Šta je novo?

W7 nece da se botuje bez butabilnog USB-a

Francesko

Cenjen
Učlanjen(a)
16.11.2011
Poena
160
Ljudi moze mala pomoc, imam probleme koje ne mogu da resim.

Uzeo sam devojci koja se bavi 3D modelovanjem da instaliram novi sistem, jer je stara instalacija bila pre oko 5 godina. U pitanju je W7 64bit Ultimate sa updateovima iz 2013. godine.

Radio sam instalaciju windowsa sa USB-a koju sam instalirao sigurno na jedno 5-6 sistema kako na laptopovima tako i na desktopu. Uvek je funkcionisalo odlicno. Pre instalacije novog sistema dodao sam joj dodatni HDD WD RED od 2TB koji radi i na starom i na novom sistemu.

Javljaju mi se dva problema koje ne mogu da resim:

1. Nakon istalacije, windows nece da se pokrene bez butabilnog USB-a! Sve sam pokusao od podesavanja u BIOS-u ali nista (stavljao primary boot device da bude cd / hdd / druga opcija usb). Legacy je odobren, sve je uobicajeno, ali bez USB-a meni se javlja poruka "bootmngr is missing, press ctrl + alt + del to restart" - i druge slicne varijacije"

Pokusao sam recovery u cmd prompt-u sa ovim komandama:

bootrec /RebuildBcd
bootrec /FixMbr
bootrec /FixBoot

ali opet nista.

Pokusao sam takodje u cmd prompt-u preko DiskPart-a da dodelim particiji C rucno (na kojoj je windows i instaliran) da bude aktivna i opet nista.

Da nisam mozda napravio los potez jer sam prilikom instalacije formatirao i izdvojeni deo od 100mb na C particiji?

Verzija BIOS-a je: Award Software International, Inc. F11, 6/23/2010

Pogled na disk management:

http://postimg.org/image/5rsfuthjl/

Konfiguracija:

http://postimg.org/image/o8mulmxht/

2. Drugi problem je taj da sam uvek ranije sve drajvere skidao preko windows update-a, ali procitao sam na web-u a i ovde da dosta ljudi ima problema da ne radi dobro. Zanima me da li postoji neki program koji ce funkcionisati poput njega da moze da mi povuce uobicajene drivere, a ako treba neki drugi ja cu ga rucno skinuti (na XP-u sam ranije sve rucno radio, ali valjda je i svrha win updatea da se to ne radi rucno vise). Pokusao sam sa Driver Toolkit-om ali ne funkcionise bas dobro.

Bila bi mi od velikog znacaja pomoc za prvu stavku. Hvala!

Za drajvere je ok rešenje Snappy Driver Installer
Ponovi instalaciju, prilikom instalacije obriši sve sistemske particije (to jest ostavi samo željene nesistemske particije, ako imaš takvih na hdd-u namenjenom za sistem), i onda odredi prostor koji je slobodan da se na njega instalira windows, instaler ce ostalo obaviti.
Drugi hdd raskači pre instalacije, zakači ga kada završiš sa instalacijom (nije neophodno ali je poželjno).
Bootabilni usb napravi sa Rufusom ako si koristio neki drugi alat).
Windows iso ne znam koji si koristio, u ovoj temi imaš objašnjeno kako ga legalno možeš skinuti sa izvora, to jest od Microsofta.

Ispoštuj sve navedeno i nećeš imati problema.

Poslednja izmena:
A da li mozes da mi kazes sta nakon instalacije u podesavanjima u F12 da stavim kao boot device, da nisam tu nesto pogresio?
Mislim da nije potrebno da formatiram nove stavke oko Windowsa, jer je ovaj provereno dobar, nije do windows-a.

Nista daj onda da probam da otkacim taj drugi hdd i da ponovim instalaciju, mozda zbog njega brljavi boot.
Nema sta da sacuvam od partcija, jer kao sto mozes da vidis sa slike, sve particije su ciste, ostaje deo od 100 mb samo izdvojen.
Hvala puno u svakom slucaju!

Probaj da obrises pariciju (disk) na koju ces da instaliras sistem pa pokreni instalaciju na unallocated (bez formatiranja, instalacija ce sama da odradi).

I otkaci taj drugi disk.

Hvala vam puno obojici.

Nisam video poruku clana adamche pa sam na starim particijama odradio novu instalaciju windows-a.
I radilo je konacno sve kakoje trebalo, nije vise bio potreban USB boot da se podigne sistem.

Ali kada sam video poruku odradio sam instalaciju na unallocated HDD-u (odlicno je bilo da mi se obrise dodatna particija od 100mb), a i ovako mi je to bila 4-ta instalacija :)

Sada se bacam na instalaciju drivera, snappy driver je dobar, mada sam i ja nasao neki drugi, ali mi ovaj program deluje skroz korektno.

Hvala vam jos jednom.

Prilikom izbora diska/particije pri instalaciji, obrati pažnju da ne selektuješ taj USB flash, on je obično na prvom mestu u ponudi, nego selektuj taj neformatirani (unallocated) HDD/particiju. Jer, sasvim je moguće da fajl za boot ode na taj USB flash i onda bez njega neće da bootuje. A W7 će dalje sam odraditi neophodne mu particije i format. I, naravno, ovo što su prethodno rekli. Čak mislim da je jako poželjno raskačiti taj sekundarni disk.
F12 ti pomaže samo utoliko da ne menjaš u BIOS-u proritetni boot, HDD, nego samo da odrediš boot sa USB-a dok ne krene instalacija. Ima F12 i kasnije svojih korisnih strana, ali to je drugo pitanje.

PS: malo sam okasnio sa odgovorom :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno