Šta je novo?

Wd Se16/re/re2

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Da li neko ima neka iskustva sa ovim novim serijama WD diskova.

SE16 /AAKS/ 250-750Gb SATA2 16mb cache
SE16 /AAKB/ 400-500Gb ATA 16Mb cache

RE /YS/ 160-500Gb SATA2 NCQ 16mb
RE2 -||-

Konkretno me zanima model 5000AAKS. Koliko je losiji (ili bolji) od 5000YS ?
Za 5000YS diskove, barem sudeci po "pc berzi" postoje velike cenovne razlike pa pretpostavljam da je roba tek dosla ili su to prve zalihe pa je zato toliki cenovni rang 140-200eur

znaci: da li je neko probao, kako mu se cini...neki testovi?

Zat stoske nema 500gb?

Da imam WD 500gb, a Seagate 320 gb sam prodao mom prijatelju i sa njim je prezadovoljan. Njemu buka ne smeta, a ja nisam mogao da je podnesem.

@xaver

Mislim da je bas ta fora sa velicinama ploca, ali prakticno je nemoguce utvrditi koji je koji, sa 100% sigurnoscu.

Inace da napomenem da je moj HDD (mislim na Seagate) uzet iz Asbis-a.

Poslednja izmena:
Da li ima neko iskustva sa verzijom od 750Gb, mislim da je pun naziv WD Caviar SE16?

Procitao sam malo nekih opisa i sve je kao ok, tih je, brz je i nema vibracija koje spominjete na verziji od 500Gb. Cene je negde oko 190e.

Vibracije na WD 500GB uopste nisu problem. Osete se kad drzis ruku na disku i to je to.
pa valjda ne lazu ljudi da im vibrira kuciste?!
sutra treba da se odlucim da li uzimam taj disk, ne znam vise sta da radim..

interesantna diskusija na temu buke i vibracija na WD5000KS vs. WD5000AAKS (link).
sto se tice vibracija, izdvojio bih ovo:

"I figured that KS is the worse one (idle sound and vibration) between the two. I considered the suspension method but I am somehow nervous about the physical stability issue.

Since the idle humming noise is quite unbearable, I decide to replace the 5000KS with another 5000AAKS. Guess what... the idle noise and vibration are almost totally gone. I wonder if my 5000KS is abnormal or the KS and AAKS just don't like each other.
"

definitivno mu KS nije abnormalan :d jer i review-i izvestavaju da pravi dosta vibracija, znaci treba uzeti AAKS. Inace AAKS je novija i revidovana verzija KS (ima vece ploce /160GB/ i stoga jednu plocu manje).

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi ja ocigledno nemam srece sa HDD....

Uvek ubodem najgore serije :D

evo i temp, znaci 40C, spoljna temperatura 20C, slicno i u sobi.

hdtuneinfowdcwd5000ks00ix4.png

Kuciste je veliko i dobro provetreno, HDD je hladjen HDD Coolink 8cm coolerom.

bigimg.jpg

bez coolera je temp 54C u idle-u.

Poslednja izmena:
Dakle ima razlike izmedju KS i AAKS, ja imam 500 AAKS i s vremena na vreme mogu da cujem da zavibrira celo kuciste, samo dodirnem kuciste i te vibracije prestanu tako da ipak ih ima, ali verovatno manje nego kod KS modela.

Sto se tice temperatura meni je ispred 12ica koju uduvava vazduh i temp su krecu 32-37 zavisno od sobne.

Ne da je mnogo, nego i previse.

Temperature su merene Everestom, a HDD je vruc na dodir.

Kazem vam lepo, nemam srece :D

@Spootter tih je, ali recimo za razliku od drugih hardova koje sam imao on na Acoustic managment mnogo manje ima razliku kad mu smanjis seek, tako da i na max nije tako bucan.

Edit: stoske ovaj KS je Sata I nije II ? tek sad vidim program

Poslednja izmena:
Sata II je, nego moj dfi podrzava samo sata I.

E da i na mojoj ploci nisam uspeo da mu podesim Acoustic managment.

evo i testa, HDD je malo pretrpan.

hdtunebenchmarkwdcwd500sf5.png

Poslednja izmena:
@stoske ja sam kroz onaj Hitachijev tool to namestio, ne iz Wina, neznam jel si probao sa njim?

Zar nije na toj ploci nf4 chipset koji podrzava Sata II?

Probao sam i Hitachijev, ali nisam uspeo.

Nije NF4 vec je budjavi ati chipset. zato verovatno i ne moze.

Nikako da odem do ortaka da probam kod njega.

56.4mb/s je slab average s obzirom na toliki kapacitet.
Trebao bi average da bude i do 70mb/s, po meni, taj parametar je i najbitniji.

Ja sam se odlucio za Seagate 320 i 400gb....pa videcemo.
Za seagate Barracuda 10 sam nasao malo bolje preporuke nego za WD.
Mozda nije sampion u brzini ali nekako u globalu mi dodje prihvatljiviji. Mozda i gresim ali i ako gresim ne mogu da kazem dasam lose izabrao :) Imam varijantu da vratim odmah ako mi ne odgovara.

Inace nudili su mi Seagate Baracuda ES, serversku verziju hdd koja moze naravno da se koristi i za desktop varijante. Kao, sve mu je za nijansu bolje od Barracuda 10 samo je problem sto je bucan posto za srevere nije toliko bitno da je tih....samo toliko.

Poslednja izmena:
@xavier

evo je rezultat sa stare seagate 320GB Sata II na istoj ploci. Btw Seagate je jedan od najbrzih HDD tog kapaciteta.

hdtunebenchmarkst332062ei7.png

To AA je ubačeno u novoj seriji oznaka (od Decembra 2005), prvo A označava 3.5" drajv, a drugo A da je reč o Desktop seriji. To je zvanično, a nezvanično reč je o novoj seriji kao što pomenu Vlada sa pločama od 160GB (2 vs 3 ploče) i nova head-parking tehnologija. Inače, AAKS serije su i nešto jeftinije od KS, što ide u prilog tome.
WTF? Koja crna 2005-a godina? :p AAKS (i AAJS) se zvanicno (mislim na sajt WD-a, review-ove na netu, i na kraju prodaju) pojavio pre max pola godine, s tim shto se 7500AAKS pojavio pre mesec-dva dana, jer je rec o drugacijem disku od ostalih iz AAKS serije.7500AAKS ima perpedikularni zapis, i to je prvi WD tog tipa.
Po ovome ispade da KS nije 3.5" drajv, shto naravno jeste, i da nije desktop shto opet jeste ( pripadnik SE16 serije).

nisu bas neke... obratiti paznju na nalepnicu motora.

bucna:

tiha:

a evo cool resenja za bucan HDD

http://photos1.blogger.com/blogger/925/3066/1600/DSC01400.jpg

p.s i jedan zanimljiv thread

http://forums.storagereview.net/index.php?showtopic=22660

Koji je ovo model?
Prema ovoj slici 5000AAKS nema nikakve cipove sa donje strane.A bogami ni 5000KS.:p
aaksvsksvsjd.jpg

Poslednja izmena od urednika:
To stoji u zvaničnoj dokumentaciji označavanja WD diskova na WDC.com sajtu. Nije mi jasno na osnovu čega si zaključio da KS i JS nisu 3.5" drajvovi, kada ti podaci ranije nisu ni ulazili u oznaku. Previđaš da novi sistem sigurno nije primenjivan retroaktivno jer bi izazvao konfuziju kod starijih serija, ali je zvanično od tada u upotrebi i nove serije su se kasnije označavale prema novoj šemi.

To stoji u zvaničnoj dokumentaciji označavanja WD diskova na WDC.com sajtu. Nije mi jasno na osnovu čega si zaključio da KS i JS nisu 3.5" drajvovi, kada ti podaci ranije nisu ni ulazili u oznaku. Previđaš da novi sistem sigurno nije primenjivan retroaktivno jer bi izazvao konfuziju kod starijih serija, ali je zvanično od tada u upotrebi i nove serije su se kasnije označavale prema novoj šemi.
Na wd sajtu AAKS modeli se pominju tek od recimo pocetka godine, shto je i logicno jer su se AAKS i AAJS diskovi pojavili u prodaji upravo tada.
Nisam zakljucio da nisu 3.5" vec mi malo nije logicno da u AAKS prvo A oznacava da je disk od 3.5", jer bi onda ispalo da KS mozda nije disk od 3.5". Logicnije mi je da je AAKS neshto slicno kao i KS serija, shto i jeste, obe seriju se SE16 s tim shto AAKS ima ploce od 160GB.
Ovaj post se odnosio na Seagate 320 gb sata II, nisi pazljivo citao.
Sorry, mislio sam da se na WDa odnosi.:p

Poslednja izmena:
Na wd sajtu AAKS modeli se pominju tek od...
Ok, pre nego što nastavimo ovu jedan_u_klin_drugi_u_ploču raspravu, pročitaj ovaj dokument. Ja zaista nigde ne vidim gde sam u svom postu pominjao vremensku odrednicu za kada su planirane i kada su se pojavile nove serije; molim te pročitaj taj post još jednom.

Prilozi

• WESTERN DIGITAL - Model & Order Numbers.pdf
    71.7 KB · Pregleda: 1,396
Ok, pre nego što nastavimo ovu jedan_u_klin_drugi_u_ploču raspravu, pročitaj ovaj dokument. Ja zaista nigde ne vidim gde sam u svom postu pominjao vremensku odrednicu za kada su planirane i kada su se pojavile nove serije; molim te pročitaj taj post još jednom.
Ma ok, nisam mislio da si neshto izmislio ili tako neshto ;), vec da ono shto si rekao da AAKS zvanicno znaci i nije mnogo bitno za ono o cemu se ovde raspravljalo.Znaci ono AA znaci da je 3.5" disk i Destopt model, je nebitno za ovu pricu, bitno je da AAKS (i AAJS) u odnosu na KS (i JS) donosi ploce od 160GB.
A ono shto sam rekao da se AAKS modeli pominju tek od skoro, se odnosilo na Products->Desktop drives itd. deo WDovog sajta.

Poslednja izmena:
Vrh Dno