Šta je novo?

WD problem - cudan zvuk

CORE 283

Čuven
Učlanjen(a)
29.01.2002
Poena
619
Skoro sam uzeo Western Digital 320GB 16MB SATA II hard (WD3200AAKS), medjutim u poslednje vreme se sve cesce cuju jaci "klikovi/cakovi" :) (kako god to nazvati) koji se razlikuju od uobicajnog zvuka harda koji je prilicno tisi, takodje se ponekad cuje i poneki jaci klik i dok se ne koristi hard primarno ..
Jel su li to neki normalni zvukovi za ovu seriju ili imam razloga za neku uzbunu?

Ako ga napajaš preko MOLEXa, prvo to proveri. Ako je (a sigurno jeste) SATA, priključi ga na "SATA napajanje" da tako kažem.

Poz

odradi neki test....

napr. HDTach ili sl....

pa da vidimo rezultat...

Prikljucen je normalno na sata napajanje posto imam granu za sata na chieftec psu..
Test radim i postujem nesto kasnije :)

evo rezultata HDTach a
Burst speed: 127.2 MB/s
Random access: 12.8 ms
CPU utilization: 0%(+/-2%)
Avarage read: 62.8 MB/s

evo rezultata HDTach a
Burst speed: 127.2 MB/s
Random access: 12.8 ms
CPU utilization: 0%(+/-2%)
Avarage read: 62.8 MB/s

Ima li tamo neki grafikon....

ima li shpiceva na njemu ?
mozes li njega da das ?

da naravno, prilozen.
cini mi se da nema bas nekih ekstremnih peak-ova .. :)

Prilozi

• hdtach.jpg
    hdtach.jpg
    92.5 KB · Pregleda: 73
prva slika je short bench
ova druga je long i koliko vidim ima nekih down peak-ova/spiceva ?

Prilozi

• hdtach2.jpg
    hdtach2.jpg
    96.2 KB · Pregleda: 86
Na mestima pikova su sektori (LBA)
koji su teze citljivi i to nije ok...

Poslednja izmena:
Ovi te saveti vode kod vidovite Zorke...
Čekiraj lepo sve particije - ili ceo disk za proveru i fix diska sa checkdiskom, programom samog windowsa i da se to uradi prilikom narednog restarta windowsa - i odmah ga restartuj. Iskuliraj pored računara dok se test radi jer se rezultati vide veoma kratko na ekranu (bitan podatak je ima li ili nema bad sektora) kao i, činjenica da li ili ne, test u nekoj od faza biva zakucan na određenom (jednom ili više, nedaj bože) mesta na disku (to vidiš kad stoji na nekom određenom procentu a pre toga i posle toga ima konstantnu brzinu napredovanja) što ti je indikacija da je tu-i-tu bilo problema ili, ako se prikažu bad sektori, da su tu i ostali posle scandiska - checkdiska.
Uputstvo je da ideš na my computer, pa desni klik na particije pojedinačno ili ceo disk ako ga imaš u jednoj particiji pa... svojstva-properties, pa alatke-tools, pa provera diska uz čekirane opcije za proveru i oporavak, obavezno. C particija nikada ne može da se proveri iz samog windowsa jer to isti ne dozvoljava kao zaštitnu meru, a ostale particije, uglavnom ne. Ionako je najbolje da se to odradi pri restartu iz pure dos okruženja.... valjda si razumeo. Tek posle toga, traži neku drugu alatku (pri čemu se sve potrebno nalazi na Hiren's boot cd-u samo ako znaš da ga koristiš). A ovaj pregled transfera read/write hdd... to je običan benchmark i ne govori ti apsolutno ništa, ako je prošao, pa kakav god bio. Sto i jedan razlog je zašto je kriva ovakva ili onakva...

Ja mislim da je za WD normalno da tako radi. Ne kazem da su im sve serije takve, ali svaki WD koji je prosao kroz moje ruke je kliktao, zujao i podrigivao i pored toga radio savrseno normalno (da napomenem da ja ne inspirisem diskove na takvo ponasanje :p)

:) Chkdsk je odradjen i hdd nema bad sectora. Spas sam pronasao u Acoustic managementu, ali sad me zanima zasto prokleti AAM ne moze da bude stalno enablovan vec se resetuje na default, tj iskljuci se nakon svakog restarta racunara ?

Hdd Life, Mhhd, Hitachi feature tool i uvek se iskljuci prilikom reboota ...

O ovim cudnim klikovima koji proizvode hdd je bilo vec reci na forumu. najvise su se ljudi zalili na seagate 250gb, i ja sam ga imao i isto je s vremena na vreme ispustao taj cak ili klik zvuk. prema svim testovima disk je bio potpuno ispravan, te stvarno za godinu dana koliko sam ga imao nikakvih problema nisam imao.

Na stranim forumima sam cittao da su ljudi dobili od seagatove tehnicke podrske da je to kliktanje normalno (ima cak i naziv za taj klik), ali su i pored toga masovno vracali diskove jer su mislili da su diskovi neispravan.

ja sam moj prodao jer je bio dosta bucan. Zanimljivo ya ovaj disk je to sto je bio bucan samo kada je bio sistemski. kada sam kupio samsung i na njega instalirao o. sist. sva buka koju je seagate proiyvodio, a cini mi se i kliktanje, je nestalo.

I hear a clicking or clunking sound coming from the hard disk occasionally

Explanation: Every once in a while the drive makes a "click-click-click" or a clunking noise, either while it is operating or sitting idle.

Diagnosis: This is usually a message, and the message is: "look out!" Generally speaking, hard disks should not make these sorts of noises. Do not confuse a loud clicking or thunking sound with the quiet "tapping" access sound made by some drives performing thermal recalibration. Also, some newer drives (such as those made by Western Digital) use a feature called "wear leveling", that causes the disk to move from track to track every 15 seconds or so to prevent the heads from sitting over one area of the disk for an excessive period of time (which could increase the possibility of a wearout failure). Time the interval between clicks; if it is 15 seconds exactly and the drive is otherwise fine, this is likely what is going on, and you probably do not have to do anything.

Recommendation: Treat the disk as if it may fail at any time. This means the contents should be backed up, and no new data should be added to the drive unless it is also stored elsewhere. Keep a careful eye on the drive.

Sto se tice accoustic managementa postoji proizvodjacev softver koji iz DOS-a setuje to permanentno. Ja ti ne bih preporucio da na taj nacin "resavas" ovaj problem. Prvo proveri da li je disk fizicki ispravan. Skini DLGDIAG i pusti ga da proveri ceo disk (duzi test) ali najpre probaj da zamenis kablove da vidis da li ce prestati od toga -- uzrok moze biti los/nekvalitetan SATA kabl (svi koji nemaju metalne zabice i koji su tanki se mogu smatrati losim po defaultu).

Poslednja izmena:
Ja se ne bih previše pouzdavao u taj disk da sam na tvom mestu. Ti zvuci nikako nisu dobri :)

Slazem se ....

moze se dogoditi da odjednom potpuno otkaze....
za razliku od diskova koji ne klikcu i kojima se ne "moze dogoditi da odjednom potpuno otkazu"? :d

salu na stranu, treba biti oprezan, mada ja do sada nisam uspeo da povezem takav zvuk sa vecom verovatnocom otkaza - narocito kod WD-a kod koga se, rekao bih, sve cesce ljudi zale na ove simptome

Nazad
Vrh Dno