Šta je novo?

WD RAID problem

seal

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2005
Poena
301
U RAID boot screenu prilikom startovanja za jedan disk iz raida u stautsu pise "error occured", a za drugi pise "member disk". Ne mogu da startujem OS niti da pristupim podacima na disku. Siguran sam da hard diskovi rade, da li neko zna bilo koj eresenje ovog problema a da pri tome ne izgubim podatke ili je to nemoguce.

Imam plocu ASUS P5WD2, HD--ovi su 2xWD 1600JS 160GB, RAID 0(stripe)

Poslednja izmena:
.......... Siguran sam da hard diskovi rade, da li neko zna bilo koj eresenje ovog problema a da pri tome ne izgubim podatke ili je to nemoguce.

Kako si u to siguran?

nemoj da se igras, digni neki hirens widi jel se vidi particija ili se vide dva diska

WD raid

Kako si u to siguran?

Kada se udje u win recovery console vide se sve particije kao i direktorijimu u root-u, ali prilikom ulazenja u dri izbaciju poruku access denied. Okusao sam sa formatom c: pri tome format ide do 100% i tu blokira. Posle kada odem na dir c: pise "an error occured because of directory enumeration" a sa chkdsk c: particije daje poruku the volume appears to contain one or more unrecoverable problems.

U RAID boot screenu prilikom startovanja za jedan disk iz raida u stautsu pise "error occured", a za drugi pise "member disk". Ne mogu da startujem OS niti da pristupim podacima na disku. Siguran sam da hard diskovi rade, da li neko zna bilo koj eresenje ovog problema a da pri tome ne izgubim podatke ili je to nemoguce.

Kada se udje u win recovery console vide se sve particije kao i direktorijimu u root-u, ali prilikom ulazenja u dri izbaciju poruku access denied. Okusao sam sa formatom c: pri tome format ide do 100% i tu blokira. Posle kada odem na dir c: pise "an error occured because of directory enumeration" a sa chkdsk c: particije daje poruku the volume appears to contain one or more unrecoverable problems.

U prvom post-u si napisao da ne mozes pristupiti OS-u, logicno, na C particiji je. Ne mozes pristupiti podacima u istom smislu [ne mozes boot-ati OS] ili ne mozes videti particije [iskreno se nadam da su ti podaci na D...]. Iz drugog post-a zakljucujem da problem verovatno nije do RAID array-a, cim si startovao Windows setup, vec do HDD-ova. Uradio si quick format?

Nekako ti zelja da ne izgubis podatke i format C ne idu u istom paketu... Khm... Search... Ne raditi write po particijama, pogotovo ne u RAID varijanti...

Preko nekog alata za manipulisanje particijama [Acronis Disk Director Suite, Paragon Partition Manager, nikako Norton Partition Manager] proveri vide li se ostale particije i ima li FS [File System] error-a. Zatim, uradi image tih [data] particija na neki drugi HDD, nikako na neku koju bi formirao u RAID array-y.

Najpre uradi dijagnostiku HDD-ova sa Western Digital Data Lifeguard Diagnostics, te ukoliko rezultuje error-om, imaces code preko koga ces/cemo orijentaciono moci da vidis/vidimo u cemu je problem. Potom proveri HDD-ove sa MHDD ili Victoria. Bolje je da download-ujes FDD boot-able verzije zbog log files, ili da uradis boot sa USB Flash-a koji ces formirati kao bootable sa MHDD and/or Victoria na istom.

Poslednja izmena:
diskovi su u raidu i ne mogu se skenirati mhdd-om, formatiranjem se ne mogu izgubiti podaci, a koko je covek opisao da ne moze da pridje direktorijumima znaci da ima greske u fajl sistemu pa munece pomoci nikakav goust jer se on oslanja na file sistem.
treba ti neki program koji kopira fizicke sektore ili neki program koji moze simulirati raid....
ako su podaci bitni ne cackati moze samo da dodje do greske

Pretpostavlja se da backup-uje podatke pa nakon toga da uradi dijagnostiku... Nije eksplicitno naveo da ima problema sa FS-om na drugoj/drugim particijama, zato mu i preporucujem da uradi kontrolu FS-a iz Acronis Disk Director Suite-a koji ce mu dati status automatski, bez write-a. Moci ce da uradi image particije/particija ce, ukoliko FS nije corrupted, ukoliko ne, postoje alati za copy individualnih LBA ili CHS adrress-a... Formatiranjem se itekako mogu izgubiti podaci...

Poslednja izmena:
Khm, pa, ne bih... Dovoljno je kada n ljudi dodje sa quick, full ili low level formatted HDD-om i pozeli svoje podatke. Nije od znacaja brand i model HDD-a niti FS, vec paradigma resavanja problema... Svi problemi su ekseri, zato je resenje jedinstveno... Cekic, odnosno omiljena komanda/akcija "servisera", iliti "Format"...
Restoration neke deleted/formatted particije moze biti uspesan, ali i ne mora. Kao i data recovery... Zato cemo otici u low level, pa raditi u heksadecimalnoj sferi. Zato i postoji data recovery, zar ne? Kao sto postoji i odgovarajuca cena za takve akrobacije.
Regular, power, experienced ili expert user moze da uradi donekle recovery, ali, ako sam algoritam za detekciju u programu za data recovery ne moze da pronadje podatke, tu nastupa manualni rad.

Poslednja izmena:
Vrh Dno