Šta je novo?

WD VelociRaptor ili ssd

spouk

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.09.2010
Poena
159
ne znam koji da kupim.Da li mi je ssd od 64gb dovoljan za igranje igrica?Koja su vasa iskustva u vezi ovih komponenti...

Pa.... ja ima raptor, koji je dosta pohaban (odnosno već na izdisaju), i oseća se baš prilična razlika u brzini između njega i 7200 RPM hard diska. S'tim što je ovaj moj nepodnošljivo bučan, tako da planiram da obavezno s' jeseni pazarim neki SSD. Pogledaj malo u temama o SSD-u, tu su ljudi diskutovali o tome koliko bi prostora smeo da zauzmeš na SSD-u da bi ti ostao u normalnoj funkciji.

Imam velociraptora (2 godine star) i SSD i novi WD Caviar Black od 500GB (model WD5002AALX). Razlika u brzini izmedju SSDa i VC je velika, a razlika izmedju VC i Caviar Black jako mala. Ne verujem da ces za igrice osetiti razliku, mislim da ti je caviar black jeftinija varijanta a neces puno izgubiti. A i mislim da ti je 64gb malo, sad zavisi sta igras.

Poslednja izmena:
ne znam koji da kupim.Da li mi je ssd od 64gb dovoljan za igranje igrica?Koja su vasa iskustva u vezi ovih komponenti...

64Gb je malo za ozbiljnog gejmera i sta ce ti uopste Raptori ili preskupi SSD-ovi kupi obican SATA HDD od 500Gb ili veci za 40-50e zavrsava ti svaki posao.Po meni jedine zaista bitne stvari kod HDD-ova su pouzdanost u radu i dugovechnost sve ostalo je sporedno.

SSD definitivno! Razlika je ogromna.E sad,jedino cena može biti problematična,jer bi za gejming ipak trebalo makar 128GB.
Lično,imam OCZ vertex 2 i ne može se porediti sa običnim HDD po pitanju performansi.Sve je mnogo mnogo ugodnije i brže za rad! Čak i pad performansi koji se pominje na SSD diskovima nije i dalje dovoljan da bi se poredio sa običnim HDD!

i mislio sam da uzmem jedan od 128,ali rekoh mozda mogu jeftinije da prodjem :)

kupis 2x60gb SSD bacis u raid i gotovo, sve zavisi koliko oces para da pljunes ;)
sto jest jest 60gb je malo za gaming raptori su previse precenjeni kao sto su gore rekli WD Caviar Black moze fin posao da ti zavrsi ali nema instant loadovanja :p

Jedini + je load, a sam gameplay nije toliko brzi da se isplati ssd. Ako se SSD koristi kao sistemski oseti se itekako razlika u brzini sistema. Sve ovo pricam iz iskustva.

Ali se ne može osporiti ni znatno brže učitavanje igara na ssd.
Da, pa to sam i rekao da je jedini + (ako zanemarimo potrosnju i buku :))

BTW ovo sto je OCZ postavio pokazuje stari WD Raptor, a ne VelociRaptor.

Ali uopste ni nije bitno, evo dole i VR-a 150GB. Svaki SSD ce biti mnogo, mnogo odzivniji od HDD-a.

Sa druge strane istina je da SSD nikome ni ne treba, svi mogu da cekaju malo duze. Da olaksava svakodnevni rad - svakako. Da manje trosi, ne drlja, ne vibrira, dosta je laksi od HDD - svakako, i ovo je sve tek super za npr. neki laptop. Da je jako skup u smislu odnosa GB/$ - tacno.

64GB za OS, programe i igre mozda i nije svakome dovoljno. Sve zavisi koliko se igara instalira. SSD od 64GB ima zapravo upotrebljivih oko 56GB. OS + nesto najosnovnijih programa (opet sve zavisi sta je kome osnovno) zauzme minimum 16GB. A vecina ljudi koliko vidim preporucuje da se SSD ne puni preko 75%, sto bi znaci da se ide do ~42GB popunjenosti na SSD-u od "64GB".

[youtube]93B12ae6jaA[/youtube]

Poslednja izmena:
:D ladno i ja koristim istu podzadinu za desk :p
Nego sto se tice igara igram BC2 i nisam primetio brzi load u odnosu na HDD

Imaj jednu bitnu stvar na umu: Once you smoke the SSD crack, there's no going back ;) Bukvalno, kad jednom pocnes da koristis SSD, vise se neces vracati na HDD (osim za neki tihi storage).
Da li ti je potreban SSD? Lepo kaze OCz, nikome nije neophodan, ali je jako prijatniji, ako se dosta koristi komp.
Def. sacekaj sredinu aprila, vec izlaze novi SSD-ovi, ako izadje Intel G3 po planu (mislim da je najnoviji plan april bash), sredice i stabilizovace cene. I verovatno ce biti najisplativiji SSD. (bice brzih, sto ce nekima/meni biti korisno, ali nepotrebno za obicne korisnike)

Vrh Dno