Šta je novo?

vSync

okmijun

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-7940x
Matična ploča
Asus x299 ROG
RAM
128GB DDR4
GPU
Titan X 12GB
Sta je to i cemu sluzi?

Vertical sync je vertikalno osvezavanje monitora i izrazava se u Hz (hercima). 😀

POZ :wave:

Gidra85 je napisao(la):
Vertical sync je vertikalno osvezavanje monitora i izrazava se u Hz (hercima). 😀

POZ :wave:

Kakve to veze moze da ima sa framovima? u naprimer nekoj igrici ili programu?

vise herza, manje framea?

sta se dobija, a sta gubi sa/bez Vsynca?

Ja mislim(ispravite me ako gresim),da ako ti je osvezavanje 85Hz,a vSync ti je na ON,onda ce framerate u igri biti fiksiran na 85 fps-a,odnosno njegova gornja granica,naravno i to sve pod uslovom da masina moze toliko da izgura. Kada je vSync iskljucen,onda nece biti nikakvog ogranicenja u framerate-u,odnosno nece postojati gornja granica. Meni je vSync uvek iskljucen.

Poslednja izmena:
Vsync sluzi da graficka karta saceka sa slanjem novog proracunatog frejma u bafer sve dok ne dodje trenutak za novo osvezavanje ekrana. To se dogadja 75, 85 ili koliko vec puta u sekundi u zavisnosti od refresh rate-a. Prema tome maksimalni FPS je ogranicen refresh-om... mada licno ne vidim koliko je to bitno jer da je veci ionako ne bi mogao da vidis razliku zbog refresh-a ekrana.
U sustini moze da dodje do malog pada performansi zbog tih zastoja kada graficka karta ceka, a i za bilo koji banchmark se podrazumeva da je vsync off.
Problemi koji mogu da nastanu kada je iskljucen je tzv. tearing slike, tj. kada graficka karta posalje novi frejm u bafer u toku iscrtavanja slike na ekranu i onda u delicu sekunde moze da se vidi na gornjem delu ekrana prethodni, a na donjem trenutni frejm koji u zavisnosti od dinamike igre mogu dosta da se razlikuju.
Sve ovo je vise stvar licnog ukusa... meni je npr. vsync uglavnom ukljucen.

Da se nadovezem da dandy-ja, nema potrebe da se ukljucuje vsync ako nema problema sa drajverima. To je zato sto i inace u 3d modu (dx ili opengl) graficka koristi double ili cak i tripple buffer, odnosno ima jednu sliku koja se prikazuje na ekranu i jednu koju renderuje pa kad kad odrenderuje onda zameni buffere, tako da do tearinga nece doci nikako...

ne, uopste nece doci. a kako sam ja to primetio u recimo doom 3 i pre nego sto sam znao sta je? vsync dovodi do malo pada performansi ali ako te nervira vertikalno cepanje slike ukljuci ga.

eternity je napisao(la):
Ja mislim(ispravite me ako gresim),da ako ti je osvezavanje 85Hz,a vSync ti je na ON,onda ce framerate u igri biti fiksiran na 85 fps-a,odnosno njegova gornja granica,naravno i to sve pod uslovom da masina moze toliko da izgura. Kada je vSync iskljucen,onda nece biti nikakvog ogranicenja u framerate-u,odnosno nece postojati gornja granica.
Ne gresis, sve si rekao kako treba 😉
eternity je napisao(la):
Meni je vSync uvek iskljucen.
Vidis, na TFT-ovima *MORA* da bude ukljucen. I da, to onda znaci da je fps zakucan na 60.
Ali jednostavno mora, jer dolazi do pojave poznate kao "picture tearing" (ili "tear off"). Vidim da je Dandy vec lepo opisao ovu pojavu, pa necu da ponavljam.

Za benchmark-ovanje, Vsync naravno ide na OFF.

Nazad
Vrh Dno