Šta je novo?

Wd Se16/re/re2

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Da li neko ima neka iskustva sa ovim novim serijama WD diskova.

SE16 /AAKS/ 250-750Gb SATA2 16mb cache
SE16 /AAKB/ 400-500Gb ATA 16Mb cache

RE /YS/ 160-500Gb SATA2 NCQ 16mb
RE2 -||-

Konkretno me zanima model 5000AAKS. Koliko je losiji (ili bolji) od 5000YS ?
Za 5000YS diskove, barem sudeci po "pc berzi" postoje velike cenovne razlike pa pretpostavljam da je roba tek dosla ili su to prve zalihe pa je zato toliki cenovni rang 140-200eur

znaci: da li je neko probao, kako mu se cini...neki testovi?

a da pogledas neke strane testove....

ma trazio sam. Ima dosta testova serije KS, nisam bas najjasnije razumeo sta znaci AAKS za novu seriju.

Gledam nesto cene, taj 5000AAKS je ~100eur sto mi je ok. Imam 2500KS i zadovoljan sam.
Koliko vidim YS su najbolje serije u desktop segmentu (izuzimam Raptore) pa me zanima koliko su bolji od AAKS.

Nisam nasao testove koji bi mi dali odgovore na sva pitanja pa reko da pitam, mozda neko zna.

Nisu ista klasa.

SE16 (AAKS) - SATA II 16 MB 7k2 - klasična Desktop serija (ispod Raptora)

RE/RE2 (YS) - SATA II 16 MB 7k2 - Enterprise serija (nije klasična desktop, više za servere/100% duty cycle), navodno tiši, manje vibracije, naprednija error korekcija, veća pouzdanost, 5 vs 3 years warranty. Koliko je u praksi bolji ne znam.

RE serija je navodno optimizovana za RAID, ima bolji MTBF...
KS i AAKS, a isto je JS i AAJS - AAxx serija je novija, veci kapacitet po ploci (sada je 160 GB/ploci) i nesto je brza od prethodne serije.

ja imam verziju SE16 (AAKS) - SATA II 16 MB 7k2 500gb, utisci su sledeci:

Temperature: disk je vreo, idle-load -50-55 (mereno pre par meseci) sa 80mm hdd coolerom je sada oko 42C.

Buka: malo se cuje, mnogo manje od seagate 320 gb (koju sam prodao zbog toga), i na kraju

Vibracije: HDD vibrira kao blesav, to sam prvi put video u zivotu, znaci trese mi se Chieftec LCX.

Samo sam preneo utiske sa mojim HDD, uskoro planiram da kupim jos jedan od 500gb, a ne znam za koji da se odlucim.

ako stavim jos jedan ovakav WD odsetace mi i kuciste i monitor :D

ajd da ne otvaram nepotrebno novi tred....dajte mi neki savet

Trebaju mi dva diska

1) Sistemski, SATA, 320Gb ili veci, treba da je brz, tih, i da se malo greje sa garancijom od min 3 godine

2) Backup, moze i preko 300-400gb, takodje sa duzom garancijom, brzina i nije presudna. Ne bih voleo da mi ni jedan od drajvova "vibrira" kao sto je covek naveo.

ono sto meni nakako deluje kao izbor su sledci modeli:

sistemski :
Seagate 320Gb
WD3200AAKS (ili KS)

Backup:
Seagate 400Gb 7200.10
WD400KS

ne znam koja je razlika izmedju recimo WD 320Gb i WD 400Gb....

Moja preporuka je wd, nisam imao ovakvih iskustava, kao sto je covek naveo, a ugradjujem wd u svaki racunar koji se proda u sedam gradova nase zemlje i nikada nisam imao problema. Inace razlika je samo u kapacitetu, bar bi tako trebalo.

Evo ja imam WD320 KS kao sistem, i uzeo sam i WD500 KS drajvovi su hladni, ne previse bucni tisi nego ovaj stari Maxtor, 3 godine garancije na WD brzine su sasvim pristojne mada kod mene je za nijansu ovaj 500 brzi od 320. Za sada oba rade da kucnem u drvo kako treba :)

Edit: Valjda ne postoji samo KS nego samo AAKS ili ? Na oba moja pise AAKS

Poslednja izmena:
hvala na linku.
Koliko sam ja nasao 3200KS je za svaku preporuku, niko se ne zali na njega.

ZA ovaj 500Gb mi nije jasno sta tu moze da vibrira. Ploce koje su savrsene se vrte oko ose..

@puska
da li si mozda taj 320KS testirao? koliki mu je average read?

a sta je sa Seagateovima, nekako ih sve preporuke zaobilaze, nekada su bili reper.

@xaver probao sam mislim da je average read bio 68 mb/s, ali ukljucen je bio AV i radio je utorrent, neznam koliko mu je to smetalo, ali mislim da je rez tu negde.

ajd da ne otvaram nepotrebno novi tred....dajte mi neki savet

Trebaju mi dva diska

1) Sistemski, SATA, 320Gb ili veci, treba da je brz, tih, i da se malo greje sa garancijom od min 3 godine

2) Backup, moze i preko 300-400gb, takodje sa duzom garancijom, brzina i nije presudna. Ne bih voleo da mi ni jedan od drajvova "vibrira" kao sto je covek naveo.

ono sto meni nakako deluje kao izbor su sledci modeli:

sistemski :
Seagate 320Gb
WD3200AAKS (ili KS)

Backup:
Seagate 400Gb 7200.10
WD400KS

ne znam koja je razlika izmedju recimo WD 320Gb i WD 400Gb....

Znaci ja bas nemam srece sa HDD.

Pre ovog od 500gb sam imao seagate 320gb koja me je extra smorila zbog buke koju je proizvodila. Zamenio sam je za WD od 500gb, i dobio usijani HDD koji mi trese kuciste (a chiftec nije ni malo lagan), ali nije nesto bucan (jedini plud :d)

utiske o Seagate 320 procitaj ovde:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=109664&highlight=seagata+320&page=2

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=113854

Ispostavilo se da postoje 2 serije jedna bucna i vrela i druga extra serija.

Inace doticna Seagate je najbrzi 7200 HDD.

scan:

hdtunebenchmarkst332062qn8.png

p.s ortaku sam za poklon kupio WD 320gb PATA HDD i to je totalna suprotnost od mog WD, 30C, buka minimalna, bez vibracija.

Poslednja izmena:
Prosto neverovatno kako proizvodjaci hard diskova (WD i Seagate sigurno, za ostale ne znam) u pojedini model ugradjuju znacajno drugacije komponente, tako ima serija koje su bucnije ili tise, koje su hladnije ili vrelije, itd... Znaci moguca je drugacija percepcija istog proizvoda i njegova kupovina postaje lutrija. Nije bas lepo od njih...

Poslednja izmena:
ma da...primetio sam i ja i zato sam pokrenuo ovaj tred...

ako je WD3200Ks bila "dobra" serija niko ne garantuje da ce i 5000Ks biti isto posto je to prava lutrija.

@stoske:
jesili li uspeo da udjes u trag nekoj oznaci koja indikuje seriju/firmware kod tih seagateova koji su problem ?

a sta je sa 3200AAKS

Poslednja izmena:
nisam uspeo da utvrdim, ali da li si video one slicice sto sam postovao?

valjda onaj koji ima nalepnicu preko motora je tiha serija, ali nije 100% sigurno.

sada sam dobio uslovno tih HDD, ali zato imam stepera na stolu :D

@M_M

to i nije toliko cudno, pogledaj sta Samsung uradi sa 226bw

a sta je sa 3200AAKS
To AA je ubačeno u novoj seriji oznaka (od Decembra 2005), prvo A označava 3.5" drajv, a drugo A da je reč o Desktop seriji. To je zvanično, a nezvanično reč je o novoj seriji kao što pomenu Vlada sa pločama od 160GB (2 vs 3 ploče) i nova head-parking tehnologija. Inače, AAKS serije su i nešto jeftinije od KS, što ide u prilog tome.

@stoske u pravu si, zaista hdd prenosi malo vibracija na kuciste, sinoc nije radila muzika i bas se moglo cuti kako prenosi vibracije na kuciste.

Pricam o modelu od 500, neznam dal je do onog cage-a gde su oba hdd, pa mozda nije lepo pricvrsceno, ali iznenadio sam se kad sam cuo da vibrira kuciste

Poslednja izmena:
ponekad mi se dogodi da bas zatrese kuciste, i cuje se neki cudan zvuk...

ipak imam chieftec-a, cist celik, ni malo lagan, ali WD ladno zatrese sve :D

dobra fora sa peskirom :)))), dobro da ga nije umotao u majcu...ili neki jorgan :)))
malo mi smeta sto na kucistu nema masivnih jonskih stubova i barem neka statua lava ili slicno :)))))
salim se.

koliko vidim po slikama "tih" ima chip AGERE, a bucan ima neki drugi (nije agere ali se ne vidi jasno koji je...

Na ovom forumu su dali neko objasnjenje za taj bucan 7200.10 320Gb. Oni kazu da su to u stvari 400Gb diskovi koji su fabricki "skraceni" za 80Gb pa usled toga seek preskace taj deo i time postaje bucniji (zbog neuobicajenog hoda glave). Koliko vidim takav 320gb je brzi jer je seek podrucje manje ali je bucniji. Otuda razlike u performansama.

Tihi 320Gb koriste valjda 160gb ploce a ti bucni 200gb (sa tim "skracenjem"), to bi valjda znacilo da kod 400Gb 7200.10 ne bi trebalo da ima problema .... valjda .... sledeci tu analogiju.

Zat stoske nema 500gb?

Vrh Dno