Šta je novo?

Wd Se16/re/re2

• Začetnik teme Začetnik teme xaver
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
Da li neko ima neka iskustva sa ovim novim serijama WD diskova.

SE16 /AAKS/ 250-750Gb SATA2 16mb cache
SE16 /AAKB/ 400-500Gb ATA 16Mb cache

RE /YS/ 160-500Gb SATA2 NCQ 16mb
RE2 -||-

Konkretno me zanima model 5000AAKS. Koliko je losiji (ili bolji) od 5000YS ?
Za 5000YS diskove, barem sudeci po "pc berzi" postoje velike cenovne razlike pa pretpostavljam da je roba tek dosla ili su to prve zalihe pa je zato toliki cenovni rang 140-200eur

znaci: da li je neko probao, kako mu se cini...neki testovi?

Zat stoske nema 500gb?

Da imam WD 500gb, a Seagate 320 gb sam prodao mom prijatelju i sa njim je prezadovoljan. Njemu buka ne smeta, a ja nisam mogao da je podnesem.

@xaver

Mislim da je bas ta fora sa velicinama ploca, ali prakticno je nemoguce utvrditi koji je koji, sa 100% sigurnoscu.

Inace da napomenem da je moj HDD (mislim na Seagate) uzet iz Asbis-a.

Poslednja izmena:
Da li ima neko iskustva sa verzijom od 750Gb, mislim da je pun naziv WD Caviar SE16?

Procitao sam malo nekih opisa i sve je kao ok, tih je, brz je i nema vibracija koje spominjete na verziji od 500Gb. Cene je negde oko 190e.

Vibracije na WD 500GB uopste nisu problem. Osete se kad drzis ruku na disku i to je to.
pa valjda ne lazu ljudi da im vibrira kuciste?!
sutra treba da se odlucim da li uzimam taj disk, ne znam vise sta da radim..

interesantna diskusija na temu buke i vibracija na WD5000KS vs. WD5000AAKS (link).
sto se tice vibracija, izdvojio bih ovo:

"I figured that KS is the worse one (idle sound and vibration) between the two. I considered the suspension method but I am somehow nervous about the physical stability issue.

Since the idle humming noise is quite unbearable, I decide to replace the 5000KS with another 5000AAKS. Guess what... the idle noise and vibration are almost totally gone. I wonder if my 5000KS is abnormal or the KS and AAKS just don't like each other.
"

definitivno mu KS nije abnormalan :d jer i review-i izvestavaju da pravi dosta vibracija, znaci treba uzeti AAKS. Inace AAKS je novija i revidovana verzija KS (ima vece ploce /160GB/ i stoga jednu plocu manje).

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi ja ocigledno nemam srece sa HDD....

Uvek ubodem najgore serije 😀

evo i temp, znaci 40C, spoljna temperatura 20C, slicno i u sobi.

hdtuneinfowdcwd5000ks00ix4.png

Kuciste je veliko i dobro provetreno, HDD je hladjen HDD Coolink 8cm coolerom.

bigimg.jpg

bez coolera je temp 54C u idle-u.

Poslednja izmena:
Dakle ima razlike izmedju KS i AAKS, ja imam 500 AAKS i s vremena na vreme mogu da cujem da zavibrira celo kuciste, samo dodirnem kuciste i te vibracije prestanu tako da ipak ih ima, ali verovatno manje nego kod KS modela.

Sto se tice temperatura meni je ispred 12ica koju uduvava vazduh i temp su krecu 32-37 zavisno od sobne.

Ne da je mnogo, nego i previse.

Temperature su merene Everestom, a HDD je vruc na dodir.

Kazem vam lepo, nemam srece 😀

@Spootter tih je, ali recimo za razliku od drugih hardova koje sam imao on na Acoustic managment mnogo manje ima razliku kad mu smanjis seek, tako da i na max nije tako bucan.

Edit: stoske ovaj KS je Sata I nije II ? tek sad vidim program

Poslednja izmena:
Sata II je, nego moj dfi podrzava samo sata I.

E da i na mojoj ploci nisam uspeo da mu podesim Acoustic managment.

evo i testa, HDD je malo pretrpan.

hdtunebenchmarkwdcwd500sf5.png

Poslednja izmena:
Probao sam i Hitachijev, ali nisam uspeo.

Nije NF4 vec je budjavi ati chipset. zato verovatno i ne moze.

Nikako da odem do ortaka da probam kod njega.

56.4mb/s je slab average s obzirom na toliki kapacitet.
Trebao bi average da bude i do 70mb/s, po meni, taj parametar je i najbitniji.

Ja sam se odlucio za Seagate 320 i 400gb....pa videcemo.
Za seagate Barracuda 10 sam nasao malo bolje preporuke nego za WD.
Mozda nije sampion u brzini ali nekako u globalu mi dodje prihvatljiviji. Mozda i gresim ali i ako gresim ne mogu da kazem dasam lose izabrao 🙂 Imam varijantu da vratim odmah ako mi ne odgovara.

Inace nudili su mi Seagate Baracuda ES, serversku verziju hdd koja moze naravno da se koristi i za desktop varijante. Kao, sve mu je za nijansu bolje od Barracuda 10 samo je problem sto je bucan posto za srevere nije toliko bitno da je tih....samo toliko.

Poslednja izmena:
@xavier

evo je rezultat sa stare seagate 320GB Sata II na istoj ploci. Btw Seagate je jedan od najbrzih HDD tog kapaciteta.

hdtunebenchmarkst332062ei7.png

To AA je ubačeno u novoj seriji oznaka (od Decembra 2005), prvo A označava 3.5" drajv, a drugo A da je reč o Desktop seriji. To je zvanično, a nezvanično reč je o novoj seriji kao što pomenu Vlada sa pločama od 160GB (2 vs 3 ploče) i nova head-parking tehnologija. Inače, AAKS serije su i nešto jeftinije od KS, što ide u prilog tome.
WTF? Koja crna 2005-a godina? 😛 AAKS (i AAJS) se zvanicno (mislim na sajt WD-a, review-ove na netu, i na kraju prodaju) pojavio pre max pola godine, s tim shto se 7500AAKS pojavio pre mesec-dva dana, jer je rec o drugacijem disku od ostalih iz AAKS serije.7500AAKS ima perpedikularni zapis, i to je prvi WD tog tipa.
Po ovome ispade da KS nije 3.5" drajv, shto naravno jeste, i da nije desktop shto opet jeste ( pripadnik SE16 serije).

nisu bas neke... obratiti paznju na nalepnicu motora.

bucna:

tiha:

a evo cool resenja za bucan HDD

http://photos1.blogger.com/blogger/925/3066/1600/DSC01400.jpg

p.s i jedan zanimljiv thread

http://forums.storagereview.net/index.php?showtopic=22660

Koji je ovo model?
Prema ovoj slici 5000AAKS nema nikakve cipove sa donje strane.A bogami ni 5000KS.😛
aaksvsksvsjd.jpg

Poslednja izmena od urednika:
To stoji u zvaničnoj dokumentaciji označavanja WD diskova na WDC.com sajtu. Nije mi jasno na osnovu čega si zaključio da KS i JS nisu 3.5" drajvovi, kada ti podaci ranije nisu ni ulazili u oznaku. Previđaš da novi sistem sigurno nije primenjivan retroaktivno jer bi izazvao konfuziju kod starijih serija, ali je zvanično od tada u upotrebi i nove serije su se kasnije označavale prema novoj šemi.

To stoji u zvaničnoj dokumentaciji označavanja WD diskova na WDC.com sajtu. Nije mi jasno na osnovu čega si zaključio da KS i JS nisu 3.5" drajvovi, kada ti podaci ranije nisu ni ulazili u oznaku. Previđaš da novi sistem sigurno nije primenjivan retroaktivno jer bi izazvao konfuziju kod starijih serija, ali je zvanično od tada u upotrebi i nove serije su se kasnije označavale prema novoj šemi.
Na wd sajtu AAKS modeli se pominju tek od recimo pocetka godine, shto je i logicno jer su se AAKS i AAJS diskovi pojavili u prodaji upravo tada.
Nisam zakljucio da nisu 3.5" vec mi malo nije logicno da u AAKS prvo A oznacava da je disk od 3.5", jer bi onda ispalo da KS mozda nije disk od 3.5". Logicnije mi je da je AAKS neshto slicno kao i KS serija, shto i jeste, obe seriju se SE16 s tim shto AAKS ima ploce od 160GB.
Ovaj post se odnosio na Seagate 320 gb sata II, nisi pazljivo citao.
Sorry, mislio sam da se na WDa odnosi.😛

Poslednja izmena:
Na wd sajtu AAKS modeli se pominju tek od...
Ok, pre nego što nastavimo ovu jedan_u_klin_drugi_u_ploču raspravu, pročitaj ovaj dokument. Ja zaista nigde ne vidim gde sam u svom postu pominjao vremensku odrednicu za kada su planirane i kada su se pojavile nove serije; molim te pročitaj taj post još jednom.

Prilozi

Ok, pre nego što nastavimo ovu jedan_u_klin_drugi_u_ploču raspravu, pročitaj ovaj dokument. Ja zaista nigde ne vidim gde sam u svom postu pominjao vremensku odrednicu za kada su planirane i kada su se pojavile nove serije; molim te pročitaj taj post još jednom.
Ma ok, nisam mislio da si neshto izmislio ili tako neshto 😉, vec da ono shto si rekao da AAKS zvanicno znaci i nije mnogo bitno za ono o cemu se ovde raspravljalo.Znaci ono AA znaci da je 3.5" disk i Destopt model, je nebitno za ovu pricu, bitno je da AAKS (i AAJS) u odnosu na KS (i JS) donosi ploce od 160GB.
A ono shto sam rekao da se AAKS modeli pominju tek od skoro, se odnosilo na Products->Desktop drives itd. deo WDovog sajta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno