Šta je novo?

WD i Seagate skraćuju garancije svojih HDD-ova

DariusIII

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2006
Poena
435
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9900X + Scythe Fuma 3
Matična ploča
Gigabyte X870E Aorus Elite Wifi7
RAM
64GB G.Skill Trident Z5 RGB
GPU
PowerColor Hellhound RX 9070XT
Storage
WD Black SN850X 2TB, WD Black SN850X 1TB NVME, 2x Samsung 870 EVO 4TB SSD
PSU
FSP Hydro PTM X Pro 1000W
Kućište
Cooler Master TD500L
Monitor
LG UltraGear 27" x 2
Miš & tastatura
Razer BlackWidow V4 Pro + Razer Basilisk V2
Pristup internetu
  1. ADSL
Seagate je navodno poslao obaveštenje svojim distributerima da od 31.decembra skraćuju garanciju za svoju Nearline, Barracuda XT i Momentus seriju hard diskova sa 5 na 3 godine, dok za neke modele desktop i notebook hard diskova skraćuju sa 5 na svega 1 godinu.
WD od 2.januara 2012 skraćuje garancije za svoje Caviar Blue, Caviar Green i Scorpio Blue modele sa 3 na 2 godine.

Originalni tekst možete naći ovde.

Nisam siguran ni za kvalitet diskova koji će izlaziti iz fabrika koje srede posle onih poplava.

Moguće i da su malo olabavili kontrolu kvaliteta tj. dozvoljene tolerancije u parametrima diska, kako bi omogućili da što više diskova izađe iz fabrika, pa ne žele da garantuju isti gar. rok kao ranije.

A i smanjuju broj diskova koje moraju da zamene u gar. roku kako bi oslobodili što veći deo kapaciteta za prodaju.

Mislim da ce minimum godinu dana posle pocetka rada tih fabrika izlaziti proizvodi sumnjivog kvaliteta... Ovo sa garancijom samo potpiruje sumnju...

U EU mogu da skracuju sta hoce, 2 god. ce biti zakonski minimum svejedno :)
A inace retko je i bio preko 2 god. u EU, a tek kod nas - tako da ovo i ne pogadja Evropu u celini toliko :)

Nije sa 5 na 1-nu nego sa 3 na 2 godine za Green i Blue Serije.... Black ce isto da dobije smanjen broj godina....
Ovo krece od januara za nove prodate modele a mi koji smo uzeli ranije imamo regularne garancije....

Racunari u kojima WD dolazi preinstaliran kao deo racunara su do sada imali garanciju na 2 godine a sada ce imati 1 ....

U Srbiji nijedan nece imati garanciju <2 godine pa sve da dolazi preinstaliran u space shuttle-u...

@Extreme - mislis >2 ? :D
Elem ova prica za preinstalirane hdd-ove je vezana za Dell, HP i ostale brendirane marke i naravno uglavnom je vezano za EU posto je kod nas clusterfuck....

Sva tehnička roba mora po zakonu da ima garanciju od najmanje 2 godine. Mogu oni da daju garanciju od 12 sati, ali uvoznik ako hoće da prodaje u Srbiji mora da da garanciju od najmanje 2 godine.

Mislim da uvoznik moze da da 0 garanciju, ali retailer mora da da 2 godine. Sto u praksi pravi veliku razliku. U EU je tako. Kad sam uzimao kao fizicko lice barem 2 godine, ali kad smo uzeli kao firma bilo je samo godinu dana i to sa jako nepovoljnim uslovima.

Nisam siguran ni za kvalitet diskova koji će izlaziti iz fabrika koje srede posle onih poplava.

Moguće i da su malo olabavili kontrolu kvaliteta tj. dozvoljene tolerancije u parametrima diska, kako bi omogućili da što više diskova izađe iz fabrika, pa ne žele da garantuju isti gar. rok kao ranije.

Mene zabrinjava upravo ovo, garancija se ne smanjuje tek tako, mora da postoji razlog. Doduse, ovi novi diskovi ce biti puni soli, znaci daleeeeeko veceg kapaciteta :d

Uf,ovo je vec ozbiljna vest.Sada su hdd-ovi velikog kapaciteta,samim tim ogromna kolicina podataka se skladisti na istim...
Smanjenje garancije nece imati veliku vaznost sto se kvaliteta tice,uglavnom diskovi izdahnu ubrzo nakon kupovine i pustanja u rad,hdd koji prezivi garantni rok dozivece duboku starost?!

Mislim da uvoznik moze da da 0 garanciju, ali retailer mora da da 2 godine. Sto u praksi pravi veliku razliku. U EU je tako. Kad sam uzimao kao fizicko lice barem 2 godine, ali kad smo uzeli kao firma bilo je samo godinu dana i to sa jako nepovoljnim uslovima.

Slažem se sa tobom u potpunosti. Dakle najčešće i jeste kod tehničkih uređaja slučaj da ukoliko rade prvih 6 meseci kako treba, nema razloga da ne rade tako još 10 godina, naravno u normalnim uslovima tj. se ne podvrgavaju posebnim uslovima.
Nas kao kupce ne zanima ko daje garanciju na uređaj da li proizvođač ili prodavac. Samo nas zanima da za svoje pare ukoliko se nešto pokvari bude zamenjeno, kako će prodavac to ostvariti to je do njega. Najverovatniji slučaj je da će prodavac ukoliko ne omogući servis, izvršavati zamenu za nov, ukoliko želi prodaju. Pa može sam da razmotri šta mu se više isplati.

Slažem se sa tobom u potpunosti. Dakle najčešće i jeste kod tehničkih uređaja slučaj da ukoliko rade prvih 6 meseci kako treba, nema razloga da ne rade tako još 10 godina, naravno u normalnim uslovima tj. se ne podvrgavaju posebnim uslovima.
Nas kao kupce ne zanima ko daje garanciju na uređaj da li proizvođač ili prodavac. Samo nas zanima da za svoje pare ukoliko se nešto pokvari bude zamenjeno, kako će prodavac to ostvariti to je do njega. Najverovatniji slučaj je da će prodavac ukoliko ne omogući servis, izvršavati zamenu za nov, ukoliko želi prodaju. Pa može sam da razmotri šta mu se više isplati.

Mala ispravka: proizvodjac moze da da garanciju koliko mu volja, moze i da je ne da uopste, uvoznik i prodavac su ti koji po zakonu moraju obezbediti minimalnu garanciju od 2 godine.
Direktan primer toga je jedan poznati proizvodjac mrezne opreme; njihova roba se uvozi u nasu zemlju bez apsolutno ikakve garancije od proizvodjaca, ali uvoznik daje garanciju; ako ne uspe da popravi uredjaj, on samo daje nov kao zamenu. medjutim, kupcu sve to ne znaci nista, on ce dobiti nov ili popravljen uredjaj. i svi srecni, svi zadovoljni.:)

Vrh Dno