Šta je novo?

Wap

• Začetnik teme mackolovac
  • Datum pokretanja
M

mackolovac

Guest
Kako prilagoditi sadrzaj web strane, kako bi bila dostupna sa telefona preko wap-a. :crash:

preporucujem ti i da intaliras neki do wap-browsera, kako bi mogao da pratis promene online. Pogledaj na yourwap.com (Wireless companion).

a to... sta znam, ja sam mislo da se .wml jos uvek upotrebljava, shvatio sam da covek hoce da napravi strane (.wml) koje ce moci da gleda kasnije na telefonu. Ako je to izumrlo onda ok.

Zoni to je prilicno rizicno resenje.. Na prvom mestu zbog toga sto ne podrzavaju svi telefoni XHTML, tj. nemaju XHTML browser, vec samo WAP (WML).

skoro svi sa ekranom u boji "razumeju" bar osnove xhtml-a (bar ja tako mislim)

jedino sto je vazno je da slike na budu PNG (jer SE ne "vidi" taj format), niti JPG sa mnogo boja (zbog Nokie)... najsigurnije resenje je GIF (jedino sto su tako slike ponekad malo vece u kB nego JPG)

loopia, naravno da WML nije izumro - on je cak bolje resenje, jer je kompatibilno sa svim WAP telefonima, ali ima i mnoge nedostatke (npr. samo crno-bele WBMP slike!)

Pa da kolorni, ali sta da rade oni sa black ekranima? To ti dodje kao kad web designer uradi sajt kompatibilan samo na Netscape-u.

pa u tom slucaju najispravniji odgovor je wml a ne xHTML obzirom da je onda postignuta najveca kompatibilnost... u svakom slucaju sam pre za wml (bilo da ces da ga propustas kroz php, bilo cist wml) jer znas da ce se sajt videti i na wap-u i preko gprs-a. A sa druge strane, bolja mu je provera telefonom nego bilo kojim browserom, pogotovo za wap only telefone...desavalo mi se da mi winwap prikazuje sve ok, dok je na telefonu syebano...
mada to su samo "my 2 cents"...

ZoNi je napisao(la):
ama, jok! Oni koji nemaju ekrane u boji, nemaju ni GPRS,

jesi siguran u to? ;) ma ima ih dosta, mozda nisi obracao paznju

ZoNi je napisao(la):
anyway, pitanje bejase: "Kako prilagoditi sadrzaj web strane, kako bi bila dostupna sa telefona preko wap-a" :)

tako bejase pitanje, tu si u pravu, i .wml strane su web strane zar ne? Nego, da ne cepidlacimo, mislim da treba posebno razvijati strane za mobilne uredjaje i "baciti" ih na neki poddomen wap.nesto.nesto, a "regularne" strane na nesto.nesto. Kada skoro svi budu podrzavali WAP 2.x specifikaciju na trzistu (pa i ako nemaju ekran u boji) onda mozemo da idemo na XHTML.

ZoNi je napisao(la):
ama, jok! Oni koji nemaju ekrane u boji, nemaju ni GPRS, tako da nije mnogo bitno... uostlom, sad vecina ljudi koji koristi wap ima tel sa ekranom u boji...

anyway, pitanje bejase: "Kako prilagoditi sadrzaj web strane, kako bi bila dostupna sa telefona preko wap-a" :)

Cek cek, kakve veze ima GPRS i WAP?! :bottle:

Bas jer je takvo pitanje, treba se truditi da se prilagodi na pravi nacin... a to je WML a na XHTML (iako dosta ljudi ima telefone sa XHTML browserom).

I to vecina... sta je vecina? Gde to pise? Pravi webmaster ne treba da tako razmislja.. mora da napravi kompatiblinost sa svim citacima na trzistu (ili barem sa najpopularnijima..)

;)

Nazad
Vrh Dno