Šta je novo?

Walter Isaacson "Steve Jobs"

Da postavis link gde moze da se cita je dozvoljeno, da kacis epub/pdf knjige koja se prodaje je piraterija.

Isto kao sto nije dozvoljeno kaciti mp3/flac fajlove pesama koje si ti ripovao na forum, isto vazi za filmove, igre itd.

Dvoumim se žestoko oko čitanja knjige. Sa jedne strane, znam da bi je prosto progutao. Sa druge strane znam da je, kao i svaka druga biografija slave ličnosti, reklama sa malim ali i bezočnim lažima i da ću se bezveze nervirati kada proverim podatke i ukapiram šta je sve pipisano Stevi.

^
Mislim da profesionalna biografija autora garantuje da to ovde nije slučaj.
Dobio sam knjigu, pročitao u dahu, a nisam ljubitelj apple proizvoda.

^
Mislim da profesionalna biografija autora garantuje da to ovde nije slučaj.
Dobio sam knjigu, pročitao u dahu, a nisam ljubitelj apple proizvoda.

Ja sam preslušao engleski audio book, mislim da je takođe bilo u jednom, ili dva dana max...(pri tome bih čak rekao da se grozim apple proizvoda:D, šalim se, poštujem ih, ali kao konzument nikako, bar dok debelo ne promene politiku firme)

posto je ovo jedina otkljucana tema o Steve Jobsu ostavicu ovde:

...

izmedju ostalog, 1983. pricao o ideji za online AppStore i distribuciju softwarea preko modema.

...nesto sto je 12 godina kasnije (1995.) Larry Ellison spominjao:

http://www.youtube.com/watch?v=8g_tcdR_pQU

a desilo se 2008. :)

u svakom slucaju sjajan govor, vizionarski ;)

A pre toga je postojala gomila BBS-ova jos od 1970 gde su se korisici dopisivali, skidali programe, itd.
Kovac, molim te nemoj vise. Besmisleno je.

Online prodaja je počela mnogo pre 1983 godine preko shareware distribucije (tada nazivane na najrazličitije načine). Ako ne znaš šta je to, to radi ovako

-Skineš program/igru
-Igraš se/koristiš neko vreme
-Iskoči poruka da ako želiš da nastaviš da koristiš program moraš da platiš. Ili je igra ograničena ili program ima odrešeni vreme korišćenja, ili ne možeš da snimiš rezultat rada... kapiraš
-Uplatiš pare na određen račun ili pošalješ novac poštom
-Opet, zavisnosti od razvojnog tima, dobiješ kod sa kojim otključaš zaključan deo, ili skoneš sa BBSa ostatk ili ti pošalju poštom punu verziju.

Zvuči li ti poznato?

Dvoumim se žestoko oko čitanja knjige. Sa jedne strane, znam da bi je prosto progutao. Sa druge strane znam da je, kao i svaka druga biografija slave ličnosti, reklama sa malim ali i bezočnim lažima i da ću se bezveze nervirati kada proverim podatke i ukapiram šta je sve pipisano Stevi.

veruj mi, 80% podataka iz knjige sam znao od ranije. (onih 20% je ionako nebitno :D)

i tacni su.

jedino sto su mnogi dogadjaji/stvari povrsno opisani u knjizi, na internetu ces naci mnogo vise podataka. iz linkova koje sam kacio po forumu mozes dosta toga zasnati vezano za SJ.

A pre toga je postojala gomila BBS-ova jos od 1970 gde su se korisici dopisivali, skidali programe, itd.
Kovac, molim te nemoj vise. Besmisleno je.

besmisleno je koliko ti zelis da ocrnis apple.

jeste, postojali su BBSovi, postojala je ideja i kod znacajnih i uticajnih ljudi kao sto je Larry Elisona pre 15 godina ali dzaba kad je Bill Gates uvek mrak 80tih sa svojom poslovnom politikom.

kad smo dobili centralizovanu distribuciju softwarea?

poenta je da smo mogli sve ovo mnogo ranije da imamo da nije bilo njega.

kad smo dobili centralizovanu distribuciju softwarea?
Kada?
... i pogresna ti je poenta. Daleko od toga da ja branim Bili Gatesa, pre bih rekao da previse dizes u nebesa Jobsa.

poenta je da smo mogli sve ovo mnogo ranije da imamo da nije bilo njega.

Mogli smo, mogli smo. Već zamišljam kako bi izgledao download npr. AutoCad-a ili StarCraft-a preko 33600 modema. :)

Ne razumes. Da se Steva pitao mi bismo davno imali ADSL brzine a danas bi ko zna sta bilo, samo da je Steva krojio buducnost a ne Bil Kapija...

Aj sad ozbiljno, da se Steva pitao danas ne bi imali ni desetinu sadrzaja na internetu koju imamo jer bi rasprostranjenost racunara bila nikakva.

veruj mi, 80% podataka iz knjige sam znao od ranije. (onih 20% je ionako nebitno :D)

i tacni su.

jedino sto su mnogi dogadjaji/stvari povrsno opisani u knjizi, na internetu ces naci mnogo vise podataka. iz linkova koje sam kacio po forumu mozes dosta toga zasnati vezano za SJ.

Hvala, sada kada si mi je ti preporučio znam da nema šanse da je čitam...

P.S.

Ne zaboravimo

Apple... computers for classes
Commodore, Sinclair, Atari, Amstrad... computers for masses

I jedni i drugi su odigrali veliku ulogu u kompjuterizaciji sveta, ali misim da sam zahvalniji ovima koji su mi kompjuter učinili dostupnim.

Poslednja izmena:
Mogli smo, mogli smo. Već zamišljam kako bi izgledao download npr. AutoCad-a ili StarCraft-a preko 33600 modema. :)
pa kad pravis bloatware software naravno da ne mozes ;)

sadrzaj i programi su uvek bili u skladu sa mogucnostima racunara i pratecom tehnikom:
Na PCju si prvo imao 8bitni GIF jer je i VGA bio 8bitni a imao si i 14400 modeme u to vreme koji su u razumnom vremenu mogli da prenesu 8bitne GIF slike.

Kad su racunari postali dovoljno snazni, pojavio se QuickTime za obradu Video materijala.

isto vazi i za programe: bili su mali dok se nije pojavio Windows. Kasnije je ionako usledila ekspanzija interneta sto je donelo i vece brzine...

Aj sad ozbiljno, da se Steva pitao danas ne bi imali ni desetinu sadrzaja na internetu koju imamo jer bi rasprostranjenost racunara bila nikakva.
stvarno verujes u to?

Hvala, sada kada si mi je ti preporučio znam da nema šanse da je čitam...
na svoju stetu u svakom slucaju ;)

... i pogresna ti je poenta. Daleko od toga da ja branim Bili Gatesa, pre bih rekao da previse dizes u nebesa Jobsa.
ukusi su razliciti. ...ali u pravu si. (naravno, imam svoje razloge zbog cega je tako...)

Poslednja izmena:
ja uopste nisam apple fan, niti imam njihove proizvode, i takodje ne citam knjige, ali ovu sam poceo da citam i za dve veceri sam procitao 20% knjige, i nije losa, vredi procitati ;)

Sjajna je knjiga. Ja sam je 'progutao' letos kad sam bio na moru. Mislim da bi se svidela svakom koga zanimaju računari, nevezano za mišljenje koje imaju o Džobsu, Eplu, i njihovim proizvodima...

Knjigu je pisao eminentni američki novinar. Trudio se da je napiše objektivno; dakle, gdegod je citirao Džobsa, to je bilo vrlo jasno navedeno. Na nekoliko mesta diskretno stavlja subjektivno mišljenje o Džobsu (njegovom temperamentu, odnosu prema drugim ljudima, kompanijama itd). Ta mišljenja su prilično realna.

Knjigu sam pročitao kad se pojavila (pre više od godinu dana). Opšti utisak o knjizi sam već ovde izneo prošle godine pa neću da ponavljam (ukratko -- Džobs je bio vrlo komplikovan čovek veoma preke naravi).

Dakle, bez obzira da li ste ljubitelji Epla ili ste mrzitelji kompanije i njenog tvorca, knjiga će vam sigurno biti veoma zanimljiva. Za svakoga ko nema volje ni vremena da kopa po internetu u potrazi za biografskim detaljima o Džobsu, ovde je na jednom mestu spakovan istorijat jedne od najuglednijih kompanija sveta i njenog dinamičnog vođe. Bez obzira na kontekst, i van svih konteksta, knjiga je zanimljivo i korisno štivo.

Vrh Dno