je za nosac fixiran malim srafom i to sve je u redu.
Ali umesto da se nosac preko lezaja navuce na blago konusni nosac kako ne bi bilo lufta,
nosac se navlaci na nosac koji ima lufta NAJMANJE 0.5 mm!!! To znaci da se u fabrici ofrlje
montira nosac glava, zatim se ista fixira preko srafa i poklopca! a zatim vrsi FIZICKO formatiranje diskova.
Znaci da je dovoljan mali udarac ili zbog lose montaze, deviacije poklopca, vibracija harda u
radu dodje do malog ali dovoljnog pomeraja nosaca glava i eto stete!!!

Sto znaci kada se odsrafi sraf na sredini pokopca (to je onaj sto se nalazi ispod zastitne
nalepnice!!!) skoro da je (za ovaj model WD) ne moguce isti vratiti u radni polozaj!.

A price o menjanju glava je isto tako neverovatna. Svaki nosac je unikatni, tj svaka glava je
je drugacije montirana ako nista bar za par mikrona. E sada verovatno postoje hardovi kod
kojih te minimalne razlike ne uticu na rad ali to su uglavnom hardovi sa kvalitetnom mehanikom i manje gustine zapisa gde mala promena azimuta NE UTICE na rad.

Takodje, prilikom otvaranja harda nije toliko kriticna prasina, jer i onako cela stvar se radi
da bi se podaci jednom iscitali a hard potom bacio u suprotnom i najmane trunke prasine
dovesce u duzem radu do unistavanja povrsine diskova.

Takodje treba obratiti paznju na plasticni cesalj sa leve strane koji moze da se pomera, cime
se odredjuje strujanje vazduha iznad ploca koje se vrte i definise pritisak koji je potreban
da bi glave idealno lebdele pri radu.

Nz kraju, vezano za WD2500YD, nosac glava sam pomerao nekoliko stotina puta dok
sasvim slucajno nisam potrefio pravi polozaj, pri cemu sam mogao da pristupim svim sektorima
ali to mi je poslo samo jednom za rukom!!!

Pozdrav,

Dejan

gornji postupak hot swapa se ne preporucuje nikome jer nije tacan.
PC3000 podrzava dati disk BTW nisi na official forumu registrovan koliko sam video.
U romu se nalazi mnogo manje podataka nego sto je navedeno.
Sto se tice kvaliteta diska i nacina montiranja to je tacno.

Ja sam slicnu glupost uradio pre jedno 7 godina kada mi je rek sa hardom pao na parket i to sa visine od jedno metar i po. Ista prica se i kod mene desila... Ali da sam odneo hard na servis koji bi opet pozvao odredjeni drugi servis koji se bavi time, podaci bi bili spaseni. Inace podaci su bili te vrste da je kompletno knjigovodstvo firme bilo na njemu... I to unazad jedno 2 godine... Posle moga rasklapanja diska sve je otislo u k.
Tako da da mi se to danas desi nista od pravih ljudi koji imaju svu opremu, higijenske uslove i koji tacno znaju sta treba da rade.

Opet ovi nasi nadri majstori ili kako vole sebe da zovu specijalisti, strucnjaci,experti,itd.
Kupe neki uredjaj kao na primer famozni PC3000 za desetak hiljada dolara od kanadjana
ili za hiljadu-dve direkto od rusa ili za 300-500 dolara od kineza i onda misle da su svu
pamet popili na svetu.

@duksa88

Kao prvo, ne znam dali je metod za "hot swap" koji sam opisao "tacan", ali znam
na licnom primeru, da RADI!!!
Posto si pametan sto nam svima nisi detaljno objasnio koji je "tacan" metod za "hot swap"
pa da svi nesto naucimo.
Sam naziv i govori da se pod naponom skida ploca i stavlja na drugi hard.
Upotrebom PC3000 ili nekim drugim koji salje komandu za sleep ili gasi motor, nije garancija da
chip za glave nece pregoreti jer se direkto napaja sa +5v i -5v.

Drugo..
Kakve veze ima moja registracija sa bilo cime?
Ako posedujes najnoviju verziju softwera, bas me interesuje da li postoji baza podataka
za wd2500yd, tj za inicijalizaciju ukoliko su osteceni specijalni sektori?

Trece..
O kakvom ti sad ROM-u govoris?
Jedini ROM koji postoji je Boot loader koji se nalazi u Marvell 88i6545 chipu.
U tom ROM-u se nalazi rutina koja iscitava serijski FLASH npr. 25p10vp
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/22803/STMICROELECTRONICS/M25P10-A.html
Radi se o 1 MEGA bitnom FLASH-u tj 128 KILO BAJTA, pa ako tu ima malo podataka
kao sto kazes onda ....

Neka objasnjenja vezana za strukturu podataka na hardu i FLASH-u kao i softwer za
CITANJE bez skidanja FLASHA, moze se naci na:

http://www.nazyura.newmail.ru/

@all

Nemojte da Vas farbaju razni "experti" jer kao sto neko rece, OVDE u Srbiji NEMA NIKO ko
bi mogao BOLJE od Vas samih da spase propali disk.
Jedine prave laboratorije za spasavanje podataka se nalaze samo u onim firmama koje se
bave proizvodnjom hardova!
Prema tome, sve sto vam treba moze da se nadje na netu pa cak i famozni PC3000
koji vam cak i nije potreban jer ima dosta free programa za spasavanje podataka.

http://cisco168.blog.51cto.com/23744/30457

E sad, ako se neki ovde "experti" bave time za pare, pa kada ih neko pita za pomoc
oni odgovaraju kako ne treba nista da rade, nego obavezno da donesu hard kod njega
i to za pozamasnu sumu novca, onda ovo nije forum za njih, zar ne?.
Ovo bi trebao da bude nekomercijalni forum gde ce ljudi jedni drugima da pomazu
a ne da reklamiraju svoje firme!?

Sledeci put, pre nego sto neko NE PROBA ono sto sam napisao, neka ne govori da to
nije tacno.
Inace, ne bavim se popravkom hardova, vec sam silom prilika stekao neka iskustva
spasavajuci podatke sa iskljucivo mojih hardova jer nemam poverenja u "experte".
U zadnjih 15tak ili vise godina, uspesno sam povratio vecinu,ako ne i sve podatke sa istih.

Pozdrav,
Dejan

Vrh Dno