Šta je novo?

Wake On Lan ne funkcionise (ASUS P5Q-E)!!!

Sale_Nis

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2003
Poena
620
Pozdrav svima..

Imam ozbiljan problem sa novom plocom.. Naime, pre nekih 10 dana sam zamenio Gigabyte plocu sa P35 chipsetom za gore pomenutog ASUS-a.

Ploca radi stabilno sve ok i tako dalje, medjutim imam veliki problem sa WOL funkcijom koja ne funkcionise, a od izuzetnog mi je znacaja! Siguran sam da WOL paket stize do mashine (svakako sam Gigabyte-a "budio" na isti nacin), u Windows 7 je sve lepo konfigurisano, u BIOS-u isto, medjutim racunar se ne budi!!!

Wake on PCI-E i wake on PME su aktivirani u biosu, ACPI 2.0 tabele takodje, medjutim nesto tu ne stima!

Da li je neko imao slicnih problema sa doticnom plocom!? na netu sam nasao par postova vezanih za P5Q ali ne i za -E model.. Inace moja ploca ima 2 x mreznu karticu za razliku od P5Q i obe su od Marvella..

Dakle... UPOMOC! :)

J*bo ja sve, ako ne platim do kraja Rumuna da pritiska POWER button na moj poziv.. Izmislicu Wake On Rumun..

Uhh sto mi ovo sr*nje nocas pokida zivce!

Odgovor i dalje: TRUBA!

:wall:

Poslednja izmena:
Uh ja imam P5Q-E. Pogledacu sta moze da bude, ali probaj ponovo da proveris podesavanja iz windowsa i da nisi podesio jednu umesto druge kartice!

Evo, moras da enablujes "Power On by PCIE Devicess" u BIOS-u (Power-> APM Configuration), Pa onda za tvoj adapter u Windowsu iz device managera ides Properties-> Advanced-> "Shutdown Wake-up" setujes na Enable, zatim "Wake Up Capabilities" setujes na Magic Paket. Trebalo bi da radi. A da, u BIOS-u (Power-> APM Configuration) Energy Star 4.0c Support mora da bude Disable.

Vazni je da znas da WOL radi ako racunar ugasis stndardnom procedurom preko shut-down menija u windowsu. WOL ti nece raditi ako si ugasio racunar pre nego sto se windows podigao u potpunosti!

Pazi ja sam ovo pisao pod predpostavkom da koristis PCI-E mreznu karticu Marvell Yukon 88EE8056. Ako koristis onu drugu Marvell Yukon 88EE8001 onda moras da enablujes "Power On by PCI Devices" u BIOS-u (Power-> APM Configuration), jer je to PCI a ne PCI-E kontroler.

Poslednja izmena:
Uh ja imam P5Q-E. Pogledacu sta moze da bude, ali probaj ponovo da proveris podesavanja iz windowsa i da nisi podesio jednu umesto druge kartice!

Evo, moras da enablujes "Power On by PCIE Devicess" u BIOS-u (Power-> APM Configuration), Pa onda za tvoj adapter u Windowsu iz device managera ides Properties-> Advanced-> "Shutdown Wake-up" setujes na Enable, zatim "Wake Up Capabilities" setujes na Magic Paket. Trebalo bi da radi. A da, u BIOS-u (Power-> APM Configuration) Energy Star 4.0c Support mora da bude Disable.

Vazni je da znas da WOL radi ako racunar ugasis stndardnom procedurom preko shut-down menija u windowsu. WOL ti nece raditi ako si ugasio racunar pre nego sto se windows podigao u potpunosti!

Pazi ja sam ovo pisao pod predpostavkom da koristis PCI-E mreznu karticu Marvell Yukon 88EE8056. Ako koristis onu drugu Marvell Yukon 88EE8001 onda moras da enablujes "Power On by PCI Devices" u BIOS-u (Power-> APM Configuration), jer je to PCI a ne PCI-E kontroler.

Ja moj druze pod advanced settings (ni za jednu karticu) nemam stavku WAKE UP CAPABILITIES!

Ostalo je sve setovano kako treba! Da me ne j*be driver za Windows 7?? Hmmm...

Ako nemas opcije kao sto kaze bungynik, mislim da treba da fleshujesh bios. Probaj sa tim, mislim da ces doci do resenja.

Ma i drajver je ok.. Nasao sam u cemu je problem..

Koliko se ja razumem u ovakve stvari WoL paket je uvek isao na port 0 ili 7 ili 9 (UDP), medjutim ploca se probudila tek kada sam joj poslao IPX paket.. Dakle neverovatno! Ovo mi je slucajno palo na pamet, ali dobro upalilo je!

Sada se javio novi problem! Mislim, ja sam znao da je Asus postao kanta, ali bas ovolika kanta.... Naime, recimo da sam uspeo da "rasanim kompjuter", svakako ne da uradim kompletan Wake On Lan.. Razlog je taj sto posle slanja paketa i ukljucivanja mashine, ona dodje do onog splash screen-a gde pise AI P5Q-E Asus.. Intel.. Bla bla... I tu stane! Dakle ne mrda.. I ceka ceka ceka....

Tacnije, mislim da ceka zauvek, jer sam je ukljucio sinoc, a evo jutros ona ni makla nije.. Ono sto je simpaticno, je da komp nije blokirao, jer kad se prebacim na POST screen, vidim da pise i dalje ono.. Press DEL to enter setup... Ili kako vec... Kada pritisnem del, on lepo ispise ENTERNIG SETUP.... Ali i dalje se nista ne menja.. Cekamo se! :)

Dakle posle magicnog paketa, komp se nije probudio nego samo rasanio.. Posle toga, ja komp mogu da ukljucujem i iskljucujem na POWER button koliko mi volja.. Svaki put isto! Situacija se menja iz osnova, tj. sve se vrati u normalu, kada kompic FIZICKI iskljucim iz elektricne mreze! Nakom ponovnog prikljucivanja, sve radi najnormalnije.. Tj boot procedura, iskljucivanje, ukljucivanje na power button i tako..

Dakle sada sam uspeo da je rasanim, ali ne idemo dalje.. Gledano iz mogu ugla... Isti k.....

Sta sada moze da bude problem?

Znači, na osnovu jednog primerka kazeš da je cela firma loša? :lupko:
Ako ti ne radi ploča, reklamiraj je.

Kada se pojavi ta AI slika, pritisni TAB da vidiš šta se dešava.
Koja ti je verzija drajvera?

edit:
Jesi ukljucio ACPI u biosu?

Poslednja izmena:

edit:

Vidim ja da cu morati da ti dam otkaz Cvele :)

edit:

Procitaj sta sam napisao gore.. NISTA SE NE DESAVA..

Stane kod onoga kada detektuje USB uredjaje i ceka i ceka.....

Ja moj druze pod advanced settings (ni za jednu karticu) nemam stavku WAKE UP CAPABILITIES!

Ostalo je sve setovano kako treba! Da me ne j*be driver za Windows 7?? Hmmm...

f_qe6ybflm_fae0839.png
f_qe6ybfmm_07321b9.png

To su zadnje dve stavke u listi!! nemoguce da nemas. Samo se pod W7 ona ne zove Shutdown Wake-up nego Wake From Shutdown

Ja imam instalirane drajvere sa Asus sajta! A inace sve marvell kartice imaju kompletna podesavanja. Wake From Shutdown mora da bude On jer neces moci iz S5 da podignes sistem.

Isto i kod mene.
Drajver: v11.22.3.9 (28.9.2009). Skinut preko Windows Update-a.

Posle dugih razgovora sa Cveletom, odlucio sam da mi dodju iz servisa i ponesu novu plocu.. Ako i tada nesto bude drndalo, e onda nece izaci na dobro :)

Dalji razvoj dogadjaja:

Doneli su mi identicnu plocu, zamenili je i sta stvar se desila! Dakle POP**DEO sam! U svakom slucaju, onda smo sve poskidali i dosli do zakljucka da je usrani Card Reader prouzrokovao sve probleme!

Sa Gigabyte plocom je radilo sve cakum pakum! No dobro, u svakom slucaju, izgubio sam poverenje u ASUS-a posto sam isti card reader doneo na posao i sve sljaka normalno!

U svakom slucaju, odlucio sam sledece, tu mashinu cu da donesem na posao, radice mi kao exchange server, a ja jos danas kupujem novu konfiguraciju baziranu na:

- Intel I5 750
- DFI LANParty DK P55-T3eH9

E tako, cisto da se ne bih nervirao i strecao ako mi komp ponovo krene da luduje! U svakom slucaju Cvele, ne dobijas otkaz! :)

Pozz

Ispljuvao si jednu od najkvalitetnijih p45 ploca da bi doneo zakljucak da ti je smetao "usrani Card reader" dok je na Gigabyte-u radio ??? Da li je neophodno da taj isti "usrani Card reader" bude aktivan 24/7 ili je sasvim logicno da ce se koristiti onda kada je potrebno ?

Ja ne mogu da verujem sta citam ovde.

Ispljuvao si jednu od najkvalitetnijih p45 ploca da bi doneo zakljucak da ti je smetao "usrani Card reader" dok je na Gigabyte-u radio ??? Da li je neophodno da taj isti "usrani Card reader" bude aktivan 24/7 ili je sasvim logicno da ce se koristiti onda kada je potrebno ?

Ja ne mogu da verujem sta citam ovde.

- Prvo druze, nemoj da citas ako ti se ne dopada..
- Drugo, to sto ja drzim non stop na kompu je naravno MOJA stvar..
- Trece, nisam nista ispljuvao nego sam izneo licni stav..

Pozdrav..

Dalji razvoj dogadjaja:

Doneli su mi identicnu plocu, zamenili je i sta stvar se desila! Dakle POP**DEO sam! U svakom slucaju, onda smo sve poskidali i dosli do zakljucka da je usrani Card Reader prouzrokovao sve probleme!

Sa Gigabyte plocom je radilo sve cakum pakum! No dobro, u svakom slucaju, izgubio sam poverenje u ASUS-a posto sam isti card reader doneo na posao i sve sljaka normalno!

U svakom slucaju, odlucio sam sledece, tu mashinu cu da donesem na posao, radice mi kao exchange server, a ja jos danas kupujem novu konfiguraciju baziranu na:

- Intel I5 750
- DFI LANParty DK P55-T3eH9

E tako, cisto da se ne bih nervirao i strecao ako mi komp ponovo krene da luduje! U svakom slucaju Cvele, ne dobijas otkaz! :)

Pozz

Da li si razmislio o tome da je problem u card readeru a ne u ploci. Mozda taj CR ne radi dobro sa svakom plocom?? Mozda si trebao njega da zamenis :D

I inace su ti smart(pretpostavljam) card readeri problematicni i bagoviti. A inace i klasicni all in one itd. card readeri prave problema konstantno. Sta ako naidjes na card reader koji ne radi sa Gigabyte plocom? Verovatno uvek mozes da nadjes nekompatibilni hardver, ali ipak mislim da nije razlog da zbog toga svu ljagu bacas na jednu stranu... Verovatno mozes da nadjes za svaku plocu neki dodatak ili uredjaj koji sa njom ne radi.

Pozz ;)

Poslednja izmena:
- Prvo druze, nemoj da citas ako ti se ne dopada..
- Drugo, to sto ja drzim non stop na kompu je naravno MOJA stvar..
- Trece, nisam nista ispljuvao nego sam izneo licni stav..

Pozdrav..

Prvo - "druze" ne citam samo ja, vec ogromna vecina kojoj mozes da naneses stetu time sto optuzujes kvalitet ploce koja se svuda na ovom IT nebu dokazala, a tebi je problem bio "usrani Card Reader" a ne WOL kao sto si na kraju i sam zakljucio. Dakle nekompatibilnost ili "los drajver" card reader-a na win7 koji je juce izasao nikako nemaju tezinu - Asus je kanta.

Drugo - u tom slucaju se navede da je situacija koriscenja 24/7 card reader-a ipak posebna, jer se nigde ne navodi da je obavezno konstanto koriscenje istog, a problem uopste nije bio do same ploce tj Marvelovog kontrolera ;)

Trece - Postujem licni stav ali onda se kaze, moje misljenje je... ovako sticemo utisak da na osnovu tvog iskustva kao sto je Cwelle rekao, blatis dotican model kao i ceo brend.

Inace ukucao sam p5q-e WOL issue na google-u i izaslo mi je barem 7 linkova od kojih su 5 korisni i lepo se daje do znanja da je izmedju ostalog potrebno otici na sajt Marvell-a i skinuti poslednji drajver [ sto se softverske strane tice], kao i to da se u bios-u mora odraditi sledece setovanje :

Power -> APM -> Power On by PCI Devices = Enabled

Kod P5Q serije plocha je u 90% identicna i bios-i su "identicni" sem u slucaju -E koja ima 2 LAN-a dok recimo PRO ima jedan, tako da je svejedno pod kojim nazivom trazio resenje problema.

PS: Posto sada imam Maximus 2 Gene plocu, a imao sam P5Q-E, nije me verovao ili ne mrzelo da skinem manual sa sajta asusa i procitam ono sto su i drugi potvrdili.

Sve najbolje, drago mi je da si resio problem.

:wave:

puno srece sa tom dfi, trebace ti :)

Nazad
Vrh Dno