Šta je novo?

Wake on LAN

vipi

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
620
Treba mi da mogu da ukljucim comp kada nisam kuci preko neta i to radi ali samo 5min nakon sto iskljcim comp. Comp ima staticnu IP, na netu sam nasao da treba na broadcast adresu da se salje paket ali ne radi. Help

Ja, kolko se razumem u to, mislim da ti treba ruter kući koji podržava WoL. broadcast u internet zoni ti verovatno nije dozvoljen, treba ti privatan subnet u kome bi radio slanje carobnih paketa. Treba ti ili, ruter koji i firmware-u ima wol aplikaciju (generises paketic lokalno) ili dozvoljava nat na x.x.x.255 (broadcast) adresu privatnog subnet-a (generises paketic remote, tipa, preko nekog web site-a pa ga ruter translira u broadcast privatne mreze)

Znaci ruter ne da NAT na broadcast adresu posto packet ne stize do PC-a..
Nazalost ruter nema WOL funkciju, a ne moze ni dd-wrt da se stavi, sve bi bilo jednostavno..

Nije ti potreban ruter koji podrzava wol.
Da bi to radilo trebas u biosu podesiti wake up preko pci ili lan opcije ( sve zavisi sta imas od opcija) , u ruteru propustiti port ( obicno se koristi port 9 ) ka racunaru ( ip adresa - mora biti staticka) koji zelis upaliti.
Najlakse mozes uvrditi sta zeza ako isprobas wol funkciju prvo u lanu. Ako to prolazi a nece preko wan-a onda moras ispravno propustiti port u ruteru. Ako nece ni u lanu nisi lepo podesio u biosu ili tvoja ploca to ne podrzava ( sve novije to podrzavaju) ili je do mreznih podesavanja.

Poslednja izmena:
Sve je to uradjeno, radi u LANu i preko neta ali samo dok ruter zna koji je PC sa ciljanom IP adresom, tj valjda dok je u CAM tabeli.

Nije ti potreban ruter koji podrzava wol.
Da bi to radilo trebas u biosu podesiti wake up preko pci ili lan opcije ( sve zavisi sta imas od opcija) , u ruteru propustiti port ( obicno se koristi port 9 ) ka racunaru ( ip adresa - mora biti staticka) koji zelis upaliti.
Najlakse mozes uvrditi sta zeza ako isprobas wol funkciju prvo u lanu. Ako to prolazi a nece preko wan-a onda moras ispravno propustiti port u ruteru. Ako nece ni u lanu nisi lepo podesio u biosu ili tvoja ploca to ne podrzava ( sve novije to podrzavaju) ili je do mreznih podesavanja.

Ima jedan problem u tvom pristupu...kako da uradis port forward prema racunaru? NAT pravilo mozes da definises prema IP adresi a racunar koji treba da upalis je nema. Zato ovaj postupak sa broadcast-om...bez toga nema WOL-a.

U nekom wol software-u ukucas mac adresu racunara i taj signal se salje racunaru sa definisanom mac adresom...

Najlakse resenje je nabaviti ruter na koji moze da ide dd-wrt fw i nikakav problem vise nece biti sa paljenjem racunara iz vana(od spolja). Unutar mreze je daleko manji problem upaliti zeljeni racunar.

U nekom wol software-u ukucas mac adresu racunara i taj signal se salje racunaru sa definisanom mac adresom...

Koji softver koristiš?

Da li bi na ovaj način bilo moguće poslati paketić sa tableta da se pokrene računar a zatim virtuelizacijom dobiti windows aplikaciju na android tabletu?

Hvala za info. Da li je moguć scenario sa Androidom koji sam naveo

Moze naravno. Stim sto je bolja varijanta da imas otvoren nalog kod nekog ddns provajdera ( no-ip.org ) i onda koristis umesto ip adrese taj poddomen koji si prethodno konfigurisao u ruteru

@vipi
Šta se od navedenih najbolje pokazalo?

@maxa007
Jesi li koristio njihove usluge?

Jesam i odlicni su sto se mene tice.
Posle dyndns-a, oni su najpoznatiji sto se tice tih usluga.
Moras otvoriti kod njih nalog, a.zatim te podatke ukoliko tvoj ruter podrzava ddns uneti u njega.
Preko onog programa sto sam ostavio link, mozes testirati da li paket - signal stize na tvoj racunar.
Imas po netu i online port scanere koi skeniraju da li su odredjeni portovi slobodno odn prohodni na tvom ruteru, pa i tu mozes videti gde lezi problem, ukoliko zapne negde.

Postoji opcija disable i ddns.org tako je verovatno sa postojećim firmware nemoguće ubaciti

DDNS.jpg

Hvala ti za info. Što se ddns tiče HG uređaj dozvoljava samo ddns.org

Uspesno radi sa MikrotTik-om i DDWRT, korisim. U ostalim slucajevima nisam probao. Sigurno moze ako je cable internet i na lanu javna IP adresa. Obavezno podesavanje u windowsu za WOL.

Ovako je na MT
[admin@RB750GL] > tool wol interface=ether5-slave-local mac=11:22:33:44:55:66

Na onoj slici kojoj sam postavio se vidi mogućnost disable a u padajućem meniju je i drug aponuđena mogućnost. Tako d anevidim opciju kako bi nabacio neki drugi

Ako ti ruter podrzava samo ddns.org onda moras njega i koristiti. Mikrotik podrzava sve vrste, realno se samo skripta izmeni za odgovarajuceg dns provajdera i cao.

Hvala ti za info, sad sam na forumi video da je nabačen neki nov firmware na ove cisko sbb HG uređaje pa postoji mogućnost i d ase situacija po tom pitanju poboljšala

štosetiče ažuriranja na sbb cisco hg uređajima situacija je ostala ista

Nazad
Vrh Dno