Šta je novo?

WD Caviar black 1TB problem

pantelija08

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2008
Poena
309
Pre oko godinu dana sam uzeo navedeni HDD, medjutim pre oko mesec dana poceo je komp da mi se baguje. Ispostavilo se da je do HDD-a. Kad skidam nesto preko torrenta on zakuca, ako pokusam da nesto kopiram opet ali nekada zakuca nekada ne. Kada zakuca pojavi se plavi ekran "dumping physical memory" i racunar se restartuje. Uradio sam low lewel format i problem je nestao do pre par dana. Skinuo sam sa sajta Western Digitala program za proveru hdd " lifeguard ... " ili kako se vec zove, on mi je istestirao HDD naso neke greske , popravio ih , restartovao se racunar, radio nekih sat vremena normalno i onda opet isto. Moje pitanje je da li je on svoje odpevao ili mozda postoji neki lek. Pomagajteeeeeeeeeee!!!!!

garancija, pa menjaj

Problem je sto mi je taj HDD doneo ortak iz amerike, tako da ... Prebacio sam ga kod cimera u komp i tamo radi do jaja. Ne znam da li mi je mozda ploca otisla , posto je davala neke simptome da nije bas u vinklu

Jesi li probao da zameniš SATA kabl, pošto sam već X puta video da neko presavije kabl ili da jednostavno konektor ne valja i da pravi slične probleme. To ti je najlakše da zameniš i probaš.

a koje napajanje imas? popuni podatke u my computer :)

100% je do kabla. Po tvojoj prici vec ti je ubelezio "reallocated sector" i pod hitno proveri kontakte ili najbolje zameni sata kabl.

Ovoga sam se već načitao na sve strane, a i sam iskusio. Tuga kakvi su danas konektori, kablovi, uopšte prezirem novi standard i tehnologiju koja je toliko lošija od stare. Nedopustivo. Sa najlošijim IDE kablovima nisam imao nikad problema a čupao sam svakodnevno, dok nisam umrežio kompove, da bih roditeljima kopirao filmove...
A imam utisak da su i diskovi lošiji nego pre i da se češće kvare/kraće traju. Malo malo pa pročitam kako je nekom nov disk crko ili se napunio bad sectorima. Džaba novija tehnologija i manje grejanje... pomenuti Maxtor od 40 Gb kod roditelja, star ko zna koliko je ispao iza kaveza na dno kućišta kad sam ga šutnuo pa nema bad sector i svi imaju dobar odziv u mhdd.

ljudi, zamenio sam kabal, sad radi kao Doxa. Do kada ce , videcemo. Hvala za pomoc

Pa da, ako dalje bude sve ok, tipično. Moram još malo da opljujem, izvinite me :), stvarno mi je to neshvatljivo. Kada se pojavio sata interfejs, odmah sam ga zamrzeo a svi su se oduševljavali. Toliko različitih vrsta konektora ima na računaru i svi su dobri, samo ovaj, jedan od najbitnijih ima taj problem. Bukvalno staviš kabl u konektor i kad ga pustiš, gledaš kako se pomera levo-desno ili gore-dole samo od svoje elastičnosti, tj u koju stranu je savijen. Mogli su i sajlu da mu ugrade:S:...
E sad, nisam upućen, ali ako usled ovog mogu da nastanu fizički problemi na disku (ploči) tj bad sectori, tek je onda katastrofa.
Pantelija, ne znam šta ti je pronašao i uradio taj lifeguard, ali proveri smart. Recimo Everest ili HD Sentinel. Proveri stavku "reallocated sector count", da li ti je stanje 0 ili imaš neki realociran.
Kažem zato što je moguće da je bio slučaj kao kod mene kad sam pri upisu imao prekid napajanja. Ne znam šta je bilo jer više nemam, hdd regenerator mi je popravio, a ranije je u mhdd označavano kao X, ali pretpostavljam da nije pravi bad sector jer bi ga disk alocirao pa bi se videlo u smartu. Sada mhdd više ništa ne prijavljuje, a i smart je na nuli.
Zna li neko šta je bilo? Jel to operativni sistem nekako markirao sektor softverski pa se sad vratio u upotrebu ili šta?!

Reallocated Sector je upisan u samom disku kao zamenjen, ali to ne znaci da je los sektor. Jednostavno svako od nas ih ima, ali ne treba brinuti ako su u granicama dozvoljenog.

Meni ih recimo upise posle svakog nestanka struje, mada sam i sa kablom imao problema.

Dok nije bilo S.M.A.R.T. dijagnostike, niko na to nije ni obracao paznju.

Šta ti upiše? Skoči ti reallocated sectors count vrednost u smartu?! To ne sme da se događa. Meni nestaje struja bar jednom dnevno pa je vrednost na nuli.

Evo da se prikljuchim diskusiji. Radi se o disku iz potpisa. Komp je pocheo da se baguje, kopiranje je sporo, a pojavilo se 58 bad sektora, a pre mesec dana je bilo nula! Rachunar radi, ali se disk chudno ponasha, chak i HDTach puca. Shta mi je chiniti?

Ljudi problem se vratio. Radio je dan-dva i evo opet, ne znam sta vise da radim , da nije mozda ploca vrisnula?

Vrh Dno