Šta je novo?

vredi li tih 10x???

deepo

Slavan
Učlanjen(a)
09.05.2005
Poena
301
Kupio bih, preko prijatelja iz Budimpeste, olympusa c765 sa 256MB karticom, sve za 330e.
E, sad, dok sam se raspiivao kod nasih preprodavaca, jedan od njih me je zestoko ubedjivao kako su tih 10x neupotrebljivi bez IS-a, i kako je canon S1 pravo resenje. Canon S1 me ne interesuje ali me zato fuji 5500 baca u nedoumicu (mada ni on nema IS, je li)...
Jako me interesuje iskustvo nekog ko ima c765/c770 i njegova sto objektivnija ocena upotrebljivosti zoom-a na maximumu. Neki kratak pregled uslova u kojima se pokazao super i uslova gde je zakazao.
Jako mi se svidja ovaj fotoaparat, a ne bih da se razocaram.
:)

IS ti jedino znachi za slikanje statichnih objekata na full zumu (ili bilo kom zumu) pri slabim svetlosnim uslovima, ili za snimanje videa (full zum, u pokretu) ako ti je to bitna stavka...

Slikao sam sa tim aparatom sa max zumom i odlicni su mi utisci.

Hvala na odgovorima :) :)
Sve i svemu, citajuci o njemu, nisam nasao neke velike nedostatke, ali ni neke velike hvalospeve. Deluje mi kao relativno pouzdana kupovina, kvalitet slika i opcije su ok. Dosta je malen i to mi se jako svidja.
Skoro sigurno ga uzimam, jedino me zanima, da li neko od vas koji ovo pratite malo vise, ocekuje neki skori pad cena (turbulencije na trzistu :) ) . Prijatelj,koji bi mi ga nabavio, dolazi u posetu 13. juna, pa je to neki rok do kog treba da ga narucim.

driver je napisao(la):
IS ti jedino znachi za slikanje statichnih objekata na full zumu (ili bilo kom zumu) pri slabim svetlosnim uslovima, ili za snimanje videa (full zum, u pokretu) ako ti je to bitna stavka...

Eto, ja uzeh S5500, i sa full zumom u sred bela dana nisam napravio ni 5% ostrih slika (a i tih 5% su bili sa eeeekstra koncentracijom, naslanjanjem, i sl...). Tako da se ne lazemo - 10x zoom retko daje nezamucene slike. Treba ti ili stativ, ili IS (mada ne znam koliko on resava stvar).

Pustite dezinformacije i neznanje.Zum 10x je sjajna stvar i kada ima dovoljno svetla, 95% fotografija sa tim aparatom je sjajno!Znam o cemu pricam imam 760-cu.Ko ne veruje moze da proba kod mene.Aparat ima i mana...Mozda najveca je da relativno sporo fokusira, ali i za to ima leka.Kad ima manje svetla, moze da ima problem, ali i tu uz malo iskustva moze da mu se doskoci.Sve u svemu ja ga jako volim i tvrdim da u toj klasi pravi mozda najbolje (najostrije, najbolji kontrast) fotke.Ovo je po malo subjektivno :)

veljkoz je napisao(la):
Eto, ja uzeh S5500, i sa full zumom u sred bela dana nisam napravio ni 5% ostrih slika (a i tih 5% su bili sa eeeekstra koncentracijom, naslanjanjem, i sl...). Tako da se ne lazemo - 10x zoom retko daje nezamucene slike. Treba ti ili stativ, ili IS (mada ne znam koliko on resava stvar).

Pa brate, da nisi pio neki alkohol pre slikanja ? :) Sve do 1/60 se moze slikati full zumom u sred dana, i to na iso64. Na ISO200 pri tim uslovima imash 1/200 i tako mozesh da slikash i nogama :)

E, bas ste me bacili (ne samo ovim thread-om) u rebus... :d

Do pre neki dan (dok nisam procitao par thread-ova ovde na forumu :p) sam 99% bio ubedjen da je S5500 prava stvar za mene, a sad mi se ubrka i S1 (za S2, naravno, nemam love :( )

Ne znam sta da cinim... da li da sacekam mozda malo... nisam pametan... :trust:

Shta te bre bacilo u rebus ? :) Ako cesh da kupujesh S1 zbog ISa, nemoj ;)

Zaboravih da po sunchanom danu (ovih dana :)) na full zumu sa fujijem imash i 1/1000 na ISO64 :)

Poslednja izmena:
I da, još nešto, ni jedan ultrazum ne može da priđe wide objektivu (makar za moje potrebe)... Ovo kažem posle 10ak dana intenzivnog slikanja i jedno 700 slika sa tog putovanja. Ultrazum je za ložane, običnom čoveku će uvek pre dobro doći neki wide, nego uz...

Potrefio si me Bane®, tako sam nekako i ja razmisljao, al' me "lopovi" pokolebali! :D

U principu mi ni ne treba nista vise od 3X optickog zuma (u 90% slucajeva, jedino me kopka kakve bi fotke mogao da pravim na nekoj planincini sa stativom - BTW posto su stativi?), u stvari ovaj caletov A80 mi je skroz OK, al' mi je nekako puno da dam iste pare za A95, za koliko mogu da pazarim S5500 (razliku CF/XD ne racunam).

Na A80 mi jako puno znace ona 2 custom moda (C1 i C2), kojih koliko vidim na A510/520 nema, a A95 ima samo jedan. :( Takodje, svidja mi se pokretni displej, ne toliko zbog neke upotrebljivosti, vec zbog cuvanja displeja od grebanja (mozda zvuci glupo, al' par drugara je opasno sredilo svoje).

E, sad, odoh malo u offtopic (izvinjenje ultrazoom-ovcima!:)), al' kad smo vec tu, sta je vredno ~300 evrica (naravno, moze i manje, al' da je dobro, naravno), a da ima mogucnost snimanja vise custom (user) preseta (ovo mi je stvarno JAKO bitno), da daje bas dobre fotke i da ima upotrebljiv video mod?

@driver
Kako se S5500 ponasa pri slikanju u manjim prostorijama, tj. koliko je upotrebljiv za tako nesto? Kakav je u auto modu, posto i to moze da zatreba na zurkama posle "par" piva? :)

Delija je napisao(la):
Kakav je u auto moduQUOTE]

Znam da pitanje nije upuceno meni ali se driver nece ljutiti :)
U auto modu je S5500 vise nego koristan...ja sam imao prilike da fotkam i sa A95 i praveci neku analogiju (citaj kvalitet fotki u auto modu) mogu toplo preporuciti prvi (S5500)...mogu ti poslati link sa mojim fotkam a ti skini i procitaj EXIF i videces da su vecina njih fotkane u auto i prosto ces reci wow (ah hvalospevima nikad kraja :) ) Naravno makro nije radjen u auto....

http://photobucket.com/albums/y290/paunovic/

Poslednja izmena:
Ako neko slika uglavnom napolju, onda je UZ vise nego koristan (cak, nikad dosta zuma). Ali ako neko slika uglavnom unutra, u zatvorenom ili u manjim prostorijama, onda je UZ cak nepozeljan, i uvek ce pre dobro doci neki wide, sto je i logicno.

Onako, off topic, zašto niko još nije napravo neki UZ koji ima i širi wide od 35mm a da ne košta bogatstvo. Znači neki sa npr 30-180 mm (idealan odnos dimenzija objektiva i opsega) ili još bolje 28-200 a da je po cenama oko 300-400 eur. Prosumeri su skupi a ovi jeftiniji nemaju dovoljno širok wide sem retkih.

Zato sto je objektiv koji krece od 28 mm (tacnije od ugla koji tome odgovara), bez obzira na velicinu senzora, uvek mnogo komplikovaniji i skuplji od onog koji krece od 35 mm.

Delija je napisao(la):
@driver
Kako se S5500 ponasa pri slikanju u manjim prostorijama, tj. koliko je upotrebljiv za tako nesto? Kakav je u auto modu, posto i to moze da zatreba na zurkama posle "par" piva? :)

"A" Canoni su inache poznati po loshijem auto modu, a na fujiju nisam slikao vishe od dve slike na auto, onda kad sam se zezno :). Auto nema skoro nikakve opcije pa mnogo smara. "P" je mnogo bolja kombinacija za svakodnevno slikanje, radi kao auto, a imash skoro sve opcije kao na Manual...
Shto se tiche upotrebljivosti u kuci, nikakve probleme nisam imao, chak koristim i neki mali zum vrlo chesto. Napolju zuma nikad dosta, i sve shto ima 3x je isto k'o da nema nishta :)
Evo malopre sam se vratio sa ushca, gomila ljudi slika 3x digitalcima, stvarno ne znam shta su slikali :), dok sam ja gadjao vozache u automobilima sa 30 metara :)..
Shto se tiche zurki, S5500 je jedan od najboljih u klasi na fokusu u loshim uslovima, i A pogotovo nema shta tu da trazi...

Evo nekih slika od danas za nekog ko reche da ne moze da se slika na full zumu. Sve slike su 10-17x zum, sve su ISO 200, znate kakvo je danas vreme bilo :)

http://photobucket.com/albums/y284/crxguru/Ushce_2_05/

Poslednja izmena:
Pre 3 godine sam kupio Fuju 2800 sa 6x optičkim zumom i nisam se pokajao. Sa svojih 2M piksela pravi odlične fotke, a zum mi je bio itekako koristan. Jedina mana ultra zum aparata je veličina, ništa više. Apsolutna preporuka. Ne palite se na broj piksela nego gledajte OBJEKTIV.

Zahvaljujem! Ubedjen sam! ;)

:wave:

Malo uporedjivanje Canon S1 vs Fuji S5500

Posto sam se i sam dosta dvoumio izmedju ova dva, da saberem utiske pre kupovine:
S1:
+ IS (image stability)
+ kompaktan
+ pokretni ekran
+ bolji servis

- pokretni ekran (sve sto moze da se okrece sudjeno je da se pokvari/polomi :))
- lose boje (bar u poredjenju sa S5500)

S5500:
+ fenomenalne boje!!!
+ Jeftiniji 40e
+ Lepsi :)
+ dodatni prsten-konvertor za 55mm objektive (dolazi uz aparat)
- losiji makro mod
- glomazan
- nema pomoc za panoramu (mada, i nije neka mana - ako imas pamcenje duze od 2s ne treba ti nikakav 'asistent')

Posto sam nabavio S5500, mogu da dodam jos nesto:

Makro i nije tako los;
uopste nije glomazan kao sto izgleda na slikama (u stvari, iznenadio sam se kako je mali);
citav interfejs je veoma intuitivan sto veoma pomaze kod slikanja 'na brzinu' (ovo je ogromni plus);
kad se prikaci na komp, xD se vidi bas kao i svaki obican flash drajv (eksterni disk) - ne znam zasto, ali ovo mi se mnogo svidja :);
brz fokus;
made in Japan = nema 'labavih' delova, zaista kvalitetna izrada;

Jedino me malo nervira sto se javlja ljubicasta boja na ivici velikih kontrasta, ali ovo je boljka svih digitalaca...

Sto se tice wide slikanja: mogu da uslikam celu osobu (od glave do pete) koja sedi na 1.5m od mene. Ovo je i najprijatnije iznenadjenje.

Sto se tice 10x zoom-a: za ekspoziciju 1/50s, 1/60s, slike ispadaju 50% ok. Napolju on preracuna S na 1/200s, do 1/400s - znaci nema problema. Ali u stanu (po suncanom danu) ide od 1/4 do 1/50. Pomirio sam se sa tim da necu koristiti 10x zoom u kuci, i nije mi tesko palo :) (btw. moj prethodni komentar se odnosio na prve slike koje sam napravio u stanu)

Nisam isprobao S1 tako da ne mogu da kazem da je ovaj bolji, ali definitivno sam zadovoljan izborom!
PS: @driver - super su ti slike!

I dalje ne kapiram zashto se neko dvoumi izmedju ova dva aparata ?
Minolta Z3 i Panasonic FZ3 su takodje bolji aparati od S1 u istoj cenovnoj klasi, a oba imaju IS, a Z3 ima vishe mpx i jednako dobar video...

Shto se tiche macroa kod S5500, 10cm za neshto ozbiljnije nije upotrebljivo previshe, ali se uvek lako moze nashrafiti neki macro filter ili konverter, bez 25€ ulaganja za adapter. To je josh jedna stvar koja pokazuje da Fuji ovim (a bogami i vecini ostalih "jeftinih" aparata), ne puca na istu grupu korisnika kao svi ostali iz tih klasa koji bi sve u jednom pakovanju bez dodataka i gde je naginje prema basic ili prosechnom korisniku...Shto se tiche CA (ljubichasta boja na kontrastima), S5500 je u grupi sa aparatima koji je najmanje imaju, i od ovih 5000 fotki koliko sam slikao, samo je par procenata njih gde se primetan CA javlja, shto nije sluchaj kod vecine ostalih UZ aparata, a pogotovo S1 IS...

Kad si pre ispucao toliko fotki??? :p

Pa pazario si ga pre manje od 2 meseca... :)

driver je napisao(la):
Sve slike su 10-17x zum

Ne kapiram ovo 17x zum?!
Ako je i digitalni zum u pitanju fotke su neverovatno kvalitetne,i ja odmah prodajem svoj A510.
Ili pak koristis neki dodatni objektiv?/koji?/koliko to kosta?

Dosta dobrih fotki u svakom slucaju.

sivuk je napisao(la):
Ne kapiram ovo 17x zum?!
Ako je i digitalni zum u pitanju fotke su neverovatno kvalitetne,i ja odmah prodajem svoj A510.

U pitanju je Tcon 1.7x konverter (na tih 10x)...

sivuk je napisao(la):
Ne kapiram ovo 17x zum?!

Kao shto reche Bane, u pitanju je Olympusov TCON17 koji "pravi" 17x od ovih 10. Ja sam ga platio 50€, a koshta 80-90-100, kod nas teshko moze da se nadje...

Poslednja izmena:
Vrh Dno