Šta je novo?

Wake up on modem,kako?

mikele

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
620
Razmisljam kako da izvedem scenario po kome bi se racunar budio iz standby-a i zatim odradio neki posao. Fora sa RTC alarmom iz BIOS-a radi super i koristim je ali me zanima mogucnost da se kompjuter probudi iz standby-a na signal iz modema. To bi mi bilo jako znacajno za potrebe fax managera koji koristim a cesto nisam tu pa bih voleo da to automatizujem, a voleo bih i da vidim da li bi sve to moglo da radi sa Symantec-ovim Pcanywhere-om, konkretno me zanima da li bih mogao da moj racunar "probudim" sa nekog drugog racunara,odnosno pozovem i pristupam podacima na njemu. Ako neko zna bilo sta o ovome, ako je probao nesto slicno, i ako ima bilo kakvih iskustava jako bi mi znacilo, a verujem i mnogim ljudima koji prate ovaj forum. Dakle, sta mi je sve potrebno: hardware,software, podesavanja u BIOS-u i slicno.
Ja konkretno imam Epox 7kxa plocu sa Award BIOS-om,i PCI Lucent modem, operativni sistem je Win2000, ukljucen mi je ACPI i sve to radi savrseno sto se tice Power management-a. Da li sa tim moze da se odradi sve ovo sto sam naveo?

mikele je napisao(la):
Razmisljam kako da izvedem scenario po kome bi se racunar budio iz standby-a i zatim odradio neki posao. Fora sa RTC alarmom iz BIOS-a

Mislim da taj "wake up on modem" ne radi sa internim modemom, vec samo sa externim. Konkretno, potrebno je dovesti neki mali napon na pin RI (ring indikator) serijskog porta. Budi se bez greske :)
A u bios-u naravno ukljuciti potrebne opcije, "wake on modem", "wake on ring" ili sta vec...

Potrebno je da na ploci i na samom modemu imas konektor za Wake on Ring. Pgledaj uputstvo za plocu. Ako hoces preko mreze da aktiviras racunar na ploci treba da postoji konektor kao i na mreznoj karti za Wake on LAN.

Na ploci postoji konektor, na Lucentu ga verovatno nema ali je ovaj prvi kao sto rece Gojkos namenjen za eksterni modem. Dakle kao sto sam i mislio bez eksternog modema nista od svega ovoga.

Dali u uputstvu za plocu pise da je iskljucivo za eksterni modem. Prenosim ti sta pise za moju plocu (Abit KT7):
"If yuo have an INTERNAL modem adapter that suppots this feature, then you can connect the spesific cable ..."
Kao sto vidis moze za interni ali modem mora da podrzava tu opciju i moras da imas odgovarajuci kabl. Vidjao sam u prodaji mrezne kartce koje podrzavaju tu opciju ali nisam siguran da ces uspeti kod nas da nadjes interni modem sa tom opcijom. Ali ako ti treba vredi se potruditi.

pantas je napisao(la):
Dali u uputstvu za plocu pise da je iskljucivo za eksterni modem. Prenosim ti sta pise za moju plocu (Abit KT7):
"If yuo have an INTERNAL modem adapter that suppots this feature, then you can connect the spesific cable ..."
Kao sto vidis moze za interni ali modem mora da podrzava tu opciju i moras da imas odgovarajuci kabl. Vidjao sam u prodaji mrezne kartce koje podrzavaju tu opciju ali nisam siguran da ces uspeti kod nas da nadjes interni modem sa tom opcijom. Ali ako ti treba vredi se potruditi.

Sad si me stvarno opasno zaintrigirao, evo drzim u ruci kutiju od modema,(inace Lucenta ima raznih, ovo je neka kutija na kojoj pise "Golden melody" nacrtan je neki satelit,pise zutim slovima "PCI modem V.90", mozda neko i prepozna kutiju pa ukapira o kom se modelu radi) u svakom slucaju pozadi ima neka tabela na kojoj su upisana imena modela i pored ovog mog MP-LU56PCI je cekirano odnosno stiklirano "Wake PC on ring"). Da li bi to znacilo da ovaj Lucent to ipak moze?
A sto se ploce tice,to vec ne znam, pise za Eksterni da moze ali za interni bas nista. Mozda cu morati da se raspitam na Epox-ovom sajtu.

Sinoc sam poslao mejl Epox-u i vec su mi odgovorili:

"The board supports it but you need a cable from the modem to the board.

Best Regards,

Michael (FAE Team)

EPoX Europe Computer B.V"

znaci moze, e sad koji kabl i kako se to kaci, na stampanoj ploci modema nema nikakvog prikljucka, da se to mozda ne kaci na LINE ili PHONE prikljucak? Inace prikljucak za Wake up on modem na ploci je odmah pored 3 pci slota, gde je modem i uboden. Jel neko zna kako ovo ide?

Nazad
Vrh Dno