Šta je novo?

Vsync pitanje

presretach

Slavan
Učlanjen(a)
07.10.2008
Poena
375
Pozdrav,
kako sam shvatio ovo u igrama limitira fps na postavljeno osvezavanje monitora, tj. 85 Hz. = 85 FPS ili 100 Hz. = 100 FPS.
Ako se iskljuci Vsync, grafika (ako je dovoljno jaka) ce da forsira veci fps nego sto monitor moze da prikaze.
Okreni obrni (jedan) monitor je usko grlo ako je max osvezenje 60Hz, a ja recimo imam SLI GTX480.
Da li sam dobro razumeo ovaj vsync?
Zanemarite benchmarkove, zanima me za realni rad.
:wave:

Vsync takođe sprečava "tearing" slike, tj. ako FPS nije sinhronizovan sa refresh rate-om monitora može da se desi da se prikaže gornja polovina jednog i donja polovina drugog frejma, što ako ima velike razlike između ta dva frejma izgleda kao pokidana slika.

Pozdrav,
kako sam shvatio ovo u igrama limitira fps na postavljeno osvezavanje monitora, tj. 85 Hz. = 85 FPS ili 100 Hz. = 100 FPS.
Ako se iskljuci Vsync, grafika (ako je dovoljno jaka) ce da forsira veci fps nego sto monitor moze da prikaze.
Okreni obrni (jedan) monitor je usko grlo ako je max osvezenje 60Hz, a ja recimo imam SLI GTX480.
Da li sam dobro razumeo ovaj vsync?
Zanemarite benchmarkove, zanima me za realni rad.
:wave:

Ne mozes tako ga gledas, kao da je monitor usko grlo, 60FPS-a je i vise nego dovoljno da svaka igra klizi...

P.S. Covece aj da zanemarimo sto imas i 'arman kardon zvucnike(plivas u lovi) :d ali ti imas 2xGTX480, i da imam para da ih kupim nikad ih ne bi uzeo...mora da zivis negde pored nuklearne centrale 😀

Jeste usko grlo. Postoji primetna razlika između 60Hz i 100 ili 120Hz.
Zato se i radujem što 120Hz monitori polako dolaze.

nisi razumeo ni mene ni njega...

i ja planiram LCD 37'' 100-120Hz, razlika je poprilicna...

Ali on je pitao u konteksu, 2x480 a max mi je 60FPS, nije pitanje koji je monitor bolji nego se radi o FPS-u.

Nemam 2x 480 i ne plivam u parama, samo se brchkam 🙂.
Salu na stranu (sto se brchkanja tiche 😉 ), imam "samo" jednu gtx480 i vidim/citam, kada se spomenu nove grafike forsira se FSP toliko i toliko u ovoj igri, te fps ovoliki u onoj igri ...,
a realno te "nebeske" frejmove ne mozemo fizicki da vidimo.
Da ne pocinjemo pricu koliko nas mozak/oci mogu max frejmova da pohvataju.

Cisto slikovito da objasnim, pozajmim od Medvedeva ono njegovo sobno pojacalo i predpojacalo i nakacim neke "no name" bugarske zvucnike i objasnjavam ljudima kako imam odlicno pojacalo i kako daje odlican zvuk, samo me "malo " zezaju zvucnici :d .

Prvo je bila trka sa odzivom ms, sada je trka sa Hz i 3d . Ono sa odzivom je i moglo da se vidi razlika, ovo sa hz-ima moze samo u 3d-u da se vidi boljitak.

[YOUTUBE]G6dkMsogZ30[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Imace tu jos problema koje ces davidis tek sa dropovanjem frejmova sa ukljucenim Vsync , ali polako to kad se tek razmazis i naviknes na max performanse ...

Bole, pa to je problem sto smo neki ramazeni, a ne mozemo da uzivamo u max performansama.

A meni nesto nije jasno...60 fps znaci 60 slika u sekundi , ne ?
a oko moze da registruje 54 ? cemu onda vise od 60 ? xD

Ljudsko oko, odnosno receptori u mozgu regisrruju 24-25 frejmova po sekundi, tj. za današnje potrebe filmske industrije svi filmovi se snimaju u tom formatu. V sync znači fiksiranje frame rate-a na neku nominalnu vrednost, određenu frekvencijom osvežavanja monitora.

Sto dolazimo do zakljucka da je monitor tj. receptori u mozgu su "usko grlo".
Verujem da je ovo tema sazvakana x puta, ali ovde na forumu i dalje se forsira veliki fps, sto za realne porebe 98% korisnika u svetu forsiranje fsp-a je ... (neka blaga rec).
Mozda je to i odgovor zasto se igre i ne optimizuju, zato sto je dovoljno 60 fps-a.

Fps svake igre nije isti, a to zavisi od dosta faktora...

Primer, COD4 i Crysis. U COD-u ti je potrebno preko 70 fps-a da bi imao glatkocu slike koju u Crysisu imas sa 35-40.

Bez Vsynca naravno. 🙂

Inace, monitor i jeste ogranicavajuci faktor, pogotovo za ovakve fast paced pucacine.

U tome i jeste poenta.
Ljudi ovde se ubise da kupe odgovarajucu graf. karticu ne znajuci da im je monitor usko grlo, a ne neka druga komponenta.

Pa da, ali iskljucis vsync i cepas. Za najvecu vecinu igara nije potrebno vise od konstantnih 60fps. Jedino fast paced multi pucacine tipa COD moraju da se igraju na sto vecem broju frejmova i to se resava iskljucivanjem vsynca. A vecina ionako zaboravi da ima tearing u toku rostiljanja.

Mouse lag

Ja bih rado ukljucio vsync, ali onda imam mouse lag, a to me nervira bas jako 🙂

U tome i jeste poenta.
Ljudi ovde se ubise da kupe odgovarajucu graf. karticu ne znajuci da im je monitor usko grlo, a ne neka druga komponenta.

Ja sam recimo sadsvim zadovoljan sa 60fps zakucanih. To sto se pojedini profesionalci tripuju da ce brze metak da im leti u kanteru ako imaju 600 fps u quakeu i kanteru njihov problem 😀

Ljudsko oko, odnosno receptori u mozgu regisrruju 24-25 frejmova po sekundi, tj. za današnje potrebe filmske industrije svi filmovi se snimaju u tom formatu. V sync znači fiksiranje frame rate-a na neku nominalnu vrednost, određenu frekvencijom osvežavanja monitora.

malo kredita dajete sopstvenim ocima ..filmovi koriste motion blur

But it is even possible to go above 20 even 200 FPS. You eyes see at about 300 FPS but that is too much info. going into the brain so it pieces it together and takes a lot of frames away so that it is not over loading you brain. It can how ever let you see all 300 FPS but it has to shut down the movement of other parts of you body like you arms legs and neck so you cant really react to anything during that period of time.

http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm

http://whisper.ausgamers.com/wiki/index.php/How_many_FPS_human_eye_can_see

ewto malo strucnijih odgovora 😀

Igre uglavnom ne koriste motion blur, koji uspesno maskira nizak frame rate. Zbog toga, animacija u igri izgleda tecno samo ako radi u frekvenciji osvezavanja monitora. Postoji 2 nacina da se ukljuci vsync. Jedan je forsiranjem u opcijama drivera (force on), a drugi je ukljucivanjem vsync opcije u igri + podesavanjem drivera da radi u "Use 3d application settings" modu. U jednom slucaju lag postoji a u drugom slucaj nema.

Igrati igre na preko 60fps na TFT monitoru je besmisleno, jer se javlja cepanje slike.

Nije u svakoj igri isti fps. Na Primer u igri Far cry 2 -setovanja sve na maks 8xaa 16xaf dx10 rez. 1920x1080 vsynch uklucen 60 hz. Krenem da igram igru, drzi konstantno 60 fps u odredjenom momentu ( fraps ukljucen ) spadne na 59 fps i igra secne. Sto me strasno nervira !Da napomenem igra je originalna pecovana. Masina iz potpisa. Dok na Primer ostale igre rade ekstra dobro.

Nije u svakoj igri isti fps. Na Primer u igri Far cry 2 -setovanja sve na maks 8xaa 16xaf dx10 rez. 1920x1080 vsynch uklucen 60 hz. Krenem da igram igru, drzi konstantno 60 fps u odredjenom momentu ( fraps ukljucen ) spadne na 59 fps i igra secne. Sto me strasno nervira !Da napomenem igra je originalna pecovana. Masina iz potpisa. Dok na Primer ostale igre rade ekstra dobro.

A da forsiras u drajverima rezoluciju sa 60hz osvezenjem posto je opste poznato na da windowsu 7 uvek prikazuje 59 u displej info 😉

Probao sam sve kombinacije nevredi. I dalje prisutan "microstutter" Zaboravih da napomenem na win xp radi normalno , vista i win 7 isti problem. Evo u benchu kako izgleda ! gledano bench sve bi trebalo da radi savrseno ali...

Prilozi

• 2233d.webp
    2233d.webp
    240.2 KB · Pregleda: 46
  • fc2.webp
    fc2.webp
    265.8 KB · Pregleda: 36
Igrati igre na preko 60fps na TFT monitoru je besmisleno, jer se javlja cepanje slike.

Kad i gde?VSync retko kad koristim a u 99% slucajeva probijam 60 fps i mnogo vise od toga..Nisam primetio cepanje slike..VSync koristim jedino da smirim lag (dead space) ili kada su frejmovi nenormalni 100 i preko,tad u driverima podesavam sve na max quality da bi slika bila sto savrsenija i fixiram vsync u odnosu na osvezenje monitora tj 60fps.

Probao sam sve kombinacije nevredi. I dalje prisutan "microstutter" Zaboravih da napomenem na win xp radi normalno , vista i win 7 isti problem. Evo u benchu kako izgleda ! gledano bench sve bi trebalo da radi savrseno ali...
Druze ja jos ne doziveh taj microstuttering na mojoj karti.Mozes li da mi detaljno opises sta ti se desava,kako,pod kojim uslovima da probamo da resimo problem ..
Kako si dosao do zakljucka da te microstattuering?P.S.Cini mi se da smo jednom i pricali na tu temu,kad si vec pomenuo drivere,mnogo su stabilniji i bolji driveri za Win XP.

Podesim FC2 na maks detalje : ultra high 8xAA 16xAF v.sync on . Probano u dve rezolucije, 1680x1050 i 1920x1080 60 hz . Fraps je ukjucen imam stabilnih 60 fps. Krenem sa igranjem i jednog momenta secne, fraps belezi 59fps .E sad meni nije jasno odkud seckanje kad nepada ispod 25fps? Ima delova igre gde sve radi besprekorno.Isto je tako i kad iskljucim v.synch Probao sam i sa smanjivanjem detalja, odprilike isto! Imao sam isti problem i u Bad Company 2 ali se situacija poboljsala izlaskom 260.xx drajvera I jos nesto kad je iskljucen v.sync primecujem lomnjenje slike po horizontali kad idem levo desno sa misem. Inace ovo je moja prva grafika u SLI do sada sam imao sve single karte i nisam imao ovakav problem.Znaci utisak SLI kvare ove dve navedene igre ! Ostalo sve radi besprekorno ! Pozdrav

To sto si ti naveo nije microstuttering..Seckanje nastaje usled lose optimizacije drivera (znam tacno na sta mislis,proverio sam ovo vise puta,tj nije to seckanje vec stucanje)to sto ti padne 1 FPS nize je normalna pojava jer ne moze Vsync da drzi fixno 60 FPS tamo gde je situacijua napeta i gde FPS mora da padne ..Lomljenje slike mozes da primetis i u 2D modu,to ti je do drivera mada se meni to u 3d ne desava,bar za ono sto yooyo tvrdi preko 60 fps-a.
Odgovor je sledeci.Windows 7,nvidia driver,propusti u optimizaciji..
Prema tome opusti se i uzivaj..

I ne obracam paznju vise na te dve igre ! S vremena na vreme probam da se nije situacija promenila sa izlaskom novih drivera. Valjda ce skoro izaci gtx 595 ! Pa da menjamo GT200b.😉

Nazad
Vrh Dno