Šta je novo?

Walter Isaacson "Steve Jobs"

pralexis

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2012
Poena
170
stiv.jpg

Ekskluzivna biografija kreativnog vizionara koji je promenio savremeni svet.

Napisana na osnovu više od četrdeset intervjua sa Stivom Džobsom, kao i na osnovu više od stotinu intervjua sa članovima porodice, prijateljima, suparnicima, konkurentima i kolegama – ova knjiga predstavlja hroniku burnog života i žestoke ličnosti kreativnog preduzetnika čija je strast prema savršenstvu i mahniti nagon za delanjem doneo revoluciju u šest privrednih grana: u personalnim računarima, animiranim filmovima, muzici, telefonima, tablet računarstvu i digitalnom izdavaštvu.

U vreme kada društva širom sveta pokušavaju da stvore privredu za digitalno doba, Džobs je najistaknutija ikona inventivnosti i primenjene imaginacije. On je znao da se nova vrednost u dvadeset prvom veku najbolje može stvoriti spajanjem kreativnosti i tehnologije, pa je izgradio kompaniju u kojoj su stvaralački iskoraci bili kombinovani sa izvanrednim inženjerskim dostignućima.

Iako je Džobs sarađivao u nastanku ove knjige, nije zahtevao da ima kontrolu nad onim što će biti napisano, pa čak ni pravo da to pročita pre nego što knjiga bude objavljena. Ništa nije zabranio, štaviše, podsticao je ljude koje je poznavao da govore iskreno. „Uradio sam mnogo stvari kojima se ne ponosim“, rekao je on. „Ali u mom ormaru nema takvog prljavog veša koji niko ne bi smeo da pronađe.“

Džobs je umeo da dovede ljude oko sebe do besa i očajanja. Ali njegova ličnost i proizvodi bili su isprepletani, baš kao što je to slučaj s „Eplovim“ hardverom i softverom. Njegova izuzetna priča, ispripovedana u ovoj majstorskoj biografiji, ispunjena je lekcijama o inovacijama, liderstvu i vrednostima.

Knjiga izlazi 23. aprila
(izvor)

kako izlazi kad je ja vec imam pola godine?

obrati pažnju: "Stiv Džobs", dakle nije Steve Jobs ;)

Upravo. Knjiga je odavno izasla na engleskom, malo kasnije na hrvatskom jeziku. Ali u Srbiji na srpskom jeziku izlazi u ponedeljak.

Jel se zna cena, ako je ispod 1000din uzimam je odma

Videh post od nekog lika da je proverio u Laguni bice 1200 dinara, mada cisto sumnjam. U drugim drzavama kostala oko 20e, nesto manje, ali ko zna kakav je kvalitet izrade knjige. Bice vrv i popusta za clanove kluba citaoca. Sve u svemu vredi kupiti knjigu. Ovde mozete takodje prokomentarisati samu knjigu. :)

Poslednja izmena:
Upravo je izasla knjiga. Cena knjige je 1190 din sa popustom 893 din. (meki povez)
Odlomak

Ja sam u naslovu pogresio hteo sam da stavim Stiv Džobs na srpskom ali reko ajde na eng pa sam na brzini ispravio i izostavio to "i" koje sam u početku napisao.

Da li knjiga postoji u elektronskom formatu ?

Znam da postoji engleska verzija, nego me zanima ova nasa, na srpskom :)

Odlicna knjiga. Ima skoro 800 stranica. Prosao sam tek 220 i jako mi se svidja. Stiv mi se za sada ne svidja kao osoba i definitivno ne bih radio sa njim :) (mozda se to kasnije u knjizi promeni :)) , ali me definitivno inspirise. Razumem onu njegovu opsednutost dizajnom :) I ja sam umeo da mucim ljude na taj nacin :D . Mada ja se najvise bavim softwerskim dizajnom i nisam miran dok mi neka ikona (i sl.) ne bude pixel perfect i na najlosijem monitoru. Sta mislite kako mi je bilo dok sam imao C64 i EI Nis televizor :)

ja sam procitao mozda 1/5 engleske verzija i desetak strana naseg prevoda: mislim da je prevod stvarno nakaradan.

Nije toliko strasan prevod.

Inace knjiga postaje sve bolja i bolja, stigoh do trecine. Must have za sve koji su odrasli uz racunare, prava mala istorija o dogadjajima i ljudima koji su uticali na moredno racunarstvo. Ja sam inace mislio da se Bil i Dzobs nisu puno susretali tokom godina, kad ono :) Ranije sam nesto malo gledao Pirate iz silikonske doline, ali nisam odgledao ceo film.

Ja sam inace mislio da se Bil i Dzobs nisu puno susretali tokom godina, kad ono :) Ranije sam nesto malo gledao Pirate iz silikonske doline, ali nisam odgledao ceo film.

nemoj preskociti www.folklore.org

ali obavezno treba procitati i: THE HOME COMPUTER WARS by Michael S. Tomczyk - iz ove knjige se vidi koliko Cringely X ("Pirate iz silikonske doline") nema pojma sta se desavalo van Apple sveta 70tih i 80tih ;)

Upravo završavam eng. audio verziju i kao ljubitelj androida, ali neko ko je probao i ios, preporučujem je svima, zaista sjajna knjiga o liku koga ne možete ignorisati.

Voleo bih da je Isakson napisao i biografiju o Bil Gejtsu, nisam siguran koliko su zaista dobre knjige koje trenutno postoje o njemu...

omg... bill gates...

o njemu ce se tek pisati ;) ...prava istina.

btw jel postoje neki interviewjui ili besede b. gatesa na you tube? (izuzev comdexa) u kojima se moze nesto pametno cuti?

...makar da izdaleka lici na ovo: http://www.youtube.com/watch?v=Q82weiAJmaA

Poslednja izmena:
Pogledacu sve.

Zaista odlicna knjiga. Ja istovremeno i mrzim Jobs-a i divim mu se. Dok je bio ziv verovatno je bio najmocniji covek na planeti, pogotovo zadnjih nekoliko godina. Mogao je da ubedi papu da promeni veru - bez zezanja. Neverovatno je koliko je to kompleksan covek bio, i prepreden i usredsredjen i sarmantan i strastven.

Ja se iskreno nadam da je izabrao prave ljude koji ce da vode Apple u narednom periodu. Tim je definitivno sposoban i nadam se da je dovoljno cvrst. Sad treba im neko malo lud, kao Dzobs.

Ne znam, ja sam zaista cenio Apple jos od malih nogu. Secam se kad sam u Svetu Kompjutera (na nekom jadnom papiru) prvi put video MacOS. Odusevio sam se. Posle toga, kada sam pravio programe na C64, pravio sam ih naravno sa GUI-em i kopirao stil prozora sa Mac-a :) Doduse nisu mogli prozori da se pomeraju i td. ali je bilo fino :) Od tada sam se zaljubio u GUI cime se i danas bavim :) Ja sam isto dizajner i programer (mogu poslati ko zeli na PM da vidi moj sajt, da vidi o cemu pricam) i ponekad mi je definitivno tesko da se odlucim za neki dizajn i biram boje danima. Umem i da izludjujem ljude zbog toga, ali definitivno je takav rad dao rezultate :)

ja sam koristio Mac OS 1987. mozda - na Atariju ST i bilo mi je zanimljivo kakvi programi postoje na Mac-u (MugShot, Alice in Wonderland, LoadRuner :)) ali to je opet bio samo deo onoga sto mi je ST omogucavao... pocevsi od GFA basica, preko NeoChrome-a do Calamusa ;)

Mac je ipak bio samo delic STa.

Ja sam nazalost imao samo C64 (ali jedan moj drug je imao Amstrada :) ) . Nisam imao para za disketnu jedinicu da instaliram onaj GEOS (tako bese se zove), ali on je kasnije dosao. Uglavnom, isprobao sam i Spektruma preko emulatora i pravio neke fine igrice jer je imao bolji Basic od C64. Onda sam pronasao Simons Basic i zaljubio se :)

Secam se i da sam u QBasicu na DOS-u pravio GUI programe. Opet sam se zaludjivao da napravim prozore kao u MacOS-u. Isto je vazilo i za TurboPascal.

Pffft.... MS basic, simons basic.....

Pravi muskarci su programirali iskljucivo u asembleru na c64 :) Jos uvek imam listinge introa i demoa koje sam radio, diskete su odavno propale.

Hteo sam i ja. Posle Peek i Poke-a sam i mogao. Zelim u Delphiju da vrlo malo koristim i ASM (tesko je naci dokumentaciju), cisto za neke sitne rutine.

Cak sam i otkucao onaj kod u Basic-u koji unosi podatke iz DATA nizova (iz knjige Basic i Strojno Programiranje), ali nije hteo da se startuje :( Trazio sam danima gde je greska, ali nista :( Naucio sam i ASM iz te knjige koji u principu i nije tezak, ali je naporan. Posle toga sam nabavio gotove programe za unos asemblerskog koda, ali nisam vise imao zivaca da pisem nesto vece. Tad sam i naisao na Turbo Pascal i evo sad sam na Object Pascalu i c#-u . Ali, uspeo sam u Simons Basicu da napravim video igre :) Bile su sasvim igrive i glatko su se sprajtovi kretali :) Moj brat se verovatno i dalje seca kad smo napravili prvu platformsku igru.

Kad se vec prisecam, moram da napomenem da sam pravio i gamepad :D . Uzeo sam jednu dasku, povezao sve zicice, zatim isekao parce one izolir hartije sto se nalazila unutar C64 :) i povezao sa 4 dugmeta od lima. Ladno smo igrali neke igrice na tome :) Ako je moji nisu bacili, slikacu je pa da se smejemo svi :D

Da li mozda znas gde se moze naci dokumentacija za ASM i Delphi? Da li je fakticki u pitanju asembler za PC?

Sto se tice knjige, procitao je do kraja i sada sam malo tuzan :) Definitivno je bio veliki covek koji je sledio svoje snove i imao strast. Nista osim toga vise ne mora da se kaze.

Napomenuo bih i jednu stvar koja me cesto tera da probam nesto novo i krenem ka necem novom, a pominje je i Dzobs: I sam put je nagrada - da znate da jeste!

Ovaj post sam vise napisao radi sebe, nadam se da necemo upasti opet u neku polemiku :)

Nema potrebe da ulazimo u neku polemiku, uvek mi je simpaticno kad se neko seti prapocetaka pa se iz nekog razloga (nostalgija?) osetim pozvanim da repliciram.

Sto se delphi-ja tice licno mislim da nema potrebe da se zamlacujes sa asemblerom osim ukoliko ne programiras neke zaista jako specificne stvari (recimo, kontrolu custom periferija gde zaista moras da se spustis do nivoa bitova, flegova i registara) ili imas potrebu za zestokom optimizacijom, s'tim da uopste nije sigurno da ce tvoj asemblerski kod (narocito ako bas i nisi majstor za asembler, sto danas vise niko i nije :) ) biti bolje optimizovan od koda koji generise kompajler.

Objektni paskal, ako se dobro secam, izmedju ostalog podrzava pointere tako da se i kroz delphi bez problema radi kontrola flegova i registara, slicno kao recimo u C-u.

Tad smo bili klinci i imali smo ciste namere. Bilo nam je bitno samo da nesto naucimo, a danas pare imaju vecu ulogu :(

Ja imam neke graficke rutine, npr. za iscrtavanje gradienta i sl. koje bih mogao da ubrzam. Nije problem kada jedna kontrola prikaze gradient, ali kada ih ima vise na ekranu primeti se sitan lag, pogotovo na sporijim racunarima. Gradiente bas cesto koristim.

posto je ovo jedina otkljucana tema o Steve Jobsu ostavicu ovde:

izmedju ostalog, 1983. pricao o ideji za online AppStore i distribuciju softwarea preko modema.

...nesto sto je 12 godina kasnije (1995.) Larry Ellison spominjao:

http://www.youtube.com/watch?v=8g_tcdR_pQU

a desilo se 2008. :)

u svakom slucaju sjajan govor, vizionarski ;)

Da li je po pravilima foruma da se postavi pomenuta knjiga na srpskom jeziku u .pdf formatu i .epub (za iBooks)?
Ukoliko jeste, rado ću podeliti sa vama odrađenu knjigu.

Vrh Dno