Šta je novo?

w 7

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

faca

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
785
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire A5 515 Ryzen 5 5500
Mobilni telefon
Xiaomi Poco F4 8/256
Pametni uređaji
Xiaomi watch S1
Xiaomi Body Composition Scale 2
Pristup internetu
  1. Optički internet
kako da najlakse instaliram windows 7 na novi hard disk koji je josuvek prezan (imam i stari na kome je vista) a da se neubacuju 7 cini fajlovi na stari hard.
ocu cisto samo da isprobam vou 7cu.
ranije kad sam imao i xp i vistu imao sam vistine fajlove nas particiji gde je xp. necu dva sistema.

Isključi fizički drugi hard i to ti je to!

mislio sam ovako softverski.
mada mi je to najsigurnije.

Nema potrebe da iskljucujes fizicki stari hard disk.
Kad pokrenes instalaciju on ce te pitati na kom hardu i na kojoj particiji zelis da instaliras OS. Samo odaberes novi hard (lako je primetiti koji je to hard posto kazes da je prazan), ako si vec napravio vise particija na njemu odaberes onu na kojoj hoces da ga instaliras i ides dalje (next).
Ja sam i kuci i na poslu napravio dual boot XP i se7en, stim sto kuci imam dva harda pa je na jednom XP na drugom se7en, dok je na poslu jedan hard na kom su oba OS.
U oba slucaja je instalacija protekla u redu, i nije bilo nikakvih problema, niti je bilo sta na starim OS promenjeno.

da, ali zar se nece instalirati neki fajlovi 7ce na stari hard.
ranije mi je tako bilo kad sam imao xp i vistu, doduse imao sam samo jedan hard sa vise particija.

kako ce ga odna prepoznati koji je glavni? oba su primarna.

Poslednja izmena:
Aman ljudi - covek NECE da pravi dual boot !

Obavezno fizicki iskljuci hard na kojem ti je Vista, jer ce pri instalaciji Windows podrazumevati da pravis dual boot, sto je uobicajeni postupak. I modifikovace boot.ini Viste i sta jos vec treba...

Ako si diskove instalirao u AHCI modu, mozes da ih iskljucujes i ukljucujes "na zivo", dok je PC ukljucen. U suprotnom (ako su hardovi u IDE kompatibilnom modu), moraces svaki put da iskljucujes kompjuter.

U BIOS-u namesti da je recimo disk sa Vistom prvi boot device, disk sa W7 drugi boot device. Kada je disk sa Vistom iskljucen, BIOS ga naravno nece naci i automatski ce preci na sledeci device i podignuti Windows 7...

sta ce se desiti ako iskljucim disk sa vistom, instaliran 7cu na novi disk, pa onda ponovo uklucim disk sa vistom?

sta ce se desiti ako iskljucim disk sa vistom, instaliran 7cu na novi disk, pa onda ponovo uklucim disk sa vistom?

To je OK, posle instalacije mogu da budu ukljucena oba diska. U tom slucaju ces samo prilikom paljenja kompjutera morati da ulazis u BIOS i menjas redosled boot device-a, u zavisnosti od toga koji sistem zelis da podignes.

Aman ljudi - covek NECE da pravi dual boot !

Dobro, sto se odmah ljutis!
Ja sam hteo da pomognem, jer sam smatrao da je jednostavnije resenje da odabere odmah cim ukljuci racunar koji ce OS da pokrene, nego da se za*ebava sa fizickim iskljucivanjem diskova unedogled ili ulazenjem u BIOS prilikom svakog paljenja i biranja tamo koji ce OS da se podigne.
Ali OK, ako mu je tako lakse postujem odluku, samo ne vidim cemu takva tvoja reakcija na moj post -sve moze da se kaze i bez onog "Aman ljudi!".

znaci ako bi pravio dual boot, 7cini fajlovi bi se instalirali i na prvi hard disk tik uz vistu?
jer posle brisanja 7ce oni bi tamo i ostali?

dli to vazi za jedan disk sa vise particija ili i za dva zasebna hard diska sa dva sistema?

Ja ima 3 harda, na jednom Xp, na drugom Vistu x64 i trećem W7 x64 i uvek sam instalirao tako što isključim druge diskove, jer ako to ne uradiš onda ti ubacuje neke fajlove u drugi sistem! W7 x64 pravi na particiji 200 MB prostor za sistemske fajlove, s tim što se ta particija ne vidi, ali iz disk menagmenta se vidi i nema oznaku? Pokušao sam da je skinem, da napravim samo jednu particiju, ali onda neće da diže W7!?
Inače pošto imaš istu ploču GA kao i ja F12 i butuješ koji hoćeš hard!

znaci ako bi pravio dual boot, 7cini fajlovi bi se instalirali i na prvi hard disk tik uz vistu?
jer posle brisanja 7ce oni bi tamo i ostali?

dli to vazi za jedan disk sa vise particija ili i za dva zasebna hard diska sa dva sistema?

Ne, u slucaju da se pravi dual boot ne bi se fajlovi W7 instalirali tamo gde je i Vista, samo bi se promenili jedan ili dva sistemska fajla koje je neophodno malo izmeniti da bi dual boot radio.

Bilo da se radi dual boot ili ne, u oba slucaja svi fajlovi svakog od operativnih sistema moraju da idu na svoju odvojenu particiju ili disk, svejedno. Ne mogu dva OS-a da se instaliraju na isto mesto...teoretski moze, ali to je potpuni haos i nikada se ne radi.

U slucaju da instaliras dva OS-a na dve particije istog diska, otpada mogucnost sasvim odvojene instalacije, prakticno mora dual boot da se radi. Mozda i postoji neki nacin da se onaj prvi OS i prva particija nekako sakriju prilikom instalacije drugog OS-a...pa da se sistemi startuju nekim loader programom...ali to je sve prevelika i nepotrebna komplikacija.

Pa najlakse je da stavi u biosu da boot-uje prvo sa novog harda, tako ce imai i dual boot, a na starom disku nece se nista promeniti vec, kad mu dosadi win 7 samo vrati u biosu da boot-uje sa starog diska, mislim da je ovo najbezbolnije resenje.

nista ne razumem;

hocu da na novi hard disk instaliram w7 ali samo na dan dva, cisto da je isprobam.
posle cu obrisati w7 i ne bih da mi njeni fajlovi ostanu na prvom hard disku gde je vista.

kako to da uradim??

Ne, u slucaju da se pravi dual boot ne bi se fajlovi W7 instalirali tamo gde je i Vista, samo bi se promenili jedan ili dva sistemska fajla koje je neophodno malo izmeniti da bi dual boot radio.

nisam mislio na sve w7 fajlove vec samo na neke. tako je bilo kad sam imao xp i vistu, pored xp-ovih bilo je i nekoh vistinih foldera i fajlova od 1gb.

nebi da kad budem izbrisao w7 ostetim i podiznje viste ili samu vistu.

mada bi mogao da instaliram i vistu x64.

nista ne razumem;

hocu da na novi hard disk instaliram w7 ali samo na dan dva, cisto da je isprobam.
posle cu obrisati w7 i ne bih da mi njeni fajlovi ostanu na prvom hard disku gde je vista.

kako to da uradim??

Ti izgleda ili ne znaš da čitaš ili zezaš! Znači isključi hard sa Vistom, instaliraj na taj drugi W7, uključi ponovo stari i onda kad uključiš računar pritiskom na F12 taster biraš koji hard hoćeš da ti butuje! To ti je rešenje, jer drugog nema, svako drugo rešenje vrši izmene na Visti u boot fajlu, naravno koje možeš, ako znaš, da vratiš u normalu!

nista ne razumem;

kako to da uradim??

a zasto mislis da ces w7 koristiti samo dan-dva? kad ga instaliras, obrisaces vistu :p

Pa nece sigurno beta verziju da koristi kao glavni OS.

Ja je koristim kao glavni OS :d

Ja takodje!

Poslednja izmena:
Jedini legalan softver na mom računaru (osim Linuxa)!:D:-devil-:

Poslednja izmena:
do kada traje licenca za W7. ja sam imao neku verziju 6800.

koliko ona pojede hard diska, meni je samo W7 pojeo 15 GB.
vidim da ima explorer 8 i wmp 12.

Poslednja izmena:
From MS:
"The Beta will stop working on August 1, 2009. To continue using your PC, please be prepared to reinstall a prior version of Windows or a subsequent release of Windows 7 before the expiration date. You won't be able to upgrade from the Beta to the final retail version of Windows 7. "
Windows 7 requirements :
* 1GHz processor (32- or 64-bit)
* 1GB of main memory
* 16GB of available disk space
* Support for DX9 graphics with 128MB of memory (for the Aero interface)
* A DVD-R/W drive
Ima IE8 Beta, WMP je verzija 12 i to final, mada si sve to mogao saznati i ppre instalacije..
I, kako te sluzi w7 za sad?

ma ima lekica da se prolongira rad bete. A i ja koristim 7icu kao primarni (i jedini ) OS.

Da ne otvaram novu temu..hteo sam da instaliram w7 medjutim kada prodje proces copying files (ona siva traka) pojavi se poruka starting windows i plava pozadina, pojavi se strelica i u donjem desnom uglu windows7, for testing purposes only (ili sl) i version 7000...i to je to. disk sam pozajmio od ortaka. u cemu je problem? jel do mog racunara ili mozda diska ???
Edit: Pronasao sam video fajl na kome se vidi da je sledeca stavka pojavljivanje prozora za izbor jezika i konacne install opcije...medjutim meni se taj prozor ne pojavljuje?? hvala na bilo kakvoj pomoci.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno