Šta je novo?

WD Raptor 360GD?

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,265
Razmišljam da promenim sistemski HDD sa dotičnim sprinterom pa me zanimaju iskustva ljudi na forumu sa ovim diskom, tj. koliki dobitak u performansama su imali prelaskom sa običnog harda na ovaj Raptor (nisu toliko bitne benchmark cifre koliko opšti dojam, tj. da li se isplati).
Comp uglavnom koristim za kompresiju i dekompresiju video fajlova, pa me zanima da li bi se ovde video pomak.

Unapred hvala!🙂

za kompresiju je nadlezan samo CPU, ubrzanjem harda moze da bude ubrzanje <10% i to u domenu čitanja izvorne datoteke, pa ako radiš sa uncompressed i imaš nard na 5400rpm možda bude i 10% a inače će biti verovatno oko 5%

RingeRaja je napisao(la):
Razmišljam da promenim sistemski HDD sa dotičnim sprinterom pa me zanimaju iskustva ljudi na forumu sa ovim diskom, tj. koliki dobitak u performansama su imali prelaskom sa običnog harda na ovaj Raptor (nisu toliko bitne benchmark cifre koliko opšti dojam, tj. da li se isplati).
Comp uglavnom koristim za kompresiju i dekompresiju video fajlova, pa me zanima da li bi se ovde video pomak.

Unapred hvala!🙂

Doticni disk je pre par godina bio sampion, ali danas je u proseku tek za nijansu brzi od modernih SATA2 diskova kao sto su Samsung SP2504C, WD4000YR ili KD, WD2500KS, i slicni, a po megabajtu je znacajno skuplji. Cak u izvesnim situacijama u kojima bi ocekivao da je brzi (jer ima znacajno bolji seek i random access time) ispadne i sporiji jer ne podrzava NCQ, pa ako si multitasking osoba sa mali milion prozora otvorenih u kojem svako nesto svoje drlja po disku (kao ja na primer, u pozadini DC++, uTorrent, AVG, Peerguardian, Ewido, pa povrh toga i stvarne aplikacije/igre) moze da ispadne i sporiji.

A tebi, sto se kompresije/dekompresije videa tice, usko grlo vrlo verovatno nije disk vec CPU (pod uslovom da imas dovoljnje memorije pa ne dolazi do swapovanja).

Moj savet, ako mozes da ga dobijes za "sitne" pare, uzmi, disk je brz i robusno pravljen. Vidi neke benchmarke na http://www.storagereview.com/comparison.html

P.S. Raptor WD740GD je vec druga prica, on sasvim sigurno i u svakoj situaciji sije sve 7200rpm diskove, sto jos vise vazi za novi model raptora WD1500, ali je on jednostavno preskup za nas smrtnike...

OK, hvala na iscrpnim odgovorima, pomogli ste mi u odluci.🙂
Buy the way, da li je 3 gb dovoljno ili je problem u CPU (Venice 3000+) ili FSB ili nešto treće....
Ovo kažem zato što sam do juče imao 2x512 mb pc400 memorije na ASUS AN8-E ploči i dekompresija MPEG2 u MPEG4 nije značajnije ubrzana (bar za moje pojmove ne) promenom memorije; sada imam 2x1 gb Infineon + 1 gb Kingmax Super Ram.
Nisam u fazonu da OC mašinu s obzirom da mi je bitna stabilnost, a sad bitna mi je i brzina kompresije.
Moje pitanje je da li bi prelazak na Intel (bliža budućnost) bio pravo rešenje, s obzirom da me igre, a pogotovo novije, gotovo uopšte ne interesuju. Potrebna mi je sirova snaga za video montažu i kompresiju i rekompresiju.

Unapred hvala svima na odgovorima.

Poslednja izmena:
RingeRaja je napisao(la):
OK, hvala na iscrpnim odgovorima, pomogli ste mi u odluci.🙂
Buy the way, da li je 3 gb dovoljno ili je problem u CPU (Venice 3000+) ili FSB ili nešto treće....
Ovo kažem zato što sam do juče imao 2x512 mb pc400 memorije na ASUS AN8-E ploči i dekompresija MPEG2 u MPEG4 nije značajnije ubrzana (bar za moje pojmove ne) promenom memorije; sada imam 2x1 gb Infineon + 1 gb Kingmax Super Ram.
Nisam u fazonu da OC mašinu s obzirom da mi je bitna stabilnost, a sad bitna mi je i brzina kompresije.
Moje pitanje je da li bi prelazak na Intel (bliža budućnost) bio pravo rešenje, s obzirom da me igre, a pogotovo novije, gotovo uopšte ne interesuju. Potrebna mi je sirova snaga za video montažu i kompresiju i rekompresiju.

Unapred hvala svima na odgovorima.

Najbolje bi bilo da malo sacekas i uzmes neki AMD X2 jer im uskoro pada cena i bices vise nego zadovoljan. To ti je sporija varijanta nego Conroe ali ipak mnogo jeftinija

3GB bi trebalo da bude vise nego dovoljno za tvoje potrebe (doduse nisam jos probao obradu HD 1080i ili 1080p materijala). Rekao bih da te koci CPU. Sacekaj jos mesec dva, da zbog Conroe-a padnu cene AMD X2-jki, i kupi neku (vodi racuna da bude S939 varijanta!), ima da se preporodis. Sto se OC-a tice, jeste malo zezanje i napor (nekom je taj "posao" ustvari uzivanje), ali moze lako da se dobije bez mnogo muke barem 20-25% ubrzanja sto nije zanemarivo.

Ako ti budzet nije preveliki problem, naravno Conroe (recimo E6600) je prava stvar za tebe, ali ima da te kosta podosta, jer ces morati da menjas i plocu i cpu i memoriju.

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
P.S. Raptor WD740GD je vec druga prica, on sasvim sigurno i u svakoj situaciji sije sve 7200rpm diskove, sto jos vise vazi za novi model raptora WD1500, ali je on jednostavno preskup za nas smrtnike...

.....al zato nije Seagate 7200.10 (bar ne onaj 320Gb), a recenzije su jako dobre 😉

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima, razmisliću još jednom šta da radim.
Što se tiče HDD-a odustao sam do neke druge prilike, s obzirom da za uložen novac dobijam samo simboliku od brzine, verovatno će pasti novi CPU (naravno kad malo olade sa cenama dual core-a😀 ).

Nazad
Vrh Dno