Šta je novo?

wd 250 GB SATA2 temperatura 60 stepeni.

raci

Čuven
Učlanjen(a)
11.03.2002
Poena
619
Danas sam uzeo nov hard i malopre sam prebacio sam 15 gb podataka(filmova) ,temperatura je bila cak 62 stepena,sta se desava.
Nije pogresno citanje Hard Disk Drive Temperature monitor jer je hard bio stvarno vruc pod rukom.

Poslednja izmena:
Pa ako se ne hladi,usled dugotrajnog drljanja tj.kopiranja 15gb podataka,normalno je da se toliko ugreje.Inace,to ne valja nikako za njega,temperatura je previsoka.

Ja sam juce prebacivao na moj WD ~20gb muzike i temp je bila oko 30 (hdtune). Primetio sam da WD pokazuje vece temperature od Maxtora iako je na dodir hladniji

da li je obavezno da hladim nekim kuleromovaj hard?
Trenutno prebacujem 25 gb muzike i temperatura je 54 stepena sto je i dalje visoko,ali je ipak vrlo cudno jer je znatno manje nego 62 s obzirom da se prebacuju sitniji fajlovi.

Moj wd 250gb kada sam prvi put stavio u novi sistem i prebacivao na njega sa starog diska fajlove (oko 80gb) isao je cak do 48 stepeni. Naravno sutradan sam vec napravio promaju u kucistu i stavio jednu devetku da duva sa strane i sada neprelazi 32 stepena!!!

kod mene je temperatura oko 30, max 35.samo sam napravio promaju u kucistu(2 "osmice")

Ma sa WD-om i temperaturom nikad nisi siguran.Kod mene (250KS) je trenutno 33C a hladi ga (tacnije elektoniku) Titan TTCHD12. Na Maxtor-u isto sa Titan-om temperatura 21C. Pogledaj malo po forumu mislim da je vec bilo reci o visokima temperaturama WD-a

Kod mene wd 320 GB SATA2 ne prelazi 30 C, trenutno je 29C racunar radi vec oko 7-8 sati inace hladi ih 80 mm dok je raptor na 25 C, mereno DTemp.

Da li je moguce da ovi silni meraci temp nisu tacni? Kod mene u jedno momentu prikaze 52 a posle minut 39,dok defragmantujem hard.
Pojavila se jos jedna cudna stvar,u toku defragmantacije WD 250 harda gledam film koji je na maxtoru 120 i na svakih 5 sekundi mi zvuk secne(zzzzz) na delic sekunde,sta to moze biti.

Moj wd 250KS je bez aktivnog hladjenja umeo da dobaci do 55 stepeni. E sad, u istom kavezu stoje jedan maxtor i on, a maxtor konstantno prijavljuje ~10-15 stepeni manje dok cuveni pouzdani test temperature 'pipanje rukom' pokazuje da su diskovi podjednako topli. Na par mesta na netu sam nasao kukanje drugih ljudi i neke konstatacije da 250ks serija zbog buga u firmweru daje ~15 stepeni vise od stvarne (ovo su naravno samo forum naklapanja nista zvanicno). Takodje kada se iz speedfan-a ode na 'in depth online analysis' prosecna prijavljena temp za ovaj model je dosta visoka >40.
Long story short, jedna 12ica na 5v i maxtor je na ~30 a wd na ~35. Ne znam ko laze al sam mirniji ovako.

da li ima neki firmvare kojim bi mogao odrediti pravu temperaturu,posto je ovaj predpostavljam fabricki.
Proveravao sam disk ruka metodom,maxtor i wd u isto vreme gde mi je cak maxtor delovao topliji a pokazivalo je 10-15 stepeni vise za WD.
Verovatno previse lupam glavu sa ovim ali razumite me,juce sam uzeo hard.

da li ima neki firmvare kojim bi mogao odrediti pravu temperaturu,posto je ovaj predpostavljam fabricki.
Proveravao sam disk ruka metodom,maxtor i wd u isto vreme gde mi je cak maxtor delovao topliji a pokazivalo je 10-15 stepeni vise za WD.
Verovatno previse lupam glavu sa ovim ali razumite me,juce sam uzeo hard.

Obezbedi ti HDD-u dobro hladjenje i ne razmisljaj previse o tome koliku temperaturu ti pokazuju razni programi, jednostavno zaboravi na HDD.

Meni je wd250 uvek oko 50C, stalno radi na njega skidam torente, maxtor mi je hladniji jedno 10C,znaci oko 40C, imam jednu 12-icu ali je na drugom kraju kucista, imam i jednu 8-icu kod hardova ali mi je previse bucna takoda je iskljucena ve 1-2 godine :)
Mereno everestom.

vise i nebrinem za grejanje toliko,stavio sam osmicu na WD i sada radi ok,pitanje je bilo koliko je i to merenje bilo tacno.

Mnogo vise me brine sto kada pustim film na tacno odredjenom intervalu(recimo 5 sec) slika i zvuk na mili sekundu secnu(zvuk zazuji),to mi se desava tek od kada sam ubacio novi hard,sta bi to moglo biti. da li hard ima neke modove koje treba da ukljucim,da li je mozda neki konflikt izmedju ata i sata 2 harda. Sta da radim? Poz.

Poslednja izmena:
Moj WD 500 gb nehladjen 54-55C, a sa 8cm coolerom 32-34C.

to ti je visoka temp. za hdd uzmi obavezno neki kuler za kuciste i za HDD

problem je bio u prokletom dzamperu koji nije postojao na hardu,pa sam ga ubacio na 1,5 gb protok i sada hard radi ko bombon,jos je i hladan kao spricer,mereno ruka metodom.
nema vise kocenja i seckanja zvuka. vise vas necu smarati,uzdravlje.

Sta su ti dzamperi na hardu 1.5G/3.0G.Sta oni rade.Imam Seagate 250G sata I.Vidim da mi ploca podrzava 3.0G bas pise na njoj ( Gigabyte 965P S3).Jedna stvar je sigurna.Na testovima za brzinu harda mnogo brze radi kada je dzamper na 3.0G.Shvatam da je bolje ali sta je to.Inace temperatura mi je stalno 38-39 a kada prebacujem nesto ne prelazi 43.

Sta su ti dzamperi na hardu 1.5G/3.0G.Sta oni rade.Imam Seagate 250G sata I.Vidim da mi ploca podrzava 3.0G bas pise na njoj ( Gigabyte 965P S3).Jedna stvar je sigurna.Na testovima za brzinu harda mnogo brze radi kada je dzamper na 3.0G.Shvatam da je bolje ali sta je to.Inace temperatura mi je stalno 38-39 a kada prebacujem nesto ne prelazi 43.

Dzamperi sprecavaju(izgleda)one probleme koje sam gore naveo(sec zvuka i slike,narocito u toku defr). kod mene su ti problemi nestali nakon ubadanja dzampera.

Moja ploca ne podrzava,na zalost 3,0g tako da sam prinudjen na 1,5 a koliko je to veca brzina rada harda ne znam,ali i ovako je ovaj hard mnogo brzi od moje 120-tke maxtora.
Stavio sam na wd chiftecov kuler( 12 cm za kuziste), da izduvava vazduh na elektronici i sada mu je temperatura 36-38 c a maxtor 26-27 c,mada ponavljam na dodir rukom mi je wd hladniji.
Hd tune test min 21, max 62,ave 49, ac time 14,burst rate 108,cpu 22%.

Poslednja izmena:
Meni je Hd tune test min25,max77,ave62,ac time13,burst rate180,cpu 4.5 %

Nisam gledao temperaturu kada mi je zatvoreno kuciste.33 mi je stalno:)

Ista stvar kod mene Maxtor ATA pokazuje 28 a na dodir je primjetno topliji od WD2500ks koji je 42-44 po Speedfan-u...

Ljudi kakav je to jumper? Mislim, gde se nalazi? Na mom WD-u od 160 Gb SATAII koji radi najsporije na svetu, nema nikakvih jumpera; odnosno, ima pinove, naravno, ali nijedan nije selektovan, a na samom hardu uopste nemam napisano koji par pinova predstavlja sta? Ako neko zna, nek' pomaga, ovaj HDD se vuce kao glista a u leru se greje na ~45 C! Gde ja da izaberem 3Gb, to mene interesuje...!:wall:

ni ja nisam dobio jumper sa mojim WD-om, imao sam neke od stare optike

Nazad
Vrh Dno