Šta je novo?

vredi li kupiti MSI Mega PC

• Začetnik teme Začetnik teme blue
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Razmisljam o kupovini MSI Mega PC-a pa me interesuje da li ga je neko sa bencha kupio i kakva su mu iskustva. Da li bi dodavanjem neke jace grafike bio sposoban da tera najnovije igre. Takodje me interesuje da li neko zna da li uvoznik planira i nabavku slicnog sistema ali u izvedbi za AMD procesore (koju sam video na MSI sajtu, a koja bi mi bila jeftinija a bolja solucija).

Mislim da je ta fancy kutija veoma precenjena. Jeste da je interesantno idejno resenje koje ima buducnost, ali sam ja ipak za klasiku, a ako ti je bas stalo da imas nesto fancy kupi neko takvo kuciste, ubaci "klasicne" komponente i vozi...

Msi Mega PC koji nema nista u sebi osim (ploce i kucista) kosta, ako se secam, 650e.
A za 700-800e mozes normalan komp sa monitorom da sklopis.
Toliko...

Vocko je napisao(la):
Msi Mega PC koji nema nista u sebi osim (ploce i kucista) kosta, ako se secam, 650e.
A za 700-800e mozes normalan komp sa monitorom da sklopis.
Toliko...

Ma ta cena nema veze sa vezom. Preporucena maloprodajna cena za "prazan" sistem (bez CPU-a, HDD-a, memorije...) je 390e.

delimir je napisao(la):
...

Ma ta cena nema veze sa vezom. Preporucena maloprodajna cena za "prazan" sistem (bez CPU-a, HDD-a, memorije...) je 390e.

Ja video tu cenu pre 15ak dana na www.pakom.co.yu

Koliko je meni poznato, cena barebone sistema je 290 evra. Kupio Halo oglase i tamo se nude vec unapred sklopljene konfiguracije pocev od 590 evra. Kad se oduzmu sve dodate komponente cena golog sistema opet izadje oko 290 evra sto po meni nije mnogo.

MSI Mega PC je "malo" drugaciji od "obicnog" barebone...
Mislim da je to fancy stvarcica namenjana onima koji ne pitaju za cenu. S obzirom da se preracunavas Intel/AMD...niza cena i sl....zaboravi MSI....sympa jeste, ali....

OK je za onoga ko nema PC.
Za onoga ko ima isto je OK pod uslovom da u kuci ima babu koja se ne snalazi dobro sa Windowsom na engleskom.
Eh, da, i Simpson je rekao da je OK :mrgreen:

U principu covek mora biti svestan da za te pare koje se traze moze da sklopi relativno upotrebljiviju masinu...E sad, druga je stvar sta kom coveku treba.

P.S. PJ, zar ti nisi kupio bas taj MegaPC ili sam te pobrkao sa nekim ?

Ne nisam. Imam laptop Acer Travelmate 620, a uzeo bih i neku stonu masinu za igre ali i uopste multimediju. Recimo tom MSI-u bih dodao TV kartu i jacu graficku sa Vivo mogucnostima i tako ga pretvorio u pravi multimedijalni centar. U kombinaciji sa TV-om od 70cm i 5.1 ozvucenjem i u mini kucni bioskop.

to je dobra stvar ako volis da bacas pare......

OptiPlex je napisao(la):
P.S. PJ, zar ti nisi kupio bas taj MegaPC ili sam te pobrkao sa nekim ?

Blesav jesam, ali toliko ne ;P
Pomesao si me sa nekim...

I na "Benchmarku" i u "PC Pressu" sam napisao da nije bas za entuzijaste i ocigledno sam bio upravu. Mislim, u glavi mi je bio recimo Aca i ispred njega Mega PC 😉
Za sve ostale korisnike ne vidim zasto ne bi valjao. Mozda zavrsna obrada nije na nivou nekih skupih HiFi komponenti, ali to je bas zato sto i ne kosta mnogo. Ako se uporedi sa ostalim barebone sistemima boljeg nema.
Licno bih se pre odlucio za AMD varijantu, jer je verovatno brza i jeftinija. Jos kada bi bio neki NF2, pa jos integrisani GF4 MX...

delimir je napisao(la):
Mislim, u glavi mi je bio recimo Aca i ispred njega Mega PC 😉

Verovatno si ga video dok je brisao prasinu u decijoj sobi 😀

Po mom skromnom misljenju taj Mega PC moze da bude jako zgodna spravica, ali... pod uslovom da nemate ni komp, ni DVD plejer, ni muzicku liniju, ili da iste imate, ali hocete da ih prodate pa da kupite Mega PC. I uz to da ste korisnik racunara u rangu prosecne americke domacice, tj da vam nije bitno da svakih 6 meseci radite upgrade. U tom slucaju je Mega PC super stvarcica, narocito ako jos imate dosta para i jos kupite neki 5.1 zvucni sistem i recimo neki HDTV na koji mozete direktno da prikacite komp (tj Mega PC), onda ste stvarno resili sve probleme u zivotu i imate u nekoliko malih kutija pravi Home Entertainment System, samo onda nemate vise pare u dzepu 🙂

zwerko je napisao(la):
Po mom skromnom misljenju taj Mega PC moze da bude jako zgodna spravica, ali... pod uslovom da nemate ni komp, ni DVD plejer, ni muzicku liniju, ili da iste imate, ali hocete da ih prodate pa da kupite Mega PC. I uz to da ste korisnik racunara u rangu prosecne americke domacice, tj da vam nije bitno da svakih 6 meseci radite upgrade. U tom slucaju je Mega PC super stvarcica, narocito ako jos imate dosta para i jos kupite neki 5.1 zvucni sistem i recimo neki HDTV na koji mozete direktno da prikacite komp (tj Mega PC), onda ste stvarno resili sve probleme u zivotu i imate u nekoliko malih kutija pravi Home Entertainment System, samo onda nemate vise pare u dzepu 🙂
Ma kakvi zgodna ?!
Za te pare uzmes solidnu desktop masinu, pa na njoj slusas muziku do mile volje, a usput mozes i da radis nesto konkretno :beat:

Bacanje para, pljacka, ne znam tacno koji izraz da upotrebim, ali sam siguran da ne vredi pare koje traze za njega ni pod tackom razno...
Meni je glavna mana kod svih tih barebone (valjda ih tako zovu) sistema mikroskopsko kusicste (ja vise preferiram Tower "izvedbu"), kao i unistena modularnost samim tim sto su ceo kompjuter spakovali u "Cicban" kutijicu....

Jedina "prednost" je sto "stede prostor", ali dzaba im..

NEMOJ to da uzimas ni pod tackom razno, uzmi neki "pravi" desktop i pevaj (po mogucstvu PHTL, a ako ne znas onda ce i obican Enter Sandman dobro da dodje) :beat:

Crni je napisao(la):
...

Ma kakvi zgodna ?!
Za te pare uzmes solidnu desktop masinu, pa na njoj slusas muziku do mile volje, a usput mozes i da radis nesto konkretno :beat:

A odakle ti uopste ideja da na Tom Megapc-u nemoze da se radi nesto konkretno?? Sta p4 ti nije dovoljan?
Takodje ima mesta i dosta mesta za upgrade: i memorija i HDD i procesor i graficku, a bese ima i PCI.
Sasvim upotrebljiva stvarcica i moze nekom bas dobro da dodje.

MAD_MUzzY je napisao(la):
...
A odakle ti uopste ideja da na Tom Megapc-u nemoze da se radi nesto konkretno?? Sta p4 ti nije dovoljan?
Takodje ima mesta i dosta mesta za upgrade: i memorija i HDD i procesor i graficku, a bese ima i PCI.
Sasvim upotrebljiva stvarcica i moze nekom bas dobro da dodje.
Nisi me shvatio. To cudo radi ili kao Tuner, ili kao CD Player, ili kao PC. Hteo sam da kazem da radis nesto konkretno dok ti svira muzika, a u ovom slucaju ako radis nesto konkretno onaj "audio" deo je neoperativan, pa gubi smisao. Kad ga vec nemas zasto bacati tolike pare kad se za iste novce moze uzeti u istoj klasi nesto bolje ?
Jedan PCI je ipak za mnoge malo. Opet, realno gledano za mnoge je to i previse, ali previse je i P4, ali kad se ne pravi nista slabije 🙂 Pa cak i u toj varijanti (SOHO masina) se ide na minimalnu cenu sto ovaj MSI opet ne ispunjava. Kome je bas stalo da ostavi utisak na poslovne partnere fancy masinom uzece neki TFT, a kuciste pod stolom iovako niko ne gleda...

Crni je napisao(la):
...

Nisi me shvatio. To cudo radi ili kao Tuner, ili kao CD Player, ili kao PC. Hteo sam da kazem da radis nesto konkretno dok ti svira muzika, a u ovom slucaju ako radis nesto konkretno onaj "audio" deo je neoperativan, pa gubi smisao. Kad ga vec nemas zasto bacati tolike pare kad se za iste novce moze uzeti u istoj klasi nesto bolje ?
Jedan PCI je ipak za mnoge malo. Opet, realno gledano za mnoge je to i previse, ali previse je i P4, ali kad se ne pravi nista slabije 🙂 Pa cak i u toj varijanti (SOHO masina) se ide na minimalnu cenu sto ovaj MSI opet ne ispunjava. Kome je bas stalo da ostavi utisak na poslovne partnere fancy masinom uzece neki TFT, a kuciste pod stolom iovako niko ne gleda...

Ma nije tacno. Uvek mozes da upalis Winamp ili da pokrenes MSI Radio (ima i slika u testu na benchu) dok radis nesto. Ne vidim kako si mogao da zakljucis da ne moze da se slusa MP3/Radio dok se radi nesto drugo. Radi bre kao i svaki kompjuter. Pa nisu mu blokirali zvucnu karticu dok radis u Wordu.

Kako se ne pravi nista slabije. Pa "goli" sistem je 390, a ti stvaljaj sta hoces unutra Celeron/P4. Imas AGP ubodi neki FX/Radeon. U PCI ne vidim sta bi stavljao kada na ploci ima i modem i mreza i zvuk itd...Jedino taj TV Tuner ili ako imas bas nesto specificno bez cega ne mozes daivis.

Maina nije predvidjena sa SOHO okruzenje vec za cisto home usere. Kome u kancelariji treba MP3 i radio. Ja recimo da sam poslodavac to ne bih dozvolio.

U Windowsu se ponasa bukvalno kao svaki normalni kompjuter. Znam, jer sam probao, i ne nagadjam.

Ja sam rekao zgodna spravica u kontekstu prosecne americke domacice, njoj je zgodna. Naravno da nece valjati nekome ko svakih mesec dana promeni po neku komponentu u racunaru i graficka kartica mu generise toplote da moze da greje celu zgradu.

Ali recimo sa stanovista korisnika kome kompjuter sluzi za slusanje muzike, gledanje DiVX/DVD filmova, surf netom, i kucanje dva teksta mesecno u Wordu je ta spravica idealna po pitanju funkcionalnosti kao racunara. Jos kazem ako doda neke 5.1 zvucnike i dobar TV ili recimo onaj Samsungov 15" TFT sto u sebi ima i TV tjuner, pa taj je sebi resio sve probleme u zivotu sto se digitalne zabave tice, bar za neko vreme.

To je potpuno normalan racunar uporediv sa masinom svakoga od vas; dakle, nije uopste za domacice ili kucanje dva teksta mesecno u wordu. Njegova jedina mana je u tome sto ne moze da primi vise PCI karti i to je sve. Cak i sto se tice tog menjanja komponenti, ograniceni ste samo tom plocom; menjajte i procesor i ram i graficku, disk, cdrw/dvd, itd.
Ta mana se, sa druge strane, kompenzuje nekim drugim stvarima, kao sto su dodatne multimedijalne sposobnosti, a nekome ce znaciti i mali footprint i lepo dizajnirano kuciste (ne vole svi da drze ormarchine od kucista).

Tako da nemojte da se bavite racunarskim sovinizmom; racunar je po svojim sposobnostima isti kao i svaki drugi; onome kome odgovara takav mix osobina kakav ima ovaj racunarcic, ova makina je sasvim u redu, ukoliko je spreman da plati onoliko koliko pise na etiketi.

delimir je napisao(la):
...
Ma nije tacno. Uvek mozes da upalis Winamp ili da pokrenes MSI Radio (ima i slika u testu na benchu) dok radis nesto. Ne vidim kako si mogao da zakljucis da ne moze da se slusa MP3/Radio dok se radi nesto drugo. Radi bre kao i svaki kompjuter. Pa nisu mu blokirali zvucnu karticu dok radis u Wordu.
Ma nisam mislio da ne moze da se slusa dok radi kao kompjuter. Koliko sam ja shvatio (mozda gresim) to cudo ima preklopnik kojim se odredjuje da li ce da radi kao Tuner, CD Player ili PC i ako se izabere bilo koji od NonPC modova funkcionise kao obicna mini-linija pri cemu koristi samo neke komponente od PC-a (bez bootovanja istog), pa sam u tom smislu prokomentarisao da "nema" koristi od toga kad ga koristis kao PC. Mozda sam se malo nesrecno izrazio, ali hteo sam da kazem da je s obzirom na malo jacu cenu bolja varijanta uzeti classic desktop + low cost mini-liniju...

Kako se ne pravi nista slabije. Pa "goli" sistem je 390, a ti stvaljaj sta hoces unutra Celeron/P4. Imas AGP ubodi neki FX/Radeon. U PCI ne vidim sta bi stavljao kada na ploci ima i modem i mreza i zvuk itd...Jedino taj TV Tuner ili ako imas bas nesto specificno bez cega ne mozes daivis.

Maina nije predvidjena sa SOHO okruzenje vec za cisto home usere. Kome u kancelariji treba MP3 i radio. Ja recimo da sam poslodavac to ne bih dozvolio.
Barebone sistemi su najcesce tako koncipirani da se uklapaju u SOHO trziste ili kao manje zahtevne client masine (banke, poste...). Za vecinu poslova u tom segmentu trzista posao bi se mogao odraditi bez problema i na mnogo slabijim masinama tipa P2/P3, pa sam u tom smislu rekao da se ne pravi nista slabije.

U Windowsu se ponasa bukvalno kao svaki normalni kompjuter. Znam, jer sam probao, i ne nagadjam.
Slazem se (nisam ni rekao da je slaba masina). Kad sve rezimiramo preostaju nam samo Home Useri kao sto si i sam rekao koji vole da trpaju sve i svasta u svoje masine, pa sam u tom smislu rekao da bi jedan PCI mogao biti minus (ISDN/DSL, Sat., TV/FM je ipak nesto sto je sve cesce u home masinama). Da stavimo na stranu neki upgrade u buducnosti i otezavajuce okolnosti istog zbog maximalne integrisanosti (od koje svi godinama bezimo - vremenom su se takva resenja drasticno popravila sto se tice performansi, ali su i dalje neprakticna za upgrade, pa prvobitna minimalna usteda na kraju kosta vise) preostaje nam samo fancy izgled i minijaturnost.
Slicna je prica i sa onim mycro-linijama (audio paralela) koje samo zbog svoje minijaturnosti kostaju isto kao klasicne sa dosta boljim karakteristikama i pravi audiofili ce se uvek pre odluciti za max nego za mini varijantu.
Ni jednog trenutka ja nisam rekao da performanse/mogucnosti nisu na zadovoljavajucem nivou - samo sam pokusao da istaknem neprakticnost i visoku cenu takvog sistema iako ne sumnjam da ce u buducnosti takvi ili slicni sistemi definitivno naci svoje kupce i otkinuti parce kolaca, tj. zauzeti znacajan deo trzista....[/quote]

Jedna stvar opet samo sto se tice terminologije - "barebone system" ne obelezava samo ove male racunarcice tipa MSI Mega ili Shuttle XPC. Taj pojam obelezava bilo koji sklop koji obuhvata najcesce plocu i kuciste sa napajanjem za bilo koji sistem. Prvi barebone sistemi su bili upravo serveri, jer su proizvodjaci (ili distributeri) za takve ploce sa posebnom namenom hteli da obezbede adekvatno napajanje (neretko je bio i nestandardni prikljucak napajanja), ponekad dodatke u kucistu kao sto je ploca za hot-swap SCSI konektore (za SCA diskove), dodatno hladjenje i sve ono na cemu bi neko mozda hteo da zakine i tako ugrozi stabilnost funkcionisanja. Nekada su to bili i ECC moduli u paketu kada ploca nije podrzavala obicnu memoriju.

Dakle, barebone je bilo koji sistem kada vam se nudi kao specificna ploca u specificnom kucistu, ne samo ovi small-footprint sistemi.

silverglider je napisao(la):
To je potpuno normalan racunar uporediv sa masinom svakoga od vas; dakle, nije uopste za domacice ili kucanje dva teksta mesecno u wordu.

Malo sam se pogresno izrazio oko domacice i dva teksta u Wordu mesecno, tj malo sam vise karikirao nego sto je trebalo. Ono sto sam hteo da kazem je da to nije racunar za ljude kojima je bitan svaki frejm u najnovijoj igri ili koji ceo racunar gledaju kroz to koliko mu vremena treba da primeni filter u Photoshopu ili da izrenda sliku u MAXu. Naravno da ce on odlicno obavljati vecinu funkcija koje se postavljaju pred danasnje racunare.

Ne, opet karikiras vise nego sto treba.
Recimo da imas u svom racunaru [email protected] i Rade9700Pro i da imas MegaPC sa istim procesorom, grafickom i cipsetom. Zasto bi MegaPC imao manje frejmova u igrama ili bi mu trebalo vise vremena da primeni filter u PS-u? Zato sto je mali?

http://www.xbitlabs.com/news/mobile/display/20030806064932.html

silverglider je napisao(la):
Ne, opet karikiras vise nego sto treba.
Recimo da imas u svom racunaru [email protected] i Rade9700Pro i da imas MegaPC sa istim procesorom, grafickom i cipsetom. Zasto bi MegaPC imao manje frejmova u igrama ili bi mu trebalo vise vremena da primeni filter u PS-u? Zato sto je mali?

Zato sto bi se Radeon pregrejao u malom kucistu? Generalno gledano jeste malcice problem u suzenom prostoru ako hoces da stavis novi GF FX sa dva ventilatora koji zauzima dva slota i slicne ekstremne stvarcice. Po nekom mom misljenju to definitivno nije sistem za nekoga ko uvek zeli da ima najbrzi racunar u kraju. Daleko od toga da se meni cela ideja ne svidja, cak mi je jako dobra, ali ima neko svoje ciljno trziste, a cini mi se da to nisu ljudi koji trenutno u svojim masinama imaju P4 2.4 i Radeona 9700Pro.

Dobro, bas R9700Pro da bi radio - ne bi, jer su napajanja preslaba za tako nesto (150w-200w), ali svaka mid-range karta bi radila. I otkud to sada svi stavljaju kao Radeon9700Pro u svoja extremno velika kucista...Jesam li ja nesto propustio? Vecina JNC kucista koja se kupuju kod nas takodje nema adekvatno reseno provetravanje pa nikom nista...

Nazad
Vrh Dno