Šta je novo?

Wake on LAN sa posla na kucni komp

Skaki

Čuven
Učlanjen(a)
06.08.2002
Poena
619
Treba mi pomoc oko nacina da palim i gasim kucni komp sa posla. Skontao sam sve oko remote connection-a, kako da se ulogujem na komp, i da ga ugasim ili restartujem ili bacim na stand by, ali to sve znam kad je komp vec upaljen. Ono sto nisam uspeo da iskopam na netu je kako da ga upalim preko wake-on-lan opcije. Situacija je sledeca, kucni komp mi je nakacen utp kablom na ruter Tp link WR542G a ruter na sbb kablovski i ima integrisanu mreznu koja ima opciju wake on lan i na oba kompa je XP.

Ono sto ne znam je kako se pravi i salje taj "magic package" koji pali komp, da li uopste to moze ovaj ruter koji imam? E sad, citao sam po netu da se instaliraju neki programi pomocu kojih se moze olaksati taj proces, na kucnom nije problem, ali ja na poslu nemam mogucnost instaliranja bilo cega jer nisam admin, a ne zelim da cimam admina za to... Da li moze ovo sve sa standardnim softwareom koji su integrisani u XP? ili nekim programom koji se ne instalira...

Hvala na pomoci...

Da li tp-link ruter ima wake on lan ili sbb kablovski. Pretpostavljam ruter. Samo ja sam pročitao manual tog rutera i nema ništa o wake on lan.

Pretpostavljma da je jedini moguć scenario da ti preko interneta pristupiš web interfejsu rutera i tu onda iz nekog menija izabereš navodnu opciju wake on lan i biraš po zapamćenoj MAC adresi koji komp da digneš. Ali samo ako ta opcija zaista postoji. Gde si pročitao da ima WOL.

Wake on lan sam rekao da postoji opcija za mreznu na poloci kucnog kompa, ne znam za ruter ni kablovski modem...

Pa wake on lan podržava svaka obična ploča od početka veka. Čini mi se da taj ruter ne podržava. Znači ništa od wake on lan sa interneta.

Ali, ako ti očajno treba, na takve rutere može da se uflešuje varjanta embedded Linuxa (sa sve web interfejsom, ali mnogo moćnijim, a pošto je to linux može i preko konzole, a tu tek može svašta da se radi). Samo mi se čini da još uvek ne postoje varjante za tvoj ruter, a po nekim pričama u skrivenim krajevima interneta neće ni biti nego tek za sledeću reviziju hardvera.

Ako ti ova šema ne odgovara, jedino da ostavljaš komp uključen kad izlaziš a misliš da će ti trebati.

Bedak... Znate li koji ruter podrzava to sto mi treba?

Recimo da ne gasim komp, da ga ostavljam na stand by, tad je prakticno upaljen, ali ne rade monitor ni ventilatori itd, da li moze u tom slucaju da se digne preko neta? Mislim da sam procitao negde da kad je komp u stand by modu, da zadrzava IP adresu sa kojom moze da se probudi, ali postoji mogucnost da ga probude druge stvari pored mene...

Neke ideje?
Hvala

Nije uopšte potreban ruter koji podržava WOL , čak šta više nisam nigde video ni da ima takvih, već je potrebno u firewall podešavanjima rutera vezati određen port sa unutrašnjom IP adresom računara. Nakon toga je potrebno saznati spoljnu - javnu adresu rutera i onda se može krenuti sa slanjem "magic" paketa koji bi "budili" računar.

E, izvini ja se zahebo. Promakla mi je jedna važna stvar, a to je da postoji u lokalu IP adresa 192.168.1.255 (a treći broj može biti i 0), a to je adresa za emitovanje (pošto je računar meta isključen, on nema IP adresu pa se magični paket mora emitovati svima priključenima, a samo komp meta će ga prihvatiti).

Dakle, ti treba u ruteru da podesiš port forwarding, da sve što dođe sa spolja na port 7, 8 ili 9, bude prosleđeno na iste porotve na adresu 192.168.1.255 (ili 192.168.0.255). Znači vidi u Windows-u koja je IP adresa (da li je 0 ili 1), pa tako i podesi. Kako da podesiš konsultuj uputstvo za ruter.

Ovako će ruter kad primi magični paket sa interneta na svoj spoljni IP na portove 7, 8, 9, emitivati paket u lokal. Ako paket sadrži niz od 6 bajtova vrednisti 255, praćen nizom od 16 ponavljanja MAC adrese kompa mete, njegova mrežna karta će ga prihvatiti i probuditi ga.

Dakle sad ti samo treba alat za slanje magičnog paketa. Za to postoje razni sajtovi. Kucaj u Google wake on wan ili wake on lan online ili wake on lan internet. Na nekom od tih sajtova ukucaš spoljni IP rutera i MAC adresu kompa mete i možda port (stavi 9).

da. treba da se magicni paket forward-uje na broadcast adresu mreze ali tu je problem. fotward na broadcast adresu neces moci uraditi ni sa jednim kucnim ruterom jer je ta opcija onemogucena iz sigurnosnih razloga. jedina opcija je ruter koji moze da salje magicni paket pa da komandujes tako sto se kacis na ruter spolja

mora malo da se majmunise oko toga, posto ti dobijas dinamicki ip od provajdera. Moras da napravis svoj server koji se sinhronizuje sa nekim serverom na netu tako da u svakom trenutku znas svoj ip kod kuce

Evo ovako, jos sam kopao po netu i ovo su rezultati:
Koristio sam uputstvo sa ovog sajta http://www.home-network-help.com/wake-on-lan.html i delimicno sam postigao zeljeni rezultat. Zelja mi je bila da preko neta ugasen komp, komp u hibernaciji ili komp na stand by-u, upalim i zakacim preko remote connectiona i po potrebi opet ugasim, bacim u hibernaciju ili na stand by. Od svega ovoga uspelo mi je samo da uspesno upalim ugasen komp. Kad mi je komp na hibernaciji ili na stand by, iz meni nepoznatih razloga se komp sam pali cim se ugasi. Nesto ga pali bez moje komande...

Sve u svemu kad mi je potreban kucni komp, moram ga podesiti da se pali preko WOL ali u tom slucaju moram ga ugasiti (shutdown) pre nego odem na posao, jer drugacije nece ostati ugasen :) a ako hocu da koristim stand by (na koji sam mnogo navikao) ili hibernaciju, moram prethodno iskljuciti WOL na mreznoj da ga nebi budila...

Na ruteru nista nisam dirao...

Imate li neke ideje na koji bih nacin mogao da ogranicim komp da se pali iz hibernacije ili stand by-a iskljucivo na neki nacin, a ne na bilo koji, kakav je sad slucaj?

Poslednja izmena:
da. treba da se magicni paket forward-uje na broadcast adresu mreze ali tu je problem. fotward na broadcast adresu neces moci uraditi ni sa jednim kucnim ruterom jer je ta opcija onemogucena iz sigurnosnih razloga. jedina opcija je ruter koji moze da salje magicni paket pa da komandujes tako sto se kacis na ruter spolja

E, pa to je onda ono eksplicitno podržavanje WOL-a na ruteru koje sam pomenuo (u stvari izmislio :)). Onda ako ne može da se forwarduje na brodcast ili ruter nema ekcplicitan wake on lan u web interfejsu, jedino ostaje da se uflešuje linux (openwrt se zove valjda), ali morao bi da se kupi drugi ruter koji je 100% kompatibilan. Pa onda u linux-u može da se podesi bilo kakav forwarding.

@Skaki: Taj tutorijal je za wake on lan u okviru kućne mreže, ne i preko interneta.

Poslednja izmena:
Hm, taj sajt kaže da se port forwarduje na adresu računara, a ne na broadcast. Kako to radi.?

Hm, taj sajt kaže da se port forwarduje na adresu računara, a ne na broadcast. Kako to radi.?

Lepo. Samo forwarduješ spoljni port rutera ka unutrašnjoj adresi i portu na tom računaru.

Inače , TP Link uređaji imaju veoma lepu opcij Virtual Servers kojom se to još lakše postiže.

http://www.tp-link.com/english/soft/200977201255.pdf

Za više informacija strane od 47 do 49.

Problem može biti da ruter "zaboravi" odnosno obriše MAC adresu uređaja kojem želimo pristupiti zbog neaktivnosti.

Zato je najbolje probati metodom sa linka koji sam gore naveo.

Takođe, ovaj ruter poseduje i DDNS opciju, tako da uređaj sam može održavati konekciju u slučaju da dođe do promene IP adrese od strane provajdera dok korisnik samo treba kucati FQDN.

Poslednja izmena:
uh... ovo su spanska sela za mene... :)

Vrh Dno