Šta je novo?

Wacom Graphire2 i mis kako.....

BigBoy

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
675
Graf. tabla je Wacom Graphire2 i uz nju se dobija mis. Kako da podesim da mi mis radi kao i obican a ne da postavlja kurzor na mesto gde stavim misa. Dakle da neocitava poziciju sa table vec da mogu da ga recimo povucem dole onda ga dignem pomerim u vazduhu gore i onda kad ga spustim da mi strelica ostane na istom mestu a ne da se pomeri na mesto na koje sam ga spustio. Ovo je radilo ovako ali je posle gostovanja i ponovnog instaliranja drajvera, ostalo da se mis ponasa kao olovka.

Ko zna razumece!

Pa imas to setovanje u Control Panelu table (Table Properties)... Mislim da se zove nesto kao "Tablet mode" pa imas "radio button" Pen / Mouse emulation...... zaboravio sam..... uglavnom, selektujes pen ili mouse, pa se olovka ili mis ponasaju kao pen-svaki pixel table odgovara pixelu ekrana, ili mis kada je princim isti kao kod misa, sto samo ime govori...

Jeste, zbunilo me sta treba da selektujem da bi bilo pen ili mouse..... mislim namestio sam! Mogli su to malo ociglednije da nameste.

Hvala na pomoci!

Nema na cemu... Samo ako zaista mislis da nesto ozbiljno radis, moras da ides na neku vecu tablu... Ove male su neprecizne...

Uh.. pa to je tesko... Wacom tu drzi monopol.... Idi na http://www.pyramid.co.yu/categories.php?cat=TBL
kod Mikice, pa vidi cifre... koliko para, toliko muzike, na zalost....

Uglavnom, sto veca tabla, to bolja preciznost, i olovka ce lakse da prati ono sto ti radis rukom. Isto tako i pritisak. Tako da ti ostaje da odes i vidis cifre i zakljucis koliko mozes da se otvoris :)

Meni je tabla za neku postprodukciju koju sam radio mnogo znacila, samo je to bila prilicno velika tabla i doneo sam je spolja... Ovde je bila skupa... A ovu malu sam poklonio, krs je najobicniji, za decu, nista drugo, nazalost...

Pozdrav

Evo sad kad malo razmislim, mislim da je ova: Intuos2 A4 Regular + Intuos Pen (p/n: 1327) €499.95 nekako najbolji odnos cena/mogucnosti za profi rad.

To se isplati za dva - tri dizajna, ili za jedan ako imas srece ili si bas dobar...
A ako radis video i sl, onda nemoj ni da se mislim dalje. Ne bacaj pare na manje dok ne skupis pare za ovo....
A ako bi koristio samo amaterski, onda ne znam. Eventualno Volito (p/n: 1786)
(tabla + olovka ) €59.95 samo mislim da ne vredi para, jer je to igracka. Ne mozes ne znam sta da uradis njime. Eventualno neki retus u Photoshopu...

Brzo kucas, nema sta :) Cuvanje kesa za neku pristojniju tablu je sasvim okej varijanta, e sad, ne znam koliko je tu velicina presudna i koliko to moze da me ogranicava u radu, ali znam da bih voleo da imam neku pristojniju olovku koja moze da registruje i jacinu pritiska odnosno da moze da pravi razne nijanse linija, sto volito, pretpostavljam, nema sanse da je u stanju da odradi.

btw, sta je Intuos2 Airbrush i Intuos2 Grip Pen tj. gde im je tabla jebote? :)

Pa to su dodatne olovke koje kupujes kad imas vec imas tablu sa osnovnom olovkom i misem... sve to radi sa photoshopom ili painterom, a sluze onome cemu sluzi i standardna alatka tog tipa :)
Sve to sto trazis registsruje i ova tabla od 60 € ali kad posle pocetnog odusevljenja pocnes nesto ozbiljnije da radis, videces da je spora i neprecizna, tj, upotrebljiva samo za neki retush... :)

A potrebno je i odredjeno vreme da se priviknes, koje takodje "kosta" pa kad vec trosis vreme, koje nije bas tako malo, onda se barem privikavaj na najbolje :)

Zavisi sta su cije potrebe. Ovaj Graphire2 je meni odlican (doduse nisam radio na vecim) i obavlja mi posao vise nego dobro (obrada slika i sl.). Ne volim da kupujem najjeftinije iz ponude tako da sam se odlucio za ovaj Graphire2. Doduse, u odnosu na volito ima (ako ne gresim) dva dugmeta na olovci i naravno gumicu. Plus naravno i misonja koji je sasvim ok.

PS: Znam da su intuos table mnogo bolje i sve tako to, ali treba postaviti i pitanje potrebe kao i uvek.

koje je uloga ta dva dugmeta i gumice? mislim, jel vredi to 50€ razlike, ako su u sustini olovke istog kvaliteta? gledam cene na pcberzi, ima i neki Graphire3 Studio XL od cirka 200++ €

nisam znao da sada i te najjeftinije (citaj volito) mogu da registruju jacinu pritiska, poslednja tabla s kojom sam radio je neki malecni Genious Pen, star 3-4 godine koji je krs i verovatno se ne prodaje godinama, ali je tada bio relativno skupa igrackica s tim sto nisi imao nikakvu kontrolu nad debljinom linije, osim softversku, naravno.

e sad, ja se ne bavim profi crtanjem i dizajnom, ali nisam ni dete, tako da ono... mozda bi mi neki middle class odgovarao - imate neki predlog? =)

Naravno ide, koliko para toliko i muzike. I ja sam prvenstveno hteo da kupim volito, medjutim, ne kupuje se tabla svaki dan, tako da sam se ipak odlucio za graphire2. Ima dva dugmeta (programabilna) kao i gumica (po meni zaista korisna pogotovo u photoshopu jer nemoram svaki put da bodem eraser tool, nego samo okrenem olovku). Kvalitet, performanse i sve ostalo je toliko bolje od geniusa da ni ne moze da se poredi. Genius je ipak igracka i to nije samo moje misljenje. Naravno, odnos cena/performanse/potreba treba uvek dobro izbalansirati tako da odluku moras doneti sam. Mislim da je middle class graphire2 i da ce ti zavrsiti posao. Nisam ni znao koliko mi treba dok ga nisam kupio, sad sve radim sa njim. Naravno potrebno je odredjeno vreme da se uvezba (kod mene je to bilo jedno celo poslepodne), ali posle ide odlicno. Naravno u nekim slucajevima mis je ipak nezamenjiv. Mis koji se dobije je veoma precizan, pristojne tezine, ima skrol na kojem je i middle button. Meni se jedino ne svidja sto je tockic malo tvrdji kad se okrece. Eto onako nabacani utisci i misljenja.

ma samo ti (i ostali) nabacuj(te), dobrodoslo je :) e da, vidis, podsetio si me na to kako neki ljudi tvrde da im olovka u radu sa racunarom donosi najmanje dvostruko ubrzanje u odnosu na misonju (btw, sto se tice tog misa koji ide uz graphire2, meni to ne treba, iako je mozda okej misonja, ja sam zadovoljan ovim mojim bezicno-optickim a4techom, bolje ne trazim, kad bi mogli da mi umanje cenu za custom graphire2 bez misa, to bi bilo fino :)) - ne mogu ni da zamislim kako ide to kontrolisanje racunara olovkom tj. sta mozes a sta ne mozes da odradis sa njom - jel mozes da radis drag i selekciju tj. ono za sta ti treba recimo levi taster misa? pretpostavljam da za to sluze ti programabilni dugmici, ne? u svakom slucaju, polozaj zglobova sake je znatno prirodniji kada drzis olovku, pogotovu sto je koren sake oslonjen, tako da to ide u prilog olovci...kolika je povrsina te table,ono, dela sa senzorima, i cele table? i jel ima mozda onu foliju da moz' da stavis crtez ispod, sto i nije toliko bitno, ali moze da koristi?

offtopic: jel 066 105 103 066 111 121 ima neki dublji smisao od puko izabranih brojeva? :)

Jeste i ja imam bezicnog A4Tech misa (onaj u kompletu sa bezicnom tastaturom) ali sam se presaltao na ovog wacom. Naravno i ja bih voleo da ima da se proda samo tabla bez misa, ali kad vec nema sta ces. Ona dva dugmeta na olovci su po default - donje je desni klik misa - levo je double klik. Nije mi jasno bas sta podrazumevas pod drag i selekciju, ali moze sve da se uradi sto moze sa misom (sem da se uspesno igraju kanteri :) ). Jedino ce nekad mis biti brzi, verujem da su zato upakovali misa sa tablom. Inace olovka nema baterije kao ni mis. Rade na principu indukovanja elektricnog impulsa koji salje tabla. Mis nije ni sa kuglicom ni opticki. Odole je skroz ravan i radi samo na tabli. Tabla ima onu foliju za slike da stavis crtez ispod, ali ja vise preferiram da se crtez skenira i onda u trace program da se dobije vektorska slika. Mnogo jednostavnije. Pogledaj tehnicke detalje na www.my-graphire.com mislim da tako ide. Ili na www.wacom.com pa onda nadji graphire.

offtopic: brojevi su naravno sa nekom vezom zapravo predstavljaju rec BigBoy ali preko ASCII kodova. Pritisnes levi ALT i na numerickoj tastaturi otkucas 065 pustis ALT i dobijes "B" i tako dalje.......

Vrh Dno