Šta je novo?

WD Red 2TB (WD20EFRX) - ima li ko iskustva?

beske

Cenjen
Učlanjen(a)
26.04.2012
Poena
151
Evo o cemu je konkretno rec...

Treutno u masini imam sistemski SSD disk (Intel X25-80Gb) i jedan klasican HDD - WD Black 2TB (2002FAEX)

U planu mi je da ovaj WD Black izbacim iz masine i da mi on sluzi kao backup disk, a da na njegovo mesto ubacim gore pomenuti WD iz Red serije. Razloga je mnogo, osnovni je buka i vibracije koje pravi i time (meni) remeti koncepciju silence masine.

Ono sto mene u ovom trenutku zanima je da li neko odavde sa foruma imam iskustva sa ovim WD 2TB Red diskom, i kako se on pokazao u radu u jednoj standardnoj PC konfiguraciji. Negde sam procitao da ovaj disk podrzavaju samo ploce sa UEFI Biosom (kakvu ja nemam), da on nije preporucen za rad u klasicnim desktop sistemima, vec samo u NAS serverima, i da je potrebno neko posebno podesavanje da bi on uopste radio u desktop masini.

Dakle, ima li ga neko, kakva su iskustva, i kako se pokazao u radu, u svakodnevnoj (ali ne 24/7 i NAS) upotrebi?

Hvala.

p.s. da napomenem i to da mi Green serija nikako nije opcija.

Ako ti nesto znaci ja imam WD30EFRX i radi savrseno. Potpuno je besuman, vibracija gotovo i da nema a brzine su mu sasvim ok za 5400rmp. Nema ni "kliktanja" kao na Seagate diskovima. Tako da svakako neces pogresiti ako ga uzmes. Nikakvo posebno podesavanje nije potrebno da bi radio u desktop masini a da li ga podrzavaju iskljucivo ploce sa UEFI biosom (mislim na taj od 2TB tj taj koji zelis da kupis) iskreno ne znam. Mislim da to pre vazi za 3TB diskove, ali neka neko potvrdi ja iskreno ne znam.

Evo o cemu je konkretno rec...

Treutno u masini imam sistemski SSD disk (Intel X25-80Gb) i jedan klasican HDD - WD Black 2TB (2002FAEX)

U planu mi je da ovaj WD Black izbacim iz masine i da mi on sluzi kao backup disk, a da na njegovo mesto ubacim gore pomenuti WD iz Red serije. Razloga je mnogo, osnovni je buka i vibracije koje pravi i time (meni) remeti koncepciju silence masine.

Ono sto mene u ovom trenutku zanima je da li neko odavde sa foruma imam iskustva sa ovim WD 2TB Red diskom, i kako se on pokazao u radu u jednoj standardnoj PC konfiguraciji. Negde sam procitao da ovaj disk podrzavaju samo ploce sa UEFI Biosom (kakvu ja nemam), da on nije preporucen za rad u klasicnim desktop sistemima, vec samo u NAS serverima, i da je potrebno neko posebno podesavanje da bi on uopste radio u desktop masini.

Dakle, ima li ga neko, kakva su iskustva, i kako se pokazao u radu, u svakodnevnoj (ali ne 24/7 i NAS) upotrebi?

Hvala.

p.s. da napomenem i to da mi Green serija nikako nije opcija.

Imam 4 kom. već više od godinu dana i prezadovoljan sam.
Što se tiče matične, ne treba ti UEFI, može i BIOS, pošto je ograničenje 2 TB, a odnosi se na particionisanje po Win-om (za veće od 2 TB mora GUID partition table - GPT, a ne master boot record partition table - MBR).
Nije ti potrebno nikakavo posebno podešavanje, radi najnormalnije kao i svaki drugi HDD.

Pre svega, hvala svima na odgovorima :)

@dzonihsv,

probao sam ja sve i svasta, od lastisa, preko silikonskih podloski i distancera, pa do HDD silenser kucista, i sve je to OK (i daje rezultate), nego se svakako namece potreba za jednim ozbiljnim backup diskom te velicine, pa sam bas onako u razmisljanju koji bi mi bio najprikladniji. Po pitanju Green serije sam bas neraspolozen za bilo kakvo eksperimentisanje, a Red serija mi se cini sasvim pristojnom varijantom, samo ako moze bez problema da radi kao klasican, drugi disk u jednoj desktop masini. Zato sam i pokrenuo temu, i koliko vidim, to bi trebalo da bude sasvim OK resenje.

Pozz

Imam bas takva dva u FTP serveru u raid 1 modu. Sistem linux na wd blue 500 a data na dva red 2 TB. Od kada je formiran FTP server nije gasen, sto je oko 6 meseci, znaci radi 24/7.

Pozdrav

Ja imam 3tb, koristim ga kao storage. Necujan, solidno brz za 5400rmp. Za sistem ne znam, mozda ipak neki 7200rmp. Seagate 7200.14 tako nesto.

Izbriši mu MBR stil i prebacu u gpt stil i format ntfs i videce se ceo disk.

Vrh Dno