Šta je novo?

Voodoo vs (Nvidia V Ati)

gx-x je napisao(la):
Svaka cast Darko. Pozuri sa kupovinom tog V5 6000 jer za koju godinu ce kostati mnogo vise :d
Nazalost si u pravu... Jer je od 150 napravljenih u svetu ostalo svega 30tak, uglavnom zbog neobavestenosti ljudi koji su ih koristili (nedovoljno jako napajanje).

Da da. A jos da su se pojavili driveri koji su mogli ista da izvuku iz te kartice... hah. Bilo nekad, sad se pripoveda... VSA 100 je jednostavno bio losiji od GF 2 pa da ih namestis i 12 na karticu... Zenit je 3dfx dostigao sa V2 serijom a maximum prodaje sa V3 spustivsi se u mase . Voodoo Banshee je bio gadan promasaj npr

ja sam igrao colin mc rae 2 na voodoo 5500 (u nekoj igraonici), a imao sam u masini tada GeF 1 DDR (creative annihilator) i voodoo je mnogo bolje radio. Za ostalo ne znam

Minja je napisao(la):
Da da. A jos da su se pojavili driveri koji su mogli ista da izvuku iz te kartice... hah. Bilo nekad, sad se pripoveda... VSA 100 je jednostavno bio losiji od GF 2 pa da ih namestis i 12 na karticu... Zenit je 3dfx dostigao sa V2 serijom a maximum prodaje sa V3 spustivsi se u mase . Voodoo Banshee je bio gadan promasaj npr
Al ti siris dezinformacije 🙂
Banshee je bio sasvim ok karta. Debele pare su se namlatila na njima. U nekim igrama je bio brzi od V2, a u nekima tek neznatno sporiji (tj, u igrama gde se koristi multitexturing). Osim toga, dosta se overklokovao a i D3D je bio kvalitetniji nego na V2. Na kraju - ogranicenje Glide rezolucije na 800x600 nije postojalo.

Sve u svemu - blatis pogresnu kartu. Promasaj je bio Voodoo rush; to je vec njesra od karte koja cak ni Glide naslove nije mogla da pokrene kako treba. Krsh.

Druga stvar - 4 VSA 100 cipova brise i GF3, kakav crni GF2? Na sajtu
http://www.thedodgegarage.com/3dfx/ je pokrenut DOOM 3 na V5 6000 i ima 20 fps nezavisno od rezolucije (tj, CPU je ogranicavajuci faktor, a ne graficka). Hajd pokreni Doom 3 na GF2 :d

Edit: 40 fps, ne 20... Evo linka za lenjivce:
http://www.thedodgegarage.com/3dfx/q3d_v6k.htm

Poslednja izmena:
Voodoo rush je bio shit, ali je iz zlatne vreme 3dfx/a pa cemo to da mu zaboravimo! ODMA! 😀

... multitexturing ...

E bas to, VooDoo 2 je umeo lepo fino hardverski da odradi multitexturing, dok je cela poenta sa Banshee-jem bila da se napravi graficka kartica, a ne samo graficki "akcelerator" (tj. obavezno postojanje primarne kartice kao sto je to trebalo za VooDoo 1 i 2)

Rush ... he he pravicemo se da nije postojao ... (mada je uspeo donekle da priblizi ljudima sta je to sto "pravi" VooDoo moze 😀 )

http://www.nexthardware.com/news3.php?artID=588&numpag=1

http://www.sudhian.com/showdocs.cfm?aid=413

eh sad i meni postade zao shto sam prodao svoju voodoo dvojku 🙁 sad bih je rado vratio.

Nazalost si u pravu... Jer je od 150 napravljenih u svetu ostalo svega 30tak, uglavnom zbog neobavestenosti ljudi koji su ih koristili (nedovoljno jako napajanje).

hocesh da kazesh da su ubijali ovakve karte ?? 🙁 🙁 🙁 koje su shanse da nadjemo sada neki v5 6000 ako ih je samo 30ak ostalo ?

edit:

kako bre za doom 3 nije dosta barton na 2.2 ghz ? mogli su da nabave i neki i845 (to je valjda najbrze od intela u shta moze da se zabode agp 2x karta) + northwood na 3ghz. to bi mozda radilo brze. u svakom sluchaju vredno je truda bar zbog v5 6000.

Poslednja izmena:
vladabgd je napisao(la):
hocesh da kazesh da su ubijali ovakve karte ?? 🙁 🙁 🙁 koje su shanse da nadjemo sada neki v5 6000 ako ih je samo 30ak ostalo ?
Jaaako male... 🙁 Vec godinama prelistavam ebay ali nema nista 🙁
Za korektan rad Voodooa 5 6000 je potreban AGP 3.3V slot, znaci ne samo AGP 2x, vec i 100% kompatibilnost sa tim naponom. Najbolja ploca, kako je utvrdjeno tokom godina, je upravo KT333 based EPOX 8K3A+.

Treba uzimati info sa raznoraznih 3dfx sajtova sa rezervom - juce sam naleteo na nekog nemca koji je tvrdio da dizanje AGP odnosno PCI magistrale donosi od 10-35% ubrzanja kartice, sto je cista glupost. V5 6000 je toliko osetljiv na magistralu, da (po recima Henka Semeneca, glavnog 3dfx inzenjera) dizanje magistrale za jedan nanoherc dovodi do zabadanja karte, ako ne i totalne havarije.

Ja se slabo secam Voodoo vremena....tj. znam da je bila neka hajka ali prvi 3d akcelerator mi je bio gf2mx400 tako da kad mi je pao shaka jedan voodoo2 (8mb je ja mislim imao memorije) poterao sam ga zajedno sa AGP kartom i naravno Unreal i Wulfenstein....malo sam se nacimao a drajvere za WinXp ali isplatilo se...poteran je Glide. Imao je i SLi konektor...zachudo ne mogu da se setim da li mi se mota josh po kuci ili sam je prodao.

@Darko: Ih nanoherc..??? Za kompletiranje jednog takta potrebno je 10^9 s a to je mnogo dana..tj. 761 god...tako da se praktichno moze smatrati jednosmernom komponentom. Ajd da si rekao 0.01Mhz ili sl.

Ima li neko mogucnost da proba Voodoo SLi...Naravno ako ima kabal..a ako nema nek napravi...

Moze da potera doom 3...ladno..!!😀
http://geektechnique.org/blog/542/

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
ivica je napisao(la):
J

@Darko: Ih nanoherc..??? Za kompletiranje jednog takta potrebno je 10^9 s a to je mnogo dana..tj. 761 god...tako da se praktichno moze smatrati jednosmernom komponentom. Ajd da si rekao 0.01Mhz ili sl.

U pravu si, istripovao sam se nesto; pogresno sam interpretirao coveka:
"Hank indicated another shift in the PCI clock as small as 1 nano-second would render the board non-functional." Naime radilo se o internom PCI kloku koji povezuje 4 VSA procesora, a ne eksternoj PCI magistrali. Ma od silne nostalgije sam zblentavio 😛

Inace, ovo za V2 SLI i Doom 3 je interensatno - probacu cim se vratim u Bgd...

Trazio sam shemu Voodoo SLi kabla na netu ali teshko da nadjem...Mislim da nije chisto povezivanje pin-to-pin nego ima neko ukrashtanje...i sl.

Moracu da potrazim moj primerak voodoo 2 ako ga nisam prodao....pa ako nadjem josh jedan da probam.

@Darko: Imash li voodoo 2 SLI...? Ne znam da li mora da bode voodoo 2 ili moze i 3 da bi proradio doom 3....?? 😀 I ja kad sam video zachudio sam se.

Shto se tiche prevoda..."Hank indicated another shift in the PCI clock as small as 1 nano-second would render the board non-functional." mislim da je rech o kashnjenju...od 1ns......chim se pominje shift...shto asocira na neki pomeraj.

ivica je napisao(la):
Trazio sam shemu Voodoo SLi kabla na netu ali teshko da nadjem...Mislim da nije chisto povezivanje pin-to-pin nego ima neko ukrashtanje...i sl.

@Darko: Imash li voodoo 2 SLI...? Ne znam da li mora da bode voodoo 2 ili moze i 3 da bi proradio doom 3....?? 😀 I ja kad sam video zachudio sam se.
Pa sto ne kazes sta treba? Evo ovde sheme:
http://www.thedodgegarage.com/3dfx/faq.htm

Inace, da, imam SLI. 2x Creative 3D Blaster 8MB. Jedva sam nasao dve identicne kartice. Ne pitaj kako, niti koliko dugo sam trazio. Prvobitno sam trazio Diamond monstere od 12MB, ali ne da nema sanse da se nadju - nego samo tako. A tek dok sam iskopao kablic... Nego, nasao sam konacno i Voodoo 5 6000 na prodaju. Ali mislim da cu da sacekam da mu padne cena :d, jerbo je:

"3700-A, perfect function, contact me if intrested.
Yes it's from the Ebay auction, the winning bidder never paid the bill.
$1200 USD, trades/cash considered. "

Tako da... Lep je i ovaj moj V5 5500... Nista njemu ne fali :d

Poslednja izmena:
Damn it, nekad sam imao Creative sa 8 MB...
Eeee, da mi je sad tu... 🙁

Darko je napisao(la):
Jaaako male... 🙁 Vec godinama prelistavam ebay ali nema nista 🙁
Za korektan rad Voodooa 5 6000 je potreban AGP 3.3V slot, znaci ne samo AGP 2x, vec i 100% kompatibilnost sa tim naponom. Najbolja ploca, kako je utvrdjeno tokom godina, je upravo KT333 based EPOX 8K3A+.

Treba uzimati info sa raznoraznih 3dfx sajtova sa rezervom - juce sam naleteo na nekog nemca koji je tvrdio da dizanje AGP odnosno PCI magistrale donosi od 10-35% ubrzanja kartice, sto je cista glupost. V5 6000 je toliko osetljiv na magistralu, da (po recima Henka Semeneca, glavnog 3dfx inzenjera) dizanje magistrale za jedan nanoherc dovodi do zabadanja karte, ako ne i totalne havarije.
Ehh... a meni su pre godinu dana nudili 2 kom V5 6000, jedna koja radi, ali nece drajveri da se instaliraju na njoj (ona spada u one koje nikada nisu radile) i jedna 100% funkcionalna. Za prvu su trazili mislim 20eura, a za drugu celih 50 eura. Sada se kajem sto nisam kupio :S:

3dfx je zenit dostigao sa V2 i V3 serijom kartica i tacka 🙂. V5 nije imao sta da trazi pored GTS-a a kamoli protiv GF3, a V5 6000 je proizveden u toliko malo primeraka da je uopste smesno govoriti o bilo kakvoj kartici. To je bio ocajnicki pokusaj kompanije koja je izgubila trku da nesto ucini... Ja sam i sam ljubitelj 3dfx-a ali budimo sasvim realni.
Zasto biste jurili V2 kada je mnogo lakse naci V3 PCI varijantu tj V3 2000 ili V3 3000. Brzina je slicna tj malo na strani V3, a ljudi uspevaju da poteraju V3 PCI i sa AGP kartama, ja licno imam jednu ali je nisam nikada probao sa npr ATI-jem ali sam vidjao po forumima da je sasvim moguce. OK, V2 SLI kombinacija sigurno radi (- jeste cimanje za drajvere) dok ih za V3 ima koliko hoces i sasvim su dobri.
O Voodoo Rush necu ni da trosim reci... 🙂

@ Minja
Ma evo ti BRE na tvoj GTS, sta si zapeo za njega ko pijan plota? :d
http://www.voodooalert.de/wbb2/thread.php?threadid=8083&hilight=3dfx&hilightuser=750

Uporedi kvalitet slike, pa onda povrh svega jos pogledaj i razliku u frejmovima. Ti ocigledno zivis u doba nezrelih drajvera za V5... :d U pitanju je inace V5 5500 i naravno NHF! 😉

P.S. A ti Gorane nesreco jedna 😛 kako si mogao da propustis tu priliku? Cak i pokvareni V5 6k vredi danas bar 500$ iz prostog razloga sto ih licno Henc Semenec popravlja, doradjuje i moduje. Naisao sam na info da je pre par nedelja zapoceo rad na V5 6k SLI, tj na pravljenju odredjenog PCI-PCI mosta na karticama koji ce spojiti dva besna vudua... mmm.... :bottle:

Poslednja izmena:
E videh sad ovaj Darkov link...Shteta shto 3dfx nije kupio nvidia-u..😀...kad se pogledaju one slike i kako je najbolje izgleda na voodoo-u i to sa 22-bitnom paletom i FTX1 kompresiom...umeseto S3TC-a...

V5 6k SLI..samo ne znam kako...sem ako nisu u PCI verziji jer ne znam da li ima plocha sa 2 AGP-a ili je darko pogreshio...mozda je mislio na PCI-E -> PCI...mosta...ili pak na neku internu PCI voodoou-a...ali opet 2xAGP..???

Verovatno neko prekrojavanje...tj. druga karta nebi ni ishla u AGP slot...nego bi se nekako povezala sa prvom u SLi-u..i tako dobio SLi lanac od 8 voodoo 5 chipova ...

ivica je napisao(la):
... ili je darko pogreshio....ali opet 2xAGP..???
Mozda gresim za Nvidiu ili za ATI, ali za 3dfx nikad :smoke:
Mislio sam naravno na dve PCI verzije V5 6000 kartica.

Svi vudui su bili originalno zamisljeni za PCI interfejs, a poznate su bile i tvrdnje 3dfx-a da je AGP totalno nepotreban (sto se pokazalo delimicno tacno). Jedina prednost AGPa je fiksiranje AGP kloka. To je vazno kao sto je poznato samo za OC, da bi se izvukla sto veca magistrala; posto su manje vise sve PCI periferije pocele da otkazuju vec preko 38Mhz (prvo ode HDD kontroler, pa onda ga prati obicno modem, pa onda i zvucna)

ivica je napisao(la):
Evo josh jednog linka...
http://www.mac3dfx.com/voodoo2.html

Mislim da sam imao prilike da vidim i chuveni Obsidian2 X24(tako neshto) kod jednog ortaka (ne znam odakle mu)...inache pretecha danashnjih single card but dual GPU SLI reshnja....kao shto je napravio Gigabyte i ASUS dual 6600 i 6800 i sl.
http://www.xlr8yourmac.com/obsidian/

http://www.thedodgegarage.com/3dfx/q3d_obsidian.htm

Tu karticu si video kod mene, kada mi je madtexel sa ovog foruma pozajmio da je probam na mojoj staroj masini(celeron 2 566@766) i secam se da je bila slaba u 3d marku 2001, ali zato u mnogim igrama je bila skoro kao gf2mx400 klokovan, a u glide igrama kao ut, mig29 fullcrum, deus ex je prosto letela.

Mislim da mu sada karta sakuplja prasinu, a nekada je bila san snova igraca...

da je 3dfx kupio nvidiju, danas bi quake 3 engine jos uvek seckao na najacim kartama i 90% nas bi vozilo konzole, a ATI bi izdao rage 256 chip pre pola godine....

@The pochetnik: Da znam ja da sam je video kod tebe i da je madtexel-ova ali nisam hteo da se hvalim. 😛 Mozda neko navali na choveka da mu ga ovaj proda. 😀

@Darko: E vidish totalno sam zaboravio da moze da bude i PCI karta...verovatno je onda bila samo akcelerator ..ili mozda ne ..tj mogla je samostalno da radi bez trece 2d karte. Sad mi je i jasno kako je i moguce da se povezu 2 takve u SLi....koji je na V5 6000 totalno apsolviran kroz povezivanje 4 chipa. Poshto tadashnji Sli nije isto shto i danashnji...onda se lako da zakljuchiti da bi u 2xVoodoo5 6k SLi svaki chip obradjhivao tek 8 liniju u prikazu na ekranu. Verovarno da je tako. Ne verujem da je Henc Semenec mogao da primeni danashnji SLi sem ako je to moguce izvesti preko drajvera koje takodje mora da napishe/izmeni...da bi radilo sve uopshte.

Kako sam mogao da vidim na tim karticama, 6k postoji Intelova PCI-to-PCI bridge koji i omogucava da cela karta funkcionishe kako treba a izgleda da se i sama ponasha kao 2 karte a ne kao jedna...tj. VSA100 chipovi se povezuju samo po 2. niko ne moze vishe bez proshirenja sa PCI-PCI mostom...
http://www.x86-secret.com/articles/divers/v5-6000/v56kgb-4.htm
Sada se verovatno radi na tome kako povezati 2 ovakve karte...kojima su izgleda ova PCI-PCI mosta zauzeta za spajanje 2x2 chipa na svakoj od kartica...tj. da li je potreban treci PCI-PCI most ili moze i bez njega...ili je potrebno drugachije sve ispovezivati da to radi..???

@gx-x: Greshka 3dfx-a je shto kao shto se vidi....a kad se bolje razmisli nisu ni mogli...izbacivali nove kartice bez novih VPU-ova...Napravili su dobar VSA100 i onda su primenili predhodnu politiku..vezuj u SLI...shto je za tadashnje uslove prolazilo..donekle...Nisu imali napretka u samom jezgru ...nego su pumpali snagu....a da ironija bude veca...deo te snage i dalje kuca u nvidijinim kartama.
Probali su oni sa Rush-om i Benshee-jem ali mrka kapa...

Uzgled mogao si da vidish onaj moj smajli...Ne znam kako ali dobro napisan drajver moze da izvuche onoliko bolju sliku...sa manje bita i primenom drugachije kompresije.

Kad uporedimo to npr. danas...i probati naterati vidiju da ima onakvu sliku na gf2 kartama....da kako..kojim drajverima. Mozda totalno greshim..jer q3 i nije pisan za to..?

A i ti gx-x si ga preterao...ne verujem da bi oni stajali skrshtenih ruku da nisu kuplejni.
Ali ako su oni pravili 5k FX seriju nvidije mozda i jesi u pravu..😀

a ne nego su se nalozili pa poceli da prave voodoo 2 klastere i VSA 100 klastere za 20.000$, ono, za midle segment. voodoo 2 klaster (8x4 chipova) za 5000$ je davao 85 fps u q3, a gef DDR 45 ali je kostao 500$. Zato su pukli, zato sto su mlatili praznu slamu i bavili se glupostima i pare trosili na kurve...I meni je zao sto je to tako bilo - ali sta sad. I ja sam imao redom voodoo 1 (diamond monster 3D) pa voodoo 2 (diamond monster 2) pa voodoo 3 3000 (ovoga puta nije bio monster 🙂 ) ali mi je kasnije bilo milije kupiti geF DDR nego v5 4500.

PS. Ma ok je smajli,moja greska, ja sam zaboravio da stavim u moj post 🙂

Poslednja izmena:
@all: Nadjoh svoju voodoo2
U pitanju je Guillemot International Maxi Gamer 3D2 Voodoo2 graphic card 12Mb PCI
Znachi treba la bi mi josh jedna..ne znam da li mora striktno ista za SLI. Po meni mislim da ne mora...
Naravno nemam SLi kabal..ali on se kako vidim lako da napraviti od flopy kabla. Pashe kao dupe na noshu..😀

Dobro de znam da treba da se ukrste 4 srednja...ali ne moraju da budu iste karte...
But read this..
http://www.3dfxzone.it/dir/3dfx/voodoo2/releasenotes/fv2_4.5_b2_mm/index.htm
Shteta shto nemaju MM drajvere za WinXp...U principu dobitak je taj shto moze da se igrivo proba ~25fps-a doom3 za rezoluciju vishe sa SLi-jem tachnije 800x600 a inache u Sli-ju se otkljuchava 1024x768. Samo ako nema drajvera za Xp...sve za dz gde sad da instaloram win98se da bih probao.

Alo ljudi, 21.vek! Svega ima, samo kazite sta trazite.
Drajveri i softver za kompletan asortiman 3dfx proizvoda:

http://www.falconfly.de/3dfx.htm

Posebno obratite paznju (oni sa boljim internetom) na 3dfx propagandni video :d
"We could use our chip to help feed the world... but then we thought: let's use it for games!"

Inace, oni V2 klasteri su pravljeni 1998. (istovremeno sa prvim V2), kada je GF2 bio tek na papiru, ako ne jos u glavi nvijiinih inzenjera. Ti klasteri (Quantum3D AAlchemy i dr.) su bili korisceni u NASI i u vojne svrhe (simulatori) u radu u pravom 3D okruzenju (3+ ekrana). Obicni smrtnci bi stvarno trebali biti ludi ili stravicno bogati da igraju Quake u takvom okruzenju! A sto se tice performansi - odakle ti taj mizeran podatak od 80Fps? Koliko sam upoznat perfomanse su bile oko 160fps...

Evo jednog takvog sistema, Quantum 3d Mercury Brick. Ladies & Gentleman, upoznajte se sa 8x Voodoo 2 SLI

http://www.thedodgegarage.com/3dfx/q3d_mercury_brick.htm

Poslednja izmena:
Najgore je shto nas i sada 'vidija i ati guraju u SLi i Crossfire koji su bash izivljavanje za one koji ne znaju shta ce sa parama... Najbolnija uspomena - riknuo mi Diamond Monster '97, a pederi koji su mi ga prodali za tada neverovatnih 400 DEM nisu hteli da mi zamene (josh su mi i skinuli smd kondenzator sa kartice - kao to je prouzrokovalo kvar...).

Nazad
Vrh Dno