Šta je novo?

WD My passport essential problem

st.nikola

Slavan
Učlanjen(a)
20.11.2008
Poena
304
Imam WD My passport essential 320Gb nekoliko meseci. Do sada je radio ok. Ali juce mi se javio neki cudni problem. Od druga sam kopirao dva filma mkv formata od po 6gb. Prvi je kopirao bez problema, dok je na drugom nesto usporio ali ga je na kraju ipak kopirao. Kada sam ja te filmove pokusao da prekopiram kod mene na lap topu, prvi je prosao bez problema, dok drugi stigne do 11% i tu se zakuje. Izbaci mi gresku da ne moze da prekopira taj fajl. Medjutim, uspeo sam da odgledam ceo film sa harda bez problema, ali jednostavno nece da ga prekopira. Da li nekom pada nesto na pamet sta bi mogao da bude problem? Hvala vam.

Skini odavdeWD Win DLG i testiraj HDD.
Ako ti test kaze da je sve u redu, verovatno je prilikom skidanja sa neta, otpakivanja ili kopiranja doslo do korupcije fajla.
Ako ti kaze da nesto nije u redu sa diskom > reklamacija.

Pokusao sam da pokrenem WD Data Lifeguard Diagnostic ali nece ni da otpocne test jer mi prijavljuje gresku "Cable test: Write sector error". Pogasio sam sve programe. Onda sam pokrenuo HD Regenerator 1.71, koji mi je nasao nekoliko Bad sectora. Verovatno je to i bio problem. Pokusacu da sa istim programom popravim te bad sectore, jer ne bih bas da radim low level format. Hard disk je star 4 meseca. Rukovao sam pazljivo njime, pa ne znam da li podleze garanciji. Ne bih bas da na novom hardu imam bad sectore jer mi sluzi za backup a ni nije bio bas jeftin. Sta mislite, da li vazi garancija za bad sectore?

Reklamiraj ga, nema potrebe da se zezaš sa regeneratorom, moraju da ti uvaže garanciju, a i sam regenerator ne popravlja fizičke bad sektore, već ih samo izoluje, disk je neispravan, pravac reklamacija.

Pokusao sam da pokrenem WD Data Lifeguard Diagnostic ali nece ni da otpocne test jer mi prijavljuje gresku "Cable test: Write sector error". Pogasio sam sve programe. Onda sam pokrenuo HD Regenerator 1.71, koji mi je nasao nekoliko Bad sectora. Verovatno je to i bio problem. Pokusacu da sa istim programom popravim te bad sectore, jer ne bih bas da radim low level format. Hard disk je star 4 meseca. Rukovao sam pazljivo njime, pa ne znam da li podleze garanciji. Ne bih bas da na novom hardu imam bad sectore jer mi sluzi za backup a ni nije bio bas jeftin. Sta mislite, da li vazi garancija za bad sectore?

Bad blokovi svakako spadaju pod garanciju.
Napomena: Nikada, nikada, nikada nemoj koristiti eksterne diskove za backup.

Hvala drugari za savet. Nikad nisam imao Bd sectore na ni jednom hardu do sada, zato mi je i bilo cudno sto su se javili na novom hardu tako brzo. Cak i kad sam ga nosio sa sobom, uvek sam ga nosio upakovanog da ga sto manje drmam. Jedino sto cu morati malo da se strpim za vracanje prodavcu jer je kupljen u inostranstvu, ali sve jedno cu obavestiti kako je proslo. Hvala vam jos jednom na brzom odgovoru.

Nesto sam razmisljao, da li je moguce da su se bad sectori pojavili usled naglog prekida rada hard diska (cupanje usb kabla)? Meni je logicno da se i od toga mogu pojaviti. Nesto sam cudno primetio poslednjih nekoliko dana. Zapravo mislim da je taj problem i ranije postojao samo tad nisam obracao paznju. Naime, kada hocu da iskljucim hard disk, prvo odem na "safe to remove", pa kad mi komp izda poruku, tek onda ga cupam. Medjutim, komp izda redovno poruku da mogu da iscupam hard disk, ali motor na disku se i dalje vrti i dioda svetli, kao i kad nesto kopiram. U pocetku sam verovao windowsu (windows 7) da mogu da pocupam usb kabl, ali juce slucajno primetih da mi se slicna stvar desava i na usb disku. Kada odem na "safe to remove", dobijam regularnu poruku da mogu da gasim, ali dioda na usb disku postane konstantno ukljucena. Cak ni ne treperi kao kad se nesto kopira, vec je non stop ukljucena. To se ne javlja uvek, ali ipak se javlja. Da li je moguce da mi ipak nesto nije u redu sa usb kontrolerom, i da sam tako i zeznuo hard? Driveri kompa su mi sveze updateovani, a i sveza je instalacija windowsa.

Nemoj da se opterećuješ time.
Ja u životu nisam kliknuo na safely remove dok sam koristio Windows i nikada nisam imao problema (kada mi je mačka oborila passport pa on umro to ne računam :d) sa diskovima.
Došlo mu da pandrkne...

Nemoj da se opterećuješ time.
Ja u životu nisam kliknuo na safely remove dok sam koristio Windows i nikada nisam imao problema (kada mi je mačka oborila passport pa on umro to ne računam :d) sa diskovima.
Došlo mu da pandrkne...

I ja uvek drzim svoje USB uredjaje na "optimize", da ne bih morao da koristim safely remove, ali i pored toga ga koristim, mada ne moram. Ovaj hard definitivno vracam prodavcu, oko toga nema govora, mada me malo ipak kopka zasto. ALi kao sto kazes, ne treba se opterecivati oko toga, pogotovu ne sad dok je hard pod garancijom.

Zašto? Nego šta da koristimo?

To sa eksternim hardom za cuvanje podataka ima smisla. Stalno se vucara, pa je i verovatnoca da dodje do otkaza verovatno veca. Za cuvanje podataka je sigurno bolja kombinacija obican hard disk + rack koji ce se cuvati i koristiti samo za backup.

Da ima smisla, ukoliko se stalno vucara ext hdd. Ja sam vise planirao da mi bude staticni, kao backup, i povremeno da ga ponesem negde ukoliko ima potrebe...

Vrh Dno