Šta je novo?

VPN s laptopa

nidzesi

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2012
Poena
335
Zdravo, drugari.

Zanima me postoji li mogućnost da od kućnog optičkog interneta napravim VPN kako bih kad odem npr u inostranstvo mogao da koristim taj isti IP tamo, npr zbog gledanja televizije i kako to uraditi?
Pretpostavljam da ruter ne podržava to, ali postoji li neki softver za windows pa da laptop koji ostane kući radi taj posao?

Hvala.

Može naravno, preduslov je da nisi iz CG-NAT (može i onda ali malo komplikovanije). Wireguard meni super radi. Evo ga prvo uputstvo sa neta koje sam našao, meni se čini ok.

Procedura je da na tom laptopu kod kuće podigneš vpn server, a zatim podešavaš uređaj koji će da pristupa serveru. Dakle ako hoćeš i mobilni telefon i laptop drugi, svaki od njih moraš posebno podesiti (nije ništa teško).

CG-NAT beše dvostruki NAT, tj. ono kad ne možete nikako otvoriti portove na ruteru? Mislim da to nije slučaj kod mene.

Pokušaću pa javljam šta sam uradio.

Hvala!

Probaj Tailscale. Baziran je na Wireguardu. Sve je podešeno na samom servisu, nema komplikacije oko korišćenja. Postaviš da je laptop exit node, na drugom računaru/telefonu/tabletu postaviš da koristi exit node sa laptopa i to je sve. Imaš IP adresu kao da si kući.

Ne stigoh da probam prvi predlog, ali drugi radi. Imam samo jedno pitanje: Tailscale se plaća?

Ne. Besplatan je za jedan nalog. Pogledaj koliko može uređaja da se poveže istovremeno. Mislim da je bilo dvadesetak ranije. Ja tu brojku nikada nisam dostigao.

Ma meni je bitno samo kad negde odem da mogu da koristim taj IP. Završavaće ovo posao super. Hvala još jednom.

Nazad
Vrh Dno