Šta je novo?

Prevare na netu

Nije stvar u obrazovan ili ne već što zine neka stvar a to se zove alavost. Da podigneš svoj novac pa je potrebna gomila stvari i lično prisustvo. Za nagradne igre sa novčanim nagradama zna se da postoje kontakt podaci i u slučaju dobitka samo kontakt i lično prisustvo radi preuzimanja nagrade. Sve te koji su se napecali zakonom bih zabranio da se javno žale, zna se ako sumnjaju da su prevareni prijava policiji, to je kao i za doplatu za paket pa kao baš su svi očekivali neku pošiljku iz inostranstva.
Jasno je meni da je to alavost, ali znam neke alave ljude koji nikad ne bi naseli na ovako nesto jer su dovoljno pametni da ne padaju na ovakve gluposti.

Iako se ne smatram alavim, ne grozim se para i ne bih se bunio da mi neko sibne neke pare na racun bez ikakvih uslova, ali na ovakve stvari nisam padao ni kao mnogo mladji, a kamoli sada.

Secam se jako davno kad su iskakali baneri "vi ste nas milioniti posetilac, dobili ste XY para". Zove mene neko jos u to vreme i kaze "eeeee, stiglo mi da sam dobio XY para, ludilo, avioni, kamioni", a ja slusam i ne verujem.

@daxyco pomislio sam bukvalno isto.

Već sam pisao ovde o poznaniku koji je pao na nigerijsku prevaru i to više puta. Ozbiljna lova je u pitanju, za ono što znam, a ko zna šta nije priznao. A mogu da kažem da je inteligentan čovek. Nema neko visoko formalno obrazovanje, ali je razvio nekoliko različitih biznisa različitih formata. I posle tih nekoliko nigerijskih epizoda, šalje mi mail, da pogledam, kaže ovo zvuči legitimno. Reko' tebe je zajašio jedan čovek i jaše te godinama sa različitim scenarijima. 100% isti tip.

A drugaricu su navukli da kupi projekat za sadnju lešnika. Kao kupiš projekat, to košta 300eur, pa onda preko tih projektanata apliciraš u neki EU fond, oni ti sve završe, i sledeće godine dobiješ besplatno sadnice lešnika. Potrebno je da imaš parcelu, da dostavis koordinate, fotografije, tačne dimenzije, blablabla... I oni ti stvarno daju neki projekat. Kada ti uzmu pare, nema ih više. [sarkazam]A realno, mogli bi ljudima da naplate i carinske dažbine na sadnice, jer Evropa to neće da plati 🙄[/sarkazam]

Anyway, nju sam pomenuo, zbog toga što je njen komentar na moju opasku da je to prevara rekla, čekaj, uradili su me za 300 EUR?! A baš su se iscimali oko projekta, neka su me uradili. Da, uzeli neki seminarski, promene prve dve strane tvojim podacima i naplate 300, nekome za veću parcelu uzmu 1000. I tako nekoliko desetina ili stotina puta sa istim papirima. A opet, nigde ne piše da su ti obećali donaciju, oni ti rade projekat. Sve legit.

Nije na netu, ali je prevara i to prevara koja traji već godinama i verovatno su se neki uspevali ili kao ja bili dovoljno glupi da se dva puta upecaju..

Na pumpama operiše lik, koji traži novac pod izgovorom da nema novcanik, a mora hitno da ide, bla bla bla

Prvi put mi se desilo negde 2019. na Autokomandi, tražio mi 2000 din samo da sipa gorivo do Čačka, nema, ne zna kako će da stigne, ali da upišem broj i vraća mi sutra. Dovoljno naivan, dam mu i upišem broj. Pre par meseci OMV na obilaznici oko Beograda, sipam gorivo, staje čovek, kuka moli, treba mu 3000 da sipa gorivo, daje mi broj zove me sutra da vrati (naravno ista priča, ali ja se ne sećam prethodnog puta) , dao mu ja, daje on meni broj, ja krenuo da kucam, kad imam šta da vidim, Velja Čačak 2000din AK 😂.

Sve mi se vrati u sekundi, osim 5000 din.

Tako da, nemojte biti glupi kao ja.

Najgore što više kad mi neki mučenik od sad bude prišao sa tom pričom kome zaista treba hebenih 2000 din, ja ću ga skoro sigurno oduvati.

Nedavno potom, ista pumpa, staje, ovaj put sa BMW X5 (zaradilo se) , pita neke Slovence za pare, ja skacem s motora i dernjam se da mu ne daju, čovek u zadnjem trenutku povlači pare , a ovaj iz auta pokušava da mu otme, neuspeva , daje gas i odlazi.

Mislim da je verovatno u dogovoru sa ovima sa OMV, jer nema šanse da ne znaju šta radi.

Nije na netu, ali je prevara i to prevara koja traji već godinama i verovatno su se neki uspevali ili kao ja bili dovoljno glupi da se dva puta upecaju..

Na pumpama operiše lik, koji traži novac pod izgovorom da nema novcanik, a mora hitno da ide, bla bla bla

Prvi put mi se desilo negde 2019. na Autokomandi, tražio mi 2000 din samo da sipa gorivo do Čačka, nema, ne zna kako će da stigne, ali da upišem broj i vraća mi sutra. Dovoljno naivan, dam mu i upišem broj. Pre par meseci OMV na obilaznici oko Beograda, sipam gorivo, staje čovek, kuka moli, treba mu 3000 da sipa gorivo, daje mi broj zove me sutra da vrati (naravno ista priča, ali ja se ne sećam prethodnog puta) , dao mu ja, daje on meni broj, ja krenuo da kucam, kad imam šta da vidim, Velja Čačak 2000din AK 😂.

Najgore što više kad mi neki mučenik od sad bude prišao sa tom pričom kome zaista treba hebenih 2000 din, ja ću ga skoro sigurno oduvati.

Nedavno potom, ista pumpa, staje, ovaj put sa BMW X5 (zaradilo se) , pita neke Slovence za pare, ja skacem s motora i dernjam se da mu ne daju, čovek u zadnjem trenutku povlači pare , a ovaj iz auta pokušava da mu otme, neuspeva , daje gas i odlazi.

Mislim da je verovatno u dogovoru sa ovima sa OMV, jer nema šanse da ne znaju šta radi.

Tri puta doziveo isto to. OMV pumpa na obilaznici oko Beograd. Lik kaze da je sa Zlatibora i drzi neku kafanu, da se obavezno javim kad dodjem. Dao 1000din, toliko sam mogao da mu oprostim, broj nisam upisao jer sam znao da se necu javiti. Vozio Superb BG table.
2 puta ista situacija, drugi covek, druga prica, ista pumpa. Samo sam se nasmejao.

Da i ja sam naseo prvi put :).
Kao drži mesaru u Novom Sadu, obevezno da mu se javim kad budem da se počastimo kod njega :).
Mislim da je to bilo kod Zmaja (prema Nišu).
Par puta sam ga sreo kod ELP pumpe prema Zagrebu.
Ali tad sam ga već prepoznao, ali on mene nije :).
Lepo ga pitam, da li se ti mene sećaš?
Lik samo gas i tutanj :).
Mislim da uzima renta kar, pošto sam ga viđao uvek u drugom vozilu.
Uglavnom stoji na ulazu u pumpu i onda čeka uglavnom kada neko pumpa gumu ili stoji pored vozil.
Ne izlazi iz kola, samo preko prozora komunicira :) .

Tri puta doziveo isto to. OMV pumpa na obilaznici oko Beograd. Lik kaze da je sa Zlatibora i drzi neku kafanu, da se obavezno javim kad dodjem. Dao 1000din, toliko sam mogao da mu oprostim, broj nisam upisao jer sam znao da se necu javiti. Vozio Superb BG table.
2 puta ista situacija, drugi covek, druga prica, ista pumpa. Samo sam se nasmejao.
Istom liku (lepo obucenom) sam i ja takodje na OMV-u dao 1000 dinara za gorivo, a on me pozvao da kasnije posetim njegovu pecenjaru na Zlatiboru gde bi mi dao peceno prase kao znak zahvalnosti :)

Pisalo u novinama o tom liku sto se zicka na pumpi. Cak ga i nasli novinari i obecao da ce vratiti pare. Neki ljudi se posle javili i rekli da im je vratio. Posle opet krenuo da operise. Doduse ja ne mogu da verujem da vi ladno date nekome novac, u ovoj drzavi u ovo vreme, na nekakvu pricu. Onaj koji nema ne trazi, ostali su proleteri, zlatnog li, doba.

U pravu si, ali tad u trenutku ti proradi nešto i ne razmišljaš tako trezveno...

Meni je jednom čovek platio gorivo na pumpi, doduše u motor, stalo 2500din u ona srećna vremena sa benzinom od 140 din 😂. Ispao mi novčanik iz džepa negde na autoputu, pumpadzija sipa, a meni leptirići u stomaku.. Lik pored mene, čuo razgovor, i otišao i platio i za mene. Išao sam sutradan iz Leskovca u Niš da mu odnesem pare, ali ono, realno je ispao šmeker...

Pisalo u novinama o tom liku sto se zicka na pumpi. Cak ga i nasli novinari i obecao da ce vratiti pare. Neki ljudi se posle javili i rekli da im je vratio. Posle opet krenuo da operise. Doduse ja ne mogu da verujem da vi ladno date nekome novac, u ovoj drzavi u ovo vreme, na nekakvu pricu. Onaj koji nema ne trazi, ostali su proleteri, zlatnog li, doba.

Ne moze da verujes? Onda ocigledno nikad nisi bio u nekom problemu gde ti je trebala pomoc nekog random lika iz xy razloga.
Onaj ko jeste, sigurno, ce se bar na trenutak zamisliti da li coveku stvarno treba pomoci jer svako moze da se nadje u toj poziciji.
Opet pricam o nekoj normalnoj cifri koju normalan covek moze da oprosti a ne o nekim hiljadama, milionima...

Istom liku (lepo obucenom) sam i ja takodje na OMV-u dao 1000 dinara za gorivo, a on me pozvao da kasnije posetim njegovu pecenjaru na Zlatiboru gde bi mi dao peceno prase kao znak zahvalnosti :)
Klasičan prevarantski fazon, svaka dlaka na svom mestu, brendirana garderoba i finoća u pokušaju. Držao i hranio sam bivšeg prijatelja mesec ipo dana, još hteo i da ga odvedem kod Pazarca da mu kupim farmerke ali on se opirao. Čovek sa jednim brendiranim pantalonama i čim se pojavi neka flekica (a to je bilo svakodnevno jer je bilo kišno vreme pa i od samog hodanja eto fleke, prsnulo malo) ajde uključi mašinu pranje i za ujutru da bude suvo što nije prolazilo. Nije mu bilo sve jedno ali šta će ima gde da prespava i pošteno da pojede dok mu nisam objasnio da je sa moje strane dovoljno pomoći

skoro su se pojavile prevare, dobijem mail gde pise da sam kupio nesto za recimo 500 evra,
i kao da im posaljem broj kreditne, ako hocu da ponistim. How yes no...
Potom pokusavaju da upadnu na nalog tako sto podnesu zahtev za promenu
lozinke, a potom ti traze da im das kod, pod nekim izgovorom.

Ne moze da verujes? Onda ocigledno nikad nisi bio u nekom problemu gde ti je trebala pomoc nekog random lika iz xy razloga.
Onaj ko jeste, sigurno, ce se bar na trenutak zamisliti da li coveku stvarno treba pomoci jer svako moze da se nadje u toj poziciji.
Opet pricam o nekoj normalnoj cifri koju normalan covek moze da oprosti a ne o nekim hiljadama, milionima...
Jedino sto je ocigledno je da je u pitanju prevarant koji je zavrnuo ne samo tebe nego i mnoge druge ljude. Razumem tvoj rezon ali moj nacin razmisljanja je oblikovan iskustvom zasnovanim na delima gradjana ove zemlje.

U svakoj zemlji ima prevaranata. Nije to naš brend. Meni je recimo bilo ******ski što na Šelovoj Bugarskoj pumpi su mi u dva ujutru naplatili 30l goriva, a sipali 3. I to na autoputu.

Otisao kod tasta i taste na kafu, uskomesali se oni, vidim hoce nesto da pitaju al nikako da zucnu, sta vas muci, sta ste se uskomesali, znas dobio sam email poruku od neke zene iz Turske koju su zaustavili na granici i treba joj hitno 150 eura da joj se uplate na racun pa kad predje granicu ona ce uplatiti 1000 eura, pa da odem do banke da uplatim, dobro reko, i ona je od toliko ljudi bas tebe nasla, tebi ce da 1k eura, ona je osetila da si bas ti njen spasitelj i slucajno nasla tvoju email adresu koju ni ti ne znas da napises gde si nabio i slova i brojeve i bas tebe ubola. E onda mu dosla iz u glavu, pa ona mene htela da zezne, ma jok.
A bio je jedan lik cesto kod Tempa na parkingu kod Ikarbusa, navodno je iz NS i treba mu 1000 din da sipa gorivo, to pre jedno 4 god. su poceli te fore, slucajno sam negde procitao da se to pojavilo, reko koliko vas ima da ste iz NS i da samo vamo fali za gorivo, naziveo si se vidim, samo se okrenuo i tutanj, da nisam procitao dao bi mu, ali i posto tamo idem cesto, da me zeznuo i da ponovo naletim na njega obrisao bi parking posle sa njime.

@Dakii
Da nisi pročitao verovatno bi ti bilo jeftinije da se preseliš u NS nego svaki put po črvenu :ROFLMAO:
Takvi likovi su jaki psiholozi, pročitaju ko se lako napeca a problem im je ko je upućen a ko ne. To ti je kao što su nekada "šibicari" harali, pročitaju alavog čoveka i eto očas posla parče itisona ili karton ispred njega i već se vrti kuglica.

Ali davati likovima koji voze Superb, x5 i slično...

Ali davati likovima koji voze Superb, x5 i slično...
U tome je i fazon, pisao sam već da mora svaka dlaka da bude na mestu, firmirana garderoba bez ijednog nabora znači nigde zgužvana (to im je radna uniforma a pitanje je da li ima još nešta od garderobe). Gde ti je logika pa imao ili nemao platnu karticu čovek kad mrda na put bar 50e nosi u džepu koje je sakrio i od samog sebe.

A realno, u današnje vreme nasesti na takvu prevaru,...

Evo, ja sam jutros zaboravio novčanik, nemam ni kartice kod sebe, ova iz Google wallet mi je kompromitovana, pa sam je pre neki dan trajno blokirao. Ali imam e-banking.

Daj mi 2.000 za gorivo, evo odmah ti prebacim pare.

Voziš skup auto, a nemaš pomoć na putu? Imaš valjda nekog drugara da ti donese? Nemaš? Nemaš e-banking? Zovi telefonom nekoga ko ima. A, da, nemaš drugara.
Nešto si pogrešno uradio u životu, nemoj da ti ja to popravljam.

Nikad, ali nikad mi se nije desilo da u rezervoaru imam manje goriva koje mi omogućava manje od 100km vožnje pre nego što ga dopunim i to računajući po gradskoj potrošnji - i onda treba da doniram nepoznatog dasu koji se qrči sa X5 a ovamo dozvoljava sebi da u BG sa beogradskim ili u NS sa novosadskim tablicama (znači najverovatnije kući) vozi na rezervu! E pa bato sledeći put razmišljaj da dopuniš rezervoar svoje zverke na vreme a sada zovi kuma, brata, komšiju ili prijatelja takođe "kontroverznog biznismena" koje dobro znaš nek ti donesu pare za gorivo!

Oh, hi Mark
Screenshot_2023-11-21-07-58-25-122_com.google.android.gm.jpg

Enti miša,isti scenari samnom,u Kopru pre 10 godina,al tip je pričao slovenački,i dobio 5 evra

@Dakii
Da nisi pročitao verovatno bi ti bilo jeftinije da se preseliš u NS nego svaki put po črvenu :ROFLMAO:
Takvi likovi su jaki psiholozi, pročitaju ko se lako napeca a problem im je ko je upućen a ko ne. To ti je kao što su nekada "šibicari" harali, pročitaju alavog čoveka i eto očas posla parče itisona ili karton ispred njega i već se vrti kuglica.
Uff..sibicari...gde me nadje :)
Kao klinac sam cesto isao na selo busem. Nismo imali auto. Krenes iz Bg oko 8-9 i u Nisu si oko14h...a onda cekaj bus za dalje. Posto je put dugacak soferi su imali mesta za stanjanje (verovatno dil sa vlasnikom kafane). Nekad se napravi pauza 15ak min a nekad pola sata. Na takvim mestima sibicari su bili redovni gosti. Posle pauze slusas kuknjavu do Nisa osobe koje su izvacarili.
Nikad necu zaboraviti jednu devojku, imala je nekih 20ak godina, sigurno duplo starija od mene. Sedela pored caleta u busu. Gledao sam kako su je ojadili za sve pare koje imala i na kraju im dala prsten koji je nasledila od majke. Kad nije imala love vise oni je uhvatili na pricu aj ulozi prsten a on kao stavi brdo para skontra strane. Ona se upeca i...
Plakala ceo put do Nisa.
To su oni klasicni sibicari, ovde jeste, ovde nije...
Oduvek sam se pitao kako je moguce da navataju nekog da ga *****u kad tako ocigledno rade. Verovatno svi znate da je caka da kad krenes da vadis pare iz dzepa i skrenes pogled sa kutije sibice on onda promeni mesto kuglici. Pa kad izgubis onda se pojavi lik koji ce ti pomoci tako sto ce on da nagazi nogom kutiju dok ti vadis pare...Toliko jednostavno i providno ali to radi.

Pa šta se čudiš pune kockarnice velikih magova, koji bi da za*ebu sistem... 😂

Dobro, možda ja nisam baš osoba koja treba da im se smeje, jer me dva puta uradi glupavi Velja Pečenjara na istu foru ..😵‍💫

Oduvek sam se pitao kako je moguce da navataju nekog da ga *****u kad tako ocigledno rade. Verovatno svi znate da je caka da kad krenes da vadis pare iz dzepa i skrenes pogled sa kutije sibice on onda promeni mesto kuglici. Pa kad izgubis onda se pojavi lik koji ce ti pomoci tako sto ce on da nagazi nogom kutiju dok ti vadis pare...Toliko jednostavno i providno ali to radi.
Prisustvovao ja krajem 80-ih sceni na Najlonu u NS (lokalni buvljak), kada je grupica mangupa navatala šibicare na frku. Dok ovaj mota, jedan nenadano nagazio tačno znao koju kutijicu.
I ponudio tada 50DEM.

Šibicar se malo pogubio, pa viče bežmo policija, ovaj ne diže nogu i drži šibicara za kaput, i u sekundi se pojave tri-četiri drugara...
...a šibicar imao samo dva drugara. I krene batinanje. Jedan šibicar popio razbijenu glavu o obližnju tezgu (onaj kavez za lubenice), drugi dobio u plexus pa ostao da se valja bez vazduha, treći kao nešto mlati rukama ali nema pojma šta radi.

Eto navatali ih neki, dal' se svete za nekog od pre, dal' su konkurencija pa čiste teren, ali su dobro nakantali šibicare. A bio malo i aplauz od publike.
Eto, matchmaker risk management, jel? :p :D

Ja sam isto krajem osamdesetih ali u Sarajevu između autobuske i železničke stanice prisustvovao kada se tu našao neki lik koji zna kako se igra ta igra (verovatno i sam vešt u tome) i koji je navukao šibicara i uzeo mu pare sprečivši ga da odigra potez više dok su istovremeno šibicarevi pajtaši od, tek kasnije sam shvatio ne običnih posmatrača već prijatelja tog lika, bili odsečeni tako da ne mogu da mu pomognu. Uvežbana akcija protiv grupice koja je na identičan način pljačkala naivne...

Nazad
Vrh Dno