Šta je novo?

WATERBLOCK design

• Začetnik teme Začetnik teme tex707
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Pocinjem ovaj topic s nadom da ce biti dobrih priloga i ideja...mozda na kraju i uradimo nesto konkretno, tj. napravimo neki high-performance W/B...ako ne to, barem neku budget verziju koja radi pristojno.

Ako me neko brzo ne pretekne, prvi "prilog" dacu sam...

OK, evo prvog predloga u attachment-u...samo bakarna osnova, poklopac od plexi-a i backplate nisu prikazani...

Ovaj W/B nije bas lako izraditi, neophodna je glodalica, ali bi trebalo da bude pristojan performer.

tex707 je napisao(la):
Pocinjem ovaj topic s nadom da ce biti dobrih priloga i ideja...mozda na kraju i uradimo nesto konkretno, tj. napravimo neki high-performance W/B...ako ne to, barem neku budget verziju koja radi pristojno.

Ako me neko brzo ne pretekne, prvi "prilog" dacu sam...

Pozdravljam ideju i pridruzujem se (za sada nisu moje konstrukcije), tek da sve bude na jednom mestu

I jos jedna "profi" ideja, mada me cudi losa izrada. OCmania je autor

Vladd je napisao(la):
I jos jedna "profi" ideja, mada me cudi losa izrada. OCmania je autor

Ovo je jednostavna a, u isto vreme, verovatno, efikasna ideja. Ovo SIGURNO moze lako da se izradi na obicnoj glodalici. Mislim da je 10mm debljine bakarne ploce sasvim dovoljno.

BTW, verujem da bi Plexi cover bio bolje resenje...sto zbog jednostavnosti izrade, sto zbog elektrokorozije.

Vladd je napisao(la):
...

Pozdravljam ideju i pridruzujem se (za sada nisu moje konstrukcije), tek da sve bude na jednom mestu

Ovo izgleda lepo...bas cu da probam da izmodeliram nesto slicno...mada je ocigledno da je u pitanju NB ili GPU W/B, osnova moze da se iskoristi i za CPU.

BTW, definitivno CNC izrada...🙂

zasto jednostavno nekonstruisete WB tako da voda kroz njega prolazi brzo,bez ikakvog zadrzavanja,cisto da struji(trebalo bi da tako brze hladi WB).
samo vam za konstrukciju ostalog sistema treba malo vise opreme i naravno ulaganja,i treba smisliti kako i sta ce vodu da tera da se brze i konstantno krece, i jos ako dodate neki element koji bi hladio vodu....
pa de bi vam kraj bio... :mrgreen:

Mali HoBiT je napisao(la):
zasto jednostavno nekonstruisete WB tako da voda kroz njega prolazi brzo,bez ikakvog zadrzavanja,cisto da struji(trebalo bi da tako brze hladi WB).
samo vam za konstrukciju ostalog sistema treba malo vise opreme i naravno ulaganja,i treba smisliti kako i sta ce vodu da tera da se brze i konstantno krece, i jos ako dodate neki element koji bi hladio vodu....
pa de bi vam kraj bio... :mrgreen:

Zato sto je za dobar performance W/B-a potrebna sto veca lokalna turbulencija u okolini CPU core-a....

Upravo tako 🙂

Takodje se i ja pridruzujem ovoj ideji

Takodje je vazno da se voda ne zadrzava u WB-eu dugo, jer ce doci do njenog zagrejavanja... Uglavnom je najbitnije da voda prvo dolazi u centar jer ce biti najhladnija u tom trenutku. a da otice od na kraju WB-a. Slicna fora kao sto je Vladd dao na prvoj slici samo sto bi trebala voda da udara u centar. Toliko od mene

ma samo da meni stigne kompresor,hej 50psu pa to je preko 4 bara :mrgreen: onda ce te bezveze prepravljate vase WB-ove 😀
videcete vi sta je sistem za hladjenje,samo da ga zavrsim...

jazza je napisao(la):
Takodje se i ja pridruzujem ovoj ideji

Takodje je vazno da se voda ne zadrzava u WB-eu dugo, jer ce doci do njenog zagrejavanja... Uglavnom je najbitnije da voda prvo dolazi u centar jer ce biti najhladnija u tom trenutku. a da otice od na kraju WB-a. Slicna fora kao sto je Vladd dao na prvoj slici samo sto bi trebala voda da udara u centar. Toliko od mene

Ovo je potpuno tacno.

BTW, prva slika koju sam poslao predstavlja bas takav W/B, dakle voda udara tacno u centar, a odvodi se sa dva creva na krajevima...

Evo CAD modela onog W/B-a (gf4xoxide) koji je Vladd poslao....nisam imao mnogo vremena pa model nije bas identican onom sa fotke, ali ideja je ta.

Mislim da je ovakav W/B sasvim dovoljan za NB i GPU ali da za CPU ne bi bio dovoljno efikasan.

Nazalost ovde se susrecu dve nocne more studenata masinstva: termodinamika i mehanika fluida.Stoga mislim da ce biti potrebno dosta ozbiljnog isprobavanja dok se ne utvrdi najbolji dizajn.

Nenad je napisao(la):
Nazalost ovde se susrecu dve nocne more studenata masinstva: termodinamika i mehanika fluida.Stoga mislim da ce biti potrebno dosta ozbiljnog isprobavanja dok se ne utvrdi najbolji dizajn.

Nazalost samo jedna nocna mora. Prostiranje toplote (terma 2 po novom?). A posebno sto voda "radi" rezimu oko 36 do 40 gde nije nizasta. cheers

Vladd je napisao(la):
...

Nazalost samo jedna nocna mora. Prostiranje toplote (terma 2 po novom?). A posebno sto voda "radi" rezimu oko 36 do 40 gde nije nizasta. cheers

Ma cale je meni nacrtao super semu ali ja sad ne mogu da nadjem disk na kome je on to nacrtao. Ali se Tex707 ne slaze sto je to crtano rukom a ja bas i ne znam da crtam u cad-u ili iges-u itd... Nego sad ce meni iz vojske da stigne najprostiji WB-e pa cemo sledeci da radimo po crtezu. Ali me nervira sto je sve ovo samo prica a nikako da uradim nesto korisno. :cuss:

Vladd je napisao(la):
...

Zasto mislis da nije nizasta?

jazza je napisao(la):
...
Ma cale je meni nacrtao super semu ali ja sad ne mogu da nadjem disk na kome je on to nacrtao. Ali se Tex707 ne slaze sto je to crtano rukom a ja bas i ne znam da crtam u cad-u ili iges-u itd... Nego sad ce meni iz vojske da stigne najprostiji WB-e pa cemo sledeci da radimo po crtezu. Ali me nervira sto je sve ovo samo prica a nikako da uradim nesto korisno. :cuss:

Odakle ti to da se ja ne slazem...pa samo ti posalji taj crtez uradjen rukom a ja cu da ga prebacim u CAD model no sweat.

tex707 je napisao(la):
...

Odakle ti to da se ja ne slazem...pa samo ti posalji taj crtez uradjen rukom a ja cu da ga prebacim u CAD model no sweat.

Ok ta ideja mi se vec vise svidja. Evo slike malo je poveca da bi mogao da se snadjes lakse i lakse da je vidis. Izvinjavam se sto je slika ovolika ali,....

jazza je napisao(la):
...

Ok ta ideja mi se vec vise svidja. Evo slike malo je poveca da bi mogao da se snadjes lakse i lakse da je vidis. Izvinjavam se sto je slika ovolika ali,....

Cini mi se da sam ovo negde vec video....mozda gresim.

Ovo je klasican spiralni W/B...kanal je malo uzak (4mm) i relativno dubok, ali nema veze...izmodeliracemo ovo pa cemo da vidimo kako ce da ispadne.

jazza je napisao(la):
Izvinjavam se sto je slika ovolika ali,....

Odlican crtez. Samo u centralnom delu treba da bude deblji zid (prema peletu procesora). Dubinu kanala treba odrediti eksperimentalno zbog brzine protoka.

Vladd je napisao(la):
...

Odlican crtez. Samo u centralnom delu treba da bude deblji zid (prema peletu procesora). Dubinu kanala treba odrediti eksperimentalno zbog brzine protoka.

Kazem ja cale je genije. Sve je to proracunao cale, sto se tice kanala mozda ga eventualno treba malo prepraviti, ali ovaj bakar koji ja imam je izuzetno tvrd. I na obicnoj glodalici u vojsci je vrlo tesko obraditi ga. Stalno im se pomera predmet tako da cu da vam posaljem sliku 1 novembra kad zavrsim sa vojskom. Inace rec je o obicnom WB-u bez ikakvih krivina. Videcemo kako ce eksperiment da ispadne pa onda da uradimo nesto pametno. Inace jedva cekam da ga Tex707 odradi da vidimo kako to izgleda u 3d-u. :happy:

Da nije bakar berilijum. To je tvrda legura ko O🙂 . Koristi se za izradu alata (kljuceva) za rad u zapaljivim sredinama(ne "baca" varnicu).

Evo mog omiljenog WB-a. Uz male imene dimenzija mogao bi odlicno da se ponasa.

P.S. Kad vec raspravljamo o ovome: Kolika moze biti razlika u temperaturi sa losim crosdrilled WB-om i sa CNC-ovanim WB-om odlicnog dizajna???

jazza je napisao(la):
...

Kazem ja cale je genije. Sve je to proracunao cale, sto se tice kanala mozda ga eventualno treba malo prepraviti, ali ovaj bakar koji ja imam je izuzetno tvrd. I na obicnoj glodalici u vojsci je vrlo tesko obraditi ga. Stalno im se pomera predmet tako da cu da vam posaljem sliku 1 novembra kad zavrsim sa vojskom. Inace rec je o obicnom WB-u bez ikakvih krivina. Videcemo kako ce eksperiment da ispadne pa onda da uradimo nesto pametno. Inace jedva cekam da ga Tex707 odradi da vidimo kako to izgleda u 3d-u. :happy:

3D model gotov...uradjen prilicno na brzinu...Nazalost, sada vidim da ne mogu vise da uploadujem....presao sam limit od 1MB...nemam pojma sta da radim....

tex707 je napisao(la):
...

3D model gotov...uradjen prilicno na brzinu...Nazalost, sada vidim da ne mogu vise da uploadujem....presao sam limit od 1MB...nemam pojma sta da radim....

Bravo matori odlicno si to uradio. Videcemo da li mozemo da prepravimo malo zidove, ali mislim da ce voda brze ici ako je uzaniji kanal, u svakom slucaju je dubok pa cemo da uradimo tako, i da vidimo kako to ide. :boom: Od mene i vise od Tex707-a. Svaka cast jos jednom mnogo mi se svidja slicka.... :happy:

Tex707 reci da li po tvom misljenju moze da ide ovoliko kanalica ili da povecam glodalo pa da bude manje kanalica. U svakom slucaju se koristi loptasto glodalo zbog sto manjeg otpora u kanalima?

tex707 je napisao(la):
...
Idi u opcije za svoj profil i nadji sekciju za attachment-e... pa obrisi neke stare, rastereti kvotu i postuj to sto imas novo! :happy:

BTW, Tex, ja i dalje zeljno iscekujem onaj poziv... 😛
Ali dobro, verovatno si i dalje u guzvi, pa nema frke...

jazza je napisao(la):
...
Bravo matori odlicno si to uradio. Videcemo da li mozemo da prepravimo malo zidove, ali mislim da ce voda brze ici ako je uzaniji kanal, u svakom slucaju je dubok pa cemo da uradimo tako, i da vidimo kako to ide. :boom: Od mene i vise od Tex707-a. Svaka cast jos jednom mnogo mi se svidja slicka.... :happy:

Vidi...to nije slika, vec pravi 3D design...ako ti posaljem CATPart ili IGES fajl, lako neki tehnicar od toga napravi fajl za putanju alata...i ispadne to sto smo design-irali....🙂

BTW, povrsina poprecnog preseka kanala ne bi trebalo da bude manja od povrsine "uskog grla", tj npr. creva.

Mislim da ovaj tip W/B-a ne bi dao vrhunske rezultate...mozemo da smislimo nesto jednostavnije, a efikasnije.

Uzgred...4mm za bazu mi izgleda malo...da li te interesuje kako izgleda ovaj W/B kada se postavi na CPU i pritegne odgovarajucom silom (npr. oko 100N na mestu kontakta sa CPU jezgrom)..?..da li to prelazi granicu elasticnosti...??

jazza je napisao(la):
Tex707 reci da li po tvom misljenju moze da ide ovoliko kanalica ili da povecam glodalo pa da bude manje kanalica. U svakom slucaju se koristi loptasto glodalo zbog sto manjeg otpora u kanalima?

Ne, ne...strpi se malo....minimalan otpor uopste ne mora da bude cilj...

Da li si video screenshot 3D design-a W/B-a koji sada koristim u racunaru?

Nazad
Vrh Dno