Šta je novo?

VPS za VM ?

Sasa

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.07.2000
Poena
780
Imam potrebu za serverom za poslovnu primenu, baza, do 4 korisnika, ne preterano zahtevna stvar.
Razmisljam ili da pravim lokalni server ili da rentiram VPS neke od hosting kompanija.

Podizanje servera je solidan vremenski i materijalni trosak i zato imam ideju da koristim image VM koji po potrebi mogu preseliti iz lokala na web i nazad.

Da li neko zna hosting kompaniju koja omogućava podigne image virtuelne masine na rentiranom VPS, a kada zatreba da snime image i dozvole korisniku da ga skine i odnese.
Ova funkcionalnost je sasvim moguca na dedicated serverima, kada se zakupljuje cela masina, fizicka, ali meni ne treba ni taj trosak ni te performanse.

Hvala

Ma moguce je, u krajnjem slucaju podignes linux na VPS, iz njega pokrenes VM i to ce radi... samo kako :)

Naravno da je moguće. Ako sam te dobro razumeo ti imaš snapshot nekog svog sistema koji bi da podigneš na vps? Mislim da to može veoma lako da se uradi na AWS...

Svako boje da uzmes VPS sa CentOS, samo sta VM veoma zahtevna stvar, dali ce neki manji VPS moci normalo raditi sa vm-om...

:trust:

Da li mi pričamo o istoj stvari? VM - virtuelna mašina tj. snapshot trenutnog stanja nekog sistema?

Ako je zaista to u pitanju onda sve zavisi od samog sistema, ti možeš da napraviš snapshot praznog debian os-a koji će da radi na najmanjem vps-u...

Da, imam snapshot i hocu da ga pustim na nekom VPS.
Ako nesto otkaze, prebacim ga na drugu masinu.
Dosta me kosta, i vremena i novca, da se podesi i pokrene jedna takva masina, ne zelim da otkaz servera prouzrokuje vise nego sto mora, pokretanje backupa na drugom VPS.

Da li ti treba active-passive konfiguracija tj. aktivni i backup server koji bi stalno radili ili samo da se pravi snapshot diska jednom (ili par puta) dnevno koji ćeš imati u slučaju da se nešto desi sa serverom?

Pitanje je u stvari da li ti je prihvatljivo da izgubiš podatke od jednog dana, ili pola dana, ili 3 sata, itd...

Baza je na drugom mestu, zasticena. Server sme da ne radi par sati, preko toga je problem.

Aha, znači na samom serveru su podaci koji se u suštini ne menjaju (često). U tom slučaju mislim da ti VPS bilo kog većeg provajdera (AWS, OVH, Hetzner, itd...) završava posao. Naravno, sve zavisi od konkretne potrebe i namene... :)

Vrh Dno