Šta je novo?

Vrlo zanimljiv problemcic!

frogman

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2004
Poena
679
Evo ovako radi se o manjoj mrezici sa 4 racunara. Znaci sistemi na njima su winxp/sp1, staticke ip adrese, sherovani stampaci i diskovi. Sve je to radilo uredno dok jedan od njih nije bio sprema za reinstalaciju (nakupilo se virusa, raznih ******, fajlova pobrisano itd.). Da ne odugovlacim, nakon reinstalacije sistema i softvera racunar je ponovo umrezen i dodeljena mu je ista adresa i ime koje je bilo prije. Racunar uspije da vidi i pinguje samo dva ostala ali treci racunar ni pod razno, nemogu se pingovati izmedju sebe nikako.
Ja sam na prvom pa onda i na drugom resetovao tcp/ip, zatim dodelio mu novu ip adresu, novo ime i opet nista. Ni komandom netstat nisam mogao da dobijem signal od drugog racunara. Odradio sam i sysprep i pomocu mini setup-a nakon restarta podesio ponovo radnu grupu, ip adresu, computer name ali nista.
I nakon sto sam mu menjao ime u LAN-u se i dalje vidi staro ime racunara npr. KASA i novo KASA1 i neznam kako toga da se resim.
Malo mi je predugacak tred, ako nekome ne bude jasno posto je sve zbrda zdola ja cu da ponovim.
Ali mnogo bih mi znacilo kada bih mi neko ponudio jos par opcija da resim ovaj problem.

P.S. Ovakav isti problem imam kod kuce. Ima dva racunara umrezena WIN2k i WINXP, takodjer je sve radilo korektno prije, a sada posle reinstalacije WINXP-a opet isti problem, ne mogu da ih pingujem uspesno :wall: !

Ja mislim da je drugi racunar koji nije bio formatiran nekako zapamtio nesto od prvog, tipa MAC adresu, ili konfiguraciju, ili nebitno neku informaciju koja mu sada mozda ponovo treba da bih mu pristupio i zato nemoze. Kako to resetovati, ocistiti ako je to uopste to!
P.S. A mozda i lupam gluposti.

Poslednja izmena:
Meni jedino sto pada na pamet je da te neki firewall zeza.
Probaj za svaki slucaj i da se logujes na oba kompa kao guest(ali bez sifre) ili na oba kompa stavi ista imena usera i isti pass, ovakve probleme sam video na win98... a kakva je situacija sa NT sistemima, nemam ama bas nikakvog iskustva.
Poz!

Poslednja izmena:
netbios informacije se keshiraju, otud to prepoznavanje starih imena. netstat ti prikazuje skpisak aktivnih koenkcija, nema tu nikakvog raspoznavanja. dva racunara se nece videti u spisku netstata ako en komuniciraju.

jesi li siguran da su mrezni parametri ispravni (poput podmrezne maske)? mozes li sa tih racunara pingovati 127.0.0.1 i njihovu IP adresu?

i takodje, kao sto rece npetar, firewall zeza, I TO SVAKI! kad ga sklonis sa sitema, on ostaje. ja sam pre dve godine koristio zone alaram. sklomim ga, instaliram drugi, nece da radi... nakon par sati lupanja glavom u zid, vidim ja lepo zone alarm stoji u spisku servisa!!! i ne moze da se ugasi :) iste probleme sam imao sa jos nekim firewallovima, od tad ih ne koristim. Jednostavno radim proveru patch-eva svaki drugi dan, nakon toga sam nabavio hardverski firewall i sad ni o ptachevima ne bronem. ni jedan virus na 4 racunara tokom godinu dana koriscenja Dlink-a (moj firewall)

Nikakav firewall nije instaliran, niti je bio. Znaci to je radilo sve uredno, znate i sami kakav je xp samo ubodes i radi. Gde da ispraznim keshiranje na netbios-u?
Parametri su svi ispravni, sto sde tice user-a i njih sam kreirao i opet nista!

Miroslav je napisao(la):
netbios informacije se keshiraju, otud to prepoznavanje starih imena. netstat ti prikazuje skpisak aktivnih koenkcija, nema tu nikakvog raspoznavanja. dva racunara se nece videti u spisku netstata ako en komuniciraju.

Moze li se netbios tabela isprazniti komandom NBTSTAT -r ?

Poslednja izmena:
XP-ov interni firewall može da pravi identičan problem! Obično se manifestuje tako što šljaka TCP/IP u jednom smeru, a u drugom potpuna gluvoća... Proveri to obavezno!

I kako si podesio subnet maske? S obzirom da je u pitanju mala mreža, predlažem 255.255.255.0 subnet mask...

nidza je napisao(la):
XP-ov interni firewall može da pravi identičan problem! Obično se manifestuje tako što šljaka TCP/IP u jednom smeru, a u drugom potpuna gluvoća... Proveri to obavezno!

I kako si podesio subnet maske? S obzirom da je u pitanju mala mreža, predlažem 255.255.255.0 subnet mask...

Iskljucio sam firewall, znaci nije do toga.

Miroslav je napisao(la):
mozes li sa tih racunara pingovati 127.0.0.1 i njihovu IP adresu?

Koliko sam ja razumeo taj racunar komunicira sa ostala dva iz tog razloga ping sa loop back adresom 127.0.0.1 nema smisla zar ne?
:smash:

-=[::PsyhoMB::]=- je napisao(la):
Koliko sam ja razumeo taj racunar komunicira sa ostala dva iz tog razloga ping sa loop back adresom 127.0.0.1 nema smisla zar ne?
:smash:
pa naravno da komunicira, ali ping ovih adresa ima sasvim razlicitu namenu od proste komunikacije sa ostalim klijentima, zar ne?

frogman je napisao(la):
Npr. ja kad pingam KOMP1 preko KOMP2 on prepozna njegovu ip adresu ali izbaci request timeout. A kada pingam KOMP2 preko KOMP1 on uopste ne prepozna adresu nego izbaci destination host unreachable!

Jesi li proverio subnet maske na tim racunarima??? :trust:

A da proveris da nisi negde cviknuo slucajno mrezni kabal? Stavis drugi mrezni kabal? Promenis port na switchu? Stavis drugu mrezu kartu? Stavis nov drajver za mreznu jer XP difolt drajveri za mrezne prave ******?
Kada ti kaze destination host unreachable to znaci da nikakva fizicka veza izmedju nepostoji dok request time out znaci da ne moze da komunicira. Tipa, ako je ICMP zabranjen na firewallu dobices request time out a ako je kabal isecen dobices host unreachable.
Netbios je jednostavno protokol, ako ispraznis ARP cache ili sta si vec ono hteo nista neces postici, ja bih isproveravao sve ove stvari koje sam naveo...

Menjao sam mesta na switch-u, zatim probao druge mrezne kartice, mrezne drajvere sam dizao sa cd-ova maticnih plocam kabla nisam menjao ali sam ga testirao sa cable testerom i pirakazao se kao uredan.
Previse je dugacak da bih ga menjao!
Ali opet isti problem.

Pa sad, izgleda da samo reinstall sistema pomaze :)
Pre toga,probaj ovo sto cu navesti dole citirajuci jednog clana foruma. Ja to nikad nisam probao ali izgleda da ti se jedan od win-ova zaglupeo i zeza...

"c:\sfc /scannow proverava da li su "zasticeni" fajlovi windowsa ostali u svom p.obliku i ako nisu kopira ih automatski sa CD-a"
izvor: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=48822

A da prekrimpujes kabal na cross pa probas direktno iz mrezne u mreznu?

npetar je napisao(la):
Pa sad, izgleda da samo reinstall sistema pomaze :)
Pre toga,probaj ovo sto cu navesti dole citirajuci jednog clana foruma. Ja to nikad nisam probao ali izgleda da ti se jedan od win-ova zaglupeo i zeza...

"c:\sfc /scannow proverava da li su "zasticeni" fajlovi windowsa ostali u svom p.obliku i ako nisu kopira ih automatski sa CD-a"
izvor: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=48822

Hvala npetar sto si se javio, sto se tice system file checker-a to mi nije bilo potrebno posto je racunar i jedan i drugi bio sveze reinstaliran.

Ali uspeo sam nesto da napravim. Koristeci ARP komandu rucno sam dodelio racunaru 1 ip i MAC adresu racunara 2 i sad on moze njega da pinga ali u suprotnom nisam uspeo.
Da li je moguce da me zeza kabl koji je najduzi oko 40m koji ide do racunara tri kojeg svi pinguju. Jer sam izmenio kablove od switch-a prema racunaru 1 i 2 koju su kraci bili 2 - 3 m?

Evo ovako: imao sam situaciju da dva WinXP SP1 povezana sa cross kablom ne vide jedan drugog u mrezi, ping radi i radi ftp. Ista situacija sa WinXP SP1 i WinNT 4. Malo sam kopao po netu i mislim da sam naisao na Microsoftov patch koji to resava. Probaj da ga instaliras pa vidi da li pomaze u tvom slucaju.

-------
"Client computers that are running Windows XP Service Pack 1 (SP1) and that are configured to require Server Message Block (SMB) signing may drop SMB signing and may have problems communicating over your network. For example, you may experience any of the following symptoms:
When you open a Microsoft Office file, it is opened as read-only. You must save the file locally to make changes.
You cannot copy files over the network, and network paths are not accepted by any network provider. For example, you may receive the following error message when you try to connect to an SMB share:

The file or the network path no longer exists.
You receive the following error message when you try to open a file on a network share:

Cannot open the file on network share. Make sure a disk is in the drive you specified." ...... itd

Uglavnom patch ima ime Q329170_WXP_SP2_x86_ENU.exe (571K)

Imas li mozda dupliciranu IP adresu? Koliko god to zvucalo naivno, proveri. Ili da probas da resetujes taj svich? Mozda je njegova ARP tabela zagadjena pa ti ovako brljavi? Ili da se zakacis na svich i pogledas ARP tabelu ako mozes (pre reseta, naravno :) )?

frogman je napisao(la):
Koristeci ARP komandu rucno sam dodelio racunaru 1 ip i MAC adresu racunara 2 i sad on moze njega da pinga ali u suprotnom nisam uspeo.

Znaci kec moze da dosegne dvojku i dvojka zna kako da vrati reply do keca. Ali dvojka, kad je prva, ne zna da posalje ICMP request. Zaista jeste zanimljivo. :smash: Kao test, probaj ovo:

1. na dvojci uradi arp -a i vidi da li se pojavljuje MAC ili IP adresa keca. Zapisi ovo.

2. Sa keca pinguj dvojku (koristi IP adrese, ne imena) i dodaj -t parametar tako da kec konstantno pinguje.

3. Dok kec pinguje, prosetas do dvojke i probaj ping keca. Ja ocekujem da bi sada trebao ping da prodje i sa dvojke na keca. Ako zaista radi onda:

4 a) uradi arp -a na dvojci opet i uporedi sa zapisanim vrednostima iz koraka 1. Trebalo bi da su razlicite i onda ti ostaje da nadjes odakle se pojavljuju fantomske (neispravne) vrednosti.

4 b) Ako u 3) ping sa dvojke na keca ne radi, onda skoro sigurno imas problem sa duplikatom IP adrese. Proveri printere, mreznu opremu i sl.

Mozda ne bi bilo lose da na obe masine uradis
route print
arp -a
i bacis rezultate ovde. Bilo bi lakse da se pomogne.

Pozdrav

Ljudi hvala sto ste se angazovali, problem nije bio softverske prirode.
Zamenio sam taj kabl od 35m do racunara 3 i sve je odjednom proradilo.
Bio je na par mesta dobro prignjecen, verovatno je spirala unistena bila ili sta vec ali to je to!

Jos jednom hvala.

Vrh Dno