Šta je novo?

WD 500GB AACS potencijalni problem

Maverick78

Slavan
Učlanjen(a)
12.02.2007
Poena
319
Zadnjih par dana dobijam cudne BSOD-ove (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, ntskrnol.exe), a veceras mi se usred igre desio BSOD kakav nisam dosada nijednom vidio, c0000a1e Unknown Hard Error. uglavnom skinuo sam WD Diagnostic tool da preskeniram disk i u startu mi javlja: Fail, test cable error. Pomislio sam da nije SATA kablo, pa sam ga zamjenio novim, ali cim sam usao u Win dobio sam novi BSOD. Uspio sam uci u Win iz drugog puta i ponovo pokrenuo WD Diagnostic, ali opet javlja isto, Fail: test cable error.
Ne znam cime da provjerim disk, jer uopste nece ni da pocne testiranje. Ne znam sta moze biti, jer me evo u Windowsu sada normalno, do sledeceg BSOD-a... Bad sectori...? Kontam da nije elektronika, cim radi, mislim udjem u Win i sada izgleda sve normalno, do jednom....

Prilozi

• 01012011506 (FILEminimizer).jpg
    01012011506 (FILEminimizer).jpg
    93.2 KB · Pregleda: 55
  • Untitled113.jpg
    Untitled113.jpg
    152.4 KB · Pregleda: 52
predlazem da sve pobrises sa hdd-a , tj reformatiras u fill-u i nebi trebao imati problema.

Ne znam, nekako mi smrdi da nesto nije ok sa HDD-om, jer isto javlja i nakon reinstalacije sistema. Sad sam odradio full error scan sa HD Tune-om i ne javlja da ima errora na HDD-u, ali mi zato pod Health javlja da imam Ultra DMA CRC Error Count. Kao to moze da bude zbog loseg kabla, ali sam mjenjao razlicite kablove i isti mi se problem javlja. Ako je neko imao slican problem, bio bih zahvalan za pomoc... ne znam da li ovaj disk crkava ili sta se desava vec...

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    50.8 KB · Pregleda: 42
Verovatno si već probao i proverio ali ...

• probaj drugi ulaz na ploči, ako nemaš slobodnih mesta zameni sa optičkim uređajem
• proveri kontakt kabla i diska, primetio sam da se prilikom menjanja kablova može desiti oštećivanje konektora na disku, naročito u trenucima umora i nepažnje
• da li si siguran da HDD nije gladan i da se dovoljno hrani, strujom naravno ;)

Hvala ti na odgovoru. U svakom slucaju to sam sve vec isprobao, razlicite SATA kablove i razlicite konektore na samoj ploci. Vratio procesor i sve ostalo na default, pomislio sam i da nije RAM memorija nesto pocela da zeza. Pretestirao je Memtest-om i nije izbacilo nijedan error.
Uglavnom danas ukljucim racunar i ukljucim HD Tune, kad tamo mi pokazuje da je sve ok, nema nikakvih errora :trust: . Dosada nije vise bilo nijednog BSOD-a, pa se nadam da i nece... moguce da su nesto kablovi tripovali, ko ce ga znati. Uglavnom trenutno je sve ok.

Ma bice ti to ok , ne veruj uvek tim test programima , oni znaju da lazu opasno , ja sam hdd koji bi radio da sam ga pod velikom temparaturom drzao bacio samo zato sto mi je program rekao da ne pokazuje znakove zivota ... (bio je seagate hdd 1 tb ) , probaj tune up program nije los a ima i dosta stvari za sredjivanje hdd-a mozda ti "poboljsa" stanje. Pozdrav

Da javim sta se dalje desavalo. I dalje sam imao BSOD-ve, cak i kad sam digao sistem na HDD koji je potpuno ok. Sve bi radilo ok nekih par sati, a onda BSOD za BSOD-om i nisam cak mogao ni u Win da udjem (IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA, KMOD_EXEPTION_NOT_HANDLED), a uzrok je najcesce bio ovaj ntoskrnl.exe i u par BSOD-ova ataport.sys (to bi trebalo da je drajver odgovoran za HDD-ove i optiku). Uglavnom digao sam ponovo sistem i ostavio samo sa drajverima koji dodju uz Win7 i evo vec nekoliko dana nemam vise BSOD-va. Inace prethodno su mi bili instalirani najnoviji drajveri za plocu, ali izgleda da je neki od njih zezao.

Sto se tice ovog WD-a od 500GB, njega trenutno korisim kao storage i sada mi opet javlja u HD Tune-u da ima pod C7 jedan error. Da li neko ima iskustva sa ovakvim vidom errora kao sto ja imam na ovom HDD-u? Na netu nadjoh da tokom zivotnog vjeka jednog HDD-a jedan ovakav error nije nista strasno i da ne bi trebalo da bude problema, samo treba pratiti da se ne pocne taj broj povecavati. Ima li iko vise iskustva i koliko je sigurno ovakav disk dalje koristiti? Ne znam da li bi mi uvazili garanciju za ovo, jer u sustini svaki program javlja da je to kao problem sa kablovima. Problem je sto sam promjenio nekoliko kablova, ali error se i dalje pojavljuje :wall:

Nazad
Vrh Dno